България е сред европейските страни с най-много бедни деца

Това се посочва в доклад на УНИЦЕФ по данни от 2009 г.
Обновена: 29 май 2012 19:51 | 29 май 2012 19:46, Елка Василева
47
България е сред европейските страни с най-много бедни деца
Снимка: архив, Reuters

България е една от европейските страни, в които най-много деца живеят в лишение и бедност, се казва в доклад на УНИЦЕФ, цитиран от Франс прес.

В доклада се измерват два вида бедност в най-напредналите световни икономики - лишенията на децата и относителната бедност. Данните в доклада са от 2009 г. и не вземат предвид икономическата криза.

Първият критерий за съпоставка е индекс на лишение, който измерва процента деца без достъп до поне 2 от 14 неща, смятани за нормални, например хранене три пъти на ден или пресни плодове и зеленчуци всеки ден.

Сред разгледаните 31 европейски страни около 15 процента от децата са лишени от поне два от тези необходими елементи.

Най-голямо е лишението сред децата в Румъния - 70 процента, следвана от България (50 процента) и Португалия (27 процента).

В най-добро положение по този показател са децата в скандинавските страни, където под 3 процента от децата страдат от лишения при храненето.

Сред 14-те най-богати страни две имат над 10 процента деца в подобни лишения - Франция (10,1 процента) и Италия (13,3 процента).

Вторият критерий е относителната бедност или процентът деца, които живеят в домакинства, чиито налични доходи спрямо числеността и състава на семейството са под 50 процента от средния доход в страната, в която живеят.

Скандинавските страни и Холандия са в най-добро положение по този показател - там около 7 процента от децата живеят в условия на относителна бедност. На другия полюс са САЩ и Румъния, където над 20 процента от децата са относително бедни.

"Съпоставката между сходни страни показва, че правителствената политика може да има голямо отражение върху живота на децата", смята УНИЦЕФ. Например Дания и Швеция имат по-ниски равнища на лишение на децата от Белгия и Германия, въпреки че тези четири страни имат сходни равнища на икономическо развитие и на доходи на човек от населението, посочва БТА.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


47
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
16
0
 
10
 
! Отговори
Ми нормално преди 11 години
Е какво очаквате - най-бедните най-много се плодят. Това е в цял свят. Расовия фактор за тая тенденция не е от значение - това че някои прослойки се оказват на дъното, не значи, че ако например се създаде еднонационално общество по съвременния модел, най-бедните и тъпите няма да се множат най-много. През 20-ти век заради напредъка на медицината и социалната политика човечеството затъпява и деградира. След още няколко поколения без естествен подбор всички ще са болни и ***...
15
1
 
15
 
! Отговори
Българин преди 11 години
България и Румъния... по някаква "случайност" страните с най-много гнусотняци !!!Истината е, че има много бедни Българчета, защото родителите им, макар да се трепят от работа, едва свързват двата края, има и гладуващи *** чаавета, защото макар "родителите" им да лапат големи помощи (плащани от бедните Българи) те ги харчат за ракия и цигари, а не за малките си !!!Поредното доказателство, че нисшата раса трябва да бъде кастрирана и принудена да се труди - това е тая статистика !!!!
14
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
България е сред европейските страни с най-много бедни хора. Децата ни не са специално по-бедни от останалото население. Какъв тогава е смисълът на тази статия се чудя.
13
1
 
15
 
! Отговори
rrrr преди 11 години
пак за *** иде реч оффффффффффффф
12
4
 
3
 
! Отговори
qzeka преди 11 години
Добре че доклада не е от сега, иначе червенушките щяха пак да обвинят гербаджиите че те са виновни за положението, а пък те са били много загрижени по времето на мандата им.
11
3
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Пусти ***, не стига че ни крадат ами ни развалят и статистиката
10
7
 
6
 
! Отговори
маке преди 11 години
Татария трябва да бъде заличена от лицето на земята!!!
9
4
 
9
 
! Отговори
Василев преди 11 години
Туй за 2009 година ,демагозите от ГЕРБ ли го измислиха ?Данните са за днешното управление, не за 2009 г.! При тройната коалиция имаше само увеличение на заплати и пенсии и хората живееха по добре-ясно ли ти господине от 8 ?
8
1
 
18
 
! Отговори
Greece преди 11 години
Неможе да е вярно! Как стана това бе?? Нали сме най - умните! Спи българино спи да пораснеш, иначе ще станем като Гърците със 1200 евро заплата... Поздрави
7
2
 
14
 
! Отговори
така ли?! преди 11 години
Да...ама Плевнелиев друго разправя по снн....че си живеем СУПЕР
6
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Турците са виновни :) ! И Тройната коалиция хаха
5
1
 
14
 
! Отговори
Само това ли? преди 11 години
Още с най много мутри, най много фуклиовци без грош в джоба, най много ***, най много неграмотни хора, най много наркомани, най много джамбази, най много кражби, най много трафик на хора, а сега някой Горделив Завистлив пълен с злоба Българин да дойде да ми обяснява колко бяла и грамотна била БЪЛГАРИЯ !
4
0
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Коя европеиска държава има средна запалта 350 лв ???
3
1
 
24
 
! Отговори
Алов преди 11 години
Пак ще ревнат сега разни фондации да храним *** и да им създадем удобства.
2
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
то само децата да бяха УНИЦЕФЕ,УНИЦЕФЕ
1
10
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Да някой деца живеят в мизерия пък на други им купуват кашони с играчки, имат последна марка телефони, видеоигри, компютри и така нат. и то не богати деца, а от нормални семейства. С тези пари спокойно могат да си отгледат още едно дете, а после се чудят какво да правят количествата играчки и дрехи на едничкото си отроче и това го виждам при съседи, приятели, познати