Почитаме Свети Трифон – покровителя на лозарите

На Трифон Зарезан се прави ритуално зарязване на лозята
1 фев 2012 07:51, Елка Василева
33
Почитаме Свети Трифон – покровителя на лозарите
Снимка: архив, Булфото

Православната църква почита днес паметта на Свети мъченик Трифон. Празникът е наречен от народа Зарезан, защото се празнува в началото на пролетния сезон, когато започва резитбата на лозята.

Денят на Свети мъченик Трифон се отбелязва първоначално у нас на 14 февруари като Ден на лозаря. През 1968 г. след въвеждането на Григорианския календар от Българската православна църква датите на църковните празници се изместват. Свети мъченик Трифон започва да се отбелязва на 1 февруари, а Денят на лозаря - на 14 февруари. Трифоновден е включен към цикъл от три последователни дни, наречени Трифунци - 1, 2, 3 февруари. На 1 февруари се празнува Трифоновден, на 2 февруари - Сретение Господне, а на 3 февруари - Свети Симеон.

Според българските народни традиции Свети Трифон е покровител на лозарите, винарите и кръчмарите. На този ден се извършва ритуално зарязване на лозята. В ранно утро стопанката омесва тесто и изпича хляб. Приготвя пълнена с ориз кокошка. Поставя хляба и гозбата в нова шарена торба и я дава на лозаря заедно с бъклица вино. На лозето всеки стопанин се обръща към слънчевия изгрев и се прекръства три пъти. После отрязва първите три пръчки и полива мястото с червено вино, светена вода и пепел, които пази от Бъдни вечер. След това започва зарязването на лозите, а като завършат работата си, мъжете устройват шумни веселби.

Според етнографи в основата на празника се крие древният култ към Дионисий - бога, когото в древността почитали като покровител на виното, веселието и лозята. Вярвало се, че там, където той мине, хората се научават да отглеждат лозя и да правят вино. В негова чест се празнували т. нар. дионисиади, характерни с буйните си игри и веселие сред природата.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


33
Още по темата: Трифон Зарезан
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
31
0
 
0
 
! Отговори
krasiorocknroll преди 12 години
Винаги го празневам на 14-ти
30
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Толкова съм изпращял, че прочетох "Почитаме СЛАВИ ТРОФОНОВ" :-)))))))
29
0
 
5
 
! Отговори
лозар преди 12 години
ТРИФОН ЗАРЕЗАН Е НА 14 ФЕВРУАРИ!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
28
4
 
1
 
! Отговори
До 26 преди 12 години
Русия, Украйна, Беларус, Молдова, Грузия, Сърбия, Черна Гора, Македония, Йерусалим - стълбове на прогреса и демокрацията, примери за следване от целия свят!
27
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Аааа, кожуха не трябва да се хвърля, че виж какво става ;)
26
0
 
5
 
! Отговори
анонимен преди 12 години
Абе и за св Атанас казвахте, че захвърлил кожуха преди две седмици, ама не познахте - едва вчера го захвърли, времето го доказва
25
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
В Гърция масоните променят календара.Преди това в Цариградската патриаршия (през 1923 г.).После следват опити да се промени в останалите православни държави.И едва по времето на комунизма в Румъния и България (през 1968 г.) комунистите масони (Ленин масон 33-та степен) променят насила църковният календар.В Русия въпреки всичките опити и насилия не успяват.И до днес в Русия, Украйна, Беларус, Молдова, Грузия, Сърбия, Черна Гора, Македония, Йерусалим, Света Гора празнуват по православният календар (т. нар. стар стил).
24
2
 
9
 
! Отговори
8-ия ден преди 12 години
Абсолютно измислен е този празник с дата 1 февруари - ама щом става реч за пиене , на нашенеца му е добре да си се напие два пъти - днес и на 14-ти.Лозичките тъжно ще гледат как им режат пръчките в този студ.....
23
1
 
12
 
! Отговори
винар преди 12 години
Анонимен 21,как ли успяха българските комунисти да преместят църковния календар и в Гърция? На всички лозари и винари,наздраве,от днес до 14 февруари нонстоп!
22
0
 
11
 
! Отговори
tatarina преди 12 години
Здравейте, може държавата да е променила календара от Юлиански на Грегориански, но времето засега не може да промени. Твърде студено е вън, че да зарязваме лозите. Ще го направим по стар стил на 14-ти февруари 2012 г., както си му е реда. Тогава времето ще е доста по-меко. Такава е прогнозата на синоптиците, а и старата традиция го сочи. Дните в Юлианският календар не са случайни. :)
21
0
 
3
 
! Отговори
miroslav преди 12 години
Наздраве!
20
7
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
В целият православен свят празникът е на 14-ти.Българските комунисти обаче го направиха да е на 1-ви.
19
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
ха наздраве
18
0
 
6
 
! Отговори
nemam nervi преди 12 години
Днес ще празнуваме, защото вино може д а не остане до 14-ти , пък тогава ще зарязваме -поводи да има
17
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Айде някой луд да излезе днес и да зарязва лозите.Ама то Господ си знае работата.Истинският празник е на 14-ти януари.Промениха календара в Църквата, излъгаха хората.Айде сега излъжете и Бога.Ама не можете.Заповядайте и на Бог да празнува по вашему.И в статията лъжат - не се прави ритуално зарязване - на истинският празник направо се зарязват лозите, защото времето омеква.Ама има още 13 дена.
16
0
 
9
 
! Отговори
)) преди 12 години
аз пък ще празнувам и днес и на 14-ти - бе аз горе долу всеки ден го празнувам )))
15
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Тази работа с датите е много пипкава - през 1968 г. нашата църква приема т.нар. "новоюлиански календар" (грегорианският е анатемосан още при създаването му), според който празниците се връщат по местата им (Коледа на 25 декември, Никулден - на 6 декември и т.н.), но изключение е направено само за Гергьоведн (не е върнат на 23 април). До 1968 г. у нас действа Юлианският календар, за който всеки ученик зане, че натрупва грешка. Заради това всички казваме "Баба ми празнуваха Коледа на 7-ми" и пр.
14
1
 
9
 
! Отговори
Стефанов преди 12 години
Решил някой незнаен деригъз, че днес трябва да е Зарезан?!? Нека излезе и си зареже лозите днес... Аз лично на 14 си празнувам :)
13
3
 
3
 
! Отговори
pissed off преди 12 години
Защо изобщо се нарича православна християнска църква, като всичките празници са по езически обичаи!!!!! А и в библията не беше ли написано" Не си прави кумири"! :))))
12
1
 
3
 
! Отговори
do 9 преди 12 години
Abe vsichkite religii sa glupost ama aide