"Пишете, че сме цигани, но не крадци"

Репортаж на френския в. "Фигаро" от "Столипиново"
Обновена: 24 авг 2012 14:48 | 24 авг 2012 12:30, Елка Василева
258
"Пишете, че сме цигани, но не крадци"
"Мизерията е пълна". Снимка: архив, Булфото

Не пишете, че сме роми, защото пак ще ни бъркат с румънците. Пишете, че сме цигани, но не крадци, нито използвачи, казва пред журналист от френския в."Фигаро" жител на пловдивския квартал "Столипиново" в репортаж на вестника за района, населен с 50 000 души, "ползващ се с тъжната привилегия да бъде смятан за най-голямото гето на Балканите".

Разговарям с "французите" на Столипиново, отбелязва авторът. Най-младият от тях - 27-годишен боксьор, който е нещо като талисман на групата - дори носи върху изваяния си торс тениска на френски отбор.

Всяка година тези хора сноват между Парижка област и своята махала. От езика на Молиер знаят само думи, необходими да преживяват: "работодател", "ям", "обект" и т.н. Това лято обаче се разколебали да пътуват. Като видяхме ромите по телевизията, си казахме: "Край, пак се започва, отново всички ще ни сочат с пръст, казва нервно най-възрастният в групата – 33-годишният Иван - и добавя: "Единственото, което искаме, е да спечелим някое и друго евро".

Още по темата

В Столипиново безработицата граничи със 100 процента. "Общо взето заедно с проститутките ние сме единствените, които бачкат", отбелязват "французите". Всички те посрещнали с облекчение най-новите вести от Париж.

Благодарение на нас всички българи ще могат да работят свободно във Франция, казва Антон. Това се нарича парадокс, подсказва му Васил.

Тези млади цигани са родени и израсли в Столипиново. На края на Пловдив кварталът се простира до бреговете на река Марица, вдъхновила песен на Силви Вартан. Жителите му се тъпчат в мръсни блокове, обитавани при комунизма от военни, и в къщи с най-различни размери - от колиби до мраморни вили, изникнали като гъби след падането на режима. Малцина имат течаща вода и електричество, пише авторът на статията. Това не е нито зона на беззаконие, нито разбойническо свърталище, но жителите на града избягват да минават оттам, особено нощем. "Това е пловдивският Бронкс", посочват таксиметровите шофьори, разказвайки ужасяващи истории за складове, пълни с наркотици, за проституция в големи мащаби и престъпници на свобода.

Главният ни порок е, че сме бедни, много бедни. А също, че сме различни. Накратко - идеална изкупителна жертва, казва 32-годишният Сашо Юруков, който работи като социален посредник в асоциация "Евророма". Вчера отказаха да ме пуснат в басейн от другата страна на булеварда - само заради цвета на кожата ми. Как наричате вие това? - възмущава се той. Като тръгнем да си търсим работа, ни казват, че мястото току-що било попълнено. Ако споменеш Столипиново в автобиографията си, тя отива направо на боклука, казва негов колега.

Мизерията е тук и тя е пълна, точно зад панелните ни стени, казва 30-годишна Кристина Сотирова, която се занимава със семейно планиране. Тя е единствената българка, която работи тук. Казва, че идва "от света на белите" и че върши тази работа по убеждение и призвание. За повечето ми сънародници ромите остават хора второ качество, а всъщност техните проблеми произтичат от проблемите на цялото българско общество, казва Кристина.

Сашо напомня, че тя има шанса да й се плаща директно по европейска програма за развитие, докато самият той от месеци не е виждал фиш за заплата. Юруков подозира началниците си, включително роми, че си живеят добре благодарение на парите от тези субсидии - чувство, която голяма част от сънародниците му споделят. Мога да лепя тапети, да редя плочки. Занимавам се и с дърводелска работа. Сети се за мен като се върнеш в Париж, казва той на журналиста, придружавайки го до границите на Столипиново, откъдето започва "светът на белите".

(БТА)
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


258
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
34
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
"Не пишете, че сме роми, защото пак ще ни бъркат с румънците"Виж с това съм абсолютно съгласен. Повечето румънци наистина може да ги сбъркаш.
33
0
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Онзи ден слушах в автобуса как един *** обяснява на друг, че пряко сили би могъл да работи по 4 часа на ден, но това му е много.И като прибавими какво могат да работят, картинката е ясна.А и защо да се напрягат - като народят 8-10 *** хем държавата им дава помощи, хем не плащат никакви сметки, хем си крадат на воля, хем чаветата просят...
32
0
 
16
 
! Отговори
kireza преди 11 години
"Юруков подозира началниците си, включително роми, че си живеят добре благодарение на парите от тези субсидии"Хе хе хе,откри америката...Ами че от милионите,дадени от Евросъюза ни един лев не е стигнал до обикновенните ***!*** барони,царе,евророма,българските им "приятели"....Ето списъка на тези,които крадат евросубсиите за ***!!! Като се вземе под внимание че нямат особенно желание да учат,ситуацията е безнадеждна!!!И след хиляда години ще е същото.....
31
0
 
11
 
! Отговори
AYYYYYYYYYYY преди 11 години
FRANCEпреди 16 часа Ами във Франция има и българи,защо никoй не го е грижа за нас.Не ни дават разрешитено за работа защото уж има много французи без работа,а и карта за престой не ни дават защото България е членка на ЕС .За едно сме европейци а за друго не.Борисов и Плевенлиев да кажат какви сме?Загубена работа бе,кажи му българин и не го обиждай.Турците и сърбите взеха 5 годишни карти,аз бачкам още на черно защото сам европеец,само че 2 класа които има нужда от разрешително,а като им поискаш разрешително те е*ават 3 месеца докато получиш отказ поради икономически причини.Няма да изпратя 1 евро за България,ще ги обменя в Италия за левове,Дянков да купува евро на световните борси 660 13 MAPAпреди 16 часа Ало,днес.бг...тия 150 професии са отдавна отворени,тук става въпрос за увеличаване на списъка и отмяната на таксите от 750 евро.Само че това отново е подигравка защото пак търсят разрешително за работа,но местото трябва да е свободно.Подавах такава молба за разрешително само че ми откажа защото работодателя трябва да вземе човек записан на тяхната борса.На един африканец му дават право на работа след 5 годишен престой във Франция,само че аз нямам право и на това защото сам европейка.Борисов да обърне внимание защото ще ни писне,ще хвърлим българските паспорти и ще си uзвадим африкански или азиатски,така поне няма да ни експлоатират като работим на черно
30
2
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Айде, със здраве да си ги интегрирате. *** те не са крадци бре! Просто това да крадат и да лъжат въобще не е присъщо на тяхната раса и мислене, ама ич!:)
29
6
 
7
 
! Отговори
до 34 преди 11 години
не се пали толкова- има такива и българи
28
1
 
17
 
! Отговори
ДО 33 преди 11 години
ЗА ДА Е ТАКА, СА ВИНОВНИ ПОЛИТИЦИТЕ, КОИТО ГИ НАУЧИХА ТАКА , ЗАЩОТО ТОВА СА НАЙ- СИГУРНИТЕ ГЛАСОВЕ. И *** ФОНДАЦИИ, КОИТО ПРИБИРАТ ОГРОМНИ ПАРИ, А РЕДОВИЯ *** ТЪНЕ В МИЗЕРИЯ.
27
2
 
30
 
! Отговори
gtf преди 11 години
само щото си чер и неграмотен имаш право на : - пожизнени соц. помощи- безплатно здравеопазване- безплатно образование - голяма част имат право на безплатен ток и вода- голяма част имат право да трупат задължения към държавни институции, във вид на данъци, такси, глоби.- право да извършват търговска дейност без да се съобразяват с каквито и да било закони.- право на безконтролна сеч (на по метър, щото ги мързи да се навеждат)- право на безнаказани групови престъпления (от всякакъв вид)..
26
6
 
8
 
! Отговори
до 28 преди 11 години
пак ази истината е, че този Петър от Берковица беше изключително интелигентен и изглеждаше интелигентно и ми каза- виж какво правят българите в Солун- и ми разказа нещо, което аз после с очите си видях- на централната улица на Солун има автомати за пластмасови бутилки и чаши- пускаш и получаваш пари. Двама българи с огромни чували, пълни с такива отпадъци стояха около час да пускат чаши и да получават евроцентове. Това правят някои българи в Гърция.
25
1
 
7
 
! Отговори
ДО 28 преди 11 години
Извинявай, ама явно ти не си бил в Солун- плаж като на златните няма, но има пясъчнни ивици
24
1
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
В МОМЕНТА В БЪЛГАРИЯ ВИШИСТИ РАБОТЯТ ТОВА, КОЕТО ПРЕДИ РАБОТЕХА ***. ЗАТОВА НЯМА РАБОТА ЗА ТЯХ.
23
1
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
До Анонимен 12Извинявай но сълзливта ти история понамирисва. Ако някога изобщо си бил в Солун, то напълно е възможно да не знаеш, че в Солун на центъра няма плаж! Инак историята хваща дикиш.... :)
22
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
а вие горките хич не крадете,иб... мамата на цялата държава,вашто културно присвояване.
21
1
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Когато имаше работа за всички- разбирай преди 1989 година, *** работеха най- неблагодарната работа, на която нито едни българин не би отишъл, но работеха.В селскто стопанство,в строителството, в консернтата промишленост- нискоквалифицирана, но работа- честно си изкарваха парите. Сега ние не работим и те не работят. А в строителството в момента работят вишисти- това е тъжната действителност
20
2
 
10
 
! Отговори
буба преди 11 години
Що не пишете че са Роми а не *** бе, алооо :)ДИСКРИМИНАЦИЯ :)))
19
0
 
12
 
! Отговори
Цъ преди 11 години
До АнонименНе стана, те им платиха повече за да се върнат обратно...
18
1
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Отивайте във Франция и не се връщайте! Даваме ги всичките,даже ще платим!
17
1
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Отивайте във Франция и не се връщайте! Даваме ги всичките,даже ще платим!
16
0
 
4
 
! Отговори
Да се изкаже преди 11 години
по въпроса форумчанина "Българин". Той ще ви разкаже най-добре как стоят нещата по тая тема!
15
0
 
5
 
! Отговори
до 10 преди 11 години
това мога да го кажа поне за 10 българи, които лично познавам, може и да са повече