Христос Воскресе!

Православният свят чества възкръсването на Исус Христос
Обновена: 15 апр 2012 07:38 | 15 апр 2012 00:01,
450
Христос Воскресе!
Снимка: архив, Reuters

Православният свят посрещна Възкресение Христово. За източноправославните християни Великден е най-големият църковен празник и се празнува три дни. 

На този ден се чества възкръсването на Исус Христос на третия ден, след като е разпънат на кръст и погребан. 
 
На Великден християните отиват на църква, а след празничното богослужение излизат със запалени свещи, които занасят вкъщи.
 
На празника деца и възрастни се чукат с червени яйца. Вярва се, че този, чието яйце се окаже борец, ще бъде най-здрав през годината.
 
Червените яйца са символ на Христовата мъченическа кръв, а козунакът е символ на агнеца Божий - Христос.
 
По традиция през празничните дни на Великден се посещават родители и кумове, като се носят великденски козунаци и боядисани яйца, за да се засвидетелства обич и почитание. 
 
Седмицата след Възкресение се нарича Светла седмица, защото Христос донася просветление за всички. 
 
Христос Воскресе! Бъдете здрави и обичани! 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


450
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
177
0
 
2
 
! Отговори
бат Тони преди 12 години
ами то на такова елементарно същество,какво да му каже човек?станал си рано след велик ден и плюеш в нета!нямаше с кой да пиеш едно питие ли,че си толкова ранобуден?нормално.с такива ***,малко нормални хора биха искали да си имат взимане даване.аре чао шматъо.
176
3
 
0
 
! Отговори
любящ християнин преди 12 години
до 342: Ще бъда заобиколен от ангели небесни, ще пея и ще танцувам в Рая и ще те гледам и соча с пръст и ще ти се смея, докато ти се гърчиш в нечовешка агония в геената огнена!
175
3
 
1
 
! Отговори
любящ християнин преди 12 години
Кашчей, толкова си смешен, че дори не си струва да ти давам отговор на глупавия коментар. Затваряй си богохулната уста.
174
1
 
2
 
! Отговори
до 344 преди 12 години
Само това ли успя да измъдриш от кухата си промита тиква, набожний Тони?!
173
1
 
5
 
! Отговори
до 337 преди 12 години
И къде съм хулил Исус бе ? Казвам че вие вярващите сте ОВЦЕ ***. Казах го и на Тонито. Нямам нищо против Исус, даже го намирам за много добър човек, ама да вярвате че е сега горе там някъде и ви определя в ада или в рая ще влезете един ден...това вече е връх на човешката глупост. Нека да се пържа в ада както казваш, но никога няма да спра да казвам че набожните като теб са меко казано с промити мозъци.
172
0
 
4
 
! Отговори
Кашчей Безсмертний преди 12 години
До 334, любящият християниняхве е юдейското име на комиксовия ти герой.А юдеизмът и християнството са две различни неща, нали?Нещо босичък ми се видиш...*** мозък, неук и ***.
171
4
 
10
 
! Отговори
до Тонито преди 12 години
Не хулим християнството бе, малоумно чедо! Правим си майтап с вас-набожните *** дето вярвате че там горе има някой който е всевишен и ни напътства и помага. *** ***!
170
4
 
2
 
! Отговори
бат Тони преди 12 години
даже не ми беше минавало през главата,че е възможно да има толкова много и нагли идиотчета,които да хулят християнството и то точно на велик ден!!!или е пълно с фесове,дето се правят на атеисти да ни дразнят.най вероятно второто.
169
4
 
2
 
! Отговори
любящ християнин преди 12 години
до 336: В Библията ясно се казва, че богохулниците трябва да бъдат пребивани с камъни. Аз обаче съм милостив и ти прощавам богохулството - и само ти казвам че си тъпо парче, както и че ще се пържиш в ада вовеки веков.Пък и никъде не съм ти забранявал да псуваш. Псувай си! Ама после ще играят юмруците, водени от божия гняв, върху кухата ти кратуна.
168
2
 
5
 
! Отговори
до 334 преди 12 години
Значи ти набожния имаш право да обиждаш хората без никакви последствия, а теб ако те обидят чрез твоя Бог е наказуемо? Що за сбъркана ценностна система имаш, чедо малоумно?К'во ли се учудвам, те всичките набожни *** като теб са поначало кухи ***.
167
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Христос Воскресе ! На всички Християни - Бъдете живи здрави щастливи и много късмет !
166
4
 
2
 
! Отговори
любящ християнин преди 12 години
До 330: Не е грях - милост е даже. Защото за богохулници като теб не е предвидено мъмрене, а пребиване с камъни до смърт. Така повелява ЯХВЕ.
165
2
 
0
 
! Отговори
до Тонито преди 12 години
А ти чедо набожно, чувал ли си че трябва да си хрисим с хората , даже и с тези дето не ти харесват??? Защо чедо малоумно олигофренично обиждаш своя народ? Това е грях, идиотче Тони! Да не отидеш заради това в Ада? Внимавай с думите!
164
4
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Преди 10.11.1989 г. България беше пълна с антитеисти-безбожници.След това се напълни с всякакви сектанти мунисти, сатаниати."Неправедният нека върши още неправда; нечистият нека се още скверни;праведният нека върши още правда, а светият нека се още осветява."/Апокалипсис 22:11/
163
8
 
2
 
! Отговори
бат Тони преди 12 години
Христос воскресе на всички православни християни,а тези заблудени ***,които се опитват да омаскарят най светлия християнски празник,мога само да ги съжаля.бедни духом идиотчета,незнаещи какви са,от къде са и накъде се мъчат да тръгнат.
162
1
 
3
 
! Отговори
до 328 преди 12 години
Ти гледай много много да не кълнеш че това е грях, чедо скапано, нали се сещаш?
161
3
 
2
 
! Отговори
до педала 325 преди 12 години
може да си *** от женски род, не те знам, но помисли, тий ба майката, какво е казал Левски: "Времето е в нас и ни сме във времето"!
160
1
 
4
 
! Отговори
до 325 преди 12 години
Що не вземеш пример от сбъркания си брат Томас и не отидеш да се напиеш до някоя църква ?
159
9
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Коментарите на атеистите недвусмислено говорят що за хора са тези, които са ги писали.
158
2
 
2
 
! Отговори
до 322 преди 12 години
точно