Не глоба, а проверовъчен изпит за сгафилите шофьори

Парите не са фактор за спазване на правилата, смятат от бранша
61
Не глоба, а проверовъчен изпит за сгафилите шофьори
От БАС се обявиха против вдигането на глобите на пътя. Снимка: Булфото

Повече проверки на познанията на прегрешилите шофьори поискаха от Българския автомобилен съюз (БАС).

Идеята е промените в Закона за движение по пътищата да са в посока проверка на знанията, а не толкова в повишаване на глобите, уточниха мотоексперти.

Председателят на БАС Борис Гаврилов отбеляза, че съюзът е изготвил пакет от предложения и механизъм, чрез който да се окаже въздействие върху цялото общество за ограничаване на пътно-транспортните произшествия.

Те ще бъдат предложени за съгласуване с премиера Бойко Борисов, вицепремиера и министър на вътрешните работи Цветан Цветанов и транспортния министър Ивайло Московски.

"В Закона за движение по пътищата е заложено явяване на проверовъчен изпит при всяко немаловажно нарушение, но фактът, че досега това не се е случвало, означава пропуск", коментира Гаврилов.

От бранша предлагат при първо нарушение шофьорите да се явяват само на проверовъчен изпит, при второ - на проверовъчен изпит и двойна глоба, а при трето - да бъдат лишавани от право на управление и да държат проверовъчен изпит.

"Сега системата е ориентирана само към увеличение на глобите, което не е ефективно, а и не отговаря на възможностите на българина", смята председателят на БАС.

"Колко още може да растат глобите - до 500, до 1000 лева, които да плащаме за всяко нарушение ли", попита той.

Гаврилов бе категоричен, че парите не са фактор за спазване на правилата, а точно обратното.

Според него трябва да се увеличи и броят на въпросите за отделните категории, като - за В тя бъде 45 въпроса, както е сега, но за професионалните като С, Д и Е се увеличи - до 105 въпроса.

Парите, събирани от глобите по пътищата, да отиват по две направления - контрол и превенция и обучение, предлагат от още съюза.

В момента по закон 50 на сто от тях отиват в МВР за охранителни камери. Това, което е необходимо и липсва, са полигоните и тренажорите, които да бъдат изградени с част от средствата, посочи Борис Гаврилов.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


61
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
27
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
AAAAAAAAA SETIHA SE KAK SE DEISTAVA OT KADE LI SA GO KOPIRALI
26
3
 
6
 
! Отговори
кво се чудиш бе 27 преди 12 години
Българите за пари жените си продават ,та книжки на *** ли няма да дадат !
25
1
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Не ви ли писна с тея глоби и санкии, а? Уволнете половината катаджии и монтирайте камери на повече кръстовища - правилата ще се спазват! Не е важен размера на глобата, а контрола! Вие да не мислите, че немците не искат да си карат BMW-тата със 100 в града? Искат, ама не! Всички карат с 50 и не минават на червено, щото си знаят, че глобата ги чака в пощенската кутия!
24
1
 
24
 
! Отговори
НИКОЛОВ преди 12 години
В НАШАТА ДЪРЖАВА НАЙ ГРУБИТЕ НАРЛУШЕНИЯ ПРАВЯТ ХОРА С ВЛАС ИЛИ СЕ МИСЛЯТ МАЛКО ПО БОГАТИ ОТ ДРУГИТЕ ИЛИ ТЕЗИ НЕСРЕТНИЦИ КОИТО ИМАТ МАЛКО ПО МОЩНИ КОЛИ И МИСЛЬЯТ ЧЕ СА ХВАНАЛИ ГОСПОД ЗА ШЛИФЕРА О БОЖЕ НАЩА ПРОСТОТИЯ КРАЙ НЯМАЕ
23
0
 
14
 
! Отговори
до 22 преди 12 години
Боико веднага ще се поддаде ,ако има макар и мальк шанс нещо да влезе в хазната --предполагам знаете какво е дериджето на хазната ! Така че предполагам пиниза е замислен отгоре ,но ни го поднасят уж исканията са от другаде , в момента се ослушват и ако няма реакция веднага ще влезе в пленарна зала !
22
2
 
18
 
! Отговори
Анализатора преди 12 години
Вижте колко роми карат коли, а бе могат ли да четат, могат ли да пишат, а...*** си, кой им даде книжки,алоооооо......
21
6
 
9
 
! Отговори
какъв проверочен бе преди 12 години
Аз шофирам без книжка !
20
0
 
16
 
! Отговори
нема пари преди 12 години
Знаете ли защо псевдо загрижените за нас ,да не ги ИЗБРОЯВАМ постоянно настояват за все по големи глоби и наи различни мьчения , защото те НЕГИ ПЛАЩАТ ,а глобите са за ОБИКНОВЕНИТЕ хора които са в ролята на овца дето я стрижат ,доят и наи накрая я изядьт , в дьржавата парите свьршиха и се трьгва по пьтя на глобите, да не си мислите ,че това идва от вьздуха отгоре са го спуснали ,по всякщо една телевизия акцент са катастрофи това е с цел спеч.общ. мнение за вдигане на глобите---елементарно Уотсан
19
2
 
13
 
! Отговори
San преди 12 години
В бугаристан нищо вече не може да ме изненада.
18
1
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Строг и безмилостен контрол контрол трябва срещу инструктори, даиджии и катаджии-ясно е откъде идват проблемите.
17
1
 
19
 
! Отговори
Berta преди 12 години
Дано Бойко да не се поддаде на идиотизма на тия от БСА. Строг контрол трябва на ДАИ и инструкторите, откъдето идват и проблемите, включително и по начина на придобиване на книжката. Какви ли не идиотизми ще сътворят тия до края на управлението си.
16
0
 
14
 
! Отговори
Rad преди 12 години
Ей, тия инструкторчета не се налапаха. БСА да засили контрола над инструкторите, начините за придобиване на свидетелство за правоуправление, а не след дъжд качулка
15
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
22г. карам такси в голям град ,сегашните младежи са много добре подготвени но веднага след като се сдобият с книжка ги хвьрлят в старите улици от преди 22 г че и от 30 но сьс сто пьти повече коли --т.е. ,,пьлна лудница ,, и седнали псевдо загрижените за нас да реват и да ни оправят . Направете нови улици които да отговарят на деня, а недеите симулира загриженост, много ви са дребни хитростите за пари .Вече няма *** народ ,цялата дандания е за смучене на пари ,много му дреме на някои за нас !
14
0
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Тия от БСА се чудят как още да си пълнят гушките и да вдигат нивото на корупцията. И защо да ходи на проверовъчен изпит, след като водъчът е положил законно изпита си и в закона е предвидена санкция за съответното нарушение. Има нарушители с по 15-20 акта, да не би някой да ги е спрял или ще ги спре от движение след като са санкционирани. Пълни милиционерски идиотизми
13
1
 
18
 
! Отговори
ХА ХА ХА преди 12 години
А мангалотурците ще ги проверяваг ли дали въобще могат да четат
12
12
 
2
 
! Отговори
Чиновник преди 12 години
Трябва най- строг контрол и жестоки, безмилостни санкции срещу нарушителите, докато се научат на РЕД.
11
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Стига сте писали глупости бе ,да се отнема ,та да се отнема ! Да да се отнема ,но неможе за наи-дребното да се отнема ,иска се градация ,един акт от хилядяа лева е голям за Спиро , но за сина на Г-н Иванов са нищо , плюс това безгрешни шофьори няма за нула време абсолютно всички професионалисти ще окапят , аз сьм шофьор над 20-г. с професионални категории и много практика ,но законите ги сменят всяка година и е сьвсем естествено да не мога да мина едни листовки от сегашните ,мислете малко ....
10
1
 
22
 
! Отговори
ddd преди 12 години
Не ни стигат Катаджийте ами и тия от БАС искат да смучат кръвчицата ни !!!В тая скапана държава всеки иска да *** без да си мръдне и пръста ! Д....................ба !
9
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Абе *** баща ми е изкарал книжка за 15лева и това значи ли,че е по лош шофер от мене дето съм я изкарал за 600лв.Ненаядохте се бе ейй гадове,нека проверочния да е безплатен нали милеете за хората.
8
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
А те големите "инструктори" са такива "инструктори", че половината им убочаващи след изкаран изпит гледат скоростния лост като превключват на друга предавка да не би да объркат нещо !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!