Плевнелиев ентусиазиран – градим София тех

България била като Силициевата долина в Калифорния, ама преди 15 години
18 май 2012 07:00, Красимир Ангелов
281
Плевнелиев ентусиазиран – градим София тех
Президентът Росен Плевнелиев по време на посещението си в САЩ. Снимка: БТА

В резултат на срещите досега в Сан Хосе стана ясно, че големи фирми като Google, Hewlett Packard и Cisco ще окажат съдействие на България в разработването на концепцията за София тек парк, обяви президентът Росен Плевнелиев, който е на работно посещение в САЩ.

По думите на държавния глава "София тек" ще бъде платформа за иновации и предприемачество в областта на информационните технологии.

"България е постигнала доста в миналото, България има много обучени и талантливи кадри и специалисти и искаме да им дадем възможност да реализират своите идеи.

Надяваме се една част от младите, кадърни хора да останат по този начин в България, а не просто да търсят място под слънцето и да работят за компании по целия свят", допълни още Росен Плевнелиев и продължи:

"До края на годината София тех парк ще има парцел, ще има концепция, ще има стратегичеки партньори, ще има ясно финансиране, ще бъде опериращ към края на годината от гледна точка на някои от неговите механизми”.

Платформата "София тек" е финансирана с европейски фондове по оперативна програма "Конкурентоспособност" и по думите на държавния глава "ние сме длъжни не само да похарчим едни 100 милиона лева, които са налични по тази програма, но и да ги превърнем в катализатор на много по-голям успех”.

Росен Плевнелиев сравни сегашната ситуация в България с научноизследователския комплекс на НАСА в Силициевата долина в Калифорния преди 15 години.

"Институциите са работили на парче, бизнесът е смятал, че няма никаква нужда от намесата на държавата. В същото време университетите са произвеждали кадри, общините също са преследвали свои цели. Преди 15 години тези играчи разработват концепцията за сътрудничество, която да ги изстреля на световно ниво в сферата на информационните и комуникационните технологии", заяви президентът и завърши:

"Две неща вече са сигурни. Първо платформата "София тек" ще бъде създадена. До края на тази година ще приключи изготвянето на концепцията за проекта, правителството ще вземе решение за даване на един от най-атрактивните парцели - а именно на "4-ти километър" на "Цариградско шосе".

Пак там ще бъде разположен
музеят на науката и технологиите "Джон Атанасов", който също ще бъде част от "София тек".
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


281
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
86
0
 
8
 
! Отговори
didoo преди 11 години
То е лесно да се каже, но трудно да се направи. Нека Плевнелиев покаже, че и на действия е добър, а не само на приказки.
85
3
 
8
 
! Отговори
%@! преди 11 години
Ако питаш Плевнята защо България не е изпратила човек на Луната, той ще ти каже, че това е защото не се е намерил парцел, от който да излети ракетата..... Другият въпрос е, какви хапчета ползва президента и дали се очаква да ги пуснат в масова употреба, тогава БГ-то ще стане най-безгрижното място на света...
84
1
 
14
 
! Отговори
Надя преди 11 години
""България е постигнала доста в миналото, България има много обучени и талантливи кадри и специалисти и искаме да им дадем възможност да реализират своите идеи" За това си много прав,но първо да поработи по въпроса с мотивацията на младите да работят в България!
83
8
 
18
 
! Отговори
!?!?! преди 11 години
Тоя не е престанал да го играе министър на строежите!Там може да е бил добър, ама е време вече да разбере, че е ПРЕЗИДЕНТ на ПАРЛАМЕНТАРНА РЕПУБЛИКА!К`во да приказваме! Жена му не го бръсне за с*ива..., ама празноглавците си го избраха за президент!Като е президент - да се срещне с Обама - това му е протокола, това му е нивото! Какво тръгнал като строителен преприемач при реститутки ;)Другият пън - сещате се - щял да сади кокичета.........
82
2
 
5
 
! Отговори
Кашчей Безсмертний преди 11 години
Не знам защо, ама Расим беше помъкнал и Ворлик в Сиатъл.За чия сметка, бе Расиме?
81
3
 
4
 
! Отговори
??? преди 11 години
до 104, и какво като е било произвеждано, да се затворим и да подсмърчаме какво е било ли? Ето можехте толкова години като бяхте на власт да го върнете. Защо не го направихте? А и да се оплакваш за нещо минало което няма как да се върне е чисто и простоп ненормално поведени. Не можеш нищо да промениш... Другарю
80
6
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
90% от коментиращите сте аборигени и отявлени простаци и за това ще продължавате ***......докато го разплачете?
79
6
 
3
 
! Отговори
??? преди 11 години
до Ристо Мотористо, не става човек, просто комунистическите хейтъри дори да им докажеш че нещо е хубаво и работи, щом не го е направила партията майка го отричат. Нали за това интелектуалците ги хвърляха в Белене. И сега вместо да оставим всичко на Индийците (където имат IT град с нат 250 000 човека), хората се мъчат да осигурят работа на всички специалисти. Кофти че само за IT , но това ще повлече карак и в другите сектори. Не им обръщай внимание на ***, те само си лаят
78
2
 
2
 
! Отговори
whiskey преди 11 години
на тази снимка изглежда досущ като първанката :)
77
9
 
5
 
! Отговори
Ристо до 104 преди 11 години
какво е произвеждано, щощо съм работил в завод и знам, единствената читава конкурантна стока се правеше във ВМЗ Сопот, и половината печалба отиваше в СССР ти знаеш какво правят там ;)работил съм в мотокарния завод дето японците ги купиваха да ги претопяват хахахахахахимашеи едни партиди за Италия дето половината части ги носеха италианците тук само тежеста и зглобката хахахахаха страшно производство нема що....
76
6
 
4
 
! Отговори
Гошо Тъпото преди 11 години
В Америка има излишни..пари бол и ако Плевнята направи...това за което отиде там,да станемфилиал на Силиконовата...долина,няма да съжалявам,че дадох гласа си,за...него.
75
0
 
15
 
! Отговори
Svilen75 преди 11 години
Дааа, наистина София и България като цяло са като Силициевата долина преди 15 години. И като Швейцария преди мнооого години. И като Лондонското сити. И като много други места ... когато те са били едно Нищо преди да станат Нещо. Защото всяко Нещо преди е било Нищо. А е станало Нещо с много работа и акъл. Въпросът е дали България може да стане Нещо ... с такива управляващи - едва ли ... Може би единствено Испания стигнахме с презастрояването на курортите и сбърканата туристическа стратегия ...
74
0
 
1
 
! Отговори
Смях преди 11 години
"Силициевата долина"... в която се намира мадагаскарския конник. Статията е писана от някой титаник на мисълтта, направо е генитална.
73
3
 
7
 
! Отговори
до 97 преди 11 години
Росене,кой си ти бе сополанко?Кой си ти,че да говориш така на хората бе пи**еме малко.Когато ми направиш трудовия стаж и си обършеш жълтото около устата,тогава ще имаш право да даваш акъл.Аре изчезвай от тука пубер недодялан.
72
3
 
8
 
! Отговори
до 94 преди 11 години
Ристо ,Ристо,Много си далеч от нещата.Някой здраво ти е промил мозъчето(ако си го имал).Това което е произвеждано преди 89 г няма да бъде достигнато и след още 30 г. Няма да ти обяснявам какво е произвеждано ,защото трудно ще разбереш.Бъди здрав.
71
1
 
9
 
! Отговори
Anonimen преди 11 години
Ей пак в София... То сега е тъпканица, а когато го направят тоя технологичен парк ептен ще стане тъпканица... и ще бъде още по отвратително да се живее в София... Ми направете го някъде другаде... От край време всичко в София.. После що провинциалистите ходели там... еми ей заради това
70
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
"България била като Силициевата долина в Калифорния, ама преди 15 години"Така беше ама специалистите вече или недовиждат или са избягали!
69
0
 
2
 
! Отговори
до 96 преди 11 години
ти ще отидеш ли да ореш земята и да събираш домати а, всеки е еркек на пиказки за селското стопанство, ама иска друг да работи и той да си купува добатите в магазина ;)
68
3
 
5
 
! Отговори
osata преди 11 години
Ще стане, щом президентът е отишъл с тази цел там. Само че защо ще изградим такъв център, кому ще е нужен и защо в София няма да знаем. Това не е случайно хрумване, нито пък е поради загриженост за българските специалисти. Отново вероятно заради обслужване на чужди интереси.
67
4
 
5
 
! Отговори
Демократ преди 11 години
Така е Президента казва истината трябва ни"София тех парк",защото е загрижен за интелектуалния ни млад капацитет,който напуска родината ни и тук остават само чалгарите,простаците и мутрите,които обслужват бкп_бсп и лично за тях се грижи Гоце главата на мафията и дясната му ръка запалката,за които човечета беше ясна политиката им все русофили целящи опростачване на цялата ни нация.А бе всичко е въпрос на интелект и приоритет...

Спонсорирани публикации