България - „слабият ученик“ при оцеляване в катастрофа

Вероятността да оживееш при ПТП у нас е най-ниска в ЕС
Обновена: 20 апр 2012 14:36 | 20 апр 2012 14:15,
67
България - „слабият ученик“ при оцеляване в катастрофа
Снимка: архив, Булфото

Вероятността за оцеляване при катастрофа по пътищата в България е най-малка в целия ЕС, съобщава вестник "Дерниер йор", като се позовава на данните от изследване на белгийското застрахователно дружество "Туринг".

Дружеството е изготвило своята класация на основата на данни, предоставени наскоро от Европейската комисия.

Нашата страна е наречена "слабия ученик" в Общността заради резултатите за смъртността при пътните злополуки - средно 118 загинали на 1000 катастрофи.

На второ място е Полша със 100 жертви при 1000 катастрофи.

Според данните най-безопасни са пътищата във Великобритания, където загиват 12 души при 1000 катастрофи, следват Германия (13 жертви), Швеция и Австрия (16), Италия (19).

От компанията отчитат, че страните в ЕС са положили усилия за чувствително намаляване на броя на катастрофите, пострадалите и загиналите на пътя от 2000 г. насам.

Най-добри са резултатите в Холандия, където за последните 12 години намалението по тези показатели е близо 75 процента - от 35 313 на 10 778 катастрофи годишно.

В Белгия за същия период се отчита намаление от 20 на сто.

"Туринг" отбелязва, че все по-често западноевропейци решават да почиват в Източна Европа и цитираните данни открояват необходимостта от повишено внимание на пътя, посочва БТА.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


67
Още по темата: ЕСкатастрофи
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
45
3
 
2
 
! Отговори
емигрирал преди 12 години
То по какво ли България е добър ученик, че и по това да не е слаб? България=Абсурдистан.
44
5
 
10
 
! Отговори
Чиновник преди 12 години
до 44Абе Мвродиев, дупките по пътищата ли ви натискат газта, че карате като ненормални?
43
6
 
10
 
! Отговори
Мавродиев преди 12 години
Това е от перфектни пътища, пардон, несъобразена скорост. Все пак да не разваляме рахата на КАТ пък и е те към статистиката, друго не правят!
42
2
 
14
 
! Отговори
СФ преди 12 години
"33 Анонимен - Българският шофьор е уникален ***, по целия свят няма толкова големи простаци шофьори като българите"И освен това е зверски комплексар! Приема колата си като удължител на оная си работа - КЪНЧНО както го нарекоха наскоро а иначе ние му викахме ЯНКО. Докато се избиват комплекси с автомобили ще се избиват и хора.
41
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
основно се дължи на тотално игнориране на закона за движение по пътищата и правилника за приложението му... а игнорирането пък се дължи на тоталната липса на контрол, както и на калпавите ни пътища, някои от които що се наричат магистрали не е ясно, като са по-лоши и от някой третокласни пътища... ама като се замисли човек, то кое всъщност ни е наред ? някой сеща ли се за поне едно такова ?
40
3
 
7
 
! Отговори
Селски бек преди 12 години
до 40Рожбо, ас чак оня ден забелезах, че коланито у беемвето не е като коланито у жигулето.
39
3
 
16
 
! Отговори
Тя преди 12 години
Подкрепям Бен *** и добавям още една причина - коланите!Не съм сигурна, че в Европа някога е регистрирано "изпадане" на дете от кола.Докато коланите у нас се възприемат като уред за мъчение, ще има нелепо загинали заради това, че са изпаднали от колата, а не са останали в нея при удара...
38
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Поредното в което сме на дъното от всички в ЕС. Вива България...
37
3
 
14
 
! Отговори
Чужденец преди 12 години
Българите все още не сте достигнали еволюционното стъпало и интелектуалното равнище за ползване на автомобил.
36
3
 
14
 
! Отговори
Бен Ган преди 12 години
ГЛАВНИ причини :1. Ужасни пътища2. Стари счупени автомобили3. Полицията не следи нарушенията а да вземе пари4. Фалшиви книжкиКак се борим ? Огромни глоби. Можеби имат минимален ефект. НО. Истинските нарушители са нехаещите за околни (ГАЗАРЧЕТА, Дупенца, платилите си книжките и лудите на които не им дреме) Тогава вие кажете. Глобите ще ги засегнат ли ? Или засягат останалите 90% които ДА, ГРЕШИМ но в рамките на разумното???
35
1
 
18
 
! Отговори
:) преди 12 години
Глупави шоферчета, скапани коли, лоши пътища + липса на бърза помощ = България !
34
3
 
16
 
! Отговори
Майничка преди 12 години
А и още нещо. Нямаме възпитание. Малко са истинските инструктори, които те учат, че колата е оръжие, което може да убие както тебе си, така и другите около теб. Преди десетина години, когато взимах книжка, бях същия безсмъртен. Беше ми нужно да изкарам състезателен лиценз за пистов пилот за да разбера всъщност какво може да причини една кола на хората около нея. Учете младите шофьори, ако има такива, че колата е ОРЪЖИЕ, което УБИВА!
33
1
 
1
 
! Отговори
12345 преди 12 години
не съм написал, че европейските са предполагам еднопосочни в по-голшмата си част - както е в щатите
32
3
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Българският шофьор е уникален ***, по целия свят няма толкова големи простаци шофьори като българите.
31
1
 
8
 
! Отговори
12345 преди 12 години
говорят се разни ала-бализми за българските пътища и сравнението им с европейските. първо да започнем с това, че най-много са катастрофите тип "челен удар", т.е. стават на двупосочни пътища. аз досега не съм чул на еднопосочен някой да се е ударил челно.второ: както е споменато по-надолу от коментиращите - с тези високи скорости си е на 100% сигурно, че рано или късно ще се претрепеш някъде.
30
3
 
8
 
! Отговори
Майничка преди 12 години
Като няма пътища и караме 10+ годишни *** какво се учудват тия?
29
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Nqkoj ot mladite sopoliwi o6te 6ofiori ne znaq kakwo e syobrazena skorost, kamo li da znaqt kakwo da prawqt po wreme na katastrofa. W Germaniq ima kursowe, koito te trenirat da ne napywa6 kato *** spira4kata dokato se razmaje6 w otsre6tniq.Kulturata na bylgarskiq 6ofior e izkliu4itelno niska. Kato se zapo4ne ot seltacite po malkite gradowe s kupenie knijki i se stigne do taksidjiite, osobenno sofijskite.
28
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
бе инструкторите и "дайаджиите" също са за бой! Кой не се е записал - той не е взел книжка, а е невъзможно 100% от всички да стават за шофьори.
27
1
 
0
 
! Отговори
mi преди 12 години
izsledvaheto se pravi post faktum -znachi ubiicite ca deistvali aktivno
26
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Нормално, при условие, че се карат стари автомобили с почти никакви мерки за оцеляване при катастрофа. В западна европа карат последен модел коли, снабдени с какви ли не предпазни средства. Естествено, че е и въпрос на пътища, но не е само до пътища. Тъй като години наред българина трябваше да чака половин живот за москвич, сега е нормално да кара всякакви таратайки които може да си купи още днес.