Провал при преговорите - без колективен договор в здравеопазването

Спорен текст блокира увеличението на заплатите
Обновена: 10 юли 2012 14:45 | 10 юли 2012 13:29,
156
Провал при преговорите - без колективен договор в здравеопазването
Атанасова се надява на бърз консенсус. Снимка: Булфото

Министърът на здравеопазването Десислава Атанасова и представители на работодателите и на синдикатите в отрасъл "Здравеопазване" не подписаха Колективния трудов договор. Вчера Атанасова анонсира подписването на въпросния договор. Тя обясни, че в него е заложено да се вдигне заплащането на целия персонал в болничните заведения.

Още по темата

Днес се оказа, че в колективния трудов договор има нов текст, който предизвика спорове. Той е внесен от работодателите, което доведе до удължаване на преговорния процес, обясни пред журналисти Иван Кокалов от КНСБ. Той добави, че синдикатите нямат вина за неподписването на договора.

Спорният текст е свързан с гарантирането на финансовата стабилност на лечебните заведения. От Националната асоциация на работодателите в здравеопазването настояват за гарантиране на финансовата стабилност на болниците. От синдикатите обясниха, че не могат да гарантират подобно нещо, защото финансовата стабилност не зависи от тях и те не могат да гарантират какви средства ще бъдат отпуснати от държавата.

Ситуацията през последните три години е доста специфична заради финансовата стагнация, няма и увеличения на заплатите, каза д-р Димитър Димитров, председател на Асоциацията на работодателите в здравеопазването. По неговите думи работодателите искат заплатите на медицинските сестри да стигнат до 530 лв., а през 2013 год. да има ново увеличение на основните възнаграждения. Предвижда се основната заплата на лекар с една специалност да бъде 700 лв.

От своя страна министър Десислава Атанасова обясни, че се надява скоро да се стигне до консенсус между двете страни и колективният договор да бъде подписан. Тя допълни, че това няма да стане преди двете страни – синдикати и работодатели, да се договорят. Атанасова обясни още, че е изненадана от неразбирателството, след като до снощи е имало съгласие.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


156
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
114
0
 
1
 
! Отговори
анонимна преди 11 години
Аз лично съм за смяна на системата!Безумно се работи в болниците! Там всеки върши всичко и в крайна сметка за заплата от 400-400 и нещо. Не може да се очаква от изтощени да лекуват болни! Изобщо как ли се живееше преди без здравна каса???А без разтегната администрация! Не е възможно лекар, който спи дори в болницата и получава заплата от 700 лв. да не се опита да си ги изкара от някъде! С акков точно се заплаща уморота и всеотдайността на хирурга? повярвайте има и такива. За сестрите няма да го
113
0
 
1
 
! Отговори
мед.сестра преди 11 години
Споко! Скоро няма да има достатъчно ни лекари ни сестри.С този темп на реформи и заплащане ще се лекуваме с билки и по врачки.Иначе за всяко правителство здравеопазването е приоритет в предизборните програми а какво става продавачка в МОЛ с по голяма заплата от лекар стажант да не говорим за сестра.Питам синдикатите защо се получава така ????Защо ни е КТД като в държавните болници не могат да го спазят а частните са много над него(заплатите имам предвид) До кога така 10-20г......колко??????
112
0
 
3
 
! Отговори
125 знам преди 11 години
Няма Лекар , който да не желае Наистина най- доброто за своя пациент.....Друг е въпроса , че страха ви е насаден още от детството ..........но това не е вина на Лекарите.....И че не вярвайки във Собствените си способности приемате , че всички са некадърни.....Жалки сте в некоректността и невежеството си!!!
111
0
 
3
 
! Отговори
до 137 преди 11 години
Смешен си.......в коя област финансовите разчети са ненужни?!?!От кабинетите трябва да се отстранят " многознаиковците"........Нека има време за наистина нуждаещите се .....
110
0
 
4
 
! Отговори
И аз съм Лекар преди 11 години
До 132Колега има само една реалност.......Медицината е свещена наука .........Тя може да се практикува единствено и Само от посветените.........Нищо няма да се промени докато се допуска аптеките да коментират терапия , да назначават лечение без лекарски преглед и .......докато Пациента не осъзнае , че Медицината не се учи от Нета или по подобие от съседката......
109
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
За Бойко здравеопазването се свежда до това да му дадат да глътне едно хапче, когато някой го ритне по кокалчето, а за Цецо някой гЕнеколог/както той се изразява/ да *** още един път жена му!
108
0
 
3
 
! Отговори
alienum преди 11 години
Който е вътре в нещата много добре усеща евтиния популизъм. Когато има пари, ясно е, че управителите на болници няма да чакат тая куха лейка да им казва. А голата истина е да се плащат данъци и осигуровки върху заплати, които евентуално някой, някога, евентуално, може би ще получи...
107
3
 
2
 
! Отговори
мразя ви бе милиция преди 11 години
тъпата кука е с 1280 лв, чисти пари месечнопредлагам куите да ни лекуват с палки с арести с бой ....това ни е необходимоне лекари...... *** милиционери
106
1
 
2
 
! Отговори
SAVCHO1950gdg преди 11 години
ИЗМАМНИЦИ, ПО-ИЗМАМНИЦИ, ОЩЕ ПО-ИЗМАМНИЦИ И НАЙ-СЕТНЕ НА ВЪРХА САТАНА С АНГЕЛСКО ЛИЦЕ, КОЯТО СЕ НАЙ-ГРОЗНО ДУШАТА НА ИЗСТРАДАЛИЯ ОТ ХИЛЯДИ БОЛЕСТИ НАРОД, А ТОЙ СЕ ТЪТРИ КАТО БЕЗДУШНО СТАДО КЪМ СЪСТОЯНИЕТО НА НЕНУЖНИ *** !!!
105
2
 
3
 
! Отговори
На 132 преди 11 години
Изгонете търговците от храма на медицината!Аааа, то пък храмът на медицината по определение бил търговско заведение ...По закон ...Как да ги изгониш ...Хуманност и търговия ...Да те изиграят хуманно ...Целта е да ти вземат паричките ...По цял свят било така ...Хипократе ...Бе я се скрий с тая клетва!Или я чакай малко, ти пък веднага ...Уфффф ...
104
2
 
3
 
! Отговори
Samo minavam преди 11 години
Доколкото си спомням,бюджета на НЗОК,е м-у 4 и 6 милиарда лева.Мноооого пари за крадене и отговорните другари,са способни на чудеса,за да приберат паричките.Обвиниха бившата шефка,че взела 15000,бонус и простия народ ревна,мнооого пари,тъпани такива,сега ще ви вземат всичко и онова съсловие с бели престилки,изобщо не го интересува,дали сте живи.Бюджета му,всяка година е гарантиран.В Китаи,назад в годините,лекар е получавал пари,ако излекува пациента.Впрочем на ихода са погребалните фирми народе.
103
1
 
17
 
! Отговори
лекар преди 11 години
До 113: Лекар съм, за разлика от Вас, комуто даже правописът е проблем ("кожУдери"?!).В България здравеопазването по закон е определено като търговска дейност.А се знае, че където има търговия, има жажда за печалба, има успели и неудачници. И хитреци.Ала клиентът (пациентът) често е прецакан. Което е част от правилата на играта.Какви са изборите? 1) Да се търпи; 2) Да се лекувате сам; 3) Да ходите по ходжи и врачки; 4) Да се лекувате в чужбина; 5) Да се смени системата.Избирайте!
102
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Кога нещо ,което са казали е станало? Тия просто не знаят какво да правят.Най-добре да не правят нищо докато ги сменят с който и да е.Все ще е по-добре от техния хаос. Това никога не е било! Поне едно да бяха свършили..Да, свършиха с народа си, но този народ има воля и сили и ще отсъди справедливо!
101
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Фъндъкова е разрешила строеж на ислямски духовен център с джамия, общежитие, магазини в Малинова долина! Честито потурчване!
100
2
 
9
 
! Отговори
Венелин преди 11 години
Това не е новина.Някой може ли да ми каже поне едно действие на герб, което не е провал?
99
4
 
9
 
! Отговори
Селска пръчка! преди 11 години
Здравната министърка на България е типична ***!
98
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Е от тежката артилеристка нещо друго да сте очаквали, министърката е куха лейка и действа в типично герберастки стил, докато другите не се разберяли.... Едва се сдържам да не псувам!!!!!!
97
9
 
4
 
! Отговори
лечител преди 11 години
В България са останали около 100 истински лекари на държавна заплата/за частните некоментирам/ в предпенсионна възраст,другите не стават за нищо,затова не са заминали в чужбина.Всеки опит за промяна не ге устройва,защото те и сега незнаят каква им е заплатата,всеки ден си тръгват поне с един плик пари
96
6
 
2
 
! Отговори
до 124 преди 11 години
Ти от къде знаеш :"И още :Няма Лекар в България ,който да не спазва тази свещена клетва в нейния оригинален вид.",че всички я спазват.Понятията ти да работя и да помагам на хората са ти объркани тотално.Само пари виждате и поредния клиент,който да издоите.Капиш!!!!!!
95
2
 
12
 
! Отговори
of 119 преди 11 години
Не цитирай Хипократовата клетва , защото показваш невежество.Там няма клише:"кълна се да работя безплатно !И още :Няма Лекар в България ,който да не спазва тази свещена клетва в нейния оригинален вид.Има я в Интернет.....