Реколтата ще бъде по-малка, но по-качествена, успокои Найденов

Няма да има проблем с храните въпреки обилните дъждове, смята министърът
9 юни 2012 12:08,
34
Реколтата ще бъде по-малка, но по-качествена, успокои Найденов
Няма да има поскъпване на хляба, увери Найденов. Снимка: Impact Press Group

Няма да има проблем с храните въпреки обилните дъждове и градушки, които се изляха над по-голямата част от страната през последните месеци. Това заяви министърът на земеделието и храните Мирослав Найденов пред Дарик радио.

Той призна, че наистина се очаква реколтата да бъде по-малка от предходната година, но за сметка на това тя ще бъде по-качествена. 

„Ние ще компенсираме количество с качество”, успокои той. Министър Найденов отбеляза още, че за изхранването на населението са необходими около 1,5 млн. тона, а „ние ще имаме близо 4 млн. тона”. 
 
Той беше категоричен, че няма да има поскъпване на хляба. Няма тенденция за поскъпване и на фуражите, допълни министърът.
 
Още през май Националната асоциация на зърнопроизводителите съобщи, че земеделските стопани очакват с 25% по-слаба реколта от пшеница тази година спрямо миналата. Тогава от организацията коментираха, че заради лошите климатични условия и повишените разходи вероятно ще се покачи и себестойността на продукцията. Ръст в цената на хляба обаче не може да се очаква, поясни зам.-председателят на браншовата асоциация Радослав Христов.
 
Заради ниските температури производители на плодове и зеленчуци търпят сериозни загуби. Рязко ще падне реколтата от череши, родно производство, потвърди прогнозите на земеделските производители Мирослав Найденов. По всяка вероятност ще има и скок в цените, но все още никой от фермерите не се ангажира с колко ще поскъпне килограм череши тази година.
 
В същото време лошите климатични условия през последните месеци не само не провалиха реколтата от маслодайна роза, но дори се очаква по-високо количество и качество, коментира министър Найденов. Розопроизводители от Казанлъшко вече обявиха, че очакват добив средно до 400 кг розов цвят на декар. Изкупната цена на килограм розово масло тази година пък се очаква да достигне около 6000 евро.
 
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


34
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
10
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
В какво ще се състои по-доброто качество, или просто реколтата ще е по-малко ?
9
3
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
"Мирослав Найденов пред Дарик радио. Той призна, че наистина се очаква реколтата да бъде по-малка от предходната година, но за сметка на това тя ще бъде по-качествена. Ние ще компенсираме количество с качество, успокои той."И как ще компенсира загубата на количеството с по-добро качество? Ще дърпа житните стръкчета, че да растат по-дълги?Господ, като иска да затрие някого, първо му взема ума. Затова и през 2009 ГЕРБ бе избран да управлява България.
8
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Миро ти си един от льбимците ми, след Бойко ти най-добре се гавриш с гнусната българска ***. Граби България и я съсипвай. Остави ги тези мишки с отровна храна :
7
2
 
6
 
! Отговори
азз до алеков преди 11 години
и вода за плакнене на тоалетната чиния!забрави да споменеш!:-)))
6
2
 
11
 
! Отговори
assen.alekov преди 11 години
Диалози - Според статистиката пак сме спестили някой лев. - Че от какво, бе? - Като не ядем, сме ползвали и по-малко тоалетна хартия...
5
3
 
7
 
! Отговори
азз преди 11 години
незнам вече на кого да вярвам!!!на политиците ли,на журналистите ли....?!?и на мен не ми пука за реколтата,понеже заработвам по 2-3 000? месечно!ама в бг, 70% от населението получава 250-350-500лева!!тяхното(на политиците) е гавра с агнозиращ труп!!!
4
2
 
10
 
! Отговори
Аз си се чудя преди 11 години
миро найденов беше в ТРОЙНАТА КОАЛИЦИЯ ведно с КАЛИНКА дипломата дето тиквуна уж много бил против тях:)))
3
3
 
5
 
! Отговори
уточнение преди 11 години
Така ще бъде там, където не е паднала градушка.
2
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Като онова ирландското месо ли? 20-годишното... :DИ то трябва да е било бая качествено и вкусно ...
1
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Естествено че му вярвам! Cигурно и за реколтата е вкарал някакъв стандарт