Чиновничка от МО ходила до Бали с пари на "Берета Трейдинг"

Случаят с конфликт на интереси е от 2009 г.
6 юни 2012 17:30,
121
Чиновничка от МО ходила до Бали с пари на "Берета Трейдинг"
Служителката разпуснала в 4-звездни хотели. Снимка: Reuters

Служителка на Министерството на отбраната е била в конфликт на интереси с фирмата собственик на взривените складове край „Петолъчката“.

Тя ходила на почивка до остров Бали и Сингапур на разноски на фирма „Берета Трейдинг“, която получила обществена поръчка за нарязване на излишни снаряди в размер на около 4 млн. лв.

„Ясно е коя е служителката. Тя скоро ще си получи заслуженото. Това е било конфликт на интереси в началото на 2009 г.”, каза военният министър Аню Ангелов днес в парламента.

Случаят е от началото на 2009 г., когато министър на отбраната е бил Николай Цонев.

Служителката с инициали Х.Ш. е участвала при изготвянето на поръчката, сключването на договора и впоследствие при неговия контрол. Нарушението е било установено по сигнал, който лесно е бил доказан. „Много бързо събрахме документите, включително и платежните нареждания за платените суми на името на „Берета Трейдинг”, каза шефът на комисията за установяване на конфликт на интереси Филип Златанов пред БНР.

Според публикации в пресата от началото на месец май т.г. чиновничката получила от фирмата ваучер за екскурзията на стойност близо 7 000 лева. Пак според тях на инициалите в документите отговаря само името Хени Шиякова.

Решението на комисията в момента се обжалва пред Административния съд в София, но когато то бъде потвърдено, служителката ще бъде уволнена, поясни Златанов.

Той прогнозира, че обжалванията ще продължат между 9 месеца и 1 година.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


121
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
80
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Още една калинка в градинката на ГЕРБ.Е още колко има бре,а иначе ми се пишат борци с корупцията.
79
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Случаят явно не е притеснил толкова сериозно Ангелов и той не го е обявил публично. Фирмата "Берета Трейдинг" пък получи нова поръчка от военното министерство. Служителката с инициали Х. Ш работи в МО от 2001 година в различни дирекции. През юли 2011 е преназначена от дирекция "Договори и логистика" в отдел "Доставки ГСМ, вещево и продоволствие" в дирекция "Инвестиции в отбраната". На проведен тест в хода на проверката от "Военна полиция" на въпрос "Ти получи ли ваучер за екскурзия, за да направиш услуга на "Берета, тя е отговорила "Не", а резултатът на отговора е отчетен като "Лъжа. По неофициална информация името й е Хени Шиякова. През 2008 г. правителството се принуди спешно да отпусне 30 млн. лева за утилизация на излишните боеприпаси. Военното министерство по времето на Николай Цонев обяви,че "Терем", "Дунарит АД, консорциумът "Берета Трейдинг ООД и "Векс ООД ще утилизират 14 945 тона боеприпаси и ще вземат за това общо 28 млн. лева. По времето на управлението на Аню Ангелов "Берета Трейдинг" спечели нова поръчка за утилизация, като около конкурса останаха доста съмнения.
78
4
 
1
 
! Отговори
kulio преди 11 години
Pri Susela tova beshe model na povedenie , korupcia , kradene i zloupotrebi. Nikoga poveche chervenite mizernici , ne sme gi zabravili
77
1
 
20
 
! Отговори
До 90 преди 11 години
Абре, ***, а ГЕРБ какви са? Не са ли и *** от ДС. Извади си главата от *** и се опитай да мислиш. Само да не се изпотиш от усилието
76
12
 
2
 
! Отговори
Дани преди 11 години
За какво е статията, а една част от коментарите отново плюят ГЕРБ. Смешковци, платени драскачи от Позитано 20. Това значи ли, че одобрявате всички злини, к са направени, стига да са от "нашите" хора?! Ето затова хората се отдръпнаха и ще забравят за вашата партия.
75
13
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
до 88За какво? За да дойдат отново *** с ДПС на власт? Нали затова трябва да се показва какво са вършили, какви облаги са имали и пр. Хайде стига с платени статии г-да Куртевци. Много ви боли, но хората започнаха да се осъзнават! Пак ще има много учудени на следващите избори. Хахаха, от сега почвайте с подривната дейност, това го можете най-добре.
74
0
 
19
 
! Отговори
Гогата преди 11 години
Цвъ Цвъ щом е топ ченге,защо на извика баретите да я размятата и да и крещят:"Долу на земята ,престъпник",както направи с бившия мин. на отбраната,който е вече оправдан ??!
73
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Служителката с инициали Х.Ш. е участвала при изготвянето на поръчката, сключването на договора и впоследствие при неговия контрол ....най шокиращ е факта че един човек участва както в изготвянето, така и в провеждането но и в КОНТРОЛА на общ поръчка ...
72
1
 
9
 
! Отговори
1 преди 11 години
какво крият, преди време я бяха написали - Хени Шиякова, всички я знаят...
71
2
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Ама естествено, че е станали по времето на Цонев :)))) Как па нищо не стана по ваше време! Всъщност, НИЩО е цялото ви управлене, така че как да се случи нещо ;)
70
1
 
18
 
! Отговори
до 55 преди 11 години
Пари има за всичко - но толкова явно и ядно се краде, точно като за последно, че за това всичкото ни е в л*йната. За това никога няма и да се оправим като държава, защото който и да дойде на власт краде като за последно. Поради тази причина и една стотинка няма да дам за някаква благотворителна акция, с каквито нон стоп ни заливат. Пари има - за всичко има пари, но жалките л*йнари не спират да ги крадат. Изхода е ясен - Терминал 1 и 2 и по възможност не се връщайте никога...
69
0
 
9
 
! Отговори
До Висшия Беретист преди 11 години
Ей, неутилизиран висш екскремент миризлив, такива като тебе трябваше да бъдат в Склад 1 по време на взрива, а не хората които заради такива като тебе загинаха.
68
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
КОга гръмнаха складовете кога събрахте доказателствата Господин Дон Цветанов и какво направихте вече почти 4 години.
67
0
 
7
 
! Отговори
дУ 71 преди 11 години
Затова ли,... Бг е на това дередже....?Само ---23г.,ПЪЛНО БЕЗХАБЕРИЕ---ДАЛАВЕРАДЖИИ ,ПОЛИТИЦИ И ***!
66
0
 
7
 
! Отговори
до 71 преди 11 години
Ало ,до сега 23г.,все няма виновни ,а през това време ,.....убийства,гърмежи,трупове,изчезнали и т.н. !Според теб ,като всичко е наред /след "надеждните ''документи на фирмата/,защо съсипахте човешки животи и на хората съборихте къщите ,прозорците ,отровихте земята,водата ...?ТОВА ИЗГЛЕЖДА в Бг ,ЗА вас Е ----"НОРМАЛНО"...ЛИ?По-скоро ми приличате ,на СЛУЖИТЕЛ-МУТРА ,с вашите разсъждения!
65
1
 
10
 
! Отговори
? преди 11 години
Хени галено на Хиена ли е ...?
64
0
 
5
 
! Отговори
do 71 преди 11 години
kato si zapoznat s ne6tata,kaji koi e vinoven 4e i xorata da znajat
63
0
 
6
 
! Отговори
запознат преди 11 години
Пази Боже такива като тебе да заемат някакво по високи постове в някоя фирма..цъ цъ цъ
62
0
 
9
 
! Отговори
как! преди 11 години
Кой даде на Хиена Ш.,толкова отпуска...?
61
15
 
2
 
! Отговори
запознат преди 11 години
Абе разбирачите сега като не знаете за какво иде реч защо пишете само глупости?Тука пускат поредната инфо-пръдня и се започва да се плюе...Имало ли виновни,ми най-лесно е да посочиш някой с пръст и да кажеш,че той е виновен..ама замисляте ли се малко,че собственика на фирмата не може да бди над все един негов служител и че не е виновен той за глупоста на другите хора...Фирмата е изрядна,по документи и безопасност на труда..За тази статия Днес БГ аз трябва да ви съдя..Висш Служител на Берета