НЗОК с излишък от над 32 млн. лева

Той е формиран от неизплащане на дейности на определени болници
Обновена: 11 май 2012 12:25 | 11 май 2012 12:25, Красимир Ангелов
28
НЗОК с излишък от над 32 млн. лева
Снимка: Архив Булфото

НЗОК има излишък от 32 093 000 лева в бюджета си до момента, обяви управителят на касата д-р Пламен Цеков.

Излишъкът е формиран от неизплащане на дейности на определени болници, които не са
извършвали дадени дейности. Очакваме през второто тримесечие да няма такъв излишък, уточни д-р Цеков.

По думите му средствата, събрани от здравноосигурителни вноски към 31 март, са 383 769 000 лв, което е с 0.5 на сто повече от планираните.

„По-голям процент от българите се осигуряват. Данните показват, че в момента има повишена събираемост. В първото тримесечие е изплатено на болниците всичко, което те са заявили“, заяви Цеков.

За първична и специализирана извънболнична помощ са изплатени по-малко средства от предвидените, а за дентална помощ - с 11 на сто повече от заложеното в бюджета. Средствата, изплатени за лекарства за домашно лечение, медицински изделия и диетични
храни за специални медицински цели също са повече от заложените в бюджета, заяви още Пламен Цеков.

Той увери, че се търси решение на проблем, появил се при договарянето на отстъпките за лекарства, тъй като има фирми, предлагащи лекарства без аналог, но не желаят да се явят на договарянето.

Още по темата

Средствата за болничната помощ са изплатени в 95 на сто от планираните в бюджета - 315 246 000 лв.

"Касата не е заплащала нищо, което не е било планувано в бюджетите на болниците", обясни д-р Цеков и уточни, че почти всички болници са надвишили бюджетите си.

Чакат се допълнителни справки от лечебните заведения, за да се реши дали ще има корекции в бюджетите на болниците, допълни д-р Цеков.

По думите му, ако има некоректно подадена информация от лечебните заведения, няма да им се плаща. В момента се правят проверки на болниците, които са отчели дейности над лимитите.

Преразходи в болниците са отчетени в Бургас, в София и др, като общият размер за страната е 9 млн.лв.

Самият шеф на НЗОК добави още, че е освободил петима служители и е назначил десет, като за част от тях е имало вакантни места.

В НЗОК е създадена нова дирекция - "Финансов контрол на болнична, извънболнична помощ и аптеки". По думите на д-р Цеков контролът над болниците ще се извършва дори и сред доставчиците, цената на храноден, разликите в отделните болници и др.

"Изчакваме мнението на юристи, за да знаем каква правна възможност имаме за подобен контрол“, уточни д-р Цеков.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


28
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
26
0
 
1
 
! Отговори
jamba преди 11 години
6te ima iako BONUSI za6toto sa si gi zarabotili a za bednia narod koito ne moge da si plati osigurovkite da go ***
25
0
 
1
 
! Отговори
анонимен преди 11 години
не може да бъде..и още не са ги лапнали тези пари ли ? интересно
24
0
 
2
 
! Отговори
до 25 преди 11 години
Не са виновни либерализма и пазарната икономика, а извратеното им прилагане в България. Именно това е проблема в България всички правила и закони се прилагат по възможно най-извратения начин!
23
2
 
4
 
! Отговори
6666 преди 11 години
в БЪЛГАРИЯ здравеопазването е опасно за хората! Кажете ми къде по света се лекува инсулт и инфаркт за 5 дни ? Правилно четете - 5 дни! Къде по света населението е обречено на тотално обеззъбяване просто защото зъболекарите са недостъпни поради високите такси?Но не се сърдете ние живеем по акъла на *** и нищо не правим да се освободим от тях!Просто е -либерализма и пазарната политика трябва да си отидат иначе жална ви майка! Затрили сме се има няма за дадесетина години
22
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Отиваш на стоматолог-хирург - човека казва "свърши ми лимита" - здравната каса им сложила лимит колко пациента на месец плаща на един лекар... Само че в нашия град не достигат такива специалисти и се получава куриоза че лимита свършва преди средата на месеца. Плащаш си като поп! То и без това 80% от стоматологичните процедури НЗОК не ги покрива.... И се гордеят че имали лимит, е как да не им теглиш една майна!?
21
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
А само до преди година здравната каса имаше резерв над 1 милиард лева! Къде са те, герберасти дръгливи?
20
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Очакваме през второто тримесечие да няма такъв излишък, уточни д-р Цеков. голямо крадене ще падне
19
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
мале как ревем тука е не където трябва,като не сме доволни защо не скочим точно там където трябва???
18
0
 
3
 
! Отговори
анонимен преди 11 години
Ами с излишъка намалете цената на лекарствата.Има случаи, когато лекарство по "рецептурна книжка" струва по-скъпо, отколкото да си го купиш свободно, това докога ще продължава?
17
0
 
2
 
! Отговори
оле преди 11 години
направо това инфо ми идва в повече колко ли болни не са получили здравни грижи,колко от тях не са ги дочакали,незнам направо системата неработи рационално болниците са пред фалит а те излишък....
16
0
 
1
 
! Отговори
ii преди 11 години
"World Health Organization ranking of health systems"Напишете това в някоя търсачка и вижте каде сме ние... до Ирак в която се води война вече 10 години.
15
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Мале какви бонуси ще има сега!!!
14
0
 
7
 
! Отговори
1234 преди 11 години
И защо при този излишък не разрешават ядрено магнитния резонанс на пациентите нормално а пациентите чакат и след две седмици разбират, че не става?
13
0
 
8
 
! Отговори
rainbou1 преди 11 години
ОхаЩе има за бонусчета сега!То след 20 години, като измрат и тия, които не могат да избягат сега, ще гледам как разните НОИ-та, НЗОК-ци, МВР-та ще връзват гащите.МВР-то ще пази цганите от ....***!!!Купон. Накрая пак ще се задейства естествения подбор - накрая ще се избият помежду си, защото няма да има кого да крадат.
12
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
ми дерзайте, не им плащайте на болниците, отде накъде, хората като им се наложи да полежат там, нали си плащат, кво от туй че са осигурени
11
2
 
9
 
! Отговори
Възмутена преди 11 години
Ами ще има, как няма да има. Като не лекуват възрастните хора, а и не само тях. Но за възрастните имам чувството че има негласно споразумение да не бъдат лекувани. Свекърва ми на два пъти влиза в болница, и двата пъти излезе значително по-зле. Само им взимат кръв за да симулират дейност и това е, а прибират парите по клиничната пътека. Да не говорим че веднъж дори не пожелаха да я приемат в болницата, а направлението беше издадено. Къде отиват парите?! То е ясно къде, в бонуси.
10
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Просто това, което са откраднали от болниците, не са успели да го откраднат навреме от здравната каса!!! :)Въпросът е колко хора са умрели за да остане излишък от 32 млн. лв?!?!!
9
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
спешната няма общо със здравната каса,само където здравната каса е в държавата а пък народа плаща вноски,на държавата,дайте парите на спешната,или всичките пари под контрол на министърката да отидат до стотинка с отчети за болните деца на България!!!!!!!!!!!!!!
8
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Много ми се иска да се направи една РЕВИЗИЯ на НЗОК и цялата здравна система, но от ЕС например!
7
1
 
3
 
! Отговори
дофтор преди 11 години
спешната помощ няма нищо общо със здравноосигурителните плащания-тя е на държавна хранилка.Но,като във всяка "демократична"държава у нас се крадат парите на здравноосигурените за несвойствени плащания-спешните обслужват всички без да се гледат здравна осигуреност.Панимаешь?