Пътувалата до Бали Хени уредила и сина си с договор

Според Георги Шияков нямало конфликт на интереси
8 юни 2012 10:49,
57
Пътувалата до Бали Хени уредила и сина си с договор
Остров Бали Снимка: архив, Reuters

Служителката на Министерство на отбраната, която стана известна със скъпата си почивка на остров Бали, записа още една точка в списъка с провинения, появил се след взривовете край Петолъчката.

Новите разкрития около името на Хени Шиякова сочат, че след като се върнала от екзотичен отдих, тя възложила поръчка на фирмата, в която работи синът й Георги Шияков, съобщи bTV.

Според него обаче конфликт на интереси в сключения договор между военното министерство и частната компания, в която той вече не е служител, няма.

В края на 2010 година фирмата "Джи Си Ес" печели обществена поръчка за сертифициране на полигона "Змейово" по отношение на системата за наблюдение на околната среда.

В един от сайтовете на дружеството името на Георги Шияков фигурира на второ място след това на управителя Стефан Абаджиев.

Управителят на фирма "Джи Си Ес" потвърди, че става въпрос именно за сина на Хени Шиякова, но преди около два месеца напуснал работа. По думите на Стефан Абаджиев Георги Шияков се е занимавал със системи за управление, нямал е ръководни функции и не е бил в борда на директорите.

Още по темата

поред него обществената поръчката за сертифициране на системите за околна среда е спечелена на базата на това, че фирмата е предложила най-ниска цена. Общата сума за извършваното одитиране за три години е около 10 000 лева.

По време на сключването на договора обаче Шиякова е служител на военното министерство, а синът Георги работи във въпросната фирма. Управителят Стефан Абаджиев също отрича да има конфликт на интереси.

Това обаче е вторият спорен договор, в който е замесено името на Хени Шиякова. Повече от година служителката на Министерството на отбраната е разследвана за работата й с "Берета Трейдинг" – фирмата, чиито складове край Петолъчката се взривиха в началото на седмицата.

Тя ходила на почивка до остров Бали и Сингапур на разноски на фирма "Берета Трейдинг", която получила обществена поръчка за нарязване на излишни снаряди в размер на около 4 млн. лв. 

Във Военна прокуратура през миналата година е образувано досъдебно производство за изясняване на този случай. Образувано е след извършена проверка и достатъчно събрани данни за престъплението "подкуп". Хени Шиякова се е провалила и на детектора на лъжата.

"Установено е, че има конфликт на интереси", заяви пред bTV Филип Златанов, председател на Комисията за установяване и предотвратяване на конфликт на интереси.

"Правната стойност на нашето решение може да се появи, след като свърши обжалването. Това става на две инстанции", поясни той.

Ако Хени Шиякова бъде призната за виновна, ще бъде освободена от работа, ще получи глоба от 5 до 7 хиляди лева и ще трябва да върне стойността на ваучера и заплатите, които е получила като държавен експерт от 2009 година досега.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


57
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
4
0
 
20
 
! Отговори
Гошо Пернишкия преди 11 години
В България ако не си нареден на дългото свинско черво, започващо от някое министерство работа няма. Остават само трохите и пак са кът! Големите пари и поръчки са за наши хора, както се видя за пореден път!
3
0
 
40
 
! Отговори
любопитен преди 11 години
Значи Хени трябва да си върне заплатите, а Калина Илиева - не? Защо се мери с различен аршин???
2
0
 
12
 
! Отговори
??? преди 11 години
"Сефте комендански"!
1
0
 
54
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
не е само тя. Миналата година наши лекари онколози ходиха на 10 дневна почивка на о.Бали в 5 звезден хотел със всички екстри. Това се плаща от фармацевтична компания, за да се купуват техните лекарства. А българите ще продължават да *** като мишки, защото ефективните лекарства нямат нужда от такива скъпи реклами.