Цените и доходите - вечните заподозрени в предизборния дебат

Политиците отрано и очаквано задълбаха в любимите си предизборни теми
27 авг 2012 16:11, Миглена Иванова
146
Цените и доходите - вечните заподозрени в предизборния дебат
Замразяването на цените поставя в по-изгодна ситуация големите вериги. Снимка: Kaufland

Въпреки че парламентарният вот е чак догодина, в последните месеци силно замириса на избори. Икономиката все още е скована в криза, но това не пречи на правителството рязко да смекчи тона и да заговори (както винаги се случва преди избори, без значение от цвета на властта и икономическата обстановка) за доходите, цените и инструментите за въздействие върху тях.

Тази година темата няма как да не е номер 1, след като цените на храните достигнаха рекорди заради сушата, която унищожи известна част от световната зърнена реколта, а цените на горивата в България са по-високи при цена на петрола от около 120 долара за барел, отколкото бяха при цена на петрола от 150 долара за барел.

Инструментите за увеличение на доходите, които и това правителство прилага предизборно, са до болка познати – увеличение на минималната работна заплата, на пенсиите и на осигурителните прагове, като погрешно се пренася въздействието им върху частния сектор.

Инструментите за понижение на цените, с които кабинетът се похвали, са административно наложена „промоция“ в няколко големи хранителни вериги, както и намеци на отделни министри за възможно налагане на таван на цените на определени стоки, диференциране на ДДС поне върху лекарствата и понижаване на акциза върху горивата.

Не изглеждаше обаче някой от министрите да си дава сметка какъв е реалният ефект от играта им на демагогия – картел под държавна егида, изземване на още пари от бизнеса и никакъв реален положителен ефект за хората.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

12Следваща »


146
Още по темата: цени на храни
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
87
9
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
А БЕ САМО ТУКА ГО КРИЕТЕ ОНЯ ЧЕРВЕЙ СТАНИШЕВ.ВСИЧКИ САЙТОВЕ МУ ПУБЛИКУВАХА ПОСЛЕДНИТЕ ПРОСТОТИИ А САМО ТУКА НЕ МЪЛЧИ.АМА...НОРМАЛНО---ГОЦЕ ИМ ДОНЕСЕ ТРИПЕРА,СЕРГЕЯ ИМ ТРЪСНА СПИН А ПАК БОЙКО ИМ Е ВИНОВЕН.НЯМАЛО СПИН СКАНДАЛ----ИМАААА ИМА ГОЛЯМ СКАНДАЛ ...НАЙ ГОЛЕМИЯ И УЖАСЕН СКАНДАЛ ЗА БСП Е СЕГАШНИЯ СПИН-СКАНДАЛ...ДА ИМ Е ЧЕСТИТО.ДА ЖИВЕЕ БОРИСОВ.
86
0
 
0
 
! Отговори
Алов преди 11 години
Аз съм турчин с мек.
85
6
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
До 107 ааа не, включва и пикаещ във фонтани , социална министърка с Бентли , турчина хидролог , и премиера без нито един ден трудов стаж
84
3
 
4
 
! Отговори
do 102 преди 11 години
имаш ли представа защо по времето на тройната коалиция се живееше по-добре
83
0
 
9
 
! Отговори
за Витков! преди 11 години
Слава богу има още хора които помнят ,че цените на бензина при днешните цени на петрола са по-високи отколкото когато цената му беше 158 долара за барел! Радвам се ,че не всички имат амнезия ! Но въпроса е защо седим и продължаваме да не правим нищо по въпроса!?
82
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
то с кредити е най-лесно. Всеки може да взима пари, а следващите да му мислят, така направи държавата, така направиха и общините.
81
5
 
5
 
! Отговори
до 95 преди 11 години
Ти не си в ред. Почни от себе си. Сигнализирахте за неуместен коментар
80
2
 
7
 
! Отговори
Черна овца преди 11 години
Светльо Витков - премиер
79
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
И вечните заподозрени политиците, спекулантите, измислените съдии и т.н. управлявани от МУТРИТЕ!!!!!
78
5
 
0
 
! Отговори
до 96 преди 11 години
Ти не си в ред. Почни от себе си.
77
5
 
29
 
! Отговори
Атакааа преди 11 години
Не може повече да се трае ей мамка ви герберска, Всички на площада, давайте да се организираме и атака!!!! Трябва да свалим тази *** от власт, ама да има и някой обесен, за да знаят следващите какво може да ги сполети.
76
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Добре че работя в чужда фирма
75
2
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
На нашите "бизнесмени" и 300лв им се виждат много. Опитват се да компенсират своята некадърност като дават ниски заплати на работниците.
74
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Политиците гледат на нас като на сбирщина консуматори на горива, храни, алкохол, цигари и квото ви дойде на ум. Ние трябва само да купуваме, купуваме, плащаме, купуваме, плащаме, плащаме, купуваме. Те не желаят ние да имаме спестявания, бъдеще и здраве. За тях сме нищо повече от подвижни фабрики за урина и фекалии. ФАКТ
73
3
 
17
 
! Отговори
Луцифер преди 11 години
Че ГЕРБ се о$$каха отвсякъде е видно,но защо призовавате да се пали.Държавата не е на ГЕРБ,горите също.А ТЕ са случайно преминаващи през политическия живот на БГ и скоро ще ги забравим като НДСВ.
72
1
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Истината е, че за три години управляващите изгониха всичкото инвеститор :))) смешно е, но в момента в страни като Грузия и Молдова има повече чуждестранни инвестиции отколкото в България
71
0
 
28
 
! Отговори
цени преди 11 години
Цените се повишават, а заплатите не! Май има проблем в уравнението! Скоро няма да останат хора в тази държава!
70
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
до 86 Че те кои не са *** бе Гергано?
69
0
 
17
 
! Отговори
radioprestilka преди 11 години
До optimistРадвам се за Теб и тези които имат достъп до хипермаркетите! България не е София, Варна, Бургас и Пловдив! Но дори и в тези градове над 50 % вече се презапасяват, а презапасяването какво значи, че е криза и има страх от Лукановата зима, не точно защото сега продукти ще има но пари няма в наличност, при Луканов беше обратното! Дерзай и продължавай да вярваш Оптимизма е хубаво нещо, но да е в правилната посока!
68
3
 
8
 
! Отговори
Гергана преди 11 години
ВЪН *** ОТ УПРАВЛЕНИЕТО НА БГ