Корупцията и ромската маргинализация са основните проблеми у нас

Държавният департамент представи доклада си за човешките права
31 юли 2012 21:15,
215
Корупцията и ромската маргинализация са основните проблеми у нас
Проблемите с малцинствата са сериозни. Снимка: архив Булфото

Най-големият проблем с човешките права в България остава маргинализацията на ромското малцинство, се посочва в годишния доклад на Държавния департамент на САЩ за човешките права за 2011 година.

Десни екстремисти упражняват насилие върху ромите, мюсюлманите и други религиозни малцинства, се казва в документа. Съмненията за корупция продължават да бъдат основната причина за липса на обществено доверие във властта, съдебната система и други държавни институции.

У нас има и други проблеми, свързани с човешките права – Държавният департамент обръща внимание на лошите условия в затворите и другите места за задържане. Лошото отношение към затворниците и задържаните, най-вече ако те са представители на малцинствата, също се споменава в доклада.

Като сериозни проблеми на страната ни се посочват големите забавяния в работата на съдебната система, очевидната злоупотреба с подслушване, насилието и дискриминация над жените, насилието над деца, дискриминацията на турската и ромската етническа общност, антисемитски вандализъм, трафикът на хора, както и дискриминацията на хората с увреждания, гей обществото и болните от ХИВ/СПИН.

Правителството взе мерки за преследване и наказване на хората, които са извършили злоупотреби в службите за сигурност и другите правителствени сектори. Тези мерки обаче често се оказват неефективни, а безнаказаността се оказва проблем.

Държавният департамент обръща внимание и на президентските избори през 2011 г. В документа се посочва, че наблюдателите смятат, че са спазени основните човешки права и свободи, но се отбелязват проблемите с купуването на гласове и организационни недостатъци.

Адвокатите по човешките права настояват, че законът дава твърде големи правомощия на полицията да използва сила и оръжие. Броят на делата срещу представители на службите за сигурност нараства. До октомври миналата година е имало 39 съдебни преследвания и 13 присъди за представители на Министерство на вътрешните работи, се посочва в доклада.

Наблюдателите отбелязват, че нарастването на употреба на сила от органите на реда съвпада с нарастването на усилията на правителството да се справи с организираната престъпност. В доклада се отбелязва още, че неправителствените организации твърдят, че властите често не разследват твърденията за полицейско насилие.

Полицията има право да задържа хора за 24 часа, без да им бъдат повдигани обвинения, отбелязва Държавният департамент. В доклада се посочва, че има данни, че полицията понякога задържа лица за дребни престъпления и чрез насилие ги кара да правят самопризнания.

Групи за защита на човешките права продължават да твърдят, че медицински прегледи не се провеждат след случаи на полицейско насилие и властите рядко наказват виновните.

В доклада се обръща внимание и на свободата на словото. Законът предвижда гарантиране на тези човешки права и правителството като цяло ги спазва, отбелязват от Държавния департамент. Документът обаче посочва, че има много опасения, че медийният пазар е доминиран от бизнес интереси, които преследват политическо влияние.

От департамента цитират данни на неправителствени организации, че журналистите често си налагат автоцензура или взимат пари от определени политически и бизнес кръгове и дори представители на организираната престъпност, за да пишат позитивни материали за тях или очернящи за враговете им.

Конституцията и законите гарантират независима съдебна система. Въпреки това корупцията, неефективността и безотчетността се превръщат в повсеместни проблеми, пише в доклада.

Законът предвижда наказания за корупцията във властта. Въпреки това правителството често не прилага закона ефективно и представители на властта във всички сектори често участват в корупционни схеми безнаказано.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


215
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
171
9
 
32
 
! Отговори
права преди 11 години
и да ги храни.американци, на по-голяма част от *** им липсва култура, познания,четенена книги,добро образование.Има един велик закон на природата-естествения подбор, т.е.всеки да постига всичко със свой труд, усилия, разходи и т.н., а не *** да живее не отсвой труд, а от чужд, това се казва КРАЖБА НА ЧУЖД ТРУД. трябва в българският закон да се издигне в престъпление.ето защо не уважавам ***, те следва да си знаят мястото.
170
9
 
32
 
! Отговори
права преди 11 години
права за българите, а не само за ***.*** в българско взема помощи и има четирипоне деца и не работи, нагла и необразована ,крадлива е.какви права за тази *** бе нови "братя" американци.тази нагла *** може да набие и учителката на детето й защотоучителката го карала да учи азбуката българска.по-голяма част от *** не са хора засъвременна човешка дейност-труд, образование и до две деца.усъвършенстване.Всеки чрез секс процедури може да прави деца,но не
169
9
 
32
 
! Отговори
до америка преди 11 години
вземете необразованите ни ***, хранете ги както ние ги хранихме, нека да извършвати у вас престъпления като в българско и ние българите ще ви поздравим.
168
9
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
БКП (Политбюро) и ДС (висшите структури) са проблема, всичко останало им е производна, създадена, за да има вътрешни проблеми и те да могат да ни отвличат вниманието докато БКП и ДС успеят да окрадат държавата.
167
9
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Знайш колко ми дреме на оня кво написали американците за нас? Вече никой за нищо не ги бръсне тия
166
9
 
39
 
! Отговори
Още повече ще се преди 11 години
маргинализират ***, ако продължаваме да ги хрантутим с готови пари под формата на помощи и "да не ги притесняваме", когато вършат дивотии - защото така ни препоръчват от Запад, за да не сме пречили на традиционните им ромски културни традиции!Защо е пропуснат най-тежкият проблем - дискриминацията над съвестно работещите и плащащите данъци, които са принудени да издържат лентяи и престъпници. И поради това не могат да си позволят повече от едно дете,някои не могат да си позволят дори брак!
165
10
 
34
 
! Отговори
. преди 11 години
Запазих си коментара ви, благодаря за труда и времето, което сте отделил! Но в природата също има *** и тя се бори с тях. Ако паразита унищожи гостоприемника си и той измира, така че няма как да се самоубие или просто трябва да си потърси преди това нов източник.Спокойно няма как да ни унищожат, просто ни правят по-силни, но трябва да го осъзнаем и да се възползваме от това. Трудностите, през които минаваме ни каляват и еволюираме духовно, а те вървят надолу, защото срещу нищо се получава н
164
8
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Тия оганизации само изготвят доклади, които нищо не променят.
163
9
 
41
 
! Отговори
алоооооооо преди 11 години
пълна простотия!вижте думата МАРГИНАЛИЗАЦИЯ кво означава-и сами преценете-кой е маргинализиран-БГ ,които изнемогват,и на всичкото отгоре плащат за помощите и здравеопазнавето на ***,че са и обирони периодично от тях,или ***,дето секи праи квото си поиска и не го лови закон и полиция,пък НЗОК и НОИ-хептен!
162
9
 
46
 
! Отговори
Мей-мей преди 11 години
Проблема с ***,макар и труден е разрешим-никакви помощи по какъвто и да било повод след раждане на вдоро дете.Две деца са достатъчни за всеки човек.Който иска повече да си ги издържа.Всички кото ползват каквита и да било помощи-задължителна безплатна трудова повинност поне 10 дни месечно.Право да гласуват - само за хора със диплома за средно образование.За съжаление политиците никога няма да вземат мерки,защото на всички им трябват *** гласове.за съжаление политиците ни
161
12
 
35
 
! Отговори
ГУРБЕТЧИЯ преди 11 години
Ами такова е положението наистина !!! Лошо е когато мнозинството на една държава произлиза от : УТРИГУРИ , КУТРИГУРИ И МУТРИГУРИ !!! За съжаление много малко от утригурите и кутригурите са дошли на Балканите ,повечето са останали по родните си места в Казахстан и Татаристан ! Лошото е, че са дошли май-много от братята им МУТРИГУРИ ,затова откакто е създадена през 681 г. до сега България върви на зле ! Какво хубаво очакваш от мутри-гури ?!
160
8
 
50
 
! Отговори
българин преди 11 години
Чета и не мога да повярвам на очите си.Малцинствата у нас имат само права и никаквизадължения.НАСТАНЯВАТ се където си искат,строят колиби безобразно където си искат,получават социални повече от българите .За тях няма глоби никъде дори и във градскиятранспорт където пътуват гратис,защото никой не ги проверава,а и да ги провери ,не могатда им кажат нищо.Така че горенаписаното за въпроса за малцинствата не отговаря на истината.Даже сега им платихме и разхода за разходката им в Швеция.
159
9
 
47
 
! Отговори
sstoqnov преди 11 години
***,*** "уважаеми" български журналисти!!!Проблемът е *** ромите са в Рим,тия нашите са си най-обикновени циганя!И спрете да наричате тая пасмина роми!
158
9
 
50
 
! Отговори
Проблем преди 11 години
Проблем с турците нямам,но ако искат американците да си вземат нашите ***.Всичките да ги вземат.И ми е интересно как ще ги интегрират.После акъл да дават.Така най-обичам някой на толкова умен да ми се прави.Да ми дават идеи как да се живее с долно,крадливо племе.Не искат да работят и само живеят на гърба на бедния български народ.
157
8
 
51
 
! Отговори
Комунист преди 11 години
За съжаление България стана *** държава.Където и да се обърнеш ***,които крадат и не плащат здравни и други осигуровки.Държавата не търси решения и начини как да се справи с тези проблеми!Корупцията на всякъде върви - най-вече в здравеопазване,образование.Всеки,които е по-умен вече се е махнал от тази пропаднала държава наречена България.Заприличали сме на блато.
156
8
 
43
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
С ромите трудно ще се оправите!След 20 години в Бг *** братя ще са в изобилие.
155
8
 
41
 
! Отговори
бял данъкопратец преди 11 години
Пост 170 ме удари по болното място, живеем наистина в Абсурдистан!!!
154
8
 
49
 
! Отговори
jen преди 11 години
Ама какви са тия простотии - трябва ли да дойдат американците да ни кажат, че имаме проблем с *** и турците, за да разберем че е така?! Може ли до такава степен да сме си наврели главите в задниците?! И по-интересното е какво правим да ги решим тия проблеми - няма да стане с наливане на пари, интеграция и човешки права. Ще стане с превъзпитание и човешки задължения, ама не им изнася защото после няма кой да гласува послушно срещу 2 кебапчета! Тъжна история!
153
8
 
43
 
! Отговори
До 168 преди 11 години
Роми е презрително име на най-долната каста в Индия!
152
9
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
В пост 173 истената да се чете истината.Извинете.