Христос Воскресе!

Православният свят чества възкръсването на Исус Христос
Обновена: 15 апр 2012 07:38 | 15 апр 2012 00:01,
450
Христос Воскресе!
Снимка: архив, Reuters

Православният свят посрещна Възкресение Христово. За източноправославните християни Великден е най-големият църковен празник и се празнува три дни. 

На този ден се чества възкръсването на Исус Христос на третия ден, след като е разпънат на кръст и погребан. 
 
На Великден християните отиват на църква, а след празничното богослужение излизат със запалени свещи, които занасят вкъщи.
 
На празника деца и възрастни се чукат с червени яйца. Вярва се, че този, чието яйце се окаже борец, ще бъде най-здрав през годината.
 
Червените яйца са символ на Христовата мъченическа кръв, а козунакът е символ на агнеца Божий - Христос.
 
По традиция през празничните дни на Великден се посещават родители и кумове, като се носят великденски козунаци и боядисани яйца, за да се засвидетелства обич и почитание. 
 
Седмицата след Възкресение се нарича Светла седмица, защото Христос донася просветление за всички. 
 
Христос Воскресе! Бъдете здрави и обичани! 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


450
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
237
0
 
2
 
! Отговори
К преди 12 години
Воистина воскресе!!!
236
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Ей, това Позитано-20 голям потрес го тресе. Като гледам как БКП-говедоидите да се обединили с ДПСарите - да паднеш от смях. Ама май са успели да наемат само невръстни кретенчета да спамят тук. Отде да знаят, говедцата, че и атеизма си е вид религия. Но им е простено - из шумата няма какво да научат. А отде да знаят, че и Мохамед е ученик на Христос... :))))))))
235
2
 
1
 
! Отговори
Какво става преди 12 години
Оня от Кърджали, нацепи ли ви го Вярващи ***????
234
1
 
0
 
! Отговори
evgeni преди 12 години
---- Прикрепено писмо (РИТУАЛи,ОБРЯДИ И ЗАВИСИМОСТТИ СА ОТ лукавия,а спасението е самои единствгено чрез вяра в Христа-Живия,не онзи,който "възкраствате" всяка година) ----Подател: евгени славков <evgeni70251***abv.bg>До: sinod***abv.bg, contact***ecclesia.grОтносно: РИТУАЛи,ОБРЯДИ И ЗАВИСИМОСТТИ СА ОТ лукавия,а спасението е самои единствгено чрез вяра в Христа-Живия,не онзи,който "възкраствате" всяка годинаДата: Понеделник, 2012, Април 16 11:26:41 ЕЕЩДобро утро ,или добър ден дядо попе,в зависимост от попския календар, какво ти е времето.Обаче спрямо Стандартното време,твоето и това на началника ти-"звяра" Тик-так,завършва,както и твоите ХИТРИНИ.Гледах по БНТ-предаване, в което водещата обясняваше какво чувство е изпитала с отиването си в Йерусалим.После тя спомена,че не можела да го опише и и помогнал някои си "отец" в размислите и,и какво да каже.Дядо попе,не каза ли Господ да не гледаме на земните неща ?????? Не знаеш ли човече с визия на ПУДЕЛ,че свято е мястото където обитава Живия и Истинния,тоест,той не обитава в земни места и гробове,но в Небесния Йерусалим,защото е Той-Същият и в сърцата на вярващите,но не и в тези на поклонилите се на попско-паския "звяр" или на какъвто и да е друг заблудителен дух-религия.Дядо попе,ти не можеш да се аргументираш с Божията Истина,нито със Завета,но поставяш заблудените като Мира да изявявяват "истината" на "звяра".И въпреки всичко,Той-Исус още изчаква,та дано се покаете и се обърнете към Него,като отхвърлите сатанинските заблуди,които проповядвате. Не каза ли да гледаме на Небесния Йерусалим,ти дори не знаеш Кой е Той ! Проблема на тази водеща/мисля ,че се казваше Мира/ е ,че приема такива брадато-пуделоподобни за отци,и от там произлизат големите заблуди.В по-ранно сутрешно предаване пак по БНТ /новините/ се споменаваше как ако яйцата се боядисат по определен начин,това ще спомогне да няма градушка и т.н.. Дядо попе,толкова сте ШИРОКОПРОФИЛНИ,че по този начин привличате земеделците,бабичките с "помените",в сатанинските свърталища в които кадите и е пълно с "чудотворни" картини-посредници и ходатаи,там е пълно с най-разнообразни предложения за изкупления,ходатайство,спасения и решаване на проблеми от всякакъв вид.Доста ви е ГОЛЯМА ТОРБАТА С ХИТРИНИ дядо! Ах ти дядо БОГАТ АСОРТИМЕНТ ИМАТЕ...
233
1
 
3
 
! Отговори
лай-лай кучка преди 12 години
Честит празник на всички обичащи България !!!!Да пребъде милото ни Отечество !!
232
2
 
2
 
! Отговори
безкомпромисен преди 12 години
Един божи ден ще настъпи справедливост! Това ще стане скоро! Ще тържествува хуманизъм и равноправие, ще бъдат омерзени и наказани виновниците и алчните хиени! България ще дръпне напред и хората ще усетят прогреса...Това ще е съзидателното управление на НАЦИОНАЛИСТИТЕ, с водещата роля на НФСБ!
231
1
 
2
 
! Отговори
JANA преди 12 години
***VASKRASVA NOV JIVOT***RADVAITE SE OBI4AITE***NIE SME EDNA NAZIA***NEKA DA IMA L&#220;BOV SHASTIE I MIR NAVSJKADE PO SVETA***4ESTIT PRASNIK***
230
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Както се вижда Христос е донесъл просветление на всички, но никой не го е приел.
229
1
 
1
 
! Отговори
ФАШИСТ преди 12 години
ХРИСТОС ВОСКРЕСЕ ! до Петров - ВО ИСТИНА ВОСКРЕСЕ !
228
1
 
4
 
! Отговори
ПЕТРОВ преди 12 години
ХРИСТОС ВОСКРЕСЕ
227
4
 
1
 
! Отговори
vvv преди 12 години
БОГ ДА ПАЗИ БЪЛГАРИЯ ОТ ПРЕМИЕРА БОЙКО БОРИСОВ.НА ДОБЪР ЧАС .
226
2
 
1
 
! Отговори
Григор Кутров преди 12 години
Знам че истината боли. Но няма нужда да ми давате минуси. Знам чевсички сте глупави келемета, и знам че ще се оставите на *** евреи да ви баламосват и да ви токлоняват от истината.
225
6
 
5
 
! Отговори
Ахриман Тезаев преди 12 години
Абе глупав мелес такъв. Недей да говорих така. Иисус е пратеник на Аллах както и Мохаммед(с.а.с.). Никой освен евреите не отрича това. И щом сме гоподкарали наполитическа тематика. Нека Аллах или Господ (както искате го наричайте. Това няма значение защото той е само един) закриля България и нека ни остърве от цялата тая политическа послойка която е в България. Като ги почне най- напред от тоя *** Бойко и гербажиите,Бсп,сдс,ссд,одс,сдд,ддс,рзс,дпс,ндсв,атака,защита,вмро итн
224
7
 
3
 
! Отговори
Григор Кутров преди 12 години
Абе вие кога ще спрете да си всързвате езическите славянски празници с христянството. Христос е бил Божи пратеник и е е възкръстнал, а духът му е преминал в в отвъдното. И стига с тия езичества. Писнами от тия гупости. Като например боядисването на яйца. Или пък Коледа, което си е чиста проба езически празник. Най- малкото което е Иисус не е роден зимата.
223
1
 
1
 
! Отговори
e преди 12 години
Относно: do sluzhitelite na "Zvyara'Дата: Неделя, 2012, Април 15 12:50:51 EESTГоспод каза,че друго знамение няма да се даде от Него !!! Чрез Словото каза още в 13ст.13гл.от "откровение на Йоанна" каза и друго.Хората не вярват на Господните думи ,но вярват на "Звяра" на когото карате вие православни и католически сатанински слуги да се кланят.Един малко по-*** въпрос;Ако "благодатния" огън,които носите от Йерусалим е от Господа ,защо се дава на "православието" само. Може би вие които променихте Божията Истина като прменихте Първа и Втора заповед на Бога на вас се дава това.Не каза ли Исус,че благодатния огън се носи в сърцата ?????! Тогава кой е онзи огън ,които в първите минути НЕ ПАРЕЛ ????? Някога Сатана,когато видя,че Тома,наречен неверни се усъмни, ако не види,така и по това неверие се предложи на "вярващите" и НА ЧОВЕЧЕСТВОТО-ТОЗИ САТАНИНСКИ ФАЛШ,за да му се поклонят чрез "Звяра'.Защо ли дядо попе там някъде в библията се казваше следното:"онзи,който променя времена и закони".Знаеш ли, дядо попе кой е "онзи" ????! Това е лукавия-вашия началник-на тебе и папата !
222
0
 
0
 
! Отговори
до418 преди 12 години
...а не са ли виновни предишните ,или ти с лека ръка им прости обирите и кражбите,които и върху теб са рекоширали?!?Трябва да си безумно смел ,за да си на власт след придишната глутница!
221
4
 
2
 
! Отговори
някой преди 12 години
До екипа на Днес.бг: Православният свят пише "Иисус Христос", а не "Исус Христос", неграмотници такива! Христос Воскресе!
220
4
 
3
 
! Отговори
ха така ! преди 12 години
Леле,леле, фани па заеебиии като чета какви ДеПеСари и нещастни *** *** пишат тука,че вземем да станем отново - АТЕИСТ !
219
6
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Тук май е станало сборище на ДПС-тата и БКП-тата. Ба си какви клонирани нещастници сте...
218
1
 
4
 
! Отговори
До 387 преди 12 години
Много правота има в думите ти! За това празнуват днес и ***/останали като християни/ отдавайки почит и уважение към учителя си ,лесно възприемайки, запазвайки и придържайки се над цели 2000г най много от всички християни към автентичните и неизопачени от по късните грамотни евангелисти, приказки и притчи незаписани, но точно пресъздадени според тяхните разбирания за щастлив/райски/безпроблемен начин на живот и отразил се с векове върху цялото им битие ! По материалистичните от тях са възприели и по земният и практичен ислям!