Протест срещу високите цени на горивата

По няколко десетки автомобила се събраха в различните градове
Обновена: 25 мар 2012 17:28 | 25 мар 2012 17:28, Елка Василева
61
Протест срещу високите цени на горивата
Протест срещу високите цени на горивата се проведе в различни градове в страната. Снимка: БТА

Протест срещу високите цени на горивата се проведе в различни градове в страната.

Във Варна десетки автомобили, пешеходци и мотоциклетисти блокираха цялото движение по бул. „Мария Луиза” в двете посоки, предаде агенция “Фокус”. Шествието срещу високите цени на горивата и дупките по пътищата във Варна стигна до булевард „Владислав Варненчик”. Трафикът по бул. „Мария Луиза” в посока Червения площад не беше спрян, но движението беше затруднено. Протестиращите развяваха българския трибагреник и призоваваха преминаващите да се включат в протеста.

Автошествие и пешеходци преминаха по бул. „Княз Борис Първи” и по „Сливница”, като в знак на протест срещу високите цени на горивата участващите не караха колите си, а ги бутаха, за да докажат, че нямат пари за бензин. Участваха над 30 автомобила. В шествието участваха също мотоциклетисти и пешеходци, които се присъединиха по-късно към автоколоната. Протестиращите носеха плакат „Варна е най-добрият град за крадене в България”.

Автомобилно шествие срещу високите цени на горивата се проведе и в Бургас. Участваха над 30 автомобила. Колите се движеха с нормална скорост с натиснати клаксони, а някои развяваха и трибагреници. Колите тръгнаха с близо час по-късно от предвидения за начало 15.00 часа, тъй като се изчакваше събирането на повече автомобили.

Около 50 автомобила се включиха в третия протест срещу високите цени на горивата и скъпия живот в Пазарджик. Участниците този път са значително по-малко от втория протест, но успяха да блокират движението на изхода за София и образуваха дълги колони от автомобили по улиците, по които преминават.

В края на протеста в центъра на Пазарджик ще бъде организирано и пешеходно шествие, което ще завърши с окачването на националното знаме с траурна лента на дърво на площад „Константин Величков” в памет на всички дадени жертви от 23-годишния преход. Недоволството и този път премина спокойно, а участниците в него заявиха, че следващия път протестиращите от всички градове в страната ще се съберат на национален протест в столицата, тъй като до момента управляващите се правят, че не виждат какво се случва и не чуват техните предложения. Даниела Гаджева, организатор за Пазарджик, припомни, че протестите не са политизирани по никакъв начин и никъде до момента не са се развели политически лозунги.

В столицата също се състоя протест срещу високите цени на горивата. Пред Народното събрание дойдоха по-малко от стотина души. Събралите се носеха плакат "Не сме ЛУКови глави", имаше скандирания срещу монопола. Пред парламента присъстващите надуха клаксоните на леките автомобили и освиркаха властта.

По-рано по бул. "Васил Левски" около стотина млади хора скандираха обидни лозунги срещу властта, пееха националния химн и подканяха гражданите да ги подкрепят. Първите в групата теглеха празни туби за горива с въжета.

В протеста срещу високите цени на горивата в Благоевград се събраха над 20 автомобила. Освен полицейско присъствие и журналисти протестиращите бяха придружени и заснети от оператор с камера, което е по идея на Инициативния комитет срещу полицейското насилие. Първи на протеста пристигнаха полицейски власти, както и „паякът” в Благоевград, който е в готовност да вдигне всеки неправилно паркиран автомобил.

Дни преди протестът председателят на Инициативния комитет срещу полицейско насилие Ангел Гаджев пусна в интернет пространството решение на комисията срещу полицейско насилие, което гласи, че заради полицейския натиск се налага да има оператор на мястото на протеста, който да заснеме действията на протестиращите и по този начин записът да служи като доказателство, че няма неправомерни действия от страна на протестиращите.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


61
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
7
6
 
12
 
! Отговори
СЕЛЯНИН преди 12 години
И за кой да гласуваме?ЗА ДОГАН ЛИ?ТОЙ СЪС СИГУРНОСТ ЩЕ ТИ ИЗЛЕКУВА ХЕМОРОИДИТЕ!
6
18
 
9
 
! Отговори
5897 преди 12 години
след 3 години да знаете за кой да гласувате. Дано 5лв да стане дизела.. 4.50лв бензина. 2.50 газта... смешници това се мисли като дойде време да се гласува не сега да ми ревете... аз си имам пари и не ме бърка
5
17
 
16
 
! Отговори
СЕЛЯНИН преди 12 години
А ДАНО 5ЛВ ДА СТАНЕ БЕНЗИНА!ПИСНА МИ ВСИЧКИ СЕЛЯНИ ДА ПРАВЯТ ЗАДРЪСТВАНИЯ!СЕЛЯНИТЕ ДА СИ ХОДЯТ НА СЕЛО
4
5
 
44
 
! Отговори
Кангото преди 12 години
Доста хора не протестират по простата причина ,че много от тях тази година ще емигрират
3
9
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Събират се хлапетата да си повикат и да си посвирят за да изпуснат малко парата. В Пловдив са били 9 коли и 15 льохмана вътре по на 18-19 години и то всички "берачки" са били с газови уредби.
2
6
 
29
 
! Отговори
ао преди 12 години
смешници... протестирате, дизела минава 3лв. на никой не му пука. отивате след протеста и пак зареждате гориво, нали? ефекта е нула от цялата работа.
1
11
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
слаба ракия като БСП