Дилемата в Батак - костница или църква

200 рокери дадоха рамо на митрополит Николай
Обновена: 16 апр 2012 20:51 | 16 апр 2012 20:10,
265
Дилемата в Батак - костница или църква
Рокерите дариха месингов кръст за новия храм. Снимка: Dnes.bg

Близо 200 рокери от Пловдив се включиха в шествие до град Батак в знак на подкрепа на решението храм-костницата “Света Неделя“ да бъде превърната в църква. В града се породи спор дали костницата-музей трябва да стане църква след канонизирането на баташките мъченици.

„Вече е грях да наричаме мощите „кости“, а храмът, в който до миналата година беше гробът им, да го наричаме костница”, заяви митрополит Николай.

„Зад действията на църквата сме”, заяви един от рокерите, който пропътува над 700 километра, за да вземе участие в литургията на владиката в Батак. Те занесоха там и месингов кръст, който ще бъде поставен на върха на църквата.

Почти няма батачанин, чийто близък да не е загинал по време на Априлската епопея през 1876 година. По-голямата част от хората подкрепят превръщането на костницата в църква.

„Тук е било страшно, клани са и майки и деца наред, истинска касапница”, разказа пред Dnes.bg Цветана Ланджева, чийто дядо е бил убит по време на клането.

„Събираме подписка в подкрепа на храма”, заяви кметът на Батак Петър Паунов. Той одобрява богослуженията в църквата „Света Неделя”.

Дядо Николай е категоричен, че ще се бори докрай мястото с мощите на баташките мъченици да продължи да функционира като църква.

От културното министерство обаче са на мнение, че действията на владиката са незаконни, защото без разрешение той е започнал да служи в един паметник на културата.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


265
Още по темата: батак
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
82
11
 
6
 
! Отговори
ppancho преди 12 години
Mисля си,че група хора,които късат билетчета там са нацвъкали към 50 постинга тука.Под маската на :природозащитници,археолози,астрономи итн са се скатали голяма група чиновници-*** ,която живее в София и обича да обикаля моловете....но все пак става дума за парите на данъкоплатците...Абсолютно трябва да е църква...Аз имам мотор и другият път ще дойда и аз...*** чиновнически ***...
81
2
 
7
 
! Отговори
Пешо преди 12 години
Кви рокери бе това са некви ролери!А може да станат и мъченици ако не им дойде акъло овреме!
80
1
 
8
 
! Отговори
anonimen преди 12 години
бяха около 40 , не 200
79
1
 
14
 
! Отговори
Пешо преди 12 години
Тези рокери от какво разбират?От църква или от кланета?Поп масон с ролекс влачи некви *** рокери и иска да заграби музей да го облепи с тапети!
78
1
 
9
 
! Отговори
до 158 преди 12 години
...г-н николай- не го наричай дядо и пиши името му с малка буква на този...а за държавата си прав!
77
4
 
5
 
! Отговори
ФАШИСТ преди 12 години
софийските *** да ходят да сучат - материята не е подходяща за интелекта им
76
1
 
9
 
! Отговори
за 153 преди 12 години
...ние сме ***...а г-н николай е търгаш...не търговец а търгащ!
75
4
 
6
 
! Отговори
ppancho преди 12 години
Просто голяма група чиновници се изхранва от т.нар музеи...жалко е ,комунистите се скриха в държавната администрация и сега пишат.Добре де,питайте руснаците,които ни освободиха...Техният истински химн е :Встань за веру руская земля...или Маршът на славянката...Православната вяра ни е спасила...това е факт
74
0
 
3
 
! Отговори
ФАШИСТ преди 12 години
много посредствено и стличанска мисъл чух - копелдаците да л4егат или да одат сда саучат ! МАТЕРИЯТА Е НЕ ПОДХОДЯЩА ЗА интелекта им !
73
1
 
11
 
! Отговори
Пловдивчанин преди 12 години
Бомбаджията с пет присъди Маленко, в комбина с дядо Николай. Да ти *** и на държавата и на всичко.
72
7
 
4
 
! Отговори
До 74 преди 12 години
Ако имаше бог, нямаше да сме под туско робство, първото което е.
71
2
 
10
 
! Отговори
Славов преди 12 години
Храм Паметник- КОСТНИЦА са направили хората от Батак за ВЕЧНА ПАМЕТ ... сега г-н николай защо не построи нова църква в Батак, ама не с тапети по стените, а изографисана и с резбован иконостас, както са правели предцитени...???
70
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
трябва да се за пази по възможно най - автентичен начин спомена за баташкото клане и нищо да не се променя , за да се съхрани историческата памет . не трябва да се променя предназначението а да бъде пантеон или мемориал по-добре . вярно че православната църква ги обяви за светци, и от тази гледна точка свещениците считат че не трябва да е костница, но в този случай мисля че не са прави
69
0
 
10
 
! Отговори
Когато бях на 17 преди 12 години
Костница!!!
68
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Да бъде костница!Да е музей!Така ***, скромен и смразяващ, както почувствах, когато бях там за пръв път на 17 години!Няма нужда от финтифлюшки и еснафски шум!Да уважим тишината на това място, свидетел на чудовищно клане!Да бъде това, което беше!Един ***, скромен, но изключително важен свидетел.Мъчениците да се оставят на мира и да не се използват за пречистване на гузни съвести!
67
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
това е църква -музей, но в никакъв случай не трябва да бъде действащ храм, защото ще се обезличи и промени спомена за мястото . както казаха в едно интервю по телевизията - не може на мястото където се е проливала кръвта на жени и деца да се извършват сватби и кръщенета. така че категорично трябва да си остане музей
66
0
 
5
 
! Отговори
мислещ преди 12 години
И какво общо има с цялата работа поп Николай с S-класата на Мерцедес? Аз на поп с нов Мерцедес не вярвям!!! Тия наглеци правят пари от вярата на хората! Анатема...
65
0
 
5
 
! Отговори
raina преди 12 години
zashto carkva koj dava pravo na vseki vid popove da reshavat za vsichko imat zlato koli i pari a horata vekove se moljat za parche hljab koj gi postavja tam kato v africa njakoj reshava che govori s boga sabudi se narode
64
0
 
4
 
! Отговори
ФАШИСТ преди 12 години
КУКОВ е от Чернгорово - Баташки зет и е готино , умно момче , Янев е Батачанин с образование ВСШЕ - " ХИДРО - ЕНЕРГИЙНО СТРОИТЕЛСТВО " - кадърен кадър за нацията , скромен и бивш безпартиен !- питайте и ще ви кажа подробостти за района ! АЗ СУМ НА МУСАЛА - ВИЖДАМ ВСИЧКО , дори и дамските тоалетни на " ПАРЛАМЕНТА " :))))))))))))))))))))))))
63
2
 
8
 
! Отговори
Иван преди 12 години
Ozkan, ти дете, си невинно. Виновни са предците ти! Благородният български народ не е клал турци, ханъми и чоджучета. Това са го правили с нас турците, твои предци. Е, може да не са били точно твоите, те да са били кротки и почтени хора. Но специалисти по кланета на беззащитни хора са турците! Не напразно никой от комшиите им не ги обича. Имайте доблестта да се извините! На нас, на арменците, на другите. Японците го направиха, направете го и вие!