Трусът свършил работата на ДНСК, гътнал незаконни постройки

Преглед на печата за 24-и май
24 май 2012 10:03, Бойчо Попов
53
Трусът свършил работата на ДНСК, гътнал незаконни постройки
Снимка: Булфото

„Донякъде природата чрез това земетресение свърши работата на строителния контрол по разрушаване на незаконните постройки."

До това прозрение стига министърът на регионалното развитие Лиляна Павлова след заседанието на Министерския съвет, пише „24 часа“.

Към Павлова бе зададен въпрос как ще се ремонтират порутените къщи в ромския квартал, повечето от които нямат строителни книжа.

Обезщетения от правителствената комисия за бедствия и аварии ще има само за хората, които могат да докажат, че къщите им са законно построени, обявиха Павлова и финансовият министър Симеон Дянков.

„При земетръс няма 100% сигурна сграда", казва в интервю по същата тема за "Труд" Стефан Кинарев, председател на Камарата на инженерите в инвестиционното проектиране. Той посочва, че най-важното за една сграда е нейната експлоатация. Един добре поддържан панелен блок няма да се компрометира никога. Ако няма течове от покрива, няма наводнения, няма увреждане на заварките, той е практически вечен.

„В нашите градове още отпреди 9 септември 1944 г. къщите се правят със зидове, греди, колони. Не са имали противоземетръсни шайби, но въпреки това са устойчиви. Съвременните български сгради издържат трето голямо земетресение: Вранча 1977 г., Стражица 1986 г. и сегашното. И смея да твърдя, че това е защото българските строители и проектанти са предпазливи", обяснява още Кинарев.

"Връщаме таланти с еврозаплати", обявява в интервю в "Стандарт" министърът на образованието проф. Сергей Игнатов. Той отбелязва, че в националната стратегия за научни степени до края на 2013 г. се предвиждат средства за млади и талантливи учени, както и за утвърдени български имена, които да се върнат тук. Предоговорен е и договор от 2005 г., за да получават българите, които участват в грантовите схеми, три пъти повече, отколкото досега. Защото в момента средноевропейският учен и на час не иска да работи за толкова, колкото плащат на българина за ден.

"Другото, което обсъждаме, е свързано с мобилността, обяснява Игнатов. - Искаме да се предвиди финансова схема за реинтеграция за млади хора, които искат да се върнат. Както има средства по програма "Евразъм", които се плащат, за да се пътува навън, да се предвидят пари за завръщане на българските таланти. Тоест те да получават високата европейска заплата и тук."

Предсрочни избори няма да има, заявява в статия за "Монитор" проф. по математика Михаил Константинов. Според него причината е проста - няма политическа криза. Макар и без мнозинство, ГЕРБ си е осигурил парламентарен комфорт, а ако независимите, дето сега го подкрепят, почнат да го рекетират, желаещи да ги заместят - бол.

Предсрочни избори няма да има, защото никой няма сметка от тях. Формално само ГЕРБ би спечелил от такава ситуация, защото ще получи мнозинство в парламента, но предизвикването на предсрочни избори е толкова безотговорно, че Константинов не вярва инстинктът на ГЕРБ чак дотам да им изневери. За да имат някакъв изборен успех на редовните избори през юли 2013 г., и БСП, и останките от традиционната десница се нуждаят от време, за да убедят българските избиратели, че са престанали да гледат само в пъповете си, а са решили да свършат и нещо полезно. ДПС, както винаги, е готово за избори, но трябва да очаква по-скромен резултат в сравнение с 37-те си депутати през 2009 г.

Голямата неизвестна Меглена Кунева и нейната партия-движение могат да разчитат на резултат от максимум 20 депутати, с който да се надяват на включване в управлението чрез някоя нова тройна коалиция, прогнозира Константинов.  

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


53
Още по темата: Преглед на печата
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
27
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
- Цинично !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
26
9
 
2
 
! Отговори
НЕ Е ЗА ЛАИЦИ преди 11 години
Преди да пишете минуси проверете в Гугъл истината. За да разберем какви са заслугите на Кирил и Методий трябва да знаем какви са били домогванията и противоборствата между западната и източната римска империи, които се пръкват от империята майка , чрез нейното деление. Вместо да си помагат една на друга те си съперничат в идеология и надмощие.Там където имаме католицизъм се е наложила латиницата, а там където имаме източноправославие се е наложила кирилицата- Румъния е източноправославна и до 1860 година е пишела на кирилица тоже. Братята не са никакви славяни и полутакива по майчина линия (Мария гръцко име), каквито искат да ги изкарат нашите историци.Чисто и просто те са си вършили работата, като висши имперски чиновници да разпространяват догми и политики извън Византия. Те написват ГЛАГОЛИЦАТА за нуждите на Великомаравското княжество, което по това време е била нещо като буфер между Франкската империя и Българската. Техните ученици биват гонени и избивани там от немското духовенство и оцелелите мисиоонери се спасяват на наша територия.Но пак повтарям те донасят със себе си ГЛАГОЛИЦАТА една азбука, която няма абсолютно нищо общо с ПОСЛЕДВАЩО НАЛОЖЕНАТА КИРИЛИЦА(твърди се, че е написана от Климент Охридски но и това е пълна лъжа), която по своята същност се явява вариант на гръцката азбука. Та питам аз къде е заслугата на двамата братя за честване на тези букви, на които пишем днес? През 1708 години Петър задава поръчка на едно холандско ателие да състави съвременен шрифт на кирилицата.До този момент тя се е състояла само от главни букви със заоблена форма.Холандците въвеждат не само малки букви, но и допълнителни такива заимствани от латинската азбука (която сама по себе си пък е заимствана, чрез етруските от гръцката азбука също), както и латинизиране на шрифта, т.е. изписване с прави линии с тънко и дебело.Тази азбука е известна, като ГРАЖДАНСКИЙ ШРИФТ. Да се върнем на набедения за автор на кирилицата Климент Охридски. Той не е написал тази азбука щото тя в почти в съвременни по вид букви съществува още в 5 ти век в Египет. На нея са писали коптските християни Коптска азбука. До кога българската държава ще празнува БУТАФОРНИ ПРАЗНИЦИ и до кога истината ще се крие от народа.
25
0
 
33
 
! Отговори
:) преди 11 години
"Към Павлова бе зададен въпрос как ще се ремонтират порутените къщи в ромския квартал, повечето от които нямат строителни книжа." защо въобще и се задава този въпрос? няма как да се ремонтира незаконна сграда!!! :) отговора трябва да е ясен преди да се зададе въпроса :) трябва да се зададе въпроса кога ще се съборят незаконните гета :D
24
10
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
пише се арогантни , а не аругантни!!!!! май в провинцията не сте учили граматика!!!!
23
2
 
18
 
! Отговори
нинджа хамстер преди 11 години
Министърката мисли в правилната (и законна) посока, но тя е от правителството на Бойко Ветропоказателя и утре може да твърди точно обратното. Никак няма да се учудя ако от ЕС натиснат държавата да се задължи да построи нови жилища на бездомните ***. Или пък някой наш си властимащ да реши да го направи. Все пак *** са най-верният електорат на всички политици. И най-безполезен също така за всичко останало.
22
3
 
0
 
! Отговори
До 23-ти преди 11 години
Ти май нещо си се ошашавил повече от нормалното след едно земетресение,или само за това че имаш комп пишеш тъпутий
21
6
 
4
 
! Отговори
До к.20 преди 11 години
Много интересен ник-нейм си избрал като за червеношийка: "Чикагоу". Само че обръщението "другарко" те издава. И нещо с културата не сме съвсем добре: пише се "лаФ", а не "лаВ"; предполагам,че си чувал английския глагол to laugh - смея се ,веселя се; може и присмивам се на някого. А ако членуваш подлогът с пълен член, грешка няма да имаш. И не слагай запетаи, където не трябва - та ти на нито една не си й улучил мястото...
20
3
 
22
 
! Отговори
СЪМНЕНИЯ преди 11 години
Сеизмични бомбиТакива съществуват. Покрай търсенето на шистов газ, сигурни ли сме, че Американците не поставиха под земята ни Сеизмични бомби. Това е напълно в техен стил. Където и да отидат само разрушения и смърт сеят. Да не позволяваме повече бърничкания в земните недра! Да изгоним Американските фирми!
19
10
 
22
 
! Отговори
chicago преди 11 години
др.Павлова,има един казармен лав -"Влизат различно умни,излизат еднакво прости".Явно краткия ви престой в правителството е дал отражение на мозъчните функции,мозъка ви работи само за поддръжка на жизнените ви функции.Питам се съвсем сериозно-мечтаете ли си в правителството,българският народ да бъде покосен от пандемия.Ще спестите от заплати и пенсии милиарди.Наистина е извратено,ама посоката ви на мислене е натам насочена.
18
2
 
49
 
! Отговори
нервна преди 11 години
Я.най-после трезва държавническа мисъл от гербавите.Абсолютно правилно! Право на обещетение да имат само собствениците на ЗАКОННИ ЖИЛИЩА.*** коптори НЯМАТ данъчна оценка,щото са НЕЗАКОННИ,следователно НЕ ПЛАЩАТ данък сгради и такса смет.Кое му е циничното? Цинично е другите да плащат данъците и таксите на общината,а на тебе да ти дават помощи.За да получиш от държавата-трябва първо да си дал!
17
1
 
7
 
! Отговори
до 14 преди 11 години
Е те британците земетресение не са виждали в Лондон сигурно никога, там май не е сеизмична зона, виж нагоре към Шотландия май ги тресе леко от време на време, ама и за там не съм много сигурен.
16
6
 
4
 
! Отговори
Kostadin преди 11 години
Панелите са безсмъртни- хипотетично становище на министър от Герб.
15
12
 
13
 
! Отговори
Някой си преди 11 години
Тази Павлова що не вземе да си иде на село да си сади картофки? Аман от тикви...
14
0
 
22
 
! Отговори
Мери преди 11 години
Като гледам снимката на пукнатините на вилата, ми се ще да извикам на собственика й: Пич, като си сложил този тежък покрив отгоре й, защо не си поставил бетонни колони дори само върху последната плоча в четирите краища на таванската надстройка и там, където е най-слаба конструкцията: двата края на чупката в средата на снимката?! Та стените над плочата буквално са се разчекнали: отлепили са се от плочата, а площта на чупката е нацъфтяла като майска роза през юни! Сега, понеже си хитър, ще демонтираш целия покрив, ще събаряш десетина реда тухли, сетне ще изливаш подсилени с арматурно желязо колони в слабите места на подпокривната конструкция и после ще правите покрив. Шопска ви работа!
13
3
 
23
 
! Отговори
демолишън преди 11 години
Това е вярно- нашите къщи са много по,здрави от англииските! Живял съм там. Архитектура съм завършил... тези островитвитяни са с много лошо строени къщи. Носещите им греди са о/о 10 см.. където има такива. Бетон и стомна почти невлагат в къщата. Нямат и греди в зида... само тухлички еденици...Трагедия. Нашите са си масивни..
12
1
 
12
 
! Отговори
Гошо Тъпото преди 11 години
До 7: Разбирам че...шегата ми е неуместна,но като гледам киселите физиономиите на някои от...водещите столични телевизии,разбирам за какво става...въпрос.Колкото до сегашното население на столицата,болшинството...там,са икономически емигранти в...родината си.Перманентната криза,натика хората в няколко...икономически анклава,като основният е София.Колкото да...лъскат и се пъчат местните власти,столичаните в...повече наистина идват...бактън и затрудняват изтормозената инфраструктура.
11
2
 
32
 
! Отговори
мом4ето преди 11 години
>> Мнението на министър Павлова е вярно, но звучи цинично на фона на преживения ужас."На каквото си постелиш - на това ще легнеш."Мен лично ми писна да храня кукувици в нашето гнездо !!!
10
1
 
17
 
! Отговори
изненада преди 11 години
Да не би и палатите на доган и цар киро да са паднали!!!???
9
1
 
51
 
! Отговори
БАЧКАТОР преди 11 години
Към Павлова бе зададен въпрос как ще се ремонтират порутените къщи в ромския квартал, повечето от които нямат строителни книжа.Обезщетения от правителствената комисия за бедствия и аварии ще има само за хората, които могат да докажат, че къщите им са законно построени, обявиха Павлова и финансовият министър Симеон Дянков.==========Едно голямо БРАВО за това решение!
8
13
 
8
 
! Отговори
законна постройка преди 11 години
Мнението на министър Павлова е вярно, но звучи цинично на фона на преживения ужас.