Работим на най-ниско заплащане на час в целия ЕС

Българинът прибира средно по ?3,5 на час, белгийците – почти 40
Обновена: 25 апр 2012 09:15 | 25 апр 2012 07:00, Красимир Ангелов
504
Работим на най-ниско заплащане на час в целия ЕС
Българинът работи средно за 7 лева на час. Снимка: Dnes.bg

Българинът взема най-ниското посачово заплащане на своя труд в рамките на целия ЕС, сочи последното проучване на Евростат.

Нашенецът получава средно по 3,5 евро на час за своята работа, а непосредствено преди нас са румънците, които работят за 4,2 евро.

През 2011 г. най-високи почасови разходи за труд са отчетени в Белгия, където местните жители се потят заради 39,3 евро на час, Дания - 38,6 евро на час, Франция - 34,2 евро на час, Люксембург - 33,7 евро на час, Холандия - 31,1 евро на час и Германия - 30,1 евро на час.

Освен в България и Румъния , най-ниско е заплащането в  Литва (5,5 евро за час) и Латвия (5,9 евро).

Според публикуваните в НСИ разчети за 2010 г., усреднените разходи на работодателя за труд за един отработен час са 7 лева за наетите лица в обществения сектор и 5,13 лева - в частния сектор.

От икономическите дейности най-добре са заплатени хората, работещи в производството и разпределението на топлинна и електрическа енергия. Те получават по 18 лева на час.

Работещите в добивната промишленост получават по 16 лева на час, служителите във финансовия и застрахователен сектор - по 13 лева на час, а работещите в транспорта и съобщенията - по 8 лева на час, показват данните на НСИ.

Статистиката сочи, че най-ниско у нас са заплатени служителите в административния и спомагателен сектор - по 2,72 лева на час.

Работещите в сферата на образованието получават по 6,50 лева на час, в държавното управление - по 7,86 лева на час, а в областта на културата, спорта и развлеченията - по 4,89 на час.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


504
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
15
25
 
5
 
! Отговори
Иван преди 12 години
До бавносхващащите тук ще повторя ! В България 90 процента от Българските семейства имат собствени жилища,а 40 процента и повече от 1 имот ! Докато в САЩ например 60 процента живеят в сглобяемите къщички в прерията и по поляните ! В повечето обитателите им се мият извън тях . Е някои имат мивки и канализации вътре ,но повечето нямат ! Така че какво сте се разревали,западняка и американеца бачка да си плаща наемите и лизинга на колата. Ами като не ви харесва гласувайте за такива като мутраБИНЕВ
14
3
 
20
 
! Отговори
Def преди 12 години
И това ако е новина здраве му кажи. Това ние си го знаем, лошото е че има държавници, които подмамват чужди инвеститори с такава "реклама". "Елате в БГ, защото наще роби взимат ниски заплати". Скапаняци
13
4
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Добро утро, а на тези на които работим колко са им доходите в сравнение с техните колеги в Европа? А на този д.и.но.за.в.ър 11, ще му кажа, че отдале че му личи какъв работодател е. Бог да им прости!
12
2
 
17
 
! Отговори
zavisi преди 12 години
до : 3 : Иванеее.. Иване...явно преди 10 години си бил БКП/БСП/... сега си ГЕРБ-аджия ?! Генерално грешиш в изводите си !!! Както твоят кумир - Б.Б. :(((((
11
3
 
20
 
! Отговори
Евростат лъже ! преди 12 години
Изобщо не мога да повярвам на тези данни. Ние сме държава отличник на ЕС. Ако не вярвате попитайте Бойчо Методиев от с. Хераково, община Божурище.
10
9
 
26
 
! Отговори
До 9 преди 12 години
Какво крадено ДДС какви пет лева. По времето на Станишев инвестициите в БГ бяха няколко пъти повече от сега. Това благодарение на компетентното ни правителство което успя да изгони всичко що имаше намерение да инвестира в БГ
9
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
na den ne na chas
8
4
 
50
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
За Първи път в историята на България минималната заплата в Албания е по-висока от тази в България 150 на 138 евро.Това е един от грандиозните успехи на Тиквата и неговото правителство
7
5
 
44
 
! Отговори
pebor преди 12 години
Робско племе сме и затова заплатите ще са най-ниски в Европа. А това, което бат Бойко прави с пенсиите, не ги индексира, е престъпление, а той даже се гордее с това. Хахаха!
6
6
 
41
 
! Отговори
Иване преди 12 години
Абе Иване Гербаджйски умнико жилищата в България нямат нищо общо с това правителство. Осоновна заслуга за този висок процент в комунизмът и строителният бум по времето на Станошев. По време на това некадърно правителство хората нямат пари да си покриват кредитите за тези жилища така че процентът намалява
5
35
 
6
 
! Отговори
СТРАНДЖАТА преди 12 години
до номер 3-ти........Прав си напълно !За собствени жилища мечтаят болшинството от хората в Западните страни ! А нямаш ли собствен дом ти си икономически зависим,защото утре останеш ли безработен ти си на улицата в буквалния смисъл ! А никой не разпродаде своите имоти по време на уж кризата в България,докато например в САЩ 60 процента живеят в сглобяеми къщички по поляни ! Така че не се оплаквайте ! Като не ви харесва гласувайте за партията ГОРД на Бинев тогава да прокопсате !
4
3
 
61
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Не е само в ЕС, а и в Америките, Русия, даже в Азия минималната заплата е по голяма от нашата. Скоро ще се мерим с Африка.
3
59
 
7
 
! Отговори
Иван преди 12 години
България има най- доброто и хуманно правителство за последните 23 години ! Правителство което управлява в световна икономическа рецесия и запази доходите ни ! 90 процента от Българските семейства имат собствени жилища,а това означава икономическа независимост ! Не като на Запад 90 процента на свободен наем,по 2,3 семейства в апартамент например като в Испания ! Като не ви харесва Герб тогава гласувайте за партията на Слави Бинев която е сбирщина от мутри и рекетъори тогава да видите какво ви очаква и истински глад да усетите !
2
2
 
70
 
! Отговори
Недоспал преди 12 години
Абе, важното е, че цените ни поне са европейски...
1
2
 
64
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Много ми е интересно като средната заплата да кажем е 600 лв за 22 работни дни по 8 часа, или 176 часа на месец, или 600/176 = 3.40 лв на час. Дори и статистиката да лъже, с просто око се вижда, че мизерията тук е издигната в култ от Боко и компания.

Спонсорирани публикации