Лишават децата ни от плодове и зеленчуци в детските ялси

Малчуганите се хранят предимно с тестени изделия и кремове с нишесте
13 юли 2012 14:17, Петя Славова
9
Лишават децата ни от плодове и зеленчуци в детските ялси
Снимка: Булфото

Недостатъчно плодове и зеленчуци се дават в детските ясли и млечни кухни у нас.

Това показват резултатите  от проверки, направени в 169 детски ясли и млечни кухни. Те са извършени от 28-те регионални здравни инспекции в страната и обхващат периода април-май, обобщава БТА.

Резултатите, които бяха обявени на пресконференция в Министерството на здравеопазването, обхваща около 103 600 деца в три възрастови групи - от десет месеца до една година, от една година до година и половина, и от година и половина до три години.

Според д-р Нелия Микушинска - началник на отдел "Опазване на общественото здраве", плодовете, които трябва да приемат децата,е добре да са характерни за съответния сезон, за да са най-полезни. Оказва се, че такива не са им давани. Друг съществен пропуск, е че на децата не се предлага риба, която също е много полезна.

Най-често на децата им се дават десерти /кремове и нишестета/ с изкуствени подсладители, консерванти и оцветители, които са безвредни, но не се препоръчват за деца в тази възрастова група. Повишени са консумацията на брашно, макарони и нишесте, както и приемът на общ белтък, мазнини и въглехидрати.

Проверката показва още, че в някои млечни кухни не се приготвя храна, подходяща за съответната възрастова група, а общо меню за всички деца. Липсват и документи, доказващи качеството и съдържанието на доставените храни.

Изводите от проверките сочат, че като цяло храната, предлагана в детските млечни кухни, е съобразена с потребностите от енергия и хранителни вещества на децата, но има спешна нужда от актуализиране на рецептурниците за хранене, които са от 90-те години.

В нов проект, разработен от Министерството на здравеопазването, се препоръчват пълноценни и разнообразни храни - зърнени култури и картофи, богати на белтъчини продукти /месо, риба, птици/, достатъчен прием на пресни плодове и зеленчуци, на млечни продукти и на течности.

Не се допуска да се предлагат конфитюри и мармалади при деца до едногодишна възраст. В същия списък попадат още подсладени пресни и кисели млека, както и млечни продукти с растителни мазнини, месни и птичи заготовки /кайма, кебапчета, кюфтета, шунка, колбаси/, солени продукти като пушена риба, консервирана храна, морски деликатеси, както и ядки.

Новото изискване е междинната закуска на децата да бъде само от плодове и зеленчуци.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


9
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
9
0
 
0
 
! Отговори
do kosan преди 11 години
Пишете правилно! Наставайте за смях! (KOSAN) НАСТАВАЙТЕ ЕЙЙЙЙ
8
0
 
0
 
! Отговори
KOSAN преди 11 години
Пишете правилно! Наставайте за смях! Пише се жонглира!
7
1
 
3
 
! Отговори
Петрова преди 11 години
много ми е интересно дали си храните децата по изисквания - плодове,зеленчуци..............Засрамете се!Във всички детски заведения на страната ни се жунглира с бюджета и децата се хранят 5 кратно за смешните 2-2.50 лв оклад дневен и им се дава пълноценна храна
6
1
 
2
 
! Отговори
Ratan преди 11 години
П.С. Дано цялото упражнение има ответна реакция и положителен ефект за здравето на децата, и то скоро.
5
1
 
4
 
! Отговори
Ratan преди 11 години
Най-накрая! Това го чакам от години. Кухнята в яслите е БЕЗ КОМЕНТАР. Това е причината моите деца да не са ходили на ясла и да не са консумирили храна от детска кухня. Никакво съобразяване с препоръчителния прием на нутриенти, при положение, че три от храненията на децата са в детското заведение и едно - вкъщи.
4
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Национален Протест Блокада на Орлов мост в защита на жертвите на семейната приятелка на Цвъцко и наработещата съдебна система. Неделя 15 Юли 2012 / 17 часа . Нека покажем на всички корумпирани чиновници, че ни омръзна от глупостите им.
3
4
 
8
 
! Отговори
someone wrote преди 11 години
Национален Протест Блокада на Орлов мост в защита на жертвите на съдия Тодорова и наработещата съдебна система. Неделя 15 Юли 2012 / 17 часа . Нека покажем на всички корумпирани чиновници, че ни омръзна от глупостите им.
2
3
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
А да знаете в детските градини колко е зле! И после се чудите защо децата от малки страдат от затлъстяване. Ами като от 3 годишни почват да ги тъпчат с ***!
1
1
 
25
 
! Отговори
sgt.Hale преди 11 години
Не рецептурниците а бюджета е проблема. 1 храноден за дете е не повече от 2,50 лв, с включен ДДС, режийнини и консумативи...Какво да им дават за толкова пари?Ананаси и екзотика от тихоокенаски остров? Просто живеем в мизерна държава....