935 души покосени от инфаркт в студа

Преглед на печата за 12 февруари 2012 г.
12 фев 2012 11:22, Елка Василева
43
935 души покосени от инфаркт в студа
Снимка: архив, Булфото

"935 покосени от инфаркт в студа", информира в. "Монитор". Рекорден брой стентове са поставени за месец. Арктическият студ отключи бум на инфарктите. За по-малко от половин година броят им се е повишил с близо 12%, като най-много са отчетени през януари и основно в най-студените дни. Това показват данните от националния електронен регистър на инвазивните процедури.

Само за три месеца рязко се е увеличил и броят на пациентите, на които се е наложило по спешност да им бъде поставен стент, който да спира запушването на кръвоносните съдове. През ноември те са били 1581, през декември - 1663, а през януари - 1948 души.

Специалистите са единодушни, че в последно време инфарктът все по-често покосява и млади хора дори под 30-годишна възраст.

Основните причини са ниските температури, непознати у нас от години, и продължителният студ, каза завеждащата кардиологичното отделение на Националната кардиологична болница проф. Нина Гочева.

Като рисков фактор за повишаване на случаите на сърдечно-съдови заболявания през зимата тя посочи и нездравословните навици на българина.

"Ще раждаме без избор на екип", съобщава "Труд". Да отпадне изборът на екип за родилки и деца до 1 г. Тази забрана се обсъжда в парламентарната група на ГЕРБ. Поводът е становището на омбудсмана Константин Пенчев, според когото допълнителната такса е незаконна. Дискусията да плащат ли за избор на екип родилките, дори когато са здравно осигурени, започна още през есента м. г., след като починаха няколко жени.

Според депутатите от ГЕРБ законите за здравето и здравното осигуряване гарантират, че при платени вноски родилките могат да ползват целия пакет от медицински дейности, покривани от касата, и няма причини за доплащане. Депутати от ГЕРБ припомниха, че в закона за бюджета на здравната каса в последните години се предвижда специално перо за родилната помощ, с което се покриват разходите по всички раждания в България, независимо дали жената е осигурена или не. В Закона на здравето пък пише, че бременните и децата се ползват с особена закрила от държавата.

"Това е поредният аргумент, че тези две групи не следва да плащат таксата "избор на екип", бяха категорични депутатите от ГЕРБ.

"Рухна балонът на "Армията", съобщава "Стандарт". След потопа в Харманлийско се разминахме с нова трагедия и почернени семейства. На стадион "Българска армия" гръмна бомба със закъснител. Балонът, където ежедневно тренират юношите на ЦСКА, се срути до основи. Инцидентът е станал в събота в 4 ч сутринта.

За щастие жертви и пострадали няма. Съоръжението е рухнало под натиска на натрупалия се сняг. Балонът е изграден през далечната 1978 г. Полицията започна разследване по случая. Ден преди инцидента там са тренирали талантите от елитната юношеска група.

Останалите формации на "червените" не са се готвили в последните дни, защото са в дървена ваканция.

"Съмнителните язовири ще бъдат взривявани", съобщава "Преса". Това ще застигне онези язовирните стени, които имат дефекти и не могат да бъдат укрепени, каза зам.-министърът на икономиката, енергетиката и туризма Делян Добрев. За тези мерки вероятно ще са необходими и промени в някои закони.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


43
Още по темата: балонБългарска армия
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
16
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
А така, такива му ги пожелай, в безпомощната си злобичка, задето мисли различно от теб :)) Жалко човече!
15
7
 
3
 
! Отговори
до 16 преди 12 години
Добре е ама само във въображението си. Като го шибне инсулта след седмица, ще се чуди що ги е дрънкал тези глупости из коментарника.
14
3
 
13
 
! Отговори
Айде стига бе преди 12 години
Човека ви го е написал - хранят ни с ***, ама ние си знаете само `цигари, че цигари`. Ти не пуши, пък *** си виж артериите - един пръст палмово масло са отложили.
13
6
 
2
 
! Отговори
vinovni преди 12 години
Mnogo e prav 15 za infarktite sa vinovni gerb i amerikancite nali?
12
2
 
13
 
! Отговори
номер 6 преди 12 години
Не им говори такива неща. Тук, в този форум, не обичат да им казват, че те са виновни за нещо. Този форум е, за да се оплюе цялата вселена, да се хвърли вината на всеки друг, но не и на самия себе си. Тук намираш съмишленици в помията и ***, и ти олеква, като видиш, че не си сам в горчилката си.
11
6
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Kой те затрива бе приятелю, кутията цигари ли, дето ББ ти я бута в устата или студеното време, дето ни тормози...аман. Все някой друг е виновен, как живеете така, не мога да ви разбера.
10
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
това е щото гледат бтв новините
9
3
 
15
 
! Отговори
сами сме си виновни преди 12 години
22 годишния геноцид ще продължава с бясна скорост.Ще се затриваме като нация с всеки изминат ден .Хората живеят средно по 75-80г. по света а българина 65 г.
8
20
 
2
 
! Отговори
до геноцид 8 преди 12 години
За геницида са виновни и датчаните. В Дания българите имат законно право да работят наравно с местните няколко години наред, ама я отиди в Дания да си намериш добре платена работа в Дания като българин - просто невъзможно е. Датчаните са в заговор с ГЕРБ - заради тях трябва да стоим в България и да мрем под управлението на ГЕРБ. Ако не бяха датчаните в заговор с ГЕРБ можехме да заминем всички българи за Дания и там да получаваме големи заплати и да живеем добре без инфаркти.
7
11
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Американците цяло лято пръскаха със химикали над главите ни, как да е иначе и тоя студ пак от тях идва.
6
17
 
4
 
! Отговори
геноциииид преди 12 години
изквичало прасето като го изкарали от ***.
5
5
 
59
 
! Отговори
Г Е Н О Ц И Д преди 12 години
Едва ли студа е причината за толкова много инфаркти. Преди е имало и по-страшни зими, а нямаше толкова покосени от инфаркт.Друга е причината. Хората живеят в постоянен стрес. Не са сигурни и спокойни за утрешния ден. Не знаят дали ще могат да посрещнат най-неотложните си нужди. Лишават себе си, за да дадат на децата си.Притеснени са. Не се хранят нормално и с качествена храна. Не ходят на лекар превантивно, защото нямат достатъчно пари за болница.Затова измират като мухи. Млади хора също ...
4
13
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Цигари, алкохол, обездвиженост, наднормено тегло....и е то ти инфаркт на около 30 години. Що на моите 48 г. нямам ни кръвно, ни сърдечни проблеми...Ясно защо?! Без цигари, без алкохол, без излишни килограми...животът наистина може да е хубав, въпреки трупането на годинките...А, че студът е стресиращ фактор в това спор няма.Чудя се как им увряха най-после мозъците на просветните чиновници та пуснаха децата във ваканция, вместо да мръзнат по спирки, в студените училища и да прихващат грипа
3
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
nema6 kinti i te zarqzvat da umira6 i ti i deteto e tova ako nee prestapnost da di iskat pari i ako nqma6 gledai si rabotata opravqi se sam
2
17
 
5
 
! Отговори
qze преди 12 години
ауууууу, колко сме зле, аууууууу колко бяхме добре, ауууууууу.
1
3
 
48
 
! Отговори
Лекар преди 12 години
Веднага давам безплатен съвет - незабавно емигриране от скапаната територия на която ви хранят с палмово масло. Разпада се за около 70 години. Значително след като ви е запушило всяка артерия. А в кои продукти се намира ли ? Практически във ВСИЧКИ. Дори в слъчогледовото олио.

Спонсорирани публикации