Плевнелиев ентусиазиран – градим София тех

България била като Силициевата долина в Калифорния, ама преди 15 години
18 май 2012 07:00, Красимир Ангелов
281
Плевнелиев ентусиазиран – градим София тех
Президентът Росен Плевнелиев по време на посещението си в САЩ. Снимка: БТА

В резултат на срещите досега в Сан Хосе стана ясно, че големи фирми като Google, Hewlett Packard и Cisco ще окажат съдействие на България в разработването на концепцията за София тек парк, обяви президентът Росен Плевнелиев, който е на работно посещение в САЩ.

По думите на държавния глава "София тек" ще бъде платформа за иновации и предприемачество в областта на информационните технологии.

"България е постигнала доста в миналото, България има много обучени и талантливи кадри и специалисти и искаме да им дадем възможност да реализират своите идеи.

Надяваме се една част от младите, кадърни хора да останат по този начин в България, а не просто да търсят място под слънцето и да работят за компании по целия свят", допълни още Росен Плевнелиев и продължи:

"До края на годината София тех парк ще има парцел, ще има концепция, ще има стратегичеки партньори, ще има ясно финансиране, ще бъде опериращ към края на годината от гледна точка на някои от неговите механизми”.

Платформата "София тек" е финансирана с европейски фондове по оперативна програма "Конкурентоспособност" и по думите на държавния глава "ние сме длъжни не само да похарчим едни 100 милиона лева, които са налични по тази програма, но и да ги превърнем в катализатор на много по-голям успех”.

Росен Плевнелиев сравни сегашната ситуация в България с научноизследователския комплекс на НАСА в Силициевата долина в Калифорния преди 15 години.

"Институциите са работили на парче, бизнесът е смятал, че няма никаква нужда от намесата на държавата. В същото време университетите са произвеждали кадри, общините също са преследвали свои цели. Преди 15 години тези играчи разработват концепцията за сътрудничество, която да ги изстреля на световно ниво в сферата на информационните и комуникационните технологии", заяви президентът и завърши:

"Две неща вече са сигурни. Първо платформата "София тек" ще бъде създадена. До края на тази година ще приключи изготвянето на концепцията за проекта, правителството ще вземе решение за даване на един от най-атрактивните парцели - а именно на "4-ти километър" на "Цариградско шосе".

Пак там ще бъде разположен
музеят на науката и технологиите "Джон Атанасов", който също ще бъде част от "София тек".
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


281
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
106
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Герб избухнаха като фоерверк.И така бързо ще изчезнат.Бързата работа,срам за майстора.От 1944год насам българите все я караме по съветския почин"давай,сначала".Липсват ни търпение,далновидност и воля.И все живеем с мисълта,че можем да сътворим чудеса за кратко време.Крайни хора сме.Или хвалим или плюем,макар да знаем,че истината е някъде по средата.Срам ме е когато някой прехвалват социализма.Та той ни върна десетки години назад.Уби находчивостта ни и желанието да се трудим.
105
6
 
12
 
! Отговори
!! преди 11 години
A Гоце какво направи?!Само на лов ходеше и даваше акъли на Станишев и Доган по време на мандата.
104
8
 
9
 
! Отговори
Иван преди 11 години
Какъв "лош матриал" се вихри във форума - вързаха нещата с мафията с Тодор Живков.Хора без сиво вещество.Вместо да подкрепят новото,бъдещето - плюят,недоволстват.За това сме на тоя хал - мързеливи мрънкачи на всяка крачка.Дайте им пари,кюфтета,мезета и чалга.Няма да мръднем и крачка напред с такива хора.А Плевнелиев - единствения президент на България който от първия си работен ден мисли за промяна,за бъдещето на младите.Поклон.
103
7
 
6
 
! Отговори
бг преди 11 години
Това е начинът да се изгонят и малкото останали качествени хора. За тях няма да има пазарна ниша, в която да развият свой бизнес, единственият им шанс, ще бъде да станат работници в бизснес парк построен върху военно поделение от турски фирми, заселен с рибновските или джебелските роднини на набеденият за президент на България. За щастие светът е отворен и много държави биха подкрепили хайтек бизнес, особено ако носи онова което се нарича "знам как"
102
2
 
9
 
! Отговори
Олеее преди 11 години
Беше, ама не преди 15, а преди 22г. И не в София, а в Стара Загора най-вече. Ама ни сполетя демокрацията и ЗЗУ (ДЗУ), Берое ги затриха. Същото се случи и във филиала в Чирпан и с ЗЗУ Пловдив (ако не греша). Да не забравяме и Правец, където се правеха компютри, а в Благоевград електронни елементи. И вместо, като ни сполетя демокрацията да се свържат с големите производители, та да ги харижат на тях, та да запазим специалистите и работните места, взеха че ги затриха.
101
6
 
13
 
! Отговори
Баце преди 11 години
Ама това не е работа на държавния глава.В момента той се държи като някакъв вожд на африканско племе.Имам чувството,че съм във филм на Еди Мърфи.
100
9
 
20
 
! Отговори
Дядо Либен преди 11 години
След като в България липсва приемственост, ще гласуваме пак за тях за да не рискуваме...с много кусура са, но са единствените за последните 20 години, които се борят да градят някакво бъдеще за тая прекрасна земя.
99
0
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Абе, Роска, стига в София бе. Има и други градове в България.
98
7
 
27
 
! Отговори
Бил преди 11 години
Плевньо, сградите на заводите ти пустеят, ти нови сгради ще ми строиш. Не разбра ли , че уморихте хората дето работеха в тях.
97
5
 
8
 
! Отговори
.... преди 11 години
Явно, каквото и да се случи няма да има доволни. За съжаление през последните години го докарахме до там, че да ходим да се молим някой да дойде и да даде някой лев (долар, евро). Някой от вас може ли да си представи Гоце там. Аз лично не.
96
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Тоя май се гласи да хариже на хамериканчетата академичният център на БАН.Тоя кокал остана недоръфан през "годините на демокрацията".Интересно ... кой му дава това право !?
95
5
 
15
 
! Отговори
Още от 133 преди 11 години
България снабдяваше целия източен блок със специализирани микроелектронни схеми и процесори. Това за зеленчуците и консервите са глупости - България печелеше от високотехнологични изделия. Руснаците ако имаха аналози, те бяха с много по-ниско качество. Сега все още има много специалисти в областта. Има фирми, които се занимават с проектиране. Производство обаче в момента няма. Чистите стаи които се ползват масово са от преди 25год.
94
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Млад,модерен,ентусиазиран.Звучи прекрасно.Но понякога липсата на опит и прекаленият ентусиазъм ни играе лоши номера.В Бългаия липсва приемственост,липсват добри примери.Да не забравяме,че неговият шеф ни праща да садим картофи.
93
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
до 134, по добре си ни беше с Гоце а? Всичко си имахме и помилвани престъпници и недосегаемост че и тук там некое Архарче трескахме. Ехххх а тоз изедниг иска само да работиме
92
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
На България и трябва кланица!!!
91
10
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Да се обяснява на Бел Гейтс какви умници са българите е доста тъпо занимание.Човекът обаче толкова си може.И той не разбра как стана президент , много беше учуден , а пък жена му още повече май!Може пък да има далаверка за неговите фирми, които се занимават със строителство на бизнес паркове.Така, де сега е момента да напарви някоя и друга пачка още към милионите , които публично е декларирал.Боже, пази България от такива президенти!!!
90
0
 
19
 
! Отговори
До 119 преди 11 години
След 30 години догонване на САЩ и Япония, в последните месеци на 89-та България излезе на първо място в света с изграждането на CMOS поцесори и компютърни системи. Интел направи първия такъв модел чак 1995 и сега 100% от произвежданите процесори са по тази технология. В България производството е спряно само след 2-3 месеца - през Януари 1990. Почти целия екип работил по проекта след това отива на запад.
89
1
 
3
 
! Отговори
??? преди 11 години
Що бе Симо, махнаха те от БДЖ където си крадеше нафтичка ли?
88
1
 
2
 
! Отговори
4811 преди 11 години
Е,ще има парк,т.е. засега само голи приказки и обещания и мираж за благоденство? Като видя тези три гиганта в техпарк София да развиват дейност,тогава благодарност за Президента. Е ,да видим каква ще ние визията за слездващите години в НАТО!
87
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Изказвания на Конгреса на Бие Сие Пие по повод закона за конфискацията, записани от дългокраката продажна к-рва Славка Трифонова от Битивито!Гоце: - Другари и другарки да бягаме в чужбина, защото сега вече няма как да продължаваме да си живеем спокойно в палатите си с откраднатите милиони от глупавия ни народ и да ходим на лов за архари с държавни пари!Станишев: - Другари и другарки да налягаме чисто голички на всеки километър по магистралите на г-н Борисов и да протестираме срущу този мракобеснически закон! Или пък всеки месец да организираме по един протестен Гей парад по герберските магистрали, а?Мая Манолова: - Другари и другарки, докато ние тука умуваме, ГЕРБ ще приемат още някой и друг закон срещу нас и тогава трябва немедлено да се качваме в чинията на Бузлуджа и да излитаме нанякъде в космоса, защото и в С. Корея вече не ни искат щели сме да им пробутаме заменки на някакви си трънаци за плажове! Ррр. Овч.: - Другари и другарки това партиен конгрес ли е или някаква партийна седянка, айде по-добре да измислим как да си легализираме милионите и да си останем в нашата държава и да чакаме по-добри времена за да се върнем отново на власт и да продължим да си крадем както преди! Гост на конгреса Доган Ага: - Евала, машалла, аферим, ашкулсум бе ***.Гост на конгреса Симо-Мадритския дървосекач: - Миии то другари и другарки, работата е сириъс, но защо да напускаме толкова обичаната от нас страна България, като има още толкова много гори за сечене?Корнелия Нинова: - Да се махаме, да се махаме. Тук проклетите кучета като ме срещнат и започват да ме хапят по гърба!Румен Петков: - Ха наздраве другари и другарки! Някой да си носи и мезе?Глас от залата: - Кво мезе бе другарю Петков, нас отдавна вече ни взеха за мезе и само ни се подиграват по форумите заради Обратния Станишко и Гоце-Трипера, а сега ще ни конфискуват и имотите! Да ви е.. и партията скапана!!!Глас от високо на . ББ: - Господ бави, но не забравя! Закона за конфискация е нищо пред това, което ви очаква в Ада!

Спонсорирани публикации