Месото и млякото поскъпват

Причината за скока на цените е ниският добив на царевица
Обновена: 14 авг 2012 18:06 | 14 авг 2012 18:04,
239
Месото и млякото поскъпват
Вече ще бъркаме по-надълбоко в джоба за мръвки. Снимка: Reuters

„Млечните продукти, месото и млякото ще поскъпнат заради ниските добиви на царевица.” Тази прогноза направи земеделският министър Мирослав Найденов, след като инспектира реколтата на сънчоглед и царевица край пловдивското село Брезово. Според него свитото потребление също влияе на крайните цени.

Причината за лошата реколта е сушата през първата половина на годината. Данните сочат, че добивите от царевица са с 40%  по-ниски от тези миналогодишните.

„Свитото потребление последните години поставя животновъдите под огромна преса, тези цени и тази реколта ще доведат до поскъпване на фуражите, а млякото става от фураж, същото се отнася и за месото”, коментира земеделският министър.

Той обеща да компенсира земеделците заради щетите от сушата и лошата реколта тази година. Министърът обяви, че правителството ще изготви стратегия за възстановяване на напоителните канали, за да се предотвратят подобни загуби занапред.

По повод мнението на президента Росен Плевнелиев, че замразяването на цените на основни хранителни продукти няма да реши проблема дългосрочно, министър Найденов коментира, че взетото решение от кабинета е най-правилното на този етап и е в услуга на социалнослабите българи.

„Готов съм да поема критики от сутрин до вечер, но да знам, че най-бедните хора у нас са доволни за определен период от време”, заяви още Найденов.  

Той се похвали, че депутатът от опозицията Румен Петков му се обадил и го поздравил за взетото решение, тъй като майката на депутата била доволна от замразените цени.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


239
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
17
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Ми те фермерите зимата с тракторите Ви казаха, че намалението на националните доплащания ще се отрази зле на пазара, ама Вие рупахте тикви и компири тогава
16
0
 
17
 
! Отговори
Калинка преди 11 години
хаха :) Е , то и бензина дето го сипваме сега не е добиван след поскъпването ама се вдига.. :)
15
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Затова пък се е увеличил добива на генно-модифицирана царевица!
14
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
министърът каза цените да не го слушат и те литнаха
13
2
 
12
 
! Отговори
ВРЕМЕ Е? преди 11 години
Време за раздяла настъпи ,понеже управляващите СЛУГУВАТ на --САЩ ,а опозицията ,..на РУСИЯ ,за това Бг ще трябва де се раздели ,на ---ИЗТОЧНА РУСИЯ ,И ЗАПАДНА АМЕРИКА!?
12
0
 
30
 
! Отговори
ВЪЗМУТЕН преди 11 години
АБЕ ТОЯ *** МИНИСТЪР -*** С ***.
11
0
 
35
 
! Отговори
Shark преди 11 години
Да де, ама животните чието месо ядем сега не са хранени с тази царевица, Мирооооо, спрете да ни правите на балъци, че ще видите втори мандат през крив макарон.
10
2
 
24
 
! Отговори
Ужасен преди 11 години
Да е жив и здрав оня психар свети свети Бойко от Банкя...на здраве да се радва и икономическото недоразумение Дянкофф...успяват да ни уморят но не за дълго...обзалагам се че до Коледа ще са намерили място на тази планета където няма да ги намерим и да ги изтрепем...а ако намерят все пак ще се молиме за това да ги набарат братята Маргини и Галеви! Пък дано и те направят нещо добро в живота си и ги разпнат!
9
2
 
26
 
! Отговори
bolka преди 11 години
Готов съм да поема критики от сутрин до вечер, но да знам, че най-бедните хора у нас са доволни за определен период от време, заяви още Найденов.Да допълня - определеният период е цели 3 месеца!Свитото потребление последните години поставя животновъдите под огромна преса..." Ами нали като се увеличат още цените без да има увеличение на доходите, потреблението ще се свие още. Получава се един омагьосан кръг, от който нямате идея и способности как да се излезе.
8
0
 
11
 
! Отговори
BOI преди 11 години
STE QSETE SOPATA TAQ ESEN,NE SE SAMNQVAITE VAOBSTE
7
1
 
45
 
! Отговори
:)))))))) преди 11 години
Че кога я обрахте, смляхте и нахранихте прасчетата и успяхте да направите с новата реколта по 100 кила прасчоци и изчислихте, че тря се дига цената щот иначе сте на загуба:))))))))))) не истина :))))))))) смешна държава:))))))))))))))
6
1
 
47
 
! Отговори
не сме канарчета преди 11 години
Никой животновъд не си храни животните с българска царевица. Хранят ги с вносни фуражи.Министъра много добре знае къде отиват качественото българско жито и царевица - за износ. И да не ни баламосва.
5
0
 
42
 
! Отговори
има ли логика? преди 11 години
Пшеницата е в пъти по-добра тази година ,и за това ---ПОСКЪПНА ,царевицата пък е с НИСЪК ДОБИВ ----И ТЯ ПОСКЪПВА ....?---ДАЛАВЕРА И ТЪРГАШ в Бг ----23г.СЛАБА ДЪРЖАВНОСТ ---ОЛИГАРХИЯ И АНАРХИЯ в Бг!
4
0
 
18
 
! Отговори
Смях без ... преди 11 години
Фани тая инфлацияяяя :) И кой ще е най - прецакан ... правилно пенсиите , тяхния доход е фиксиран , демек пишете ги бегали.
3
0
 
26
 
! Отговори
з преди 11 години
то пък като поскъпнат някой ще им ги купи ,в ПИКАДИЛИ-месото е с цвят на *** и без актуализация на цената му
2
0
 
42
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
комбайн още не е влязъл да жъне в царевична нива а хайван министъра прогноза за добив и цена. и после се чудим защо цените на хр.стоки се качват нагоре
1
0
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
каква е връзката- тези ***, заколените, от тазгодишната царевица ли са яли или от миналогодишната- това е България- бензина се вдига, защото цената на еврото спрямо долара се понижи, бензина се вдига, защото цената на еврото спрямо долара се покачи