Визови неволи за чуждите туристи у нас

Чужда фирма бави и оскъпява почивката на украинците в България
Обновена: 11 авг 2012 20:03 | 11 авг 2012 20:02,
80
Визови неволи за чуждите туристи у нас
Издаването на визи бави и изнервя почиващите чужденци. Снимка: Impact Press Group

Десетки фалирали туроператори и сериозен отлив на украински туристи – тези черни прогнози ще се превърнат в реалност, ако държавата ни не вземе спешни мерки по проблемите с издаването на визи. За това алармираха представители от туристическия бранш, които са се захванали да изпращат сигнали до различните министерста с надеждата някой да им обърне внимание.

Основният проблем според тях е, че страната ни е поверила издаването на туристически визи за украинците на фирма, която не само оскъпява почивката на чуждестранните гости, но и не се справя с работата.  Поради това много от тях избират други дестинации, а върху имиджа на страната ни се слага незаличимо петно.

Допреди няколко месеца жителите на Украйна, избрали за почивка България, са получавали визите си направо от нашите консулства в Киев и Одеса. От 6 юли обаче под предлог, че липсва кадрови потенциал външното ни министерство дава тези правомощия на фирмата VFS GLOBAL – англо-индийска компания, регистрирана в Швейцария, която обаче оперира с името на България.

„Така в разгара на сезона консулствата вече приемат само по 50 паспорта на седмица, при положение че ние изпращаме по 3000 туристи месечно. С много уговорки позволиха само на акредитираните туроператори да подават по 90 паспорта всеки петък. Останалите се препращат към тази фирма, която съответно прибира серизони такси за услугата”, коментира Николай Желев, собственик на туроператорска фирма, работеща с Украйна.

Хората в бранша недоумяват защо с лека ръка се съсипва украинският туристически пазар у нас, след като години наред той е бил сред най-стабилните и проспериращите. „Откакто този визов център заработи, проблемите се задълбочиха и само за половин месец започваме да отчитаме сериозен  отлив на групи от Украйна”, обясни Иван Кирязов от Българската асоциация на туристическите агенции.

Една от причините е в това, че въпросната VFS GLOBAL оскъпявала почти двойно визите. „Правим всичко по-силите си, за да сме конкурентоспособни с другите страни, водим преговори, опитваме се да резервираме максимално рано, за да предложим възможно най-изгодните оферти, а се оказа, че всичко, което ние даваме за туристите, тази чуждестранна фирма взема. Така ако предложим туристически пакет от 35 евро, във визовия център си слагат още 22-25 евро такса, което оскъпява значително почивката”, допълни Керязов.

Още повече, че България има подписана спогодба с ЕС, според която деца до 18 години и пенсионери пътуват безвизово. Факт, който чуждестраната фирма-посредник деликатно пренебрегва. Това е и причината все повече украинци да избират Италия, Испания, Гърция и Турция. Оказва се, че нашите съседи са доста по-далновидни. Гърция от години предлага виза, която е 35 евро и нито цент повече, а Турция е въвела безвизов режим за украинците.

Проблемът с по-скъпите визи се оказва само една от многото спънки, заплашващи родния бизнес.

Туроператорите и хотелиерите се оплакват и от това, че VFS GLOBAL бави изготвянето на докумените не с дни, а със седмици. И ако в другите туристически страни за издаването им са нужни между три и седем дни, то посредническата фирма, работеща за България, си върши работата за две седмици в най-добрия случай.

„Все по-често семейства отлагат пътуването си, защото някои от членовете са получили визите, а други все още чакат. Наскоро майка с три деца пристигна у нас, а мъжът й успя да дойде едва след няколко дни. Те почиват тук от години, но бяха категорични, че това ще им е за последно”, коментира Иван Кирязов. Подобен е случаят и със 75 деца, които трябвало да дойдат на лагер в Св. Влас, но не успели да заминат, тъй като техните визи били готови, но тази на ръководителката им  се бавела.

„Като добавим, че не са редки и случаите, в които се губят паспорти, няма нищо чудно, че хора, които десетки години са идвали на почивка по нашето Черноморие, вече са се ориентирали към Гърция и Турция”, заяви Николай Желев.

Представителите от бранша настояват след края на сезона договорът между България и чуждестранната фирма да бъде разтрогнат, а правото за издаване на визи в Украйна да се поеме пак само от консулството. За целта те предлагат да се наемат допълнително сезонни служителите, които да се справят с работата.

„Иначе сме изправени пред сериозната заплаха да унищожим един традиционно силен пазар. Кой има интерес да убие българският туризъм?”, питат хотелиерите и туроператорите.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


80
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
69
0
 
4
 
! Отговори
77777 преди 11 години
През 2011 г., Кипър, Хърватска, Малта и Гърция е най-добре: зони за къпане в тези страни, повече от 90% от водата се оказа отлично качество, както и други зони за къпане, които също са съобразени с изискванията.За най-суровите условия в Холандия, България, Латвия, Люксембург и Белгия постанови: в тези страни е сравнително малък процент от зоните за къпане отговарят на стандартите на ЕС.
68
1
 
1
 
! Отговори
e преди 11 години
Подател: evgeni slavkov <evgeni70251***abv.bg>До: sofia***mfa.gov.il, israeltrade***mfa.gov.il, feedback***mfa.gov.ilОтносно: ????!Дата: Неделя, 2012, Август 12 14:29:45 EESTМислите ли вие терористи от Мосад,че "11-ти септември " няма да бъде разследван,както и доста други убийства и атентати извършени от израелските служби ?!
67
0
 
5
 
! Отговори
ха ха ха преди 11 години
Мацката на снимката си запушила носа щото много мирише на аки в морето ха ха ха
66
1
 
2
 
! Отговори
do 73 преди 11 години
Абе кви големи комплекси на север бе ! Стига лъга хората за лагуни и лимани на юг ! Райски залив -Созопол , Лозенец и Синеморец вече приличат на София ! Резово може би, но дотам пътя е "калдаръм ":))
65
1
 
2
 
! Отговори
до 53 преди 11 години
Три са дивите плажове за тези, които не са имали възможност да обиколят и да видят каква природа има. Съчетанието море и планина е нещо невероятно. А малките лагуни с диви пясъчни ивици са нещо, което малко хора знаят. И Слава Богу, защото и те щяха да се превърнат в ***. По цял свят е така, природата в южните курорти е по-красива. На север се компенсира с големи комплекси.
64
1
 
12
 
! Отговори
Селянин преди 11 години
Министъра на външните работи да отговаря, да си слага оставката , щом България губи средства от туризъм. посланика веднага у нас и освобождаване от длъжност. Така ще се научат и другите посланици да не се взимат, като омбашии.
63
1
 
20
 
! Отговори
Смахон Дянков преди 11 години
Бабо Фуне, няма как Бойко да се намеси, защото индийската фирма със седалище в Швейцария си е лично негова, и докато не получи ритник в г++о на изборите, няма как да се откаже да прибира пари. Пък и тия туроператори, защо отказват ДАНЪК ТИКВА, я ДАНС да разследва случая, както прави със земеделските производители.
62
3
 
20
 
! Отговори
гурбетчия преди 11 години
Евалла на Турция - безвизов режим ,не си плюят на хляба !
61
3
 
11
 
! Отговори
Баба Вуна преди 11 години
Пак се осрахме ! Ако Бойчо не намеси-язък за туризма !Аман от продажни политики!Замислете се и действайте веднага защото пак ще има избори! Срокът е много кратък.
60
3
 
6
 
! Отговори
имигрант преди 11 години
До: номер 66Абе за какво са ти??? Бил съм в Киев и ги познавам украинките. Трябва да си заключваш барчето с алкохолни напитки че нищо няма да ти остане!Нахални като мухи, ужас!!! И не е само мое мнение - самите украинци ме предупреждаваха, ама аз имах възможност да се уверя лично в това.
59
1
 
3
 
! Отговори
Алов до 65 преди 11 години
Ами аз по поведението и женските маниери като гледам май 50 процента и президента са такива.
58
2
 
9
 
! Отговори
Алов преди 11 години
Хей, не се *** ,а докарвайте повече украинки.От тях поне има файда.Огън са си момите.
57
0
 
11
 
! Отговори
Николайчо-Визи ли? преди 11 години
Хубавото Наде не била любовница на гея Младенов.Надежда Михайлова била толкова ядосана от клюката, че директно заявила, че никога не си е лягала с Младенов. Самият министър, за когото вече писахме, че е гей, също подклаждал слуховете, за да прикрие истинската си същност.Надето наистина даде старт на политическата кариера на Младенов. Тя го издигна за заместник-председател на СДС.
56
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
За визовите неволи е виновна тройната коалиция.Гарантирано от ГЕРБ.
55
1
 
0
 
! Отговори
до 55 Нациста преди 11 години
А ти ако осъзнаеш в какво блато живееш ,ще се самонакажеш веднага!
54
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Където бръкнеш в туризма, все некадърници и розови перспективи.Мамин Делянчо, спи непробуден сън, но образованието му килийно а работата му, на некадърник!
53
2
 
6
 
! Отговори
ранобудник преди 11 години
Събудих се от собствената си пръдня - адмирации към снощното зеле, че не ме остави да се успя!
52
0
 
17
 
! Отговори
пешето преди 11 години
навеждането на родните политици е поредната предпоставка за унищожението на българските услуги и стоки. Това което сами си направим, никой не може да ни го направи. Не ми се иска да вярвам, че чужди сили ни натискат към самоунищожение, но за съжаление фактите говорят, че сме податливи за 5 стинки да си продадем душицата.....
51
3
 
10
 
! Отговори
Ол Инклузив преди 11 години
Най-добрите оферти за ол инлузив почивки през 2012 година се предлагат от немски и английски туроператори. Намерете приятел, който знае немски език и заедно с него, открийте евтина почивка ол инклузив в Гърция, Турция, Испания, Италия и други места, чрез туроператори като Некерман, ИТиЕс, Туи, Томас Кук и други.Защо да изберете чужд туроператор?По-ниска цена за ол инклузив почивка 2012 - цените на немските и английски туроператори са по-ниски отколкото на българските. Дори за почивка в България.Можете да избирате широк спектър от дати и услуги. С включен транспорт (от Германия или Англия, не е от България), без транспорт, а можете да изберете и вида на хотела, условията по настаняване и т.н. Цените обикновено са 2 до 3 пъти по-ниски от тези на туроператорите в България.По-добро ол инклузив обслужване - ние сме пътували с ИТиЕс (its.de), отношението и обслужването са като на бели хора, а не като на клиенти на български туроператор.Къде да отидем на ол инклузив почивка през 2012?Сред топ местата за подобни почивки са Турция и Испания. Лятото в двете държави е дълго, а обслужването на чудесно ниво. Ако ходите на почивка в Турция, със сигурност търсете пакети, които включват и самолетен билет. Пътят с автобус или автомобил би бил твърде дълъг.Друг вариант е Гърция, където можете да отидете със собствен транспорт. Имайте предвид, че сезонът в Гърция също е доста дълъг. Острови като Закинтос (Занте), Корфу (Керкира), Лефкада и други, са в състояние да приемат гости чак до края на септември.Най-добрите ол инклузив оферти 2012 са налични сред чуждестранните туроператори.
50
1
 
4
 
! Отговори
хей Наци преди 11 години
Един по-голям *** за зеле отзад да не ти идват такива *** мисли, че направо ти се изливат като "рядко щастие"

Спонсорирани публикации