Младите у нас четат предимно за вампири и вещици

Сапунените сериали са изтласкали от пазара розовите романи
Обновена: 20 авг 2012 07:23 | 20 авг 2012 07:22,
82
Младите у нас четат предимно за вампири и вещици
Снимка: архив, Булфото

В момента модни сред младите българи са историите за вампири и вещици. Много тийнейджъри имат и слабост към фентъзито, коментира в интервю за БТА Василка Ванчева - заместник-председател на Управителния съвет на асоциация "Българска книга", занимава се с издателска дейност.

Ванчева отчита, че на пазара има търсене и на съвременни български автори, класиците обаче остават само в поредиците от типа "Библиотека за ученика".

Сапунените сериали и лъскавите списания пък са изтласкали от пазара розовите романи и печатането на любовна литература е в пълен застой, сочат наблюденията на специалиста.

"В нашия бизнес не можем да говорим само за икономическата криза. При нас има влияния и от друг тип. Говорим и за друг тип кризи - на ценностите, духовната, в образователната система. Има неразбиране за значението на четенето сред управляващите през последните 20 години, така че това пък вече не е криза, а става перманентно състояние", коментира тя.

Трябва да се въведат минималните стандарти на ЮНЕСКО за ежегодното попълване на библиотечните фондове, смята Ванчева. Това ще помогне и хората в малките селища да имат достъп до книгите, посочва експертът.

Тя е умерен оптимист за бъдещето на училищните библиотеки, чието възстановяване е заложено в новия закон за образованието, който предстои да бъде приет от парламента.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


82
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
47
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
а какъв точно ви е проблема какво се чете? Важното е да се чете. Всеки сам си решава кое му харесва, дали иска да е нещо тотално различно от ежедневието и реалността, дали иска да е нещо политическо, да е историческо, приключенско или сълзливи романи. И аз чета предимно фентъзи или приключенски, ама не се обличам и гримирам като вампир, нито се мисля за такъв. А и фентъзито не е само за вампири. Това четат,защото гледат такива филми,но след време ще прочетат друга книга(ще имат желанието вече)
46
1
 
6
 
! Отговори
натали преди 11 години
Какво се чудите? Днешните "вещици и вампири" са "индианците и бледоликите" от моето поколение. Времето се мени, а и вкусовете на децата с него.
45
1
 
1
 
! Отговори
до 42 преди 11 години
Така говориш, защото си от поколение, което не е виждало нищо нормално в живота си. Не си виновен. Просто си продукт на демонокрацията.
44
1
 
0
 
! Отговори
до 41 преди 11 години
Ха-ха-ха, много точно казано, накефи ме.
43
2
 
3
 
! Отговори
До 53 преди 11 години
А какви книжки да четем г-не/г-жо?Това си е жанр в литературата, като всички останали. Не виждам на някои от вас, какъв ви е проблема.
42
2
 
3
 
! Отговори
39 до 41 преди 11 години
Г-не/г-жо, разбирам патоса Ви, но Ви уверявам, че тотално неграмотният човек е по-голямо бедствие от човек, който чете книжки за вампири.
41
1
 
1
 
! Отговори
До 45 преди 11 години
Ако не се лъжа романът е преработван, два пъти. И то по чисто политически причини. Така ли е? Едва след "демокрацията" е бил отново издаден в оригинал. Сега кой е неграмотен?
40
0
 
0
 
! Отговори
poliglota преди 11 години
До до 44Преди време действително беше така, но вече не е :) аз лично имам Нук, но за киндъл знам.
39
5
 
0
 
! Отговори
до 44 преди 11 години
"Kindle" е електронният reader на Amazon. На него могат да се четат само електронни книги, които са купени от там, но не и от други места, това му е проблемът.
38
1
 
4
 
! Отговори
681 преди 11 години
"Младите у нас четат предимно за вампири и вещици"Да добавя - "и тикви"
37
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
"Младите у нас четат" тая фраза предизвиква бурен смях:)) нашите младежи скоро ще надминат и американските по тъпотия... ама кво да се прави държавна политика.
36
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
200 лв на дребно струва един киндел .... замислете се ако се вземат на всички деца по един (след 3-4 клас примерно),+ колко пари ще икономисаме от всикичте учебници + колко по лека ще е раницата на лапетата+ 2 години ако го ползва и сме избили паричките за инвестицията.- ама в Бг сме назадничави, даже електроно правителство нямаме.
35
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Като я гледам тази издателка колко разбира от това, което се предлага на книжния пазар, ми иде да се гръмна. Младите предпочитали "историите за вампири и вещици", а имали слабост И към фентъзито. Aми романите, за които става въпрос, също са фентъзи - жанрът се нарича urban fantasy. И точно те са изместили от пазара класическите любовни романи, защото СА любовни романи, просто по-интересни. Единствената "вреда" от тези книги е, че повечето са именно тривиални любовни романи.
34
6
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Ти луд ли си? Какъв ад, какви демони? Винаги съм обожавал фентъзито и не виждам нищо лошо в него. По-възрастните като са чели "Тютюн" и не знам си още какви соц тъпотии сякаш са много добре. Това им се чете на хората, това четат. А и 39 го каза, че по-добре да се чете нещо, от колкото нищо. В края на краищата всяко поколение си има идоли, в широкия смисъл на думата. Въобще някои от вас имам чувството, че са мръднали с тая религия.
33
3
 
1
 
! Отговори
До 39 преди 11 години
Ами следващия път като огладнееш хапни мишеморка,соде,белина или каквото и да е - по-добре ще е отколкото да не ядеш нищо ...............
32
0
 
6
 
! Отговори
Фентъзи преди 11 години
Как няма да се увличат по фентъзи, то на фона на тая смотана реалност, някои бягат в мечтите си дълбоко в мозъка си.... след години ще бъде интересно! Кой както иска да го разбира.
31
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
По-добре да четат за вампири, отколкото да не четат нищо. Достатъчно е само да имат пред очите си някакъв текст, минал през коректор (а коректор има във всяко нормално издателство). Няма значение съдържанието, важното е да попиват грамотно написан текст. Само така ще разберат, че в българския език няма дума в множествено число, завършваща на Й. Този, който пише "претенций" вместо "претенции", не е прочел повече от пет книги през живота си, това е сигурно.
30
7
 
8
 
! Отговори
някой преди 11 години
Много ясно. Нали са тотално облъчвани с кино, литература, музика, реклами, мода - всички със сатанистка насоченост. Закърмени са с "Хари Потър", "Здрач" и прочие глупости. Дори вече не се обличат и гримират като нормални хора, а имаш чувството, че са ходещи демони. Действително е последно време. Адът се е отприщил и вече дори не се прикрива. Представяте ли си тези млади "вещери" какво поколение ще отгледат на свой ред? Аз не.
29
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Идеята е да се отвлича постоянно вниманието от реалността и добродетелите.
28
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Човек е нужно да чете всякаква литература. Въпросът е защо в последните години се отучват хората от четенето. Смятам ,че едно дете да се приучи да чете е важно и родителите да четат т.е.ЛИЧНИЯ ПРИМЕР.