Хиляди готови да протестират срещу ограниченията в нета

Преглед на печата за 1 февруари 2012 г.
Обновена: 1 фев 2012 07:28 | 1 фев 2012 07:19, Елка Василева
103
Хиляди готови да протестират срещу ограниченията в нета
Снимка: Reuters

Парламентарната опозиция се обяви против ратификацията на споразумението АСТА срещу фалшифицирането в интернет, подписано тайно миналата седмица в Токио от българския посланик, пише в. "Сега". ДПС, СДС и "Атака" призоваха премиера и правителството незабавно да оттеглят подписа си под споразумението.

"Дума" предупреждава за масови протести срещу ограниченията за торент сайтовете. Само за два дни в социалните мрежи 9000 души категорично заявяват готовност за шествия и митинги. Други 2600 казват, че може би също ще се включат в протестите, които за момента се планират на 11 февруари в София.

Посолството в Мексико остава, отваряме в Ирак, или в Саудитска Арабия, съобщава в интервю за "24 часа" министърът на външните работи Николай Младенов. "В момента има нарастващ интерес на българския бизнес към Ирак поради сравнителното успокояване на обстановката там, а и поради факта, че Ирак стана по-достъпен за България, защото има повече полети от Европа. Ако българският бизнес стъпи по-сериозно, тогава и българската държава трябва да е там, за да го подкрепя", заявява Младенов и допълва: "Потенциалът за страната ни е огромен - в земеделието, износ на земеделски продукти, енергетиката, строителството и в много други сектори, развити в България."

В отговор на въпрос министърът коментира и предстоящата визита на държавния секретар на САЩ Хилари Клинтън: "Визитата е важна, защото имаме много точки в дневния ред със САЩ - както по НАТО, така и по Западните Балкани, Близкия изток и конкретни въпроси в двустранните ни отношения. Г-жа Клинтън идва в София след Мюнхенската среща за сигурност. Тя е идвала в България като първа дама през 1999 г. и има много добро отношение към нашата страна."

В интервю за "Стандарт" Алекс Алексиев, научен сътрудник в института "Хъдсън", заявява, че не можем да очакваме особено много от тази визита. "Идването до България, вероятно само за няколко часа, е по-скоро куртоазна визита, което не значи, че е без значение. Винаги когато държавният секретар на Америка посещава една малка държава, това е важно събитие. Какви теми ще бъдат засегнати, не мога да ви кажа, но е логично да се предположи, че те ще включат НАТО, проблемите на еврозоната, Евросъюза, както и специфичните проблеми на региона. Енергийната тематика сигурно ще бъде част от разговорите най-малко поради това, че в Америка след речта на Обама, в която той обеща пълна подкрепа за развитието на всички енергийни ресурси, включително шистовия газ, енергетиката става централна политическа тема", отбелязва Алексиев.

Двадесет и пет страни от Европейския съюз, включително България, ще подпишат през март пакт за балансирани бюджети и таван на публичния дълг. Това е водещият икономически акцент в днешния печат. Извън междуправителственото споразумение засега остават Обединеното кралство и Чехия. Освен текста на пакта, държавните и правителствените ръководители от ЕС приеха и договор за постоянен европейски спасителен фонд - Европейски механизъм за стабилност - който трябва да влезе в сила през юли тази година, уточнява "Труд".

Премиерът Бойко Борисов размаха пръст на Холандия заради бариерата, която постави пред България и Румъния за влизане в Шенген, пише "Монитор". Това стана по време на извънредното заседание на европейските лидери за пакта за финансова стабилност на ЕС в Брюксел в понеделник вечер. Пред Европейския съвет българският премиер изтъкнал, че Холандия е създала лош прецедент, който ще има много тежки последствия оттук нататък за Европейския съюз като цяло при вземането на каквито и да било решения.

"Ако Берлин и Париж подхванат нашите 10 процента..." е озаглавен анализът в "24 часа". Подкрепяйки фискалния пакт, българското правителство показва ангажимент за разумна бюджетна политика, но все още не виждаме ангажимент за важните реформи, подчертава авторът на текста Светла Костадинова. "Истинската пенсионна реформа не е започната вече трета година от този мандат, здравната дори не е обсъждана по същество, а административната се изчерпва със закриването на няколко структури /е-правителство едва сега се задвижи/. Без реформи дори и фискалният пакт на европейско ниво няма да ни направи по-богати и конкурентни. Все пак той е добра основа, върху която нашите управляващи могат да бъдат истински реформатори",  обобщава Костадинова.

БСП е категорично против намерението на финансовия министър Симеон Дянков за използването на Сребърния фонд. Това обяви лидерът на социалистите Сергей Станишев, цитиран на страниците на "Дума". Министърът предлага парите, с които след 2020 г. трябва да се покрива дефицитът в държавната пенсионна система, да се инвестират в български държавни ценни книжа /ДЦК/, което сега е забранено.

Според челото на "24 часа" поне на 105 000 домакинства в София им е начислено потребление на парно за декември с 50 процента повече от миналата година. Това показва анализ на "Техем", която отчита около 60 на сто от уредите в столицата. Като се добавят и абонатите на другите топлинни счетоводители, то бройката на хората с надути сметки ще стане доста по-голяма, коментира вестникът.

В интервю за "Монитор" Георги Колев, председател на ВАС, коментира казуса "Ангел Марин": Няма как ние да коментираме на този етап дали при втори мандат би следвало да има отново указ, който да упълномощи вицепрезидента, тогава Ангел Марин, именно с тези функции, или е бил достатъчен първият. За съжаление, не мога да отговоря на този въпрос. Но за нас има една друга техническа възможност, тя е следната, да спре съответните производства, независимо кои са те, и да бъде сезиран Конституционният съд. Всеки един състав на Върховния административен съд има това право и съответно в зависимост от резултата от това да се вземат и решения по тези дела."

"Неквалифицирани лекари правят пластични операции", е водещото заглавие за "Дума". Българската асоциация по пластична, реконструктивна и естетична хирургия алармира, че медиците поставят гръдни импланти без необходимата квалификация. Във всички големи градове има такива хирурзи, твърдят от асоциацията.

Още две фирми - холандска и германска, освен френската PIP, продават опасни силиконови гърди, предупреждава "Монитор". Имплантите се търгуват и в интернет, включително и у нас. Изделията са на холандската фирма "Рофил медикал", но капсулите им са напълнени с технически силикон, купен от скандалната френска фирма, разясни специалистът.

Водещата новина на "Преса" също е със здравен акцент. Според ежедневника черният пазар на сурогатни майки в България е в разцвета си. Кризата кара млади жени да си сложат цена 10 000 лева, срещу които да износят чуждо дете и да престъпят сега действащите забрани.

В Антарктида е по-топло, отколкото в София, а температурите на Южния полюс не падат под минус 6 градуса, тъй като в момента е лято, пише под глава "Монитор". Това коментира Христо Пимпирев, председател на Управителния съвет на Българския антарктически институт. В Кнежа вчера градусите паднаха до минус 29, а в столицата бяха отчетени температури от 25 градуса под нулата.

Във водещото си заглавие "Капитал Daily" пита: Колко струва студът? Според изданието губят индустрия, строителство, транспорт и търговия. Печелят фармация и енергетика. Ледената епоха ще продължи още два дни, прогнозира в заглавие "Труд". От четвъртък ще започне бързо затопляне и в събота температурите ще са около и над 0 градуса.

Пред "Телеграф" Кирил Русев, директор на Планинската спасителна служба, дава съвети как да се предпазим от студа в планината. "Хубаво е да имаме зареден GSM, който да стои близо до тялото, във вътрешния джоб, а не отвън", отбелязва Русев.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


103
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
80
0
 
8
 
! Отговори
Долу ACTA или ГЕРБ! преди 12 години
Ей тикво такава,не си прави шега с българите! Когато става дума за нашата свобода,няма партии няма политика..всички сме единни! Долу ACTA или долу ГЕРБ!
79
0
 
0
 
! Отговори
yuleto преди 12 години
Хора,който иска свобода в интернет,нека да подпише тази международна петиция : https://secure.avaaz.org/en/eu_save_the_internet_spread/?slideshow
78
1
 
3
 
! Отговори
тцЪ преди 12 години
Хиляди са готови да протестират, ама на улицата ще излязат 100-200 души максимум
77
0
 
1
 
! Отговори
мечо пух преди 12 години
А за ограниченото ни здравеопазване, за ограниченота право на труд, за ограниченото право на пенсия, за ограниченото право да си жив кога ще се протестира?
76
0
 
6
 
! Отговори
до 70 преди 12 години
За жалост отдавна сме роби. Цифрата 20 000 на улицата е архаичен спомен и добро пожелание от зората на демокрацията. Ако не бяхме роби досега да бяхме излязли сто пъти на улицата срещу цинизма на управляващи,мутри,депутати, подкупни съдии и магистрати и т.н. Ако не бяхме роби, щяхме да сме на улицата след произнасянето на условни присъди срещу олигарси откраднали от държавата (разбирай от народа) стотичи милиони,срещу пияни мутри убили на пътя невинни хора,срещу полицейския произвол и т.н.
75
0
 
4
 
! Отговори
69 преди 12 години
Интересно как изчезват коментари... за име си сложих номера под който ми излезе първият коментар тук, а сега е под номер 67... Dnes.bg, да не прилагате вече ACTA???
74
0
 
0
 
! Отговори
jan преди 12 години
Хилари идва в България да ободри жертвите на предстоящата Трета световна война. Защо българските медии мълчат и нищо не казват за нарастващата конфронтация Русия, Китай, Иран----и САЩ, НАТО.Колко войски и въоръжение са предислоцирани. Да вече сме 2012.
73
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Не е лошо,че сме готови да протестираме за това. А кога ще сме готови да протестираме срещу 22-годишния геноцид в България срещу българите и 22-годишното робство?
72
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
ТЕЗИ СПОРАЗУМЕНИЯ СЕ ПРАВЯТ С ЦЕЛ И ЦЕЛТА ВИНАГИ Е ОГРАНИЧАВАНЕ НА СВОБОДАТА НА МИСЪЛТА И ПОРОБЯВАНЕ С ЦЕЛ ПО-ЛЕСНА МАНИПУЛАЦИЯ НА МАСИТЕ И ПО-ГОЛЯМА ИЗГОДА НА УПРАВЛЯВАЩИТЕ - МАФИЯТА, ПОЛИТИЧЕСКАТА КОАКА И Т.Н..........
71
0
 
1
 
! Отговори
yuleto преди 12 години
Хора,който иска свобода в интернет,нека да подпише тази международна петиция :
70
3
 
4
 
! Отговори
brigante преди 12 години
до 87 войната на АСТА е ..знаеш ли к'во бързо може да стигне до обикновения потребител?крада ти потреб. име и парола примерно ако сме от близу или мак от др. доставчици и ти го нахулвам мноооо яко с разните ми иначе безобидни действия, но с подобни закони на рогатите, то те стават престъпни!познай до кой ще достигнат? - ДО ТЕБ! и може би се отърваваш само с условна! като не ги разбирате някои неща и сте отскоро в нета, и не сте създавали програми - мълчете и се вслушвайте в думите на можещите! ....и си отстоявайте свободата, защото бог и майка ви и баща ви не са ви създали, за да бъдете роби на рогатите и да се чувстватенещастни! 4ао ботчета...
69
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Уважаеми - как започва историята на Междузвездни войни? От Търговската федерация.. Какъв е Акта - търговско споразумение! Прилики - чок! Ей на това викам аз киноиндустрията да се играе реално - първо ти заснемат историята - после ти я прожектират наживо - виж 1984 и градусите по Фаренхайт!Сега запоява и 3тата Световна война с Иран! Защо мислите идва Хилари - умирала за бат Бойко!?!?!?!?!?!?!?!?!/
68
0
 
9
 
! Отговори
до еврокомисия преди 12 години
тези ни взеха за мезе,*** и наглите ***
67
7
 
0
 
! Отговори
еврокомисия преди 12 години
Еврокомисията опроверга 10 мита за ACTAЕК публикува становище по повод опасенията за договора АСТА.Мит 1: Ще ограничи достъпа до интернет и ще цензурира.- В нито един параграф не се споменава подобно нещо. Целта на ACTA е да се бори с мащабна нелегална дейност, зад която често стоят криминални организации. Тя не обхваща действията на обикновените потребители в ежедневния им живот. Интернет потребителите могат да продължат да споделят непиратски материали или информация. ACTA няма да ограничава правата на човека, нито ще сваля сайтове за разлика от предложените законопроекти в САЩ (SOPA и PIPA).Мит 2: Ще проверяват лаптопите на летищата.- Специално е записано, че пътниците не подлежат на проверки, ако продуктите с нарушени авторски права не са с търговска цел или лицата не са част от мрежа за незаконен трафик на стоки.Мит 3: Преговорите не са били прозрачни.- Текстът е достъпен публично за всички.Мит 4: Ще задължи провайдърите да следят.- ACTA не ги задължава да наблюдават или филтрират съдържанието на техните потребители.Мит 5: Ще попречи на бедните страни да купуват евтини лекарства.- Няма клаузи, които да окажат влияние върху законната търговия на генерични медикаменти.Мит 6: ACTA застава само зад правоносителите на интелектуална собственост.- Запазват се всички гаранции и изключения, включени и сега в европейското законодателство.Мит 7: Наказателните процедури при нарушаване на авторски права ще изискват нови закони в ЕС.- Не. Ограничен брой страни членки може да се наложи да адаптират законодателството си.Мит 8: Ще има "хармонизация през задната врата".- Клаузите са съвместими със законите.Мит 9: Договорена е самостоятелно, за да се избегнат преговори на по-високо ниво.- АСТА налага международни стандарти за защита на интелектуалната собственост и всички държави са добре дошли да се присъединят.Мит 10: ЕС ще наложи АСТА на трети страни чрез споразуменията за свободна търговия.- Засега няма подобни намерения.
66
1
 
12
 
! Отговори
. преди 12 години
Къде видяхте 9000 души, бе ?!? На събитието във фейсбуук присъствие са заявили до този момент 19 493!!! И още към 5 500, които може би ще присъстват!
65
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
И какво ще ги правят заловените престъпници които ще трябва да лежат в затвора съгласно това споразумение то и сега няма места нови затвори ли ще правят или лагери като в Северна Корея !!!
64
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Защо Германия не го е подписала !
63
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Естествено е Бойко да подпише споразумението АСТА срещу фалшифицирането в интернет . Единствено в Интернет ГЕРБ има опозиция смазването на която ще ги превърне в тотални диктатори .
62
1
 
10
 
! Отговори
аз преди 12 години
Не хиляди,а милиони хора протестират срещу ограниченията в нета,та дори и тези,които имат най големи претенции и те си дърпат по някой филм или музика.
61
1
 
3
 
! Отговори
папи преди 12 години
Когато ми позвънят на вратата полицаите, правя хард ресет на компа, трия всичко за минута и после ги пускам, черпя ги кафе и по живо по здраво довиждане.След това вадя бекъпа от мазата и пак си продължавам.Бе как я виждат тази работа с ровенето........И няма да са виновни изпълнителите полицаи (щото и те ровят в нета и теглят филми), ами политиците.Няма страшно, нета е фрии и такъв ще си остане :)