"Пишете, че сме цигани, но не крадци"

Репортаж на френския в. "Фигаро" от "Столипиново"
Обновена: 24 авг 2012 14:48 | 24 авг 2012 12:30, Елка Василева
258
"Пишете, че сме цигани, но не крадци"
"Мизерията е пълна". Снимка: архив, Булфото

Не пишете, че сме роми, защото пак ще ни бъркат с румънците. Пишете, че сме цигани, но не крадци, нито използвачи, казва пред журналист от френския в."Фигаро" жител на пловдивския квартал "Столипиново" в репортаж на вестника за района, населен с 50 000 души, "ползващ се с тъжната привилегия да бъде смятан за най-голямото гето на Балканите".

Разговарям с "французите" на Столипиново, отбелязва авторът. Най-младият от тях - 27-годишен боксьор, който е нещо като талисман на групата - дори носи върху изваяния си торс тениска на френски отбор.

Всяка година тези хора сноват между Парижка област и своята махала. От езика на Молиер знаят само думи, необходими да преживяват: "работодател", "ям", "обект" и т.н. Това лято обаче се разколебали да пътуват. Като видяхме ромите по телевизията, си казахме: "Край, пак се започва, отново всички ще ни сочат с пръст, казва нервно най-възрастният в групата – 33-годишният Иван - и добавя: "Единственото, което искаме, е да спечелим някое и друго евро".

Още по темата

В Столипиново безработицата граничи със 100 процента. "Общо взето заедно с проститутките ние сме единствените, които бачкат", отбелязват "французите". Всички те посрещнали с облекчение най-новите вести от Париж.

Благодарение на нас всички българи ще могат да работят свободно във Франция, казва Антон. Това се нарича парадокс, подсказва му Васил.

Тези млади цигани са родени и израсли в Столипиново. На края на Пловдив кварталът се простира до бреговете на река Марица, вдъхновила песен на Силви Вартан. Жителите му се тъпчат в мръсни блокове, обитавани при комунизма от военни, и в къщи с най-различни размери - от колиби до мраморни вили, изникнали като гъби след падането на режима. Малцина имат течаща вода и електричество, пише авторът на статията. Това не е нито зона на беззаконие, нито разбойническо свърталище, но жителите на града избягват да минават оттам, особено нощем. "Това е пловдивският Бронкс", посочват таксиметровите шофьори, разказвайки ужасяващи истории за складове, пълни с наркотици, за проституция в големи мащаби и престъпници на свобода.

Главният ни порок е, че сме бедни, много бедни. А също, че сме различни. Накратко - идеална изкупителна жертва, казва 32-годишният Сашо Юруков, който работи като социален посредник в асоциация "Евророма". Вчера отказаха да ме пуснат в басейн от другата страна на булеварда - само заради цвета на кожата ми. Как наричате вие това? - възмущава се той. Като тръгнем да си търсим работа, ни казват, че мястото току-що било попълнено. Ако споменеш Столипиново в автобиографията си, тя отива направо на боклука, казва негов колега.

Мизерията е тук и тя е пълна, точно зад панелните ни стени, казва 30-годишна Кристина Сотирова, която се занимава със семейно планиране. Тя е единствената българка, която работи тук. Казва, че идва "от света на белите" и че върши тази работа по убеждение и призвание. За повечето ми сънародници ромите остават хора второ качество, а всъщност техните проблеми произтичат от проблемите на цялото българско общество, казва Кристина.

Сашо напомня, че тя има шанса да й се плаща директно по европейска програма за развитие, докато самият той от месеци не е виждал фиш за заплата. Юруков подозира началниците си, включително роми, че си живеят добре благодарение на парите от тези субсидии - чувство, която голяма част от сънародниците му споделят. Мога да лепя тапети, да редя плочки. Занимавам се и с дърводелска работа. Сети се за мен като се върнеш в Париж, казва той на журналиста, придружавайки го до границите на Столипиново, откъдето започва "светът на белите".

(БТА)
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


258
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
14
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
излъгали са и в. "Фигаро" - всеки път, когато съм се доверил или договорил нещо с ***, съм бил прецакан - затова никога повече
13
4
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Във Франция расизмът е по малък и там има някакъв шанс ромите да получат работа!
12
14
 
10
 
! Отговори
айде де преди 11 години
Давайте ми минуси давайте,ако не беше разпърдяна държава от любимите ви демократи, сега тези братя роми, щяха да работят работата която е неугодна за българинът... ама празна ви е главата, как да съжителствам с ***,министъра не могат да си изберат, какво остава да помислят над елементарни неща. В никоя развита държава,не търпят дискриминация, има можещи и неможещи! Айде пожелавам ви лек, изпълнен с омраза към различните,ден.И си гледайте децата, току виж се пръкват още селски беци и курвички
11
2
 
8
 
! Отговори
прасчо преди 11 години
ХОМО САПИЕНС......
10
3
 
41
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Преди месец ходих до Солун-точно в най-големия пек.На центъра на Солун колата ми прегря и аз веднага спрях.Оказа се,че гърците не разбират английски, а не разбирам гръцки.В този момент от плажа до улицата чух българска реч-слязох и видях група *** да се къпят.Попитах ги има някой да ми превежда на гръцки и да ми каже къде има сервиз-оказа се,че са работещи отдавна в Гърция и едни от тях е механик в някакво стопанство наблизо.Оправи ми колата, даде ми телефона си.Благодаря му на този Петър!!!!
9
2
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
"Благодарение на нас всички българи ще могат да работят свободно във Франция, казва Антон. Това се нарича парадокс, подсказва му Васил."Хай-после да видим някакъв келипир и от *** :-)
8
3
 
41
 
! Отговори
прасчо преди 11 години
Нека бъдем честни....Сред тях може би има честни и работливи.......Но болшинството имат повече прилики с *** отколкото с хумо сапиенс.
7
0
 
30
 
! Отговори
там - насам преди 11 години
Либерална статия, смятайте какво си мисли Европа за нас... Французите да мъ мислят, ама нали са демократична западна държава, защо влезнаха в техните гета с багери и булдозери преди около месец, защо ни върнаха уж БГ граждани (по паспорт) на нас и Румъния? Нали са демократични, либерални, няма дискриминация.... Силно подкрепям мнения 2 и 4
6
4
 
51
 
! Отговори
Петьо-Евреи преди 11 години
И *** са и крадци са
5
28
 
9
 
! Отговори
айде де преди 11 години
Американците толкова отчаяно се бореха да променят мисленето на средностатистическия си гражданин, да им втълпи че са равни с афроамериканците и да изкоренят дискриминацията. Искаме да сме цивилизована държава, а пък според мнозина, начина да се оправим, е доста варварски... убедих се че в България е пълно с ***... ако знаете колко може да са полезни тези 50хил или поне част от тях, а вие искате да ги гоните от държавата.. за това ще напусна овчарите бият с тоягата овцете, това сте вие...
4
40
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Тъжно ми е за тези хора- наистина има много от тях, които искат да работят, но цвета на кожата им не им позволява. Не че ние имаме работа, де. Всички сме на едни хал.
3
1
 
28
 
! Отговори
някой си преди 11 години
Оп- са аз съм на същото мнение, затова просто ще си замълча.
2
1
 
98
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Не сте крадци и не крадете ! Само берете неща ,дето не са ваши !
1
1
 
79
 
! Отговори
Оп-са преди 11 години
Всичко, което искам да кажа за тази "статия", ще бъде цензурирано на момента и ще получа бан!

Спонсорирани публикации