Без тютюнев дим в баровете, но и без 300 млн. лв. оборот

20% от кръчмите ще фалират до март догодина, жалват се ресторантьори
Обновена: 13 май 2012 18:07 | 13 май 2012 17:52,
399
Без тютюнев дим в баровете, но и без 300 млн. лв. оборот
Хотелиери и ресторантьори искат забраната да се отложи с няколко години. Снимка: Reuters
Около 200 души се събраха днес в центъра на София на протестен хепънинг срещу въвеждането на пълна забрана за пушене в закрити обществени места. Организатор на проявата е Българската ресторантьорска и хотелиерска асоциация. Очаква се забраната да влезе в сила на 1 юни. 
 
С 300 милиона лева ще падне оборотът на заведенията само за една година и 20 процента от ресторантите, казината и дискотеките до март 2013 година ще фалират, каза пред журналисти Благой Рагин, председател на асоциацията.
 
Тези, които останат без работа, ще могат да заминат в Казахстан, където има програма от два милиарда евро за развитие на малкия и средния бизнес. От тази страна вече има запитвания за въвеждане на българско ноу хау. Не знам обаче, какво ще спечели държавата, ако нашите деца заминат да работят там, каза Рагин.
 
Заради голямата криза заведенията от три години работят на себестойност. Чакахме през 2012 година кризата да отшуми, но тя се задълбочава. Искаме тази тотална забрана да се отложи с няколко години, докато икономиката тръгне нагоре, посочи той. 
 
Никой не е по-голям от икономиката - тя ще се наложи над политиката и идеологията, заяви Рагин. 
 
Аз съм непушач и ако зависи от мен бих забранил напълно производството и продажбата на цигари, но икономиката не може да се спре, допълни той. 
Още по темата

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


399
Още по темата: оборотцигаризабрана
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
38
12
 
15
 
! Отговори
На бас преди 12 години
Нали уж сме европейцищом нашите братя европейци НЕ пушат на закрити местазначи и *** няма да пуши!Всички пушачи ще клекнетеедин месец ще реветепосле ще се успокоите.
37
2
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Работила съм много години в дискотеки. И мога да ви кажа че само от един пакет кафе, който струва около 15-20 лв.....се изкарват около 200лв.Всеки знае бутилка уиски колко струва на магазина...и за колко го пие в дискотеката. Тези заведения работят на ОГРОМНА печалба.И после разправят че са на загуба!Забраната за цигарите е последното нещо, което ще ги спъне..
36
5
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Аз съм пушач, но съм ЗА забраната!
35
12
 
17
 
! Отговори
право на избор преди 12 години
Всеки да има право на избор. Да има заведения за пушачи, на които да има надписи "ТУК Е ВРЕДНО ЗА ВАШЕТО ЗДРАВЕ!"А за непушачите да има японски чайни, китайски целебни супи, тибетски билкарници, с надписи - "ЗАПОВЯДАЙТЕ ДЪЛГОЛЕТНИЦИ!"
34
1
 
3
 
! Отговори
анонимен преди 12 години
това е живота..при всеки идва кризата рано или късно..време им е на тия сега
33
4
 
13
 
! Отговори
D преди 12 години
Трябва щом легално се продават цигари, и да пушиш си е въпрос на личен избор. Да се направи така че заведенията да обявяват дни/"партита" с разрешено пушене, пък който не иска да му се пиши просто да не ходи.Къде мога да се събера с приятели пушачи и да си седна спокойно да си пуша. И без това в модерните заведения вентилацията си е на ниво и няма проблеми.
32
10
 
15
 
! Отговори
:) преди 12 години
Да идва по-бързо 1-ви Юни че ми писна до като съм навънка на "чист въздух" в някой приятен парк някой да ми запали КАРЕЛИЯ 1000 и да ми удими света !!!!!!!!
31
5
 
8
 
! Отговори
до 30 преди 12 години
Първо не е в цяла европа забраната :))) и второ в Анхлия където има подобна забрана ооборота на пъбовте е спаднал с 15-20 % за последните 2 години
30
8
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
"В Германия няма фалирали заведения, работят си, а не се пуши."Германските заведения май си ги виждал само през крив макарон :)
29
18
 
8
 
! Отговори
Както... преди 12 години
се вижда от коментар номер 20 пушачите сме мнозинство.Така че ние решаваме къде и кога да се пуши. ;)
28
7
 
16
 
! Отговори
mic преди 12 години
cc, искаш да кажеш, че хората няма да ходят на ресторант или по барове, защото няма да могат да пушат вътре? В това няма логика. Ще продължат да ходят, защото всички обичаме да ходим и на ресторант, и на бар, и основното заради което отиваме на такива места не е да пушим.
27
10
 
22
 
! Отговори
До 13 преди 12 години
Тази забрана е в Европа от 2007г. Не зная някоя икономика да се е сринала.
26
9
 
13
 
! Отговори
плач от глупак преди 12 години
Благой Рагин е страшно досаден човек. А тезите са му абсурдни. Този *** да се е замислял, че сега в ресторантите ще започнат да ходят още повече непушачи, защото ще е приятно и без гнисния цигарен дим. В Германия няма фалирали заведения, работят си, а не се пуши. И това че защитава възможността да бъдят тровени хората е нелепа, грозна и жалка. Такива хора са тотално вредни за обществото !!!
25
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Сега тамън ще си имам оправдание пред жената да не я вода на кръчма :))))
24
8
 
24
 
! Отговори
kapo преди 12 години
99 % от ресторантите и баровете са в сивата икономика. Купуват се продукти и напитки без документите да се осчетоводяват и се продават без фактури или касови бележки. Оборотът на дискотека за една нощ е 40 лв., ако им се вярва...Така, че те и сега нямат никакъв принос за икономиката. Пълната забрана трябва да се въведе.
23
2
 
12
 
! Отговори
do 19 преди 12 години
Бай Иване, първите няколко месеца няма да има никакъв проблем, но когато почнат дъждовете и дойде зимата, тогава ще е големият проблем. Наистина не може постоянно да си седиш в къщи, но липсата на условия, ще принуди голяма част от пушачите или да минават само на бързо или изобщо да не стъпват.
22
9
 
21
 
! Отговори
ееее преди 12 години
Непушачка съм, ама като бивша такава знам какъв кеф е да пафнеш цигарка след ядене и докато пийваш. Вместо за забраняват на хората, да затегнат режима с вентилацията и зоните, която измислиха преди време. То и чалгата вреди на здравето, ама не я забраняват.
21
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
"Щели да фалират... Глупости говорят."Защо? Ти чакай 20-25% от пушачите да се пренасочат на места, на които могат спокойно да пушат, пък гледай дали няма да фалират :)
20
12
 
14
 
! Отговори
До 21 преди 12 години
Вий пушачите пък щото не сте балъци. Да давате по 5лв всеки ден, за да се тровите... хахаха
19
35
 
54
 
! Отговори
АНКЕТА преди 12 години
Кой е за пушенето +който не е -