КАТ отново изпраща столичани до родните им места

Полицията завардва пътищата в страната заради празниците
27 апр 2012 12:20, Красимир Ангелов
272
КАТ отново изпраща столичани до родните им места
КАТ ще извършва проверки за употреба на алкохол и пътуване без предпазни колани. Снимка: Булфото

Засилено полицейско присъствие ще има на входно-изходните трасета на столицата и големите градове през празничните дни, съобщиха от МВР.

Целта е да не се допускат задръствания и груби нарушения на правилата за движение, като за целта отново ще бъде въведена специална "зелена вълна", която ще подпомага трафика от и към столицата.

Специално внимание ще бъде отделено на изходите от София към Перник, магистралите "Хемус" и "Тракия", както и по изходните трасета на големите областни центрове.

Освен това ще се извършва строг контрол и по третокласната и общинска пътна мрежа и налагане на санкции на неправоспособни водачи и управляващи МПС след употреба на алкохол, категорични са от КАТ.

По данни на КАТ "Пътна полиция" най-рисковите участъци от републиканската пътна мрежа с концентрация на пътни инциденти са:

международен път Видин - София – Кулата /Е-79/ в района на Благоевград-Симитли-Кресна-Сандански; Ботевград-Новачене-Мездра; Стара и Нова Загора /при с. Подслон/; Нова Загора-Сливен; София-Бургас в района на „Петолъчката” край Сливен; София-Перник при Владая; Русе-Бяла; пътя София-Плевен-Русе до гр. Луковит, Горни и Долни Дъбник, София-Самоков-Кюстендил Самоков-Дупница и др.

От "Пътна полиция“ подчертават, че за безпроблемното придвижване на жителите и гостите на София на 27 април ще дежурят 60 служители на „Пътна полиция“ – СДВР.

От 13 часа в петък, на 28 април и на 1 май ще бъде отворена "зелена вълна" на някои от най-важните пътни артерии в столицата - Бул.„Цариградско шосе“ – АМ „Тракия“, Бул.“Ситняково“ – „Ботевградско шосе“ – АМ „Хемус, Бул.“Цар Борис III“ – Владая, Бул.“Тодор Александров“ – околовръстен път – АМ „Люлин“, Бул. „Сливница“ – бул. „Европа“ – Милево ханче.

От полицията обявиха още, че през празниците столичните пътни полицаи ще осъществяват засилен контрол на скоростта с мобилни радарни камери, за управление след употреба на алкохол и наркотици, като ще се следи стриктно за неправоспособни водачи, за шофиране без  колани и каски и др.

По време на великденските празници в страната бяха регистрирани 64 тежки пътнотранспортни произшествия, при които са загинали 11 и са ранени 89 души, трима от които са с опасност за живота.

Основните причини за тежките инциденти са превишена скорост и неправилно изпреварване. Голяма част от катастрофите са станали по третокласни и общински пътища.

От КАТ“Пътна полиция“ напомнят на водачите, че санкциите за превишаване на скоростта в населено място са: с 10 км – 20 лв., до 20 км – 50 лв., до 30 км – 100 лв.; до 40 км – 200 лв. и до 50 км – 300 лв.

При превишаване на скоростта с над 50 км санкцията е 350 лв. + 50 лв. за всеки следващи 5 км/час. За водачи на обществен превоз на пътници и превозване на опасни товари тези санкции са завишени.

За управление на автомобил с концентрация на алкохол в кръвта от 0.5 до 1.2 промила глобата е от 300 до 600 лв. и отнемане правото на управление за срок от 2 до 12 месеца за шофьори със стаж до 2 години.

За шофьори със стаж над 2 години глобата е от 200 до 500 лв. и лишаване от право на управление от 1 до 12 месеца. При повторно нарушение глобата е от 1000 до 2000 лв. и лишаване от правоуправление за срок от 1 до 3 години.

При концентрация на алкохол в кръвта над 1.2 промила наказанието е лишаване от свобода до 1 година. За водач, който откаже да му бъде направена проверка за алкохол или упойващи вещества глобата е от 500 до 1000 лв. и лишаване от право на управление от 12 до 18 месеца.

С глоба от 100 до 300 лв. се наказват лица, които шофират без свидетелство за управление на МПС. С лишаване от свобода до 2 години се наказва този, който управлява МПС в срока на изтърпяване на същото наказание.

С глоба от 50 лв. се санкционират водачи, които преминават на червен светофар; при шофиране в бус-лента без да имат право на това; при неизползване на обезопасителни колани; при използване на мобилен телефон без слушалка.

Проверките ще обхващат и наличие на задължителната застраховка „Гражданска отговорност”. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


272
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
162
5
 
24
 
! Отговори
поропоро преди 12 години
Софиянци хейтъри, които плюят и обиждат хората, които им сервират кафето и им чистят къщите са си чисти ***, нищо че пра дядо им примерно е бил министрър или градски чиновник. В това отношение един към друг както виждаме няма да стигнем до никаде и хич не си помагаме. Защо се превърнахме в такива хейтъри!? Защо углавяваме класацията на най-нещастните хора, за които най-важният ключ към щастието са парите.В Индия нямат пари хората, ама всички са усмихнати и доволни от житота.Хора стегнетесе
161
23
 
10
 
! Отговори
Chikatilo преди 12 години
Нуждите на човека от село са като тези на животните му .....тоест чисто природни, без особено задълбочаване в същността на живота...те се интересуват само от материалното ...нещо което не могат да пипнат или помиришат за тях просто не съществува
160
1
 
29
 
! Отговори
поропоро преди 12 години
Истината е една единствена:Селяните живеят на село, уважават се и си помагат (освен в редките случай с ракията и брадвите). *** са навсякъде, могат да са от Горно Александрово, могат да бъдат от Добрич, или пък да са си стари Софиянци, има ги и в Лондон, Париж, където и да е. Хората сами избират какви да бъдат и как да се държат към останалата част от така нареченото общество.
159
31
 
6
 
! Отговори
Chikatilo преди 12 години
За човека от Село ( провинцията) най-важното нещо на света е :1. Да се напие !2. Да се напие !3. Да хапне и после да мърсува сам с себе си !
158
23
 
6
 
! Отговори
Бивш Софиянец преди 12 години
Браво 192, много правилно мислиш. Това са хора които само се оплакват, колко са зле, колко нямат пари, колко зле е на село, в столицата, .....А човек се оплаква от нещо което му е неприятно и не обича. И накрая пак палят колата, сипват бензин, отиват си на село и после се връщат. Разбирай правят неща които не обичат, ама ги правят.Е в това което вършат, логика няма, ама....аз вече и не търся....само казвам, оправяйте се. Аз вече го направих.....
157
29
 
9
 
! Отговори
Chikatilo преди 12 години
Провинциалистите могат да се познаят по наглия поглед...гледат така сякаш си им длъжен за всичко...когато им е криво целият свят трябва да разбере за това :) Също така голямата част от тях са лесно се обиждат и придобиват една специфична физиономия ( ..... мушкато)Черепите им са леко квадратни в задната част на главата и имат поглед на селскостопанско добиче :)
156
4
 
18
 
! Отговори
До 190 преди 12 години
Ей сега ще ти нацъкам още десетина минуса :))) И то само заради комплексарщината и злобата ти! ;)
155
31
 
7
 
! Отговори
Chikatilo преди 12 години
190....селянина и провинциалиста не разбира, защо точно дава -...за него важното е да даде отрицателна оценка, защото самата му психика е настроена отрицателно...плуят СОФИЯ, а когато им пожелаеш да не се връщат дават - ??? Какво е логиката след като не обичаш дадено място би трябвало да се радваш на такова пожелание !
154
27
 
3
 
! Отговори
ahahahaha преди 12 години
GO EAST *** псевдо шопски
153
34
 
7
 
! Отговори
Бивш Софиянец преди 12 години
На всички кмоито слагат минуси на коментара ми. Явно вие сте безнадежно болни селяни, и е по-добре да си седите на село....Ама знам, вие сте в Село софия, защото на село неможете да шмекерувате, докато в София, можете перфектно да преживявате с шмекерии и далавери....
152
1
 
2
 
! Отговори
teodor преди 12 години
vseki ima pravo da se bori za realizaciq v tozi jivot tova 4e si roden na selo ne ozna4ava 4e trqbva da pasesh kravi cql jivot vse pak u4ebnite zavedeniq sa v gradovete NQMA ZNA4enie ot kade si kakvo imash gore v glavata i kak se darjish v obshtestvoto na nahakanite da fashtat patq v kraina smetka si4ki sme hora i imame mqsto pod slanceto
151
18
 
7
 
! Отговори
Chikatilo преди 12 години
186.....НАЙ-ХУБАВИЯТ КОМЕНТАР, КОЙТО ПРОЧЕТОХ ДО СЕГА !!!
150
21
 
14
 
! Отговори
Бивш Софиянец преди 12 години
Въпреки че от поколения съм софиянец, не издържах тука в тази селяния и се спасих, отивайки на село, и мога да кажа че си ми е много добре, а нека селяните се блъскат в София...и да се заробват за 30 години изплащайки един кутийник :)А КАТ като ги изпраща, нека се погрижи и да не ги пусне после.!
149
7
 
6
 
! Отговори
Chikatilo преди 12 години
184...бързал си случва се :)
148
12
 
2
 
! Отговори
Chikatilo преди 12 години
Има стара махленска песен...изпълнена е хубаво от ''Черно Фередже'' ''Селяни'' се казва...там е опято много ясно нивото на българското село ! :)
147
0
 
10
 
! Отговори
пак се окекаха преди 12 години
" при използване на мобилен телефон без слушалка." всички телефони си имат слушалки иначе няма да се чува звук журналята хахах както и ако няма микрофон няма да ви чуват отсреща... ако няма дисплей няма да виждане и т.н. :) явно някои не използват мобилни телефони все още ц ц ц
146
14
 
7
 
! Отговори
хахах преди 12 години
"софиянци" под строй МАРШ по родните места !!! Имам една позната софиянка дето още от пра баба и всички са софиянци е как мрази такива *** дето събота и неделя са си по родните места,а през седмицата са "софиянци" и говорят с диалект :D :D :D понеже селяните живеещи в софия където и да отидат се представят за софиянци и си осират пътеките...кореняците софиянци са много малко и всички казват,че София е станала едно голямо село заради пришълците
145
13
 
4
 
! Отговори
Chikatilo преди 12 години
178....да мажат бе брат няма лошо....кой каквото го прави щастлив нали знаеш...:)
144
3
 
11
 
! Отговори
178 преди 12 години
До чикатило...кефиш ме брато! много ме кефиш... те те мажат с ла*на, ти викаш: то дъж вали бе...мхахахахахахахахахахахаха!!!!!!!
143
10
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
До171. Ти сигурно само си чул че някои ходят на почивка в съседните държави .Ти със сигурност не си,ако изобщо си излизал от България то е било за да работиш докато ти посинее врата от работа.Първо си изтупай сламата от гърба и тогава говори за кинти почивки и т.н. Все неща които ти нямаш а си ги чул от някой друг.