Успешно приключиха две бъбречни трансплантации

Преди ден от донор в мозъчна смърт бяха трансплантирани сърце и черен дроб
Обновена: 26 юли 2012 15:44 | 26 юли 2012 15:42, Красимир Ангелов
18
Успешно приключиха две бъбречни трансплантации
Екипът на проф. д-р Петър Панчев извърши 2 трансплантации. Снимка: Архив Булфото

Успешно са приключили двете бъбречни трансплантации, извършени тази нощ в УМБАЛ „Александровска”, съобщиха от Министерството на здравеопазването.

Екипи, водени от проф. д-р Петър Панчев, са трансплантирали органите на двама млади мъже с хронична бъбречна недостатъчност.

Следоперативният период протича нормално, вече е възбудена функцията на трансплантираните бъбреци и е започнала диуреза, отчитат медиците.

Вчера на други двама пациенти бяха трансплантирани сърце и черен дроб. Сърдечната трансплантация беше извършена в УМБАЛ "Св. Екатерина" от екипа на проф. д-р Генчо Начев, а чернодробната - в УБ "Лозенец".

Още по темата

През втория ден след транплантациите двамата пациенти вече са в съзнание и са на спонтанно дишане. Трансплантираните органи функционират нормално.

Четирите трансплантации станаха възможни в резултат на високохуманния жест на родителите на млад мъж, изпаднал в мозъчна смърт в Пловдив.

Успехът на трансплантациите се дължи и на високия професионализъм на екипите трансплантолози, неговите органи дадоха шанс за живот на четирима нуждаещи се пациенти, отчитат от здравното министерство.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


18
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
13
0
 
4
 
! Отговори
az преди 11 години
Нека почива в мир момчето и душата му да намери покой. Искрени съболезнования и ПОКЛОН пред родителите на момчето. В този труден момент да вземат НАЙ тежкото решение, а именно да спасят нечий живот. А тези хора наистина се нуждаят от помощ. Съпругът ми чака вече 4 години за трансплантация и наистина мъката и страданията са огромни.Обръщам се към ЧАКАЩ:Ей момче горе главата, не се отчайвай, това само би ти навредило. Знам за какво говориш и напълно те разбирам. Всичко ще бъде ОК. Стискам палци
12
0
 
4
 
! Отговори
Елена преди 11 години
До 4aka6t 9:Стискам палци за успех,не губи надежда!
11
0
 
10
 
! Отговори
До 9 преди 11 години
От все сърце ти пожелавам, да дочакаш трансплантация и живееш дълги години!Лека му пръст на човека и поклон пред родителите му! Браво на докторите!
10
0
 
12
 
! Отговори
ПОКЛОН преди 11 години
Пред делото на лекарите и жеста на родителите!!! Дари ли са най-безценното нещо на този свят - Живот!
9
0
 
13
 
! Отговори
ана преди 11 години
за да направиш подобно нещо се иска огромна сила на духа
8
0
 
11
 
! Отговори
az преди 11 години
родителите заслужават нещо повече от благодарност
7
1
 
6
 
! Отговори
4aka6t преди 11 години
браво, евала на такива благородни хора, и аз чакам за трансплантация, най-вероятно няма да дочакам... както повечето като мен. Операцията е успшна на този етап на, да речем 5%, важна е първвата година след това, ако се задържи органа, тогава може да говорим за истински успешна операция. Статистика за тези успешни операции няма, поради очевидни причини, просто са трагични...
6
0
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Близките на донорите трябва да бъдат поощрявани по всякакъв начин.Включително и материално.Те трябва да имат по-особен статут в това чалганизирано общество.За тях трябва да се пише .Поклон пред родителите на загиналия младеж!
5
0
 
6
 
! Отговори
Бай Ламби преди 11 години
Ахахахах "ЕКСПИРИЪНС" еееех неграмотна *** ... А за успешните трансплантации - браво, това са хубави новини!!
4
0
 
19
 
! Отговори
до 5 преди 11 години
Риск определено има , но без трансплантация тези хора са обречени на сигурна смърт, така поне имат шансове . Дано да са четири спасени човешки живота и Господ да прости момчето !
3
0
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Браво на родителите!В най-голямата си трагедия, са избрали да зарадват четири български семейства.
2
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Тук въпроса е, защо толкова младо момче и с такава хубава специалност, която е изучавало се е самоубило с куршум в главата.Трансплантации се правят редовно. ...
1
0
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Много жалко , че 20 - годишно момче се е самоубило за да стане това възможно , но той сам е направил избора си . И наистина хуманен жест от страна на родителите . Дано да се спасят хората !