Визови неволи за чуждите туристи у нас

Чужда фирма бави и оскъпява почивката на украинците в България
Обновена: 11 авг 2012 20:03 | 11 авг 2012 20:02,
80
Визови неволи за чуждите туристи у нас
Издаването на визи бави и изнервя почиващите чужденци. Снимка: Impact Press Group

Десетки фалирали туроператори и сериозен отлив на украински туристи – тези черни прогнози ще се превърнат в реалност, ако държавата ни не вземе спешни мерки по проблемите с издаването на визи. За това алармираха представители от туристическия бранш, които са се захванали да изпращат сигнали до различните министерста с надеждата някой да им обърне внимание.

Основният проблем според тях е, че страната ни е поверила издаването на туристически визи за украинците на фирма, която не само оскъпява почивката на чуждестранните гости, но и не се справя с работата.  Поради това много от тях избират други дестинации, а върху имиджа на страната ни се слага незаличимо петно.

Допреди няколко месеца жителите на Украйна, избрали за почивка България, са получавали визите си направо от нашите консулства в Киев и Одеса. От 6 юли обаче под предлог, че липсва кадрови потенциал външното ни министерство дава тези правомощия на фирмата VFS GLOBAL – англо-индийска компания, регистрирана в Швейцария, която обаче оперира с името на България.

„Така в разгара на сезона консулствата вече приемат само по 50 паспорта на седмица, при положение че ние изпращаме по 3000 туристи месечно. С много уговорки позволиха само на акредитираните туроператори да подават по 90 паспорта всеки петък. Останалите се препращат към тази фирма, която съответно прибира серизони такси за услугата”, коментира Николай Желев, собственик на туроператорска фирма, работеща с Украйна.

Хората в бранша недоумяват защо с лека ръка се съсипва украинският туристически пазар у нас, след като години наред той е бил сред най-стабилните и проспериращите. „Откакто този визов център заработи, проблемите се задълбочиха и само за половин месец започваме да отчитаме сериозен  отлив на групи от Украйна”, обясни Иван Кирязов от Българската асоциация на туристическите агенции.

Една от причините е в това, че въпросната VFS GLOBAL оскъпявала почти двойно визите. „Правим всичко по-силите си, за да сме конкурентоспособни с другите страни, водим преговори, опитваме се да резервираме максимално рано, за да предложим възможно най-изгодните оферти, а се оказа, че всичко, което ние даваме за туристите, тази чуждестранна фирма взема. Така ако предложим туристически пакет от 35 евро, във визовия център си слагат още 22-25 евро такса, което оскъпява значително почивката”, допълни Керязов.

Още повече, че България има подписана спогодба с ЕС, според която деца до 18 години и пенсионери пътуват безвизово. Факт, който чуждестраната фирма-посредник деликатно пренебрегва. Това е и причината все повече украинци да избират Италия, Испания, Гърция и Турция. Оказва се, че нашите съседи са доста по-далновидни. Гърция от години предлага виза, която е 35 евро и нито цент повече, а Турция е въвела безвизов режим за украинците.

Проблемът с по-скъпите визи се оказва само една от многото спънки, заплашващи родния бизнес.

Туроператорите и хотелиерите се оплакват и от това, че VFS GLOBAL бави изготвянето на докумените не с дни, а със седмици. И ако в другите туристически страни за издаването им са нужни между три и седем дни, то посредническата фирма, работеща за България, си върши работата за две седмици в най-добрия случай.

„Все по-често семейства отлагат пътуването си, защото някои от членовете са получили визите, а други все още чакат. Наскоро майка с три деца пристигна у нас, а мъжът й успя да дойде едва след няколко дни. Те почиват тук от години, но бяха категорични, че това ще им е за последно”, коментира Иван Кирязов. Подобен е случаят и със 75 деца, които трябвало да дойдат на лагер в Св. Влас, но не успели да заминат, тъй като техните визи били готови, но тази на ръководителката им  се бавела.

„Като добавим, че не са редки и случаите, в които се губят паспорти, няма нищо чудно, че хора, които десетки години са идвали на почивка по нашето Черноморие, вече са се ориентирали към Гърция и Турция”, заяви Николай Желев.

Представителите от бранша настояват след края на сезона договорът между България и чуждестранната фирма да бъде разтрогнат, а правото за издаване на визи в Украйна да се поеме пак само от консулството. За целта те предлагат да се наемат допълнително сезонни служителите, които да се справят с работата.

„Иначе сме изправени пред сериозната заплаха да унищожим един традиционно силен пазар. Кой има интерес да убие българският туризъм?”, питат хотелиерите и туроператорите.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


80
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
49
6
 
15
 
! Отговори
DO 52 преди 11 години
На юг има всико на всичко 3 /ТРИ/ девствени плажа . Дюни , аркутино и Приморско/ дюни/! Всичко останало е бетон, шопски селяци и мутри !Докато на север са над 20 ! ФАКТ !
48
3
 
9
 
! Отговори
Тя преди 11 години
Имала съм възможност да обиколя цялото родно черноморие, че и в чужбина успях да видя какво е. Мога да кажа, че въпреки застрояването, най-хубавите плажове си остават по Южното ни Черномоерие. Колкото по на юг, толкова по-красива природа. За щастие още има диви местенца, които мне са унищожени. И там малко мутри идват, те избират клишето - Албена, Златните и Сънито. Това, което има на юг като природни дадености, не може да се построи.
47
2
 
21
 
! Отговори
Косми по езика преди 11 години
Ех, ако бяха някои плоскоглави шалварлии, консулите у тях щяха да носят визите, но нали са братята. За тях може всякак, дори Николайчо дал на някаква псевдо фирмичка да ги издава от името на България. Другарю Младенов, колкото и да се докарваш, ще си останеш едно голямо нищо!
46
2
 
2
 
! Отговори
от Лондон преди 11 години
родината...
45
12
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
А най-красиви плаж пак е във Варна, на 20 км. от центъра ! Но няма да ви го кажа шопи , той си е само за нас варненците ! Врете се на юг *** ... хахахахаха
44
4
 
3
 
! Отговори
от Лондон преди 11 години
Родоотстъпник ще кажен на някой, който е отишъл и си е забравил водината. Аз съм тук за месец и се връщам. А фанатичното отношение на местен шовинизъм издава избиването на комплекси. Обръщението "***" даже няма да го коментирам. Аз харесвам родното ни Черноморие - от север до юг. Така че води си битките някъде другаде.
43
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Бразилия победи САЩ с 3:1 на финала на волейбол жени. Бразилия едва се спасиха да не отпаднат още в групите благодарение точно на помощта на САЩ.
42
2
 
5
 
! Отговори
до лондон преди 11 години
Не съм казал най-красивия плаж *** ! Казах НАЙ-КРАСИВА ГЛЕДКА ! Български разбираш ли , или си "лондънър" вече *** родоотстъпник ?!
41
6
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Пускайте новината как Юсеин Болт направи нов световен рекорд в последния пост на Ямайците на 4х100 метра. Унищожи хамериканците, които се напрегнаха дотолкова че изравниха настоящият рекорд, а Болт се подигра с тях оставяйки последният състезавал в щафетата на 2-3 метра назад. Муахахахахахааахах!*** хамерикански ***!Само Юсеин Болт бре! Най-великият спринтьор!
40
2
 
1
 
! Отговори
turist преди 11 години
Abe 6to trbva da ni zanimavate s prostotii i varnenski numera da si tro6at glavata ifetata da slu6at mamaligarska 4alga i prosteiat na volia.
39
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Юсеин Болт Пак ги разби с нов световен рекорд.
38
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
До " Внимание джебчии"Уви, нека сега ти кажа какво се краде в Габровско: коловете на оградите, канелките на дворните чешми, лопатите за ринене на сняг, капаците на канализационните шахти, кабели от всякакъв вид и местоположение, цветята от обществените градини заедно с корените. Ако собственикът на една къща не я посещава редовно или не плати на рекетьори, наречени охранители, тя може буквално да бъде разфасована. Крадат се, т.е. изсичат, цели гори. Открадването на земеделска земя е озаконено.
37
2
 
2
 
! Отговори
do 38 преди 11 години
Tova li e nai xubavia plaz be carvule s izgled na ciganskata maxala na Varna,abe vie varnencite ste mnogu zaxliupeni xaxaxaxaxa.
36
5
 
13
 
! Отговори
от Лондон преди 11 години
Бях на въпросния плаж. Ако на това казваш най-красивия плаж (Варна - Аспарухово) жал ме е за теб. Мога без да се замислям да посоча 10 места с пъти по-хубаво родни плажове... и 100 с такива по света. *** хайде от мен да мине, ако искаш ти плачи.
35
17
 
5
 
! Отговори
На снимката: преди 11 години
Плаж Аспарухово-Варна ! Плажа с най-красивата гледка в света ! Дълъг близо километър и половина ! Плачете шопи , плачете бургадидасци !
34
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Борисов спазва финансовата дисциплина и съкращава издръжката за българските посолства в Украйна.
33
6
 
0
 
! Отговори
:) преди 11 години
Без собствени инвестиции! Искате да изкарате допълнителен доход? >>> moitelesnipari.blogspot >>> Пробвайте няма да съжалявате!
32
2
 
17
 
! Отговори
Внимание джебчии преди 11 години
Журналистическа простотия!10 НАЧИНА ЗА МАНИПУЛАЦИЯ НА ХОРАТА ЧРЕЗ МЕДИИТЕ1. ОТКЛОНЯВАНЕ НА ВНИМАНИЕТО. Постоянно се отклонява съзнанието на хората от реалните социални проблеми и се подменят с такива, нямащи реално значение.2. СЪЗДАВАНЕ НА ПРОБЛЕМИ. Предлага се начин за решаването му, като се предизвика реакция на хората в посока към приемане на мерки, необходими на управляващите.3. ПОСТЕПЕННО ПРИЛАГАНЕ. За да се приемат непопулярни мерки, достатъчно е те да се въвеждат постепенно. Така бяха наложени нови социално-икономически условия.4. ОТЛАГАНЕ НА ИЗПЪЛНЕНИЕТО. За да се прокара едно непопулярно решение, то се представя като необходимо. Хората лесно се съгласят на жертви в бъдещето, отколкото в момента.5. ХОРАТА СА КАТО ДЕЦА. Пропагандата си служи с изяви, аргументи, символи и думи,като че ли става дума за недоразвити деца. Когато някой заблуждава слушателя с инфантилни словесни форми, в отговор като реакция на човека също ще липсва критична оценка, което е типично за деца на възраст под 12 години.6. ВЪЗДЕЙСТВИЕ ВЪРХУ ЕМОЦИЙТЕ. Това е класически метод, блокиращ способността на хората да правят анализ и критично осмисляне на събитията. Емоционалния фактор отваря вратата към подсъзнанието, за да се вкарат там мисли, желания, страхове, притеснения, принуждения или устойчиви модели на поведение 7. ЛАНСИРАНЕ НА ПОСРЕДСТВЕНОСТ. Медиите култивират посредственост. Така хората са в условия на нисък научен и интелектуален праг, посредственост и невежество, които не могат лесно да бъдат преодолени.8.ПОДМЯНА НА ЦЕННОСТИ. Насърчаване на гражданите да приемат посредствеността. Да се насърчава в хората идеята, че е модерно да си глупав, вулгарен и груб 9. ЗАСИЛВАНЕ ЧУВСТВОТО ЗА ВИНА. Постепенно и методично се внедрява модула на мислене, че човека сам е виновен за собственото си нещастие, поради липса на умствени способности, умения или усилия. Вместо на бунт срещу икономическата система, човек започва сам да се маргинализира, което води неминуемо до тотална и нескончаема депресия, апатия и бездействие.10.ДА СЕ ЗНАЕ ВСИЧКО ЗА ХОРАТА. През последните 50 години напредъкът в областта на науката доведе до образуването на все по-разширяваща се пропаст между знанията на обикновените хора и информацията, която притежава и използва управляващата класа. Благодарение на модерната наука, системата е в състояние да научи за обикновения човек повече, отколкото той знае сам за себе си. Това означава, че в повечето случаи системата има по-голяма власт и в много по-голяма степен контролира и управлява хората.
31
4
 
3
 
! Отговори
Внимание джебчии преди 11 години
В Русия крадат всичко - от тоалетни до самолети * - * A * +stat 10:04 | 10 август 2012 | По света / Редактор Гергана МишеваВиж 1 снимкаИздирван служител от държавния резерв бил осъден на 11 години затвор за незаконна продажба на 4 самолетни конструкцииСн.: БГНЕС * *Бивш руски чиновник от Министерството на отбраната е участвал в кражба на ... летищна писта за излитане и кацане. Баба пък откраднала тоалетна кабина. В днешна Русия се краде всичко, оставено на леснодостъпно място - или дори неоставено, коментира в. "Новие известия".Крадат се например самолети, кораби, сондажни машини, подемни кранове, пътни знаци, огради, тревни площи, посочва изданието, като изрежда конкретни примери, предаде БТА.Бившият чиновник от военното ведомство разрешил срещу един милион рубли бизнесмени да демонтират летищна писта в Брянска област (южно от Москва) на стойност 44 милиона и да изнесат бетонните плочи.Баба от Подмосковието откраднала химическата тоалетна на пристигнала в района снимачна група и си направила душ кабина. Продуцентът коментира: "Не си представям как я е мъкнала до тях. При това кабинката беше пълна . . ."Общинар от Мурманска област се опитал да продаде на подставени купувачи от Федералната служба за сигурност крадена сондажна установка за 4 милиона рубли.Издирван служител от държавния резерв бил осъден на 11 години затвор за незаконна продажба на 4 самолетни конструкции за МиГ-31 - всяка по 153 рубли, "макар че пазарната цена на една бройка е 116 милиона рубли"."Новие известия" информира за 13 души, задържани тези дни в Челябинска област (Урал) - за половин час отмъкнали от товарен влак 2168 стоманени гюллета с общо тегло 17 тона за около 600 000 рубли. Смятали да ги пласират като вторични суровини.Други обаче носят в пунктовете цели влакове, пише вестникът, според който сибирски селянин успял през юли т. г. за три денонощия да разглоби с тази цел 40 железопътни вагона.През 90-те кражбите на военна техника в Русия бяха нещо обикновено, напомня пред всекидневника Кирил Кабанов, председател на Националния антикорупционен комитет: "Самолетоносачи се продаваха за копейки в чужбина, цели кораби отиваха за вторични суровини, МиГ-ове и Су-та бяха продавани като резервни части".Който има възможност, не може да не краде, коментира Леонтий Бизов от института по социология към Руската академия на науките. "Кражбата е системен фактор в руската политика. Всеки, който влиза във властта, е принуден да живее според правилата на системата.Един чиновник трябва да избира: или ще е много честен и властта му ще е само на хартия, или ще е нечестен, но ще стане истински господар", твърди експертът. "На Запад действа законът, но освен него хората имат силни вътрешни ограничители, идващи от традиционните морални норми. Мнозина в Русия нямат такива ограничители", констатира Бизов.
30
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
София имала бизнес за 5 села като Варна,по-голем виц не съм чувал,кой бизнес върви в момента нормално в София