Почитаме Свети Трифон – покровителя на лозарите

На Трифон Зарезан се прави ритуално зарязване на лозята
1 фев 2012 07:51, Елка Василева
33
Почитаме Свети Трифон – покровителя на лозарите
Снимка: архив, Булфото

Православната църква почита днес паметта на Свети мъченик Трифон. Празникът е наречен от народа Зарезан, защото се празнува в началото на пролетния сезон, когато започва резитбата на лозята.

Денят на Свети мъченик Трифон се отбелязва първоначално у нас на 14 февруари като Ден на лозаря. През 1968 г. след въвеждането на Григорианския календар от Българската православна църква датите на църковните празници се изместват. Свети мъченик Трифон започва да се отбелязва на 1 февруари, а Денят на лозаря - на 14 февруари. Трифоновден е включен към цикъл от три последователни дни, наречени Трифунци - 1, 2, 3 февруари. На 1 февруари се празнува Трифоновден, на 2 февруари - Сретение Господне, а на 3 февруари - Свети Симеон.

Според българските народни традиции Свети Трифон е покровител на лозарите, винарите и кръчмарите. На този ден се извършва ритуално зарязване на лозята. В ранно утро стопанката омесва тесто и изпича хляб. Приготвя пълнена с ориз кокошка. Поставя хляба и гозбата в нова шарена торба и я дава на лозаря заедно с бъклица вино. На лозето всеки стопанин се обръща към слънчевия изгрев и се прекръства три пъти. После отрязва първите три пръчки и полива мястото с червено вино, светена вода и пепел, които пази от Бъдни вечер. След това започва зарязването на лозите, а като завършат работата си, мъжете устройват шумни веселби.

Според етнографи в основата на празника се крие древният култ към Дионисий - бога, когото в древността почитали като покровител на виното, веселието и лозята. Вярвало се, че там, където той мине, хората се научават да отглеждат лозя и да правят вино. В негова чест се празнували т. нар. дионисиади, характерни с буйните си игри и веселие сред природата.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


33
Още по темата: Трифон Зарезан
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
11
2
 
8
 
! Отговори
До 10 преди 12 години
Нищо не сме си объркали, празнуваме празниците по нов стил, иначе защо празнуваме Коледа на 25 декември, а не на 6 януари. Или всички празници ще са по нов или всички ще са по стар стил, ама не е и двете, защото се получава типичния български хаос. Ама всъщност какво пък, аз празнувам два пъти Коледа, два пъти Трифон Зарезан, Св. Валентин, два пъти Великден, Деня на благодарността и Хелоин. Абе хубаво е да има празници, човек трябва да му отпусне края :-)))) Честито на всички Трифоновци!
10
1
 
8
 
! Отговори
лай-лай кучка преди 12 години
обобщениеЧовек ,за своя угода и улеснение, сам си създава празниците,а и не само тях.В природата няма години,календар,дати и час. Има изгрев и слънце.Всичко останало е творение човешко.Така,че всеки да си празнува по воля своя.
9
3
 
19
 
! Отговори
Винена муха преди 12 години
Като стар служител във Винпром ви казвам, че празника се е чествал винаги на 14.февруари. Какво зарязване при - 29 С. Те лозите тепърва ще мръзнат ? Не знам защо си объркахме датите на всички празници. сега нито един не съвпада с годишното време ?
8
0
 
3
 
! Отговори
до 5 преди 12 години
донякъде си прав, макар че доста от католическите неща не са глупости, но карай така май ти е по лесно
7
1
 
3
 
! Отговори
петър преди 12 години
до теодор.много стара гръцка версия на дионисус разпространяваш човек, но вече тя не минава защото който се интересува чете и знае, че ДИОНИСУС е върховен бог при траките още от 4 хилядолетие пр.н.ера, че за този бог най характерно е виното и диинисиевите мистерии /описвани дори и от първите християнски светци/ и че копирайки от него слабокултурните ви предци са създали своето опростачено и жалко подобие - бог дионисии и мистериите са превърнали в оргии. А в мала азия са живели доста траки
6
0
 
21
 
! Отговори
www преди 12 години
ХАЙДЕ НАЗДРАВЕ...
5
3
 
26
 
! Отговори
до 4 преди 12 години
Какво ти пречи да празнуваш и на 1 и на 14 ?! По-добре, отколкото да празнуваме чуждите католически глупости.
4
9
 
18
 
! Отговори
Бобсън преди 12 години
Аз 40 години го празнувамна 14.02. ей сега,че попските ченгета така са решили ще взема да го празнувам на 01- познайте кога!
3
0
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Заглавието яко ме стресна,бях малко сънен и го прочетох като ''Слави Трифонов''
2
8
 
7
 
! Отговори
ТЕОДОР КАНТАКУЗИН преди 12 години
ТОЗИ ОБИЧАИ Е ГРЪЦКИ--АНТИЧЕН И ВИЗАНТИНСКИ=ТОЕСТ ХРИСТИЯНСКИ.АГИОС ТРИФОНАС Е ЖИВЯЛ В АНАТОЛИА-МИКРАЗИА В ГРАД СЕБАСТИА-ДНЕШЕН СИВАС.ПРЕДИ ДА ДОДАТ ТУРКИТЕ-СЕЛДЖУКИ..ЦЕЛА МАЛААЗИА БЕШЕ ПАЛНА С ЛОЗЯ И ВИНО..А ДНЕС НЕМА НИСТО...ДА ЖИВЕЕ ГРЪЦКАТА КУЛТУРА
1
2
 
30
 
! Отговори
агроном преди 12 години
Професионалният си празник го празнувам на 14.02.Тогава се зарязват лозите и се полива с вино.Честито на всички Трифоновци !