КАТ отново изпраща столичани до родните им места

Полицията завардва пътищата в страната заради празниците
27 апр 2012 12:20, Красимир Ангелов
272
КАТ отново изпраща столичани до родните им места
КАТ ще извършва проверки за употреба на алкохол и пътуване без предпазни колани. Снимка: Булфото

Засилено полицейско присъствие ще има на входно-изходните трасета на столицата и големите градове през празничните дни, съобщиха от МВР.

Целта е да не се допускат задръствания и груби нарушения на правилата за движение, като за целта отново ще бъде въведена специална "зелена вълна", която ще подпомага трафика от и към столицата.

Специално внимание ще бъде отделено на изходите от София към Перник, магистралите "Хемус" и "Тракия", както и по изходните трасета на големите областни центрове.

Освен това ще се извършва строг контрол и по третокласната и общинска пътна мрежа и налагане на санкции на неправоспособни водачи и управляващи МПС след употреба на алкохол, категорични са от КАТ.

По данни на КАТ "Пътна полиция" най-рисковите участъци от републиканската пътна мрежа с концентрация на пътни инциденти са:

международен път Видин - София – Кулата /Е-79/ в района на Благоевград-Симитли-Кресна-Сандански; Ботевград-Новачене-Мездра; Стара и Нова Загора /при с. Подслон/; Нова Загора-Сливен; София-Бургас в района на „Петолъчката” край Сливен; София-Перник при Владая; Русе-Бяла; пътя София-Плевен-Русе до гр. Луковит, Горни и Долни Дъбник, София-Самоков-Кюстендил Самоков-Дупница и др.

От "Пътна полиция“ подчертават, че за безпроблемното придвижване на жителите и гостите на София на 27 април ще дежурят 60 служители на „Пътна полиция“ – СДВР.

От 13 часа в петък, на 28 април и на 1 май ще бъде отворена "зелена вълна" на някои от най-важните пътни артерии в столицата - Бул.„Цариградско шосе“ – АМ „Тракия“, Бул.“Ситняково“ – „Ботевградско шосе“ – АМ „Хемус, Бул.“Цар Борис III“ – Владая, Бул.“Тодор Александров“ – околовръстен път – АМ „Люлин“, Бул. „Сливница“ – бул. „Европа“ – Милево ханче.

От полицията обявиха още, че през празниците столичните пътни полицаи ще осъществяват засилен контрол на скоростта с мобилни радарни камери, за управление след употреба на алкохол и наркотици, като ще се следи стриктно за неправоспособни водачи, за шофиране без  колани и каски и др.

По време на великденските празници в страната бяха регистрирани 64 тежки пътнотранспортни произшествия, при които са загинали 11 и са ранени 89 души, трима от които са с опасност за живота.

Основните причини за тежките инциденти са превишена скорост и неправилно изпреварване. Голяма част от катастрофите са станали по третокласни и общински пътища.

От КАТ“Пътна полиция“ напомнят на водачите, че санкциите за превишаване на скоростта в населено място са: с 10 км – 20 лв., до 20 км – 50 лв., до 30 км – 100 лв.; до 40 км – 200 лв. и до 50 км – 300 лв.

При превишаване на скоростта с над 50 км санкцията е 350 лв. + 50 лв. за всеки следващи 5 км/час. За водачи на обществен превоз на пътници и превозване на опасни товари тези санкции са завишени.

За управление на автомобил с концентрация на алкохол в кръвта от 0.5 до 1.2 промила глобата е от 300 до 600 лв. и отнемане правото на управление за срок от 2 до 12 месеца за шофьори със стаж до 2 години.

За шофьори със стаж над 2 години глобата е от 200 до 500 лв. и лишаване от право на управление от 1 до 12 месеца. При повторно нарушение глобата е от 1000 до 2000 лв. и лишаване от правоуправление за срок от 1 до 3 години.

При концентрация на алкохол в кръвта над 1.2 промила наказанието е лишаване от свобода до 1 година. За водач, който откаже да му бъде направена проверка за алкохол или упойващи вещества глобата е от 500 до 1000 лв. и лишаване от право на управление от 12 до 18 месеца.

С глоба от 100 до 300 лв. се наказват лица, които шофират без свидетелство за управление на МПС. С лишаване от свобода до 2 години се наказва този, който управлява МПС в срока на изтърпяване на същото наказание.

С глоба от 50 лв. се санкционират водачи, които преминават на червен светофар; при шофиране в бус-лента без да имат право на това; при неизползване на обезопасителни колани; при използване на мобилен телефон без слушалка.

Проверките ще обхващат и наличие на задължителната застраховка „Гражданска отговорност”. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


272
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
182
0
 
1
 
! Отговори
АНОНИМЕН преди 11 години
ГОСПОДА КАТАДЖИИ,МОЖЕТЕ ЛИ ДА ГИ СПРЕТЕ ДА НЕ СЕ ВРЪЩАТ? МОЛЯ ВИ!!!
181
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
духайте селатци
180
1
 
2
 
! Отговори
саздо преди 11 години
но , моляви недейте така
179
3
 
1
 
! Отговори
инук преди 11 години
имах много имоти на село ,продадох ги и си купих за цялото семейство в София .Децата се изучиха и сега се ориентират към политиката и банковата система.На село е много скучно,повече три дни не се седи ,авСОФИЯ е по забавно има метро молове и много примоции. не е хубаво да се обиждаме,а трябва да се обичаме.ОБИЧАМ ВИ ,и приятни празници.
178
1
 
4
 
! Отговори
до 217 преди 11 години
Г-н *** и ***, крепостните актове са феодална институция, имаше ги и при социалистическите режими под формата на "жителство" (но те не са пример за свободно и правово общество!) Може би трябва да се възстанови и робството, тогава икономиката би процъфтяла, а?!
177
4
 
6
 
! Отговори
тъп и прост преди 11 години
Аз съм за - ВРЪЩАНЕ НА СОФИЙСКОТО ЖИТЕЛСТВО !!!!!?София се напълни с пришълци който подбиват пазара на труда !!!!Моите уважения всекиму,но наистина наплива е прекален, а отгоре на всичко от всички кътчета на столицата ни ни залива мекащият говор,и съм забелязал че колкото повече миека толкова по силно говори ....
176
1
 
6
 
! Отговори
до Софиянка преди 11 години
Мило момиче, чувала ли си израза "На крив х*й космите му пречат"?! В цял свят хората се концентрират в големите градове за да търсят препитание и по-добър живот, само на теб и подобните ти им "подбиват" пазара на труда
175
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Ами доде парите са концентрирани в едно градче ще има и наплив и отлив от търсещи поминък.Говорите за селото ,ами каде са субсидиите и стимула да остане човек и да се изхранва с труд гледаики стопанство.Аз също съм потърпевш от преходящите търсещи работа ,подбиващи цената на труда.
174
1
 
1
 
! Отговори
някой преди 11 години
Естествено, че ще ги изпращат, нали и те трябва да изкарат нещо за празниците :)
173
15
 
7
 
! Отговори
Софиянка преди 11 години
Софиянци трябва да се подкрепяме - навсякъде ,защото селяните ни завладяха тотално - един да се избута напред и влачи след себе си родата , практика е и в държавни и в частни фирми и чужди фирми.
172
3
 
7
 
! Отговори
d1 преди 11 години
Da se mahaaaaat selqndurite divi
171
6
 
8
 
! Отговори
Софиянка преди 11 години
Леле как се активираха селянчетата ! - нагли ,безскруполни ,подли същества - готови на всичко само да се избутат най- отпред . Премляхте не само софиянци , но и културата, интелигенцията всичко. А пишете сега минуси
170
1
 
13
 
! Отговори
Демон преди 11 години
Всичкото селянин бегом по родните места!!!
169
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
щото ти зверски ги спазваш:"като ИДА....":))))))голям *** си ....."столичанино":))))
168
1
 
5
 
! Отговори
ДО ЧИКАТИЛО преди 11 години
КРАДЕЦА ВИКА-"ДРЪЖТЕ КРАДЕЦА"-ПЕД...СА ВИКА-"БИЙ ПЕД...СА"-СЕЛЯНИНА ВИКА-"СЕЛЯНИН СИ"- МНОГО СИ НЕ ДОБРЕ ЧИКАТИЛО МНОГОООООООООООООООООООООООООООООО!
167
1
 
2
 
! Отговори
Внимание! преди 11 години
Дупките по пътищата около София са ужасно много и са опасни!
166
0
 
24
 
! Отговори
ПороПоро преди 11 години
Виж, за някой неща си прав, ама подходът ти е погрешен според мен. Не бива да си хейтър, като ти пука толкова много за нещата, направи нещо и ти. Бъди честен пред себе си, всички трябва да си помагаме в тези трудни времена. А вместо това само се плюем, говорим за гърба, чукаме жените на приятелите си, и киселеем, че сме кисели. Не можем ли малко по обединено да го раздаваме бъгларите. В джужбина сме единствените, които не са заедно, защо ли!?
165
26
 
13
 
! Отговори
Chikatilo преди 11 години
Наблюдавайте ги как говорят, как се хранят, какви шарени дрехи обичат да носят, безумните им празни погледи....постоянния глад и жаждата за ракия, която ги мъчи от ранно детство ...всичко това може да се види в българското село...в малкият град...в казана с ракия и паприкована сланинка ...празия лук и арпаджика ! На село !
164
0
 
10
 
! Отговори
поропоо преди 11 години
И още един интересен факт: На село *** не се толерират, така както се толерират в София, примерно...
163
0
 
22
 
! Отговори
Бивш Софиянец преди 11 години
Като говориме тука за селяни разбира се имаме в предвид ***. Защото истинските селяни, си живеят на село, се уважават, и най-важното са трудолюбиви. А ***, той иска да е сред много хора, да краде, да лъже, да мързелува....да си хвърля *** през прозореца, казвайки че това е фешън, и какво ли още не.

Спонсорирани публикации