Работим на най-ниско заплащане на час в целия ЕС

Българинът прибира средно по ?3,5 на час, белгийците – почти 40
Обновена: 25 апр 2012 09:15 | 25 апр 2012 07:00, Красимир Ангелов
504
Работим на най-ниско заплащане на час в целия ЕС
Българинът работи средно за 7 лева на час. Снимка: Dnes.bg

Българинът взема най-ниското посачово заплащане на своя труд в рамките на целия ЕС, сочи последното проучване на Евростат.

Нашенецът получава средно по 3,5 евро на час за своята работа, а непосредствено преди нас са румънците, които работят за 4,2 евро.

През 2011 г. най-високи почасови разходи за труд са отчетени в Белгия, където местните жители се потят заради 39,3 евро на час, Дания - 38,6 евро на час, Франция - 34,2 евро на час, Люксембург - 33,7 евро на час, Холандия - 31,1 евро на час и Германия - 30,1 евро на час.

Освен в България и Румъния , най-ниско е заплащането в  Литва (5,5 евро за час) и Латвия (5,9 евро).

Според публикуваните в НСИ разчети за 2010 г., усреднените разходи на работодателя за труд за един отработен час са 7 лева за наетите лица в обществения сектор и 5,13 лева - в частния сектор.

От икономическите дейности най-добре са заплатени хората, работещи в производството и разпределението на топлинна и електрическа енергия. Те получават по 18 лева на час.

Работещите в добивната промишленост получават по 16 лева на час, служителите във финансовия и застрахователен сектор - по 13 лева на час, а работещите в транспорта и съобщенията - по 8 лева на час, показват данните на НСИ.

Статистиката сочи, че най-ниско у нас са заплатени служителите в административния и спомагателен сектор - по 2,72 лева на час.

Работещите в сферата на образованието получават по 6,50 лева на час, в държавното управление - по 7,86 лева на час, а в областта на културата, спорта и развлеченията - по 4,89 на час.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


504
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
35
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Добре де Иване, това и вчера го писа, съгласни сме с теб. Но не виждам защо приписваш тази заслуга на сегашното правителство?!
34
2
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Абе направиха България държава от третия свят. Управляващите е направиха. Те имат интерес от това, не бачкаторите. Оня виц за мутрите, които карали хората да си плащат, че ходят на работа е измислен в България.
33
2
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Ама какви магистрали строим...всички ни завиждат.
32
1
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Всичкото си му е както трябва. Щом няма бунтове, безредици и масови недоволства, то значи, че всичко е наред.
31
2
 
23
 
! Отговори
до 30 преди 12 години
Ти хубаво обясняваш, но мислиш ли че на повечето работодатели IQ-то им е много високо, та да те разберат. В бг. успяват само крадците и лъжците, а да не забравя и оперираните от съвест. Ако бе друго- интелигенцията да не бяга от тук.
30
3
 
23
 
! Отговори
EBETE SE W G*** преди 12 години
Българинът работи средно за 7 лева на час - ??? Когато работих в МакДОНАЛДС, взимах по 2.5 - 2.9 на час.. какви са тия 7 лева бе ***
29
3
 
9
 
! Отговори
Иван преди 12 години
27-ми. А я ми обясни ти макроиконимисте как това да имаш собствен дом,да не си принуден да работиш за да плащаш наем ни е е.а.ло ***.ката на икономиката ??????????? Я обясни а ? Или според теб е било по добре никой да няма покрив над главата си,да живее под наем и така икономиката ни ще е просперираща така ли ? Човече,погледни се и не се излагай повече,за твое добро е !
28
3
 
19
 
! Отговори
от 25 преди 12 години
Страните от третия сят не бяха ли така: голяма част от населението тъне в бедност и само няколко дестки притежават всияки блага в страната. И Тодор Живков да гледа България и той ще се обърне. Него, които го съдеха управляващите. Ввремето е наше. Да, ваше бе. Провали след провали в това управление.
27
3
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
До 11Ако ти си работодател, би трябвало да знаеш, че за да изработиш заплата се иска работеща икономика. Каква ефективност на труда да има от чиновници и държавен апарат? А за да има работеща икономика трябва да има кадърно правителство, което с действащи закони да създава условия за такава икономика, а не да рекетира и натиска надолу всеки, който се опитва да изплува.
26
2
 
31
 
! Отговори
аС преди 12 години
И това не е вярно ! Колко от българите работят за 56 лв. на ден ?! Вероятно , само в онази администрация , дето фабрикува фалшивите данни !
25
1
 
22
 
! Отговори
До Иван и Странджата преди 12 години
Бива да знаете, че българите притежават собствени имоти отпреди 5 юли 2009 г., когато ГЕРБ дойде на власт.
24
12
 
7
 
! Отговори
До 3 преди 12 години
Ванчо, точно това комунистическо наследство, 90% да са с изплатен покрив над главите си, е.а ***.ката на БВП и икономиката като цяло!Замислете се малко!? И не давай примери... смешен си!
23
9
 
14
 
! Отговори
Гарантирано от Бойко преди 12 години
ГАРАНТИРАНО ОР ГЕРБ !!!!!
22
2
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Абе какво да ви кажа -обраха ни. Няколко човека с доходи около милиони, а над 70% от населението най-бедното в Европа. Държавници и политици!
21
4
 
12
 
! Отговори
Иван преди 12 години
21-ви . Не мисля че тази плиткоумна мутра Бинев ще спечели и 1 процент на изборите . По вероятно е в партията на Кунева Българина да потърси спасение и в следващия парламент да влязат тези 4 партии- ГЕРБ,БСП,ДПС и Кунева .
20
1
 
25
 
! Отговори
до 19 преди 12 години
Тя глобалната криза е само в България, та затова сме най-бедни. Желязна логика! Ха!А ти да не мислиш, че не е чувал, ама може да мисли, за всяко нещо има оправдание, дори за най-лошото в човешката история-войните.
19
8
 
5
 
! Отговори
СТРАНДЖАТА преди 12 години
до 18-ти.........Ванка ,правилно . Нека гласуват за новата партия на такива като мутрата Бинев в която само да погледнат координаторите им по градовете са изнудвачи,рекетъори и кредитни . И тогава ще видят дали ще имат собствени жилища като сега !!!!!!!!!!!!! Ще се принудят да ги разпродадат когато им направят данък сгради и смет 500 процента увеличение и така ще се изравнят със западняците по безимотност и хайде на бегом към селооооооооооо.........
18
3
 
25
 
! Отговори
До пост № 3 преди 12 години
Здрасти Ванка, няма съмнение, че Слави Бинев е една от мутрите на прехода. Нормално е една мутра да смени друга мутра. Маргините вече имат лоша репутация, Пашата е болен, Маджо е в чужбина, а бай Миле не е между живите. Мисля, че догодина пазача на бай Миле ще бъде победен от мутрата Слави Бинев.
17
7
 
1
 
! Отговори
до 15 преди 12 години
Како да ти кажа, пълно е с такива. Характерна черта на българина, изразена в поговорката;'Покорна глава сабя не я сече' Страхлив народ бол. Срам ме е от тях. А БиБи има от време на време и проблясъци, но ще поживеем, ще видим...
16
11
 
5
 
! Отговори
Do 13 преди 12 години
Без да искам ти сложих + Ти за глобална криза чувал ли си?

Спонсорирани публикации