Само лекарите в Румъния са по-зле платени от българските

Средната възраст на практикуващите у нас лекари е 50-55 години
Обновена: 22 май 2012 21:45 | 22 май 2012 21:45, Елка Василева
69
Само лекарите в Румъния са по-зле платени от българските
Средната лекарска заплата в България е 380 евро, в Белгия - 6250 евро. Снимка: архив, Булфото

Българските лекари са на предпоследно място по заплащане в Европа, показват данните на Българския лекарски съюз, които бяха оповестени на пресконференция в БТА.

След тях били само колегите им в Румъния. Средната лекарска заплата в България е 380 евро, в Белгия - 6250 евро, във Франция - 4569 евро, в Германия - 3842 евро.

Данните са били обявени на международна среща във Варна, където са участвали делегати от всички европейски страни, членове на Европейската федерация на лекарите и на Европейската асоциация на старшите болнични лекари, информира председателят на БЛС д-р Цветан Райчинов.

Делегациите на двете съсловни организации са имали съвместно общо събрание, на което са формулирали искания към правителствата на държавите-членки на ЕС да осигурят непрекъснато финансиране на здравните системи в ЕС, да подобрят медицинската и техническата среда в болниците, да гарантират основната заплата на болничните лекари да е поне два до три пъти по-висока от средната национална заплата.

Двете лекарски европейски организации подкрепят в своя декларация БЛС в позицията му да отстоява правото българските лекари да определят минимална цена на свободната лекарска услуга. Декларацията бе раздадена на журналистите.

От БЛС заявиха, че заради лошото заплащане у нас и заради посегателствата над лекари десетки специалисти заминават зад граница. Средната възраст на емигриращите лекари от Югоизточна към Западна Европа е вече 47 г. - тоест това са и доказани лекари, а не само млади колеги, обявиха от ръководството на БЛС.

За България средната възраст на практикуващите у нас лекари е 50-55 години, а 20 процента от практикуващите лекари са в пенсионна възраст. След 10 години, когато това поколение приключи своята работа, няма да има кой да ни лекува, предупреди Цветан Райчинов.

От началото на годината досега страната са напуснали 180 лекари, а през миналата година те са били 510 души.

Вече се усеща недостиг на кадри в специалностите анестезиолози, патоанатоми, съдебни медици, педиатри, ревматолози, микробиолози и други, посочват от БЛС.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


69
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
41
3
 
6
 
! Отговори
кукуф преди 12 години
До СтефанНе е въпросът до цифри,въпрос на приоритети-3-5-средни заплати за съответната страна за лекарите,2-3 за сестрите.И не бягат.Важи за всяка европейска страна.Когато искате да ми плащате колкото на шофьор,ще отида там,където ще получавам поне 3 пъти колкото шофьора,и където и наум няма да му дойде да се меси в работата ми и да ми дава акъл,когато работя.Пак казвам-за ЕДНО работно място,без особено натоварване.За повече работа-още повече пари.Просто е.Иначе-получавате точно това,което етук
40
9
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
"Зле платената" ми лична докторка дошла от прованса, за 6-7 години си купи луксозен апартамент и сега си смени мерцедеса с ново БМВ. Иначе добре че има Интернет, та предварително се осведомяваме за заболяванията си и отиваме подготвени при нея, защото е много зле горката. Ама къде да отидеш, като повечето са такива.
39
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Не е само до заплащането, а и до подготовката. Младите доктори в по-голямата си част ги мързи да четат и гледат лесното. Отидат ли се по-възрастните , няма да има кой да ни лекува.
38
5
 
10
 
! Отговори
... преди 12 години
Ако лекарите в България са зле платени , то аз искам да съм зле като тях !!!
37
0
 
17
 
! Отговори
!?!?! преди 12 години
Вижте к'во, колеги!Докато приоритетите на управниците не се преместят от магистралите, Багата (и подобни) и концерта на Цеца Величкович - оправяне няма!Ще бягат лекарите, сестрите, акушерките, инженерите, IT-специалистите, строителните работници, дърводелците..........Ту ще останат "плеймейтки", Никимихайловци, ТВ-водеши, раболепни *** и КОМИЦИ и един вожд ТОЙ!Е да, ама не! Догодина по това време - гитмиш! Като дедо Мони КобурГорски - АУТ!Народната любов не е константа!
36
5
 
13
 
! Отговори
Стефан преди 12 години
Нима останалата част от населението е добре платена на фона на европейските държави? Все пак смятам,че голяма част от лекарите разполагат с доста добри финансови възможности изразени в частни практики,луксозни кабинети, жилища, автомобили, нещо взеха да демонстрират по добър стандарт дори и от юристите, ела с направление ,но после и часния кабинет, колко лекари дават касов бон за извършена услуга но там данъчни не влизат.
35
4
 
7
 
! Отговори
кукуф преди 12 години
до 36,Няма нужда да са 4,5 хиляди евро,в Европа за да не ти бягат лекарите си е сметнато,че трябва да получават 3-5 пъти средната заплата за страната.Т.е.2-3 хиляди лв.чисто за наши условия.За едно работно място,за нормален работен ден.Работещо е,няма какво да откриваме топлата вода.
34
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
до 35Не,не взимат.Получават "над" масата достатъчно.
33
3
 
13
 
! Отговори
до 35 преди 12 години
Ами ако тук лекарите вземаха по 4,5 хиляди евро надали щяха да вземат под масата и да си правят частни кабинети и всевъзможни врътки да припечелят нещо.. в случая е виновна държавата.. извинявай, но е гавра да учиш медицина 6 години, после да практикуващ още 3,4 и след 10 годишен труд да те назначат с 500 лева заплата .. колкото взема продавачка в мола.. Честно казано не мисля,че има по сбъркана държава от нашата.. дори и в Третия свят
32
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
a na zapad dali lekarite vzemat pod (masata) pari4ki???
31
1
 
9
 
! Отговори
НРЦ преди 12 години
Иначе сме били Европейци и ние ахахаха и тук и там имало криза .. пълни глупости.. Това не е реално в 2 държави членки на ЕС ( България и Белгия ) да има разминаване в средните заплати над 20 ПЪТИ !!! .. Латино държава в Европа- тва сме ние .. другите приказки са прах в очите на хората.. как искат да се чустваме европейци после
30
1
 
9
 
! Отговори
цццццц преди 12 години
то пък сестрите да не би да получават по вече ? останали са само сестри над 55 години. Никой уважаващ себе си млад специалист няма да работи за 406 лева заплата. Нали има минимална работна заплата за сестрите ? А защо в Дом за стари хора сестрите работят със заплати от 400 лева ?? Това не е ли нарушение на разпоредбите на МС ?
29
1
 
9
 
! Отговори
Canada преди 12 години
Да , не е лесно навън, но човек знае за какво го прави и успява.Европа за разлика от Америка си остава доста по резервирана, за това ще споделя личният си опит от Канада. Интелигентен ли си, успяваш с малко усилия да работиш това което си учил в БГ.Така е с 95% от моите познати, независимо дали са лекари, инжинери или икономисти(в това число и аз ). Да добавя никой от нас не е дошъл с осигурено работно място. Сега никой от нас не му се ще отново да се сеща за онази полу-забравена БГ мизерия
28
1
 
7
 
! Отговори
KELESHI преди 12 години
Средната лекарска заплата в България е 380 евро, в Белгия - 6250 евро, във Франция - 4569 евро, в Германия - 3842 евро-VIJTE DRUGARI SAMO KAKVO SRAVNENIE I KOLKO SME PROPADNALI MAMKA MU!
27
11
 
6
 
! Отговори
Томас преди 12 години
23Само дето не е баш така както си го описал. Първо - никой няма да постеле за теб в чужбина - винаги ще си дърво без корен, далече от твоя дом - без роднини и приятели, без никой, на който да се опреш ако ти се наложи.Второ - въобще не е толкова лесно човек да си намери работа в западна европа Трето - някои хора точно това искат - младите хора да изоставят родина си и земите си и да идат да робуват някъде, да ги продават за органи или за секс роби. Опичайте си акъла какво правите! Не всичко, което хвърчи се яде!
26
0
 
11
 
! Отговори
до 28 преди 12 години
Ами на какви компетентни лекари искаш да попадаш, като всички, които имат квалификацията и уменията бягат зад граница?!? Нали ти е ясно тука кои остават да ни лекуват? Прекалено тъпите и мързеливите, не успели да научат западен език, за да се махнат или едва изкарали дипломата с тройка. Не се сърди на лекарите - сърди се на държавата, че прогонва можещите и умните доктори да практикуват в други държави!
25
5
 
10
 
! Отговори
Пациентка преди 12 години
Дайте им по-големи заплати на тия лекари, че все попадам на алчни, тотално некомпетентни доктори, които не стигат, че си нямат идея откъде и защо кървя вече повече от месец, ами и се опитват да източат колкото се може повече пари, направленията от личен лекар за преглед и изследвания не важат дори и в държавни болници, само ако си приет по някоя пътека вършат работа (демек вече си съвсем зле). Може би има и свестни доктори в БГ, но от няколко години не съм попадала на такъв!
24
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Това е подигравка - не само лекарите са на тоя хал. Всеки току що завършил висшето си образование се насочва навън. Ако е по-упорит успява да запише да учи там и там си устройва живота. Не може тази мащеха-родина да подпомага само упадъка на обществото угоден само по избори за купуване на гласове, а умните и можещи хора да бъдат прогонвани в чужбина. Тази държава си заслужава съдбата - дано пукнат българин не остане в тая ***! Всички да се махнат и да си устроят живота на едно по-добро място!
23
2
 
31
 
! Отговори
D-r Dimitrov преди 12 години
Аз съм лекар от 3 години. Завърших медицински университет с отличие и работя в БГ. За тези три години нашата мила Татковина не направи нищо, за да остана да работя и да лекувам БГ гражданите. Със заплата от 440 лв не се живее. След месец заминавам за Гермаиня.
22
0
 
9
 
! Отговори
До 24 преди 12 години
Дано да е така. Събери малко стотинки и си купи лаптопче с кирилица. Не дразни братята Кирил и Методи които ще възпоменем утре в деня на българската писменост.