Найденов уреди по-евтини яйца от Полша

Търговска верига обещала, че ще продава само с 1 ст. надценка
8 мар 2012 17:39,
99
Найденов уреди по-евтини яйца от Полша
През последните дни яйцата удариха 40 ст. бройката. Снимка: БТА

Полша ще достави яйца на българския пазар. Това е казал по телефона на земеделския министър Мирослав Найденов министърът на земеделието и развитието на селските райони на Полша Марек Савицки.

Полският министър е обещал, че веднага ще проведе срещи с местните производители за осигуряване на количества яйца за българския пазар.

Полските стопани ще откликнат на молбата за засилване на доставките към България, е казал Савицки.

Междувременно търговската верига "Лидл" днес обяви пред Найденов, че производители и доставят яйца на 2.80 лв. за 10 броя ст. и ще ги продава с минимална надценка от 1 ст. за бройка. Кутията ще се търгува за 2.90 лв.

Рекордното поскъпване на яйцата у нас - 40 стотинки за брой, накара министъра да поиска производителите да свалят цените.

Още по темата

Найденов се закани, че ако цените не паднат, ще отвори отново българския пазар за полски яйца. 

Производителите първоначално обещаха, че яйцата ще поевтинеят, но после се отметнаха. От търговските вериги обявиха на среща с него, че ще задържат цените на яйцата, защото производителите не ги намаляват.

Според птицевъдите те продават яйцата на 25-28 ст. за брой, но надценките в търговските вериги са около 10-12 ст. Веригите обаче твърдят, че надценката е 10%, което означава между 2 и 4 ст.

Министърът се надява, че в дните преди Великден повечето търговски вериги ще направят промоции, другият вариант за по-евтини яйца е внос.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


99
Още по темата: яйцаМирослав Найденов
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
85
0
 
1
 
! Отговори
Аз искам преди 12 години
аз искам яйца от нещастни кокошки... само да са по 15 стинки! По-голяма глупост не бях чувал-чесало за нокти и перденце на будоара... Забравихте да споменете и имитиращата залез светлина и мрак през нощта...
84
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Като каже нещо Найденов, значи ще стане обратното. Сега пишат, че яйцата ще стигнат 60 ст. Като станат 50 ст. Найденов ще рече - свалихме ги от 60 ст. на 50 ст. Да, ама не. Ще си ги държите яйцата, докато станат на запъртъци.
83
0
 
6
 
! Отговори
Петелов преди 12 години
Самото съществуване на Найденов е опасно за цените на хранителните продукти. Той няма право да се меси в цените на храните и напитките. Използва агецията по безопасност на храните за намеса. Сега да го видим, след като яйцата започнат да се развалят ще осигури ли БЕЗОПАСНИ за човешка консумация яйца. Очаквайте повишаване цените на хляба.
82
0
 
1
 
! Отговори
до 82 преди 12 години
Затвориха им устата и сега никой не смее да гъкне.
81
0
 
2
 
! Отговори
09+ преди 12 години
Защо се затваря границата за яйца, Найденов ? Нашите искали да ги носят в Гърция. Там вместо да хвърлят чинии, на Сиртаки шели да мятат яйца !
80
0
 
2
 
! Отговори
Ч преди 12 години
Найденов, да не е изгрял социализЪма на наш*та улица, че си играеш на отворено/затворено ? Не знаех, че това е ПАЗАРНАТА ИКОНОМИКА ..................
79
0
 
2
 
! Отговори
емигрант преди 12 години
Гн министърът явно е забравил,че с Полша вече сме една държава демек свободно движение на хора стоки и пари.Проблем ще е ако яицата са турски или руски примерно.Няма как смеските да струват 1 лев а яицата 20 ст.Бензинът да е 2.60 а песията 136 лв.В клоаката на ЕС е така
78
0
 
9
 
! Отговори
Цецо преди 12 години
Когато яйцата станат пак 20 ст. да се фука. Иначе всичко е ДАЛАВЕРА !!1. Спирам яйцата, защото някой тук иска така и ми бутва нещо2. Вдигат се 3 пъти цената на яйцата3. Пак пускам вноса, но цената пада само малко4. Реално в крайна сметка цената е вдигната двойно.
77
0
 
1
 
! Отговори
1 преди 12 години
Mai she po4na da otska4am do selcata na niakoi baba ako idam nekoi lev za iaca she mnogo dovolna ot kolkoto na nekvi al4ni paraziti.Az ve4e se 4yda da ne sa namerili tunel kum onia sviat i tam da e s pari i da gi nosia
76
1
 
9
 
! Отговори
123 преди 12 години
Ех този Найденов преди една седмица обикаляше телевизиите, да се фукаше, че спрял полски яйца от нещастни кокошки, сега пък се фука, че уредил да ни ги доставят. Че ще ни доставят и запъртъци не се и съмняваме, все пак това е Миро, натресъл ни 20 годишно ирландско месо, връщано от латиноамериканските държави и прието единствено от България.
75
3
 
18
 
! Отговори
защото преди 12 години
Полша е най-големия производител на яйца в Евр. съюз.Яйцата от Полша с транспорта излизат по-евтини от златните яйца на нашите алчни производители.
74
1
 
9
 
! Отговори
Валентинова преди 12 години
Защо точно от Полша?! Ако изобщо допуснем, че това точно и задължително е механизмът да се регулират цените, което по-принцип не е в правомощията на министерството, както ни набиваха в главите по повод цената на хляба. Миналия месец Агенцията по безопасност на храните се "биеше в гърдите", че хванали поредна пратка яйца от полски ферми без необходимата маркировка. И щели да бъдат безкомпромисни и да алармират останалите членки на ЕС. Сега подобряваме отношенията ли?!
73
3
 
12
 
! Отговори
недоволен преди 12 години
Тикви, тикви и пак тикви. Господата управляващи, направете реален анализ на себестойността на яйцата, като не забравите че кокошките ядат и ако действително има повишение на фуражите с 30 %, тогава кучето е зарито на друго място - при тракторите. След това обърнете внимание на прекупвачите, т.е. борсите и накрая големите вериги. Ако не направите нищо по въпроса ще стане като в Гърция, българина ще поеме риска, все още е студено и на яйцата им няма нищо, няма да ви плащаме бонусите с тези цени.
72
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Вече ще купувам само вносни яйца ,ако ще и по един лв да са!!!! Само ги вкарайте!!!!
71
0
 
14
 
! Отговори
Митко преди 12 години
Къде са разследващите журналисти? Или по-безопасно е да се пише за Николета,Алисия, Ким Кардашиян, отколкото да се разследват далаверите на трибуквените господари?
70
2
 
0
 
! Отговори
до-75 преди 12 години
МАЛЕЕЕЕ ,КОЛКО СИ ***!?!!
69
1
 
11
 
! Отговори
дядо преди 12 години
мили българи, мили тъпацияйцата не са ви проблем затова го тикат под носа випитайте министърчето колко българска гора заминава за турциязащо не забранят износа на дървесинаот него се печели нищопечели се от крайния продуктние аставаме без гора а ония си гушкат печелбите без да имат горада вземе като лошите комунисти да уреди дървесина от коми ако не на нас на турците , да не продаваме наша гораче тя и без това е малкодо кога ще сме кръводарители на чужди държави и наши изедници
68
2
 
7
 
! Отговори
до 75 преди 12 години
Има картел между големи птицеферми. за другите- добре дошло.
67
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Щом като поляците работят и не се гнусят от кокошкарството ,да могат да продават свободно продукта на труда си ! Щом като нашите производители ги е гнус от това и вместо да гладот кокошки ,играят на форекс пазара, то нека да духат супата
66
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Искам свободен пазар и капитализъм ! Искам свободна Европа без граници! Искам отпадането на лицензионни ,разрешителни и всякакви административни намеси в свободния пазар