Опозиция и управляващи на изборната арена при Плевнелиев

Преглед на печата на 27 юни
Обновена: 27 юни 2012 07:20 | 27 юни 2012 07:19, Петя Славова
67
Опозиция и управляващи на изборната арена при Плевнелиев
Снимка: БТА

Предстои пореден сблъсък между власт и опозиция за Изборния кодекс. Арената този път ще е при президента Росен Плевнелиев, пише в. "Труд". Държавният глава организира кръгла маса по темата на 27 юни.

"ЕС не може да ни реши проблема с честността на изборите, а и не е редно да го изнасяме в Брюксел". По този начин Плевнелиев изрази притеснение, че репутацията на България страда, като се говори навън, че у нас се купуват гласове, изборите не са демократични и партиите работят не по правилата.

В икономически план президентът обяви, че е против трупането на огромен дълг, който ще се плаща от идните поколения, а влиятелната организация "БизнесЮръп" огласи план с 5 групи препоръки в този посока, адресиран до Европейския съвет на 28 и 29 юни, съобщава "Сега".

Организацията посочва, че не политиците, а фирмите създават растеж, затова политиците просто трябва да осигурят по-добри условия за бизнеса - по-малко лицензи и разрешителни, премахванена мита и други бариери.

Няма да има повече пенсионни реформи до 2020 г. Това е позицията на социалния министър Тотю Младонев, пише в. "Сега". Европа няма основание да иска от България форсиране на пенсионните промени и още тежки мерки за стабилизиране на публичните финанси, убеден е министърът. "Мисля, че това, което сме набелязали до 2020 г., трябва да се изпълнява, и то ще донесе необходимата устойчивост на системата", обяснява още той.

Противоположно мнение изказва в интервю за немски вестник, публикувано през уикенда, Херман ван Ромпой. Той обяви предвид тежката демографска ситуация в Европа, на държавите членки трябва не само да се правят препоръки за пенсионни реформи, но и да им се налагат задължителни мерки. Според президентът на ЕС, България не е изпълнила и двете основни препоръки на ЕК - пенсионната възраст да се обвърже с очакваната продължителност на живот и да се изравнят годините за мъжете и жените.

Според министър Младенов изравняването на възрастта на жените с тази на мъжете трябва да става след 2020 г. Точно тогава обаче дамите трябва да изпълнят условието за 63 г. пенсионна възраст и веднага да понесат ново увеличение.

В. "Монитор" обръща внимание на разпоредба на премиера, според която кабинетът ще плати тока на отец Иван в Нови хан. Дирекцията по вероизпведанията при МС трябва да предостави 8000 лв. за плащанена сметките за електричество на църковния приют в Нови хан. Обитателите сега се осветяват със свещи, перат на ръка и готвят с печки на дърва.

"Бюджетът с излишък за първи път от 3 години", пише "Преса". Най-после в българския бюджет да има излишък. В края на май приходите са повече от разходите с 67,4 млн. лв. Според експерти още е рано да се радваме на положителните данни, защото причините за излишъка може да са чисто технически.

"София остава без топла вода", предупреждава "Дума". "Булгаргаз" готви студен душ за софиянци в летните жеги. Дружеството се закани да спре подаването на газ към "Топлофикация София" от 2 юли заради натрупани борчове към държавния доставчик. Това стана ясно по време на общественото обсъждане в Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) на повишаването на цената на синьото гориво от 1 юли.

С до 28% падат тарифите за роуминг от неделя, когато влиза всила новият регламент, гласуван от ЕС, съобщава "24 часа". Най-голямото намаление е за входящите повиквания, а изходящите падат със 17%. В момента цените са съответно 11 и 35 евроцента на минута. Въвежда се и регулация за мобилен интернет в роуминг - 70 евроцента на мегабайт.

От GLOBUL и "М-Тел" вече обявиха и конкретните си цени в роуминг. Изходящо обаждане ще се таксува по 68 ст. на минута, а входящото по 18,7 ст. Изпращанвето на SMS ще е 21,1 ст. Цената на мегабайт е 1,642 лева. От средата на юли "М-Тел" щял да предложи и нов тарифен план с безплатни минути в роуминг без месечна такса.

Елитните гимназии - пълни от раз, коментира "Монитор" резултатите от първото класиране за средните училища. Немската пак е номер едно с минимален бал от 34.072, на второ място е СМГ, Първа английска отпада от челната тройка.

"Европа осъди България за нечовешко забавяне на заплати", пише "Сега". Деветима работници от фалиралата рафинерия "Плама" в Плевен осъдиха в Страсбург правителството за неизплатени с години заплати. Бавенето на възнаграждения е нарушение наосновни човешки права, постанови Европейският съд за правата на човека по делото "Христова и други срещу България".

Вината е изцяло на изпълнителната власт, която въпреки че е имало съдебно решение, дълго време е отказвала да изплати парите. Затова сега държавният бюджет ще олекне с 51 361 евро за материални и морални щети плюс съдебни разноски. Деветимата, чиито жалби отлежаваха в Страсбург от 2004 и 2008 г., можеха да бъдат обезщетени доброволно от държавата след създадения съдебен прецедент през 2009 г., но тя реши да се бори до последно за погазване на тяхното право да бъде заплатен трудът им заедно с дължимите лихви от забавянето.

Страсбург постанови, че за съдебна справедливост не е достатъчно произнасянето на съд, а трябва да има и изпълнение на неговата присъда. Така държавата бе осъдена заради произвол на изпълнителната власт, а не заради лошо работеща съдебна система, както се е случвало при други дела. Отговорността се носи от сегашното правителство, което ще трябва да изплати обезщетенията.

"Отвратителната система от привилегии за правоимащи си е жива и здрава", смята анализът на "Сега". Безплатните лифт карти за министри, депутати и членовете на семействата им са част от големия български проблем - интимната близост между бизнес и власт. Докато София се тресеше от протести и скандали около поправките в Закона за горите, се разбра, че един от най-големите зимни курорти предоставя "при поискване" от всеки един от изброените по-горе такъв бонус.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


67
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
58
0
 
0
 
! Отговори
Наблюдател-13 преди 11 години
Аз, Негово Величество носителя на държавността, Гражданина на Република България. Само 6 месеца и "превъзходителство". Какво ли ще ни сервира президента и неговия "протокол"след още шест? Забележителна е скороста с която захиления послушко се поставя над гражданите в една Република. Дето казва народът "кога стана ***, кога ти поцърне гъзо".
57
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
как е вилата на хълма с/у морето шефе, а бива ли, била малка, амив рибарското до Б-с като сабарят питат ли дали с малки и скромни къщичките
56
0
 
0
 
! Отговори
хе хе хе преди 11 години
дежурните жалки скучаещи мрънкачи пак редовни, на линия,точат бедни лиги.
55
1
 
0
 
! Отговори
Иван преди 11 години
61: Ако беше Плевнелиев депутат 23 години щеше да е маскара,ако е бил в бизнеса - няма начин да не е прал пари като комсомолец или по късно а може би и като пионерче е вършил мушенгии.Нашата българска омраза завист и недоволство са на много високо ниво.Едва ли има човек учил работил успял да е богат според нашите разбирания.Само тук пишещите са почтенни - нямат или имат пари но те са спечелени с честен труд.Това е най голямата пречка ние като общество да се справим с трудностите.Мрънкане плюене
54
0
 
0
 
! Отговори
от 61 преди 11 години
Под той разбирай Росен Плевнелиев !
53
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Самият Плевнелиев си е от олигарсите, макар и от не толкова "ярките" фигуранти. Няма да споменавам баща му, но той беше платен комсомолски секретар в МЕИ-то и точно на тях им дадоха да поизперат някой лев. Кой в комсомолските кооперации, кой по чужбината.А ние и да не се оплакваме в Брюксел, те са по-наясно какво става в България от самите нас, защото при нас има информационно затъмнение.
52
1
 
4
 
! Отговори
ха-ха-ха преди 11 години
Гоцеделчевският *** явно е ***, колкото патрона си :). Не бивало да се жалваме в Брюксел, щото сме се излагали :))). А това, че се купуват избори и няма демокрация не е от значение явно.Ако си трайкаме не ни излага :))), нищо, че е факт :)))
51
1
 
4
 
! Отговори
всичко е мафия преди 11 години
всичко е свързано, пирамидално би изглеждало така - 1. корпорации - 2. политици/всички от последните 20+ години/ - 3. медии, мафия, министерства - 4. ***, играчи на дребно и др. -така ги виждам аз нещата.
50
1
 
4
 
! Отговори
edin_bulgarin преди 11 години
Проблема с изборите и чистото им провеждане, ще се реши тогава когато държавния ни глава даде личен пример за самостоятелност и прозрачност в действията си, а именно, не се подчинява безпрекословно на нарежданията на министър-председателя, имайки предвид, че това са две различни власти и институции, които не трябва да се влияят една от друга!!! Тогава може и да се възцари някаква справедливост, или поне някакво начало да се сложи.
49
1
 
7
 
! Отговори
pimpalicious преди 11 години
политиците просто трябва да осигурят по-добри условия за бизнеса Точно така. Обаче тая кукла на конци не е осигурила нищо, от както е на власт. Плевата да не ми говори за растеж и инвестиции, защото точно неговата партия убиха всички добри възможности за това като се отказаха от един проект като АЕЦ Белене. Наистина безумно решение, което щеше да добави адски много стойност не само към нашата енергетика, но като цяло към нашата икономика. Но нали имаме пари само за рушвети и чалготеки, няма ка
48
2
 
8
 
! Отговори
Миша преди 11 години
Г-н Президента и до утре да ми разкаьзва приказки от 1001 нощ, нещата са ясни. И сега и занапред Плевнелиев ще обслужва интересите на ББ и тези на олигарсите. Наивни сме ако си мислим че нещо ще се промени.
47
1
 
8
 
! Отговори
румен221 преди 11 години
ИСТИНАТА Е ИСТИНА...В НАЙ-ЛИБЕРАЛНИТЕ ДЪРЖАВИ СЕ ЖИВЕЕ НАЙ-МАЛКО..., В НАЙ-СОЦИАЛНИТЕ, НАЙ-ДЪЛГО...ЧЕ ТОВА СИ ГО ЗНАЕМ ОТ 18 ВЕК...!!!НИЕ СМЕ НАЙ-ЛИБЕРАЛНАТА ДЪРЖАВА В ЕВРОПА... :- Минималната заплата в България е по-ниска от тази в селските райони на Китай, при положение че сте страна от Европейския съюз (ЕС). - Това недоумение изрази Робърт Кайло, експерт в Международната организация на труда.НИЕ ЖИВЕЕМ НАЙ-КРАТКО, ИМАМЕ НАЙ-НИСКИТЕ ЗАПЛАТИ И ПЕНСИИ И НАЙ-ГОЛЯМА ПЕЧАЛБА ЗА ТАРИКАТИТЕ, ОТ ВЛОЖЕНО ВЪВ ВЛАСТТА ЕВРО!!!
46
2
 
1
 
! Отговори
Иван преди 11 години
до aibou: Питаш ме за пенсионерите - моите родители са пенсионери - никога след промените техните пенсии не са били нито европейски нито достатъчни да живеят добре.Това идва да покаже че при нито едно правителство преди не са се чувствали бели хора.Винаги са разчитали на помощ от децата.Ако не си съгласен с това ми опонирай.Здравеопазване ли е имало по добро или 5 лв или 10 лв към пенсията им прави живота рай.А за младите - и аз съм млад - работя на две места - доволен съм че мога да го правя.
45
1
 
4
 
! Отговори
Йотата преди 11 години
Не съм съгласен моят глас /гласувам за малка демократична партия/ да е на половината на друг гражданин /ГЛАСУВАЩ ЗА герб ИЛИ бсп/!Пак нарушават Конституцията!!! Чл. 6. (1) Всички хора се раждат свободни и равни по достойнство и права.(2) Всички граждани са равни пред закона. Не се допускат никакви ограничения на правата или привилегии, основани на раса, народност, етническа принадлежност, пол, произход, религия, образование, убеждения, политическа принадлежност, лично и обществено положение или имуществено състояние.Чл. 11. (3) Партиите съдействуват за формиране и изразяване на политическата воля на гражданите. Чл. 67. (1) Народните представители представляват не само своите избиратели, а и целия народ. Обвързването със задължителен мандат е недействително.Избирателен кодексЧл. 2. (1) Изборите се произвеждат въз основа на всеобщо, равно и пряко избирателно право с тайно гласуване.(2) Всеки избирател има право на един глас.
44
8
 
1
 
! Отговори
Иван преди 11 години
Танкист може би съм *** или *** но искам да ти кажа от скромния си опит на запад хората подкрепят това правителство което работи за инфраструктура,за финансова стабилност на държавата и ако човек се чувства добре при такова управление естествено го подкрепя.Искаш да сложиш всички хора под твоя знаменател - не си харесваш живота - правителството ти е виновно и всички хора в страната трябва да те подкрепят.ти явно си от хората мрънкачи -все някой им е виновен.Няма лошо да подкрепиш друг.
43
0
 
4
 
! Отговори
Боби преди 11 години
Дано и Бойко да е там,да удари едно рамо на Роската,че той сам няма да се оправи с тях
42
1
 
6
 
! Отговори
До жоро преди 11 години
Това е все едно л***йното да каже на *** , че е изцапан и мирише!
41
0
 
9
 
! Отговори
жоро преди 11 години
Ще има ли смелост да каже на Борисов, че и неговата партия не работи по правилата.
40
0
 
14
 
! Отговори
ПРИ ГЕРБ преди 11 години
Лоши новини за българската икономика ! Напоследък се събраха доста лоши новини за българската икономика.Индустрията спада с 3.6% на годишна основа през януари - за първи път от близо две години.Износът падна с 10.2% на годишна база през януари - за първи път от над две години.Безработицата продължава да се увеличава и през февруари вече е 12.4% - най-високото ниво от осем години насам, при това голяма част от реално безработните не са регистрирани и статистиката не ги отчита.България вече четири години не догонва по доходи средния европеец, за разлика от десетилетието преди този период.Според последните прогнози на Европейската комисия българската икономика е в стагнация през първото тримесечие на 2012 г. Не е изключено да се окаже, че има спад, който ако продължи и второто тримесечие България технически ще влезе в рецесия.Спадът в търговията на дребно се засилва и през февруари обемът на търговията е с 6.4% по-нисък спрямо същия месец на миналага година.Крайно време е да се замислим сериозно за причините. И да ги търсим не навън, а в България.
39
0
 
11
 
! Отговори
танкист преди 11 години
докато има такива като иван , нищо добро не я чака българия, колко трябва да си *** и заблуден, или наистина да нямаш никакъв смислен поглед над нещата за да подкрепяш правителството на герб, незнам наистина рядко се срещата такива ***.