Уважавам протестиращите, но някои търсиха конфликт с полицията!

Спазени са правата на всички, категоричен е Цветан Цветанов
22 юни 2012 15:00,
197
Уважавам протестиращите, но някои търсиха конфликт с полицията!
Протестиращи срещу Закона на горите блокираха миналата седмица Орлов мост. Снимка: Булфото

"Отнасям се с огромно уважение към миролюбивите граждани, които изразяват своята позиция и протестират, защото това е демократично. Но да има съгласуване със Столична община". 

Това заяви министърът на вътрешните работи Цветан Цветанов по време на парламентарния контрол в отговор на въпрос от Ваньо Шарков и Димо Гяуров от Синята коалиция за наличието на тежковъоръжени сили на реда по време на протеста срещу Закона за горите на 13 юни.

"Няма приложено полицейско насилие, спазени са правата на всички", отсече МВР шефът.

По думите му тежки формирования не са били изпращани. На протеста били изпратени само сили на СДВР, с обичайна екипировка, която гарантира сигурността им.

Още по темата

Цветанов припомни, че организацията на протеста е била в интернет и за това общината не е знаела.

Според него протестът трябвало да не възпрепятства нормалното функциониране на всички останали български граждани, които не били съгласни с мотивите на протестиращите.

Около 19.40 ч. на Орлов мост е имало около 1000 човека, които са били спирани от полицейски кордон. След като са спрели движението, протестиращите многократно са били призовани да освободят платното.

След като са изтласкани, движението е пуснато частично, посочи министърът.

Около 20.40ч. след призиви да преустановят протеста протестиращите не са се подчинили на полицията и са легнали на платното.

"Въпреки предупрежденията към нарушителите те са отговорили с неподчинение и са легнали на пътното платно. Търсили са конфликт с полицията. Служителите на реда не са предприели силови действия. Гражданите многократно са предупреждавани, че пречат. След отказ да напуснат пътното платно част от тях са задържани. Спазени са всички изисквания по отношение на задържаните", отчете Цветанов.

Трима от 12-те задържани са непълнолетни.

"Когато говорим за протести, да се съобразяваме с допустимото по закон", призова МВР шефът.

По думите му задаващите въпроса си противоречат, защото "хем търсите вина в полицейските служители, че не са освободили кръстовището, и в един момент казвате – защо се изнасят тези лица, които незаконно са блокирали кръстовището", каза вицепремиерът.

Той припомни, че при протеста е имало и пострадал полицай от агресивно поведение на протестиращите.

Ваньо Шарков припомни думите на премиера, че всеки полицай, който посегне на  протестиращ, ще бъде уволнен. Според синия депутат при по-добра организация можело да не се стигне до блокиране, а "изтласкването", което министърът спомена в отговора си, било изнасяне.

"Ясно се вижда липсата на единна организация сред органите на реда, суетене и чудене какво точно да се прави", смята Шарков.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


197
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
153
0
 
0
 
! Отговори
Нева преди 11 години
А всеки един, който има нещо против мен, има съмнения, че се дрогирам( защото това бе повторено многократно) или има желание да ме бие само трябва да поиска да се свърже с мен :) аз ще откликна и няма да оставя неогтоворени въпроси у никого :) отдавна спрях да се примирявам с обстоятелствата и да мълча на разни невестулки. Просто ми говорете в очите. Тук всеки може всичко :)
152
0
 
0
 
! Отговори
Нева преди 11 години
Прочетох всички коментари досега.Хора,какво се случва в главите ви?Каква е тази агресия и заплахи?И защо пишете БЪЛГАРИЯ с малка буква бе,дявол ви взел???!Един пич твърди,че не сме били облечени като еколози=>фалш.Как точно си представяш един еколог?Аз не съм била мотивирана по никакъв друг начин да съм на протестите,освен от съвестта ми и кошмарната перспектива за бъдещето-обетована земя.В тази държава прекалено много неща куцат...ХОРА,СЪВЗЕМЕТЕ СЕ!ОБЕДИНЕТЕ СЕ!РАЗСИПАХА НИ!СТИГА КОНФЛИКТИ!!
151
0
 
5
 
! Отговори
до Нева преди 11 години
Тези евреи бяха гнусните комуни Нева, всички нормални хора знаят това,лошото е,че тъпите червени *** все още мислят,че не са разгадаеми.Няма оттърване от най-голямото зло в България - комунизмът,това зло все още намира почва у нас,благодарение на *** население,генът на овчарят все още се разпространява,защото средата му е благоприятна.
150
3
 
5
 
! Отговори
Срамота преди 11 години
Половин България плюе премиера Бойко Борисов и министър Цветанов - разбирам,всеки има право на лично мнение.Но на кое отгоре се имате за много интелигентни като вие две думи не можете да запомните:това не са Бойко,нито Борисов,нито Цецко,щото не са "комшиите от маалата" ,с които си пиете бирата в горещите летни вечери, това ,за Бога, са ПРЕМИЕРЪТ и МИНИСТЪРЪТ на БЪЛГАРИЯ ,О НЕРАЗУМНИ И ЮРОДЕ!Може да не ви харесва този факт,но спрете да пръскате селения!!!
149
0
 
2
 
! Отговори
varg преди 11 години
какво прави Аврил Лавин на протеста
148
1
 
6
 
! Отговори
Мамантос преди 11 години
Презрени заптийета-еничари.
147
0
 
7
 
! Отговори
Нева преди 11 години
Ей, глупациии :))) аз съм момичето с мешката с надпис "MAKE NOISE, NOT WAR" и раирана туника... Не съм сектантка, не ходя по дискотеки, мразя всичко свързано с дрога и плюя на повечето от вас- *** :))) стегнете се малко... от къде падате? Бях по протестите, когато имаше идея. После някакви забравили се евреи решиха да впрегнат силата на нас- младите, за собствените си цели и опорочиха цялата идея.... Така че вече ако правя пропаганда, ще е с друга насока, по-гръмка и строго самостоятелна.
146
4
 
15
 
! Отговори
Баба преди 11 години
ПРОТЕСТИРАЩИТЕ СА ПРАВИ, ЗАЩОТО ВИЖДАТ, ЧЕ ГЕРБ ИСКАТ ДА ОПОСКАТ ГОРАТА
145
2
 
19
 
! Отговори
краси преди 11 години
Учителят по физкултура и настящ МВР министър кога ще даде смислено обяснение ,с какви пари купи 6/ШЕСТ/бр.апартаменти?Винаги е бил държавен служител.Ако идва от частния бизнес може да ни омайва с всякакви лъжи.А тъстът и тъщата са пенсионери!Каква ирония на съдбата--синче на милиционер-комунист се се прави на антикомунист ,крадец се прави на борец срещу престъпността!!
144
1
 
14
 
! Отговори
селянин преди 11 години
Като ги уважаваш защо не излезе да ги подкрепиш другарю министър?
143
0
 
2
 
! Отговори
ataka de преди 11 години
boy za kukyte
142
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
" "Няма приложено полицейско насилие, спазени са правата на всички", отсече МВР шефът. "То и престъпниците казват, че не са извършили престъпление, като например да присвоят 6 апартамента. А според повечето полицаи и физкултурника "правата" се изразяват главно в "Правото за поемане на удари" : "Стои мирно аз ще те бия ти имаш правото да търпиш"
141
1
 
9
 
! Отговори
valeri преди 11 години
Някои от коментиращите тук ми приличате на бабичките които ги има пред всеки блок. Който и да мине все е лош и им пречи а те са най свестните, младите задължително са им виновни за нещо. Какво очаквате от тези млади момичета и момчета? Според вас момичетата трябва да са с фереджета а момчетата да носят учебници за да не ги плюете. От БТВ ли разбрахте, че са пияници и наркомани или питахте някоя врачка? Смешници.
140
2
 
25
 
! Отговори
тъп ъгъл преди 11 години
Ако от някой нищо не става, той става полицай! Ако от някой хептен нищо не става, той става министър на МВР!
139
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Провокирала ги е ***!
138
2
 
5
 
! Отговори
proConflict1 преди 11 години
Ами ще търсят много ясно, то с опитите за тайно прокарване на бандитски закони да не би да не се търси конфликт..?!!
137
7
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
На снимката ясно се виждат само натръшкани сектанти от "Свидетелите"...
136
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Имаше един нучнопопулярен филм свързан с корупцията където казаха "В момента в който се появиха вестниците и телевизията всичко се промени" ... за това хора по малко телевизия по повече интелектуални дейност така поне няма да овтаряте като патки това което ви се каже от телвизията ... протести не е ималко понеже има хора които работят да няма но харата се пробуждат и вярвам че това ще се промени
135
1
 
7
 
! Отговори
крокодили-ченгета преди 11 години
Аз тия крокодили, ченгетата, като ги гледам точно от дискотека ми приличат ,че се връщат- пияни, надрусани и мръсни
134
1
 
13
 
! Отговори
Уважавам полицията преди 11 години
Цецо Шестака: Уважавам полицията, но някои търсиха конфликт с протестиращите!