Атентатът в Бургас бил вторият планиран в страната

Американски доклад свързва Иран с девет терористични заговора
Обновена: 20 юли 2012 22:02 | 20 юли 2012 21:45,
317
Атентатът в Бургас бил вторият планиран в страната
Снимка: Булфото

Иранските Революционни гвардейци или техни помощници са били замесени до момента в девет терористични заговора по света през тази година срещу израелски или еврейски мишени.

Това сочи поверителен доклад на полицията в Ню Йорк, цитиран от Ройтерс.

В документите се посова, че атентатът на летището в Бургас е бил вторият планиран в България за тази година.

Докладът, който е изготвен след трагедията с израелските туристи у нас, сочи, че е имало три заговора през януари, три през февруари и още три от края на юни досега, като някои от тях са били осуетени.

Още по темата
Анализите на полицията описват два терористични заговора в Банкок и по един в Делхи, Тбилиси, Баку, Момбаса и Кипър. Всеки от тях се  приписва на Иран или на съюзниците му от ливанското движение Хизбула.

Официални представители на САЩ заявяват, че все повече приемат израелските оценки, че Иран и негови помагачи са организирали атентата срещу израелския туристически автобус на бургаското летище "Сарафово".

Един от тях отбеляза, че движението Хизбула в миналото е извършвало самоубийствени бомбени атентати.

Хизбула заяви, че макар и да е извършвало такива атентати срещу израелски военни пунктове в Южен Ливан по време на окупацията му до 2000 г., то никога не е провеждало нападения извън Ливан.

Американският източник отбеляза, че бомбеният атентат в Бургас е извършен на 18-ата годишнина от взривяването на еврейски център в Буенос Айрес, което Аржентина приписа на Иран.

Той добави, че нападението в България изглежда е било внимателно подготвено, и се смята, че авторите му са събрали предварителна информация за възможни мишени.

В докладите се посочва, че организаторите понякога са използвали местни престъпни елементи, и се дава за пример терористичния заговор в Баку, където агенти на иранските Революционни гвардейци са дали оръжия и друго оборудване и са избрали мишената, която да бъде нападната от азерски престъпници.

"Това е изключително опасна комбинация", се обобщава в доклада и се добавя, че географското разпръсване на атаките и готовността да се прилагат и недотам усъвършенствани планове "може да увеличи опасността вместо да я намали".

Самоубийственият атентат в България носи почерка на Хизбула, заяви пък говорителят на министерството на отбраната на САЩ Джордж Литъл.

Литъл не обяви изрично, че радикалната ливанска шиитска групировка е пряко замесена в бомбеното нападение.

"Атентатът действително носи някои белези на Хизбула, но ние не сме в състояние да определим точно кой е извършителят", обобщи той пред журналисти.


БТА

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


317
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
236
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
shte chakame ,shtom shte ima vtori .
235
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Според мен тяхната държава ги е взривила, за да имат повод да нападат съседните държави
234
2
 
2
 
! Отговори
gogo преди 11 години
"Официални представители на САЩ заявяват, че все повече приемат израелските оценки, че Иран и негови помагачи са организирали атентата"AAA, що не казахте по-рано. Обвинението в притежание за атомно оръжие не мина, сега ще изкарате ИРАН терористи. И интересно кои са "официалните" представители на САЩ???
233
2
 
0
 
! Отговори
and Moses преди 11 години
Абе, Ангелчо, що такива глупости говориш? Първо, наясно ли си какво означава "евреин"? Ми това е религиозна принадлежност бе, момченце жълтоусто! Утре решаваш, приемаш религията, клъцват ти ... и готовко! И все едно казваш, че "будистите", "мюсюлманите" или "шинтоистите" са много богати и умни, което просто няма как да е вярно, Ангелчо! Помисли! Някои от тях - да рече 2-3% - може, но не всички, захарче, не всички! Около 2-3%, примерно, са богатите и умните и от останалите религии, нали бонбонче?
232
2
 
4
 
! Отговори
И преди 11 години
Версията за Иран отивайте да я пробутвате на слабоумните американски чизбургери. Тук сме малко над средното ниво на интелигентност.
231
3
 
1
 
! Отговори
yuji nako преди 11 години
При първоначалното оповестяване на събитието, медиите информираха, че взривното устройство е било задействано с дистанционно устройство. При последващото масово отразяване на събитието от всички медии, се говори изключително за "камикадзе". Бойко Борисов обясни вчера (петък, 19 юли) в парламента, как на камикадзетата по цял свят не можело да им се противодейства успешно от службите по сигурността. Това е вярно. Така очевидно се цели да се оневинят българските служби по сигурността. Татяна Донче
230
2
 
12
 
! Отговори
магив преди 11 години
Убъркал си рейса пич требаше в парламента
229
2
 
3
 
! Отговори
Виж под капачката ® преди 11 години
Едно е чудно още ... как ще извъртят нещата със Северна Кореа. Дали ще трябва първо да изринат Индия и Китай ?! Опасна зона наближават ама са заслепени от алчност. Иранците ако се стигне до бой, може и да не спечелят, но поне ще умрат с ясна идея за свобода. А на подтисниците няма да им се иска да бяха почвали изобщо!
228
3
 
7
 
! Отговори
Виж под капачката ® преди 11 години
Е, добре. Тия са явно много глупави хора. Ама мнооооого. Един и същ сценарий и за Либия и за Сирия и за Иран. С разликата, че сирийците не са агресивно-бойно настроен народ и при тях вътрешна криза върши работа. С Иран нещата обаче стоят другояче. А някакъв метеж бъде инцениран в Иран и ще летят глави - и то целия народ ще се обедини. Затова почнаха да им преписват кръвопролития по света, така някак си от далеч.
227
2
 
8
 
! Отговори
софиянец преди 11 години
ей ***, мюсюлманите имат трески за дялане, ама това си е хамериканска работа и предтекста да нападнат Иран... от подобни нещастници сме на тоя хал...
226
3
 
1
 
! Отговори
до 291/295 преди 11 години
Да учиш,казваш?Като ти гледам езика,и ти виждам акъла,си прихванал само от **** край Булонския лес.Пък и що чиниш в тия форуми-ей ти ги френските,подвизавай се в тях,мишка скапана.Такива като теб само една уста имат-плюят,плюят,а все дремят в бг форумите,и четат бг преса.Ми ай скрий се в любимата ти Франция.
225
3
 
6
 
! Отговори
софиянец преди 11 години
Иран да, сигурен съм... С най-голямо удоволствие ще наблюдавам края на еврейско-хамериканският колониализъм... Дано обикновенните перси не пострадат толкова, колкото пострадахме ние...
224
3
 
6
 
! Отговори
Хасму преди 11 години
Ангелчо, мойто момче, евреите са мразени и преследвани повече от 2000 г. по целия свят. Незаслужено и от завист, според теб, нали? Ах ти, чукча, повече чети и по-малко пиши.
223
2
 
3
 
! Отговори
вунда преди 11 години
lдобре де ..от каде тази власт,, чудна работа 15 милона водят света за носъ???
222
2
 
0
 
! Отговори
до 296 преди 11 години
Като ти чета глупостите виждам че изобщо не си стъпвал в Франция,за разлика от мен ,който често пътува до там. Ти май дори в София не си живял, така че си трай и не обиждай хората.
221
21
 
11
 
! Отговори
Ангел преди 11 години
Евреите са изклучително умен и напреднал народ.Мразите ги защото им защото им завиждате,искате и вие да сте като тях ама нямате акъл за 5 пари.Работите за тях,те контролират животви,те казват кои ще е богат и кои беден кои ще живее и кои ще умре.Мразите ги защото ви е яд че несте като тях.Дай Боже България да има един ден и половината от власта която има Израел
220
14
 
7
 
! Отговори
до 293 преди 11 години
*** балканска, аз съм заминал не само за да работя, а и за да уча. Възпитанието на французите е много над това на бай ***.
219
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
v bg triabva edna takava organizacia i shte se opravim sigyren sam takava paplach ot cocialisti bivshi izmenici i predateli samo po tozi nachin i vsichki chyjdenci van ot balgaria podrivni elementi s mestnite na miasto likvidacia.
218
3
 
11
 
! Отговори
до 291 преди 11 години
А ти френска *** ли си?Обичаш всичко френско,но не и възпитанието им,нали?И ти си същия балкански нерез,и си си един *** икономически емигрант,колкото и сам да се убеждаваш в противното.Не ръси мозък,а се прегледай-французите имат добри психиатри!
217
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Хубава природа има и в други страни, носталгията е преди всичко по семейството и близките. Изобщо не ми липсват родните грънци, опинци и народни песни, а още по-малко чалгата.