България не е изпълнила изискванията за носачките

От 13-те предупредени страни от ЕС само Румъния ще изпълни изискванията
Обновена: 17 апр 2012 07:35 | 17 апр 2012 07:35, Елка Василева
131
България не е изпълнила изискванията за носачките
България още не е изпълнила новите изисквания за хуманното отношение към кокошките носачки. Снимка: архив, Булфото

Дванайсет от тринайсетте страни от ЕС, приканени преди два месеца от Европейската комисия да се подчинят на новите правила за хуманното отношение към кокошките носачки, все още рискуват да си навлекат гнева на ЕС, предаде Франс прес. Агенцията се позовава на неназован европейски източник.

Предварителните оценки са показали, че от 13-те предупредени страни само Румъния изглежда е на път да изпълни исканията на ЕК. Останалите - България, Кипър, Белгия, Франция, Испания, Гърция, Унгария, Италия, Латвия, Холандия, Полша и Португалия - все още трябва да положат усилия, казва източникът. Има голям риск преди лятото тези страни да получат от ЕК мотивирано становище, приканващо ги да се подчинят на
съответните стандарти. В противен случай може да бъдат съдени от Европейския съд в Люксембург.

Тези страни имаха 12 години да влязат в крак със съответните стандарти, отбелязва Франс прес.

До края на 2011 г. всяка кокошка носачка разполагаше в птицефермите с минимално пространство, равняващо се на лист хартия формат А4. Новите норми изискват всяка да разполага в клетките с най-малко 750 квадратни сантиметра.

Новите правила предвиждат освен това всяка кокошка да разполага с пространство от най-малко 12 сантиметра от хранилките, с пръчка за кацане, с полог, с чесалка за човка и нокти и с други "удобства".

В началото на годината Брюксел прецени, че 47 милиона кокошки носачки в ЕС са отглеждани в прекалено малки и зле обзаведени клетки.

ЕК припомня, че неспазването на новите стандарти създава проблем не само за кокошките, но и води до нелоялна конкуренция спрямо тези производители, които вече са инвестирали средства в подобряване на условията за пернатите, пише БТА.


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


131
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
58
2
 
20
 
! Отговори
нервна преди 12 години
Категорично възразявам срещу Брюкселското лицемерие.Щастливи били?! А защо нямат право на любов? На всички запознати с стоково производство на яйца е ясно,че стоковите носачки живеят без кьорав петел.Всички мъжки еднодневни пилета се убиват и стават на месо-костно брашно.Откъде накъде брюкселските зелки ще лишават кокошките от възможността за е....е?Веднага да се въведе изискване- на кокошка-петел,щото ще ви.....в тъпият еврей/опейски/ съюз.
57
2
 
11
 
! Отговори
ПОП преди 12 години
ВСЕ ОЩЕ СА НЕЩАСТНИ ,ТРЯБВА ДА ИМ МАЖАТ ЗАДНИЦИТЕ С КРЕМ" НИВЕА".
56
1
 
15
 
! Отговори
Текезесар преди 12 години
Всяка щастлива кокошка с пръчка за кацане, с полог, с чесалка за човка и нокти и с други "удобства".А като приключи краткия и житейски път,следващата която и заеме мястото в клетката,няма ли да се чувства нещастна от вече използваните "мебели".И най-накрая няма ли да покажете уреда който измерва щастието на кокошката,за да знам дали да инсталирам телевизор и вана за петела,щото може да му падне самочувствието.
55
2
 
15
 
! Отговори
Това е много важно ! преди 12 години
"България не е изпълнила изискванията за носачките".Ето това не бива да се случва. Кокошкарския въпрос е номер 1. Ако не вярвате, питайте тези в Брюксел. Малко са 750 кв. см. за една кокошка. Тук имаме възможност да осигурим по 100 кв.м., а за петлите по 1 декар.
54
2
 
27
 
! Отговори
молба преди 12 години
МОЛБА ДО ЕВРОПЕЙСКИЯ СЪДМоля, да ми бъде сменен статута - искам да стана кокошка.С почит - нещастен българин
53
1
 
7
 
! Отговори
Вики преди 12 години
е голяма работа като не е изпълнено нали ги вдигнаха двойно и си взеха това което искаха-на кой му пука дали са щастливи кокошките като хората са нещастни
52
1
 
27
 
! Отговори
djani преди 12 години
Истински щастливи кокошките бяха преди демокрацията. Пасяха си свободно, пуснати в селските дворове, подскачаха до ниските клони на дърветата и спяха на тях. Сутрин стопанките събираха "щастливите" им яйца, понякога като детски юмрук и ги предаваха на забравения вече "Яйцекооп". И се продаваха само за 9 ст./брой. Щастливи времена на изобилие и просперитет на селското ни стопанство, без ЕС.
51
1
 
13
 
! Отговори
само питам преди 12 години
като се разчу за щастливи кокошки,яйцата от 20 ст. стигнаха 40 ст......сега,ако верно ги изкарат от клетките и ги направят щастливи,яйцата дали няма да надхвърлят 60...70 ст ?
50
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Така ... значи до 2011 всяка е разполагала с пространство на лист А4 (21x29.7см), което е 624 квадратни сантиметра. Сега трябва да разполага с 750 квадратни сантиметра. 17% трябва да се увеличи площта на мястото където се отглеждат кокошките носачки.
49
0
 
7
 
! Отговори
ined преди 12 години
Да си наврат скъпите яйца от "щастливи" кокошки в алчните *** !!!
48
3
 
19
 
! Отговори
Р-29РМУ-2 преди 12 години
Вместо за се занимават с действителните проблеми на ЕС, който върви уверено към разпад, дебелогъзите брюкселски чиновници се занимават с глупости. Тези люде кибичейки в уютните си офиси се чудят каква дивотия да измислят за да оправдаят тлъстите си заплати- то не бяха щастливи кокошки, прасета, краставиците и чушките трябвало да бъдат прави... и какви ли не измишльотини! Продължавайки в тоя дух първо ще изгърми еврозоната после и целият този цирк -ЕС ще отиде в историята!
47
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Ако имате нещастни кокошки пускайте им рап музика и симфония номер 7 също е добре да бъдат в златни клетки време е БГ да наложи тия изисквания на ЕС.
46
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
"Има голям риск преди лятото тези страни да получат от ЕК мотивирано становище, приканващо ги да се подчинят на съответните стандарти. В противен случай може да бъдат съдени от Европейския съд в Люксембург"Тия от ЕС освен да ни налагат глоби за това, че не сме изпълнили "законите" им (или по-точно изнудването им) друго могат ли да правят?Само глобяват страната, налагат мерки и т.н.Взимат от парите на българите и ги дават, за да развъждат тук ***.
45
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
е, нали трябваше да внесем ударно полски и чешки яйца по 29 ст. , да ги пуснат в лидл или кауфланд и да се изпъчи земеделския ни министър и да каже как мисли за обикновените хорица... пък че миришели, че били дълбоко замразени и след размразяването изпопукани, кво от това, нали е евтиния... идеята е да ядем отпадъците на европа, но си го заслужаваме, хак да ни е
44
1
 
10
 
! Отговори
Кратун преди 12 години
Но пък яйцата поскъпнаха авансово. Оказва се, причината, която изтъкваха не е вярна. Карали са я по старому с новите цени на яйцата.... Мироооо, Миро, *** за зеле на става от теб. Където се завъртиш, всичко поскъпва. Стой мирен и не пипай нищо, че да не стане като в онзи виц с класификацията на работниците - най-опасният вид била комбинацията от *** и амбициозен, понеже *** и мързелив не нанасял толкова щети...
43
0
 
7
 
! Отговори
петел преди 12 години
Задължително България трябва да бъде санкционирана с огромна сума за продажбата на яйца от нещастни кокошки на несъответстващи цени. Незабавно да се вдигнат цените на истински щастливите.
42
2
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
мда, да живей хуманното отношение към животни и престъпници и нехуманното към обикновените хорица
41
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Вън от ЕС на мързеливите, неорганизираните и крадливите! Вън от ЕС на мрънкащите и неможещите! Вън от ЕС на агресивните и бездраните!
40
1
 
2
 
! Отговори
до 50 преди 12 години
ха ха ха ... ти начело на хранителната верига! Кога успя?
39
1
 
20
 
! Отговори
Бегом марш! преди 12 години
Отивайте да бачкате, че хазната трябва да се пълни! ***, престъпници, улични *** и нещастни кокошки чакат на вас!!!!!