Община София - клюкарка номер 1

От сайта й се научават куп лични данни – адреси на имоти и номера на коли
Обновена: 1 мар 2012 07:12 | 1 мар 2012 07:00, Елка Василева
58
Община София - клюкарка номер 1
Кметът на София Йорданка Фандъкова плаща данъците си. Снимка: архив, Булфото

Столичната община показа, че може да замести достойно Сметната палата и данъчните, взети заедно. Тя “освети” собствеността и дължимите налози на столичани, като направи данните достъпни за всеки чрез собствения си сайт sofia.bg, пише “Труд”. “Бариерата” е ЕГН-то, но то може да бъде научено от всеки избирателен списък, търговския регистър или правно-информационните системи.

Чрез новата си услуга за електронна справка за местните данъци и такси общината на практика огласи куп лични данни - точните адреси на имотите и регистрационните номера на колите. Включително и на цялата власт, която има движима и недвижима собственост в София.

От сайта например е видно, че премиерът Бойко Борисов, който е известен любител кучкар, всъщност няма нито един домашен любимец като своя собственост и не дължи налог. През тази година по общо пет партиди (за имоти) на два адреса в Банкя той ще внесе в общинската хазна общо 387,70 лв.

Вицепремиерът Цветан Цветанов пък дължи данък от 600 лева за имот в “Изгрев”. Освен апартамента в “Изгрев” на Цветанов се води и недвижим имот в кв. “Връбница”. Другите апартаменти, с които министърът се прочу, не се намират на негово име в системата на София.

Бизнесът също не е защитен от сайта на общината. Регистърът твърди, че банкерката Петя Славова не е платила 8050 лева за имот на ул. “Оборище”. Пред “Труд” тя отрече да има имот на тази улица. Водила е преди години дело за него, но така и не е станала собственик.

И самите общинари не са пощадени от собствената си информационна система и са “осветени”. Кметицата Йорданка Фандъкова е платила една такса от 9,40 лв. Но не така стои въпросът с главния архитект Петър Диков. Според данните от електронната справка за данъците той има 7 имота и 2 коли в столицата. Натрупал е и стар дълг от около 2000 лв. “Абсурд! Някои от имотите съм ги продал през 1999 и 2001 г. Имам само един “Ситроен” от м.г.”, каза арх. Диков. И отрече да дължи и лев на общината.

Според електронната справка за данъците на Столичната община най-сериозни задължения за кучета от водещите политици има лидерът на БСП Сергей Станишев. На негово име в регистъра се водят цели 8 партиди за такса куче. По 4 от тях, включително и по две, наречени “булдог”, експремиерът не дължи нищо. За останалите 4 ще трябва да плати по 24,26 лева на общината. Това е повече от данъка му за жилище в столичния район “Оборище” - 37,23 лв., и таксата смет - 31,77 лв. Същите суми плюс лихвите обаче той трябва да даде и за данъци, които не е платил в предходни години. Така задължението му става 238,88 лева.

За двата булдога признавам, но останалите шест кучета ми идват в повече, реагира пред “Труд” лидерът на БСП Сергей Станишев, когото хванахме на летището, преди да замине за Брюксел.

Очаквано президентът Росен Плевнелиев ще се бръкне най-много за местни данъци в столицата - общо 1936,73 лева. На него му се водят два имота в “София парк” в Симеоново, както и имот в “Малинова долина”. В тази сума се включват и данък за моторно превозно средство - 395,01 лв., както и 132 лева от минали години.

На името на Плевнелиев в електронната справка излиза и жилище в столичния район “Красно село”. Данъкът и таксата смет за него са общо около 145 лева за тази година. Но видимо не са плащани отдавна, защото с вземанията от миналите години и с лихвите общият борч е набъбнал до 1410,17 лева. Опитахме се потърсим коментар от прессекретаря на държавния глава - Мария Иванова, за да разберем дали няма грешка в системата, но тя не вдигаше телефона си.

Сравнително “тънко” ще мине експрезидентът Георги Първанов. На него му се води едно жилище в “Красна поляна” с данък 20,18 лв. и такса смет 34,44 лв. За МПС Първанов ще даде 8,17 лв. На него обаче също му тежат неплатени данъци и лихви от други години и общият му борч към София става 234,84 лв.

Председателката на правната комисия и член на ГЕРБ Искра Фидосова освен имотите си в Монтана вече притежава и апартамент в елитния столичен квартал “Лозенец”. За него тя трябва да плати данък сгради и такса смет 492 лв. Имотни специалисти твърдят, че такъв данък имат апартаменти с размери около 140-170 квадрата в центъра на София.

Само един апартамент, но пък какъв, се води на Ахмед Доган. За жилището си в “Красно село” той ще плати данък от 595,10 лв. и такса смет от 507,82 лв. - общо 1102,92 лв.

“За съжаление ЕГН-тата се оказаха изключително достъпна информация”, коментира зам.-кметът по финансите Дончо Барбалов. Юристи обаче го уверили, че няма е проблем, ако сайтът е без допълнителна защита. Целта ни бе да не затрудняваме хората при получаването на услугата, каза той. Засега не се предвиждала промяна в системата.

 


58
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
51
0
 
3
 
! Отговори
спряха го ! преди 8 години
Във връзка с необходимостта от извършване на допълнителни настройки, Електронната справка за дължими данъци и такси е временно недостъпна.
Електронната услуга ще бъде пусната отново на 02 март 2012 г.

Извиняваме се за причиненото неудобство.
50
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Само да вметна че на сайта на Столична Голяма община, когато се опиташ да провериш задълженията си по метода посочен в статията те посреща следното съобщение:
"Във връзка с необходимостта от извършване на допълнителни настройки, Електронната справка за дължими данъци и такси е временно недостъпна.
Електронната услуга ще бъде пусната отново на 02 март 2012 г. "
Така че в момента протича актуализация на регистъра.
Моля авторите на статията, да проверят утре разликите.
Хайде със здраве.
49
0
 
2
 
! Отговори
До 55 преди 8 години
Няма да има осъдени естествено, ако не си завел дело. Ако по закон си в правото си лесно можеш да си върнеш собствеността.
48
1
 
3
 
! Отговори
ДО 47 преди 8 години
Има начин и без тези документи да се сдобиеш с имот - отивате при нотариуса с мин. 5-ма свидетели, които да потвърдят пред него, че вие се грижите за дадения имот през последните 10 години и към него няма претенции от друг човек и готово, издават ви нот.акт на ваше име. Говоря от личен опит. В един прекрасен ден отивайки да плащам данъците за наследствен имот от дядо ми, ми казват, че и друг плаща за него. Ха познайте дали има осъдени.
47
0
 
2
 
! Отговори
натали преди 8 години
Става дума за "Най-добрия град за живеене" ли??!!
46
0
 
3
 
! Отговори
натали преди 8 години
"Имам само един “Ситроен” от м.г.”, каза арх. Диков" - Милинкия той, да вземем да му съберем пари поне за нещо по-добро.
45
1
 
4
 
! Отговори
ВЪПРОС преди 8 години
Защо за тристаен в Красна поляна данъка+такса смет е около 60 лв, за същия на Хладилника е около 600 лв? Да не би В Красна поляна не се чисти, или на Хладилника се мият улиците и тротоарите всеки ден, а зимата да се изблизват от снега? Дали в Красна поляна им изхвърлят кофите един път в седмицата и за това там сметоизвозването да е с по-ниска себестойност? ДАЙТЕ МИ ЛОГИЧНО ОБЯСНЕНИЕ!!!
44
1
 
3
 
! Отговори
ФАШИСТ преди 8 години
преоданците се наричат софиянци (столичани) - манталитета си го носят от "село" - пример , Фидоска
43
0
 
6
 
! Отговори
Столична Община преди 8 години
Във връзка с необходимостта от извършване на допълнителни настройки, Електронната справка за дължими данъци и такси е временно недостъпна.
Електронната услуга ще бъде пусната отново на 02 март 2012 г.

Извиняваме се за причиненото неудобство.

42
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Кажи гербава работа и повече не ги обиждай.
41
1
 
2
 
! Отговори
До 43 преди 8 години
При имотна измама освен документ за собственост и лична карта, ти трябва актуална скица на имота издавана от общината, трябва и удостоверие за липса на тежести издавано от агенцията по вписванията, отделно нотариусите вече имат достъп до имотния регистър и на място могат да проверят кой е актулания собственик.
40
1
 
5
 
! Отговори
Д-ра до 40 и 45 преди 8 години
До 40 Ти *** ли си? НЕ искам такива *** като теб да разберат какво притежавам и после да ме окрадат! Освен това това което прави софийска община е нарушение на правата на човека за лично пространство и защита на личните данни! До 45 ЕГН-то ако имаш всичко останало лесно се набира!
39
3
 
3
 
! Отговори
До 43 преди 8 години
Много филми гледаш! С едното ЕГН нищо не можеш да направиш.
38
1
 
8
 
! Отговори
ime преди 8 години
Крайно време е Учителката вече да си подава оставката. То не беше климатици, балкони, кучета, данъци, прекалкулация на данъци, безмислени ремонти, ПР детски градини където не са нужни. Писна ми вече.
37
1
 
11
 
! Отговори
До 41 преди 8 години
Вярваш ли си? А как се сключват договори за кредит с чужди ЕГН-та? Мафията е във всички структури на държавата. Никакъв проблем няма с твоето ЕГН да ти шитнат имота, после върви доказвай.
36
1
 
10
 
! Отговори
от 36 до 40 преди 8 години
Сериозно ли питаш?! Проблемът ми е, че не желая злонамерени хора (а такива дал Бог напоследък в изобилие) да знаят какво е имотното ми състояние! Франклин е казал "Човекът е като чувал - напълниш ли го, стои изправен, но изпразниш ли го се свлича в калта" - та не ми се ще някой изпразнен откъм пари и съответно откъм морални задръжки да отвлече детето ми, за да ме изнудва, защото имам 2-3 имота, да речем! Сега разбра ли?!
35
7
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Истерията с личните данни е пълна глупост! Няма как да подпишете договор с когото и да е, ако не предоставите личните си данни. При имотна измама най-уязвим е този които е купил имота от съответния измамник.
34
6
 
2
 
! Отговори
До 36 преди 8 години
Защо пък да не знам ти какво притежаваш? Нещо криеш ли? Какъв ти е проблема?
33
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
и двамата са смешници.
32
1
 
2
 
! Отговори
До 35 преди 8 години
Нотариалния акт и то в оригинал се държи и в Агенцията по вписванията, но какво от това? За да се извърши имотна измама ти трябват или много повече документи или доста голяма мрежа от длъжностни лица, които да ти съдействат. За да се минимизира риска от кражба на самоличност, измами от най-различен род, просто трябва да има по-голяма публичност и това ще се постигне с въвеждането до 1-2 години на електронния кадастър, електронно правителство и други публични регистри!