Цените и доходите - вечните заподозрени в предизборния дебат

Политиците отрано и очаквано задълбаха в любимите си предизборни теми
27 авг 2012 16:11, Миглена Иванова
146
Цените и доходите - вечните заподозрени в предизборния дебат
Замразяването на цените поставя в по-изгодна ситуация големите вериги. Снимка: Kaufland

Въпреки че парламентарният вот е чак догодина, в последните месеци силно замириса на избори. Икономиката все още е скована в криза, но това не пречи на правителството рязко да смекчи тона и да заговори (както винаги се случва преди избори, без значение от цвета на властта и икономическата обстановка) за доходите, цените и инструментите за въздействие върху тях.

Тази година темата няма как да не е номер 1, след като цените на храните достигнаха рекорди заради сушата, която унищожи известна част от световната зърнена реколта, а цените на горивата в България са по-високи при цена на петрола от около 120 долара за барел, отколкото бяха при цена на петрола от 150 долара за барел.

Инструментите за увеличение на доходите, които и това правителство прилага предизборно, са до болка познати – увеличение на минималната работна заплата, на пенсиите и на осигурителните прагове, като погрешно се пренася въздействието им върху частния сектор.

Инструментите за понижение на цените, с които кабинетът се похвали, са административно наложена „промоция“ в няколко големи хранителни вериги, както и намеци на отделни министри за възможно налагане на таван на цените на определени стоки, диференциране на ДДС поне върху лекарствата и понижаване на акциза върху горивата.

Не изглеждаше обаче някой от министрите да си дава сметка какъв е реалният ефект от играта им на демагогия – картел под държавна егида, изземване на още пари от бизнеса и никакъв реален положителен ефект за хората.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

12Следваща »


146
Още по темата: цени на храни
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
67
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Смешно е когато в държава която не произвежда нищо се наливат толкова пари за избори.
66
11
 
4
 
! Отговори
Иво преди 11 години
Яне Янев - премиер
65
18
 
8
 
! Отговори
optimist преди 11 години
до 71 - Ей ако знаеш наистина каква криза е! Оня ден в една от големите вериги хипермаркети не можах 20 мин. да се доредя на касата от такива, непазаруващи кризисни българи с пъъълни кризисни колички. А сега в петък тръгвам за морето по новата магистрала на бат Бойко, обаче днес ми се обади хотелиера и ми казва да потвърдя резервацията, щото много закризили туристи искали кризисна стая за по 50 кинта на вечер и да не заемам стаята, ако няма да идвам щото нямало достатъчно стаи! Б*х тая криза!
64
8
 
6
 
! Отговори
Бай Иван преди 11 години
социалистите живееха на заем преди '89, '97, '09, който не вярва сам да си провери в интернет.
63
0
 
3
 
! Отговори
До 58 преди 11 години
Ти не си наред, че не знаеш кое не е наред! и задаваш глупави въпроси.Лошото е, че не си само ти дето се правиш на трите маймунки и сте си запушили и ушите, и очите, че и устата си отваряте само, ако трябва да леете злоба към будните и отговорни за бъдещето на страната!
62
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Или сега палите и сменяме пожарникаря или чакаме цяла зима мизерия!Палете!ГОСПОД ДАДЕ ВЯТЪР ЗА ДА (СБЪРКАМЕ) БЕЗ ДА ИСКАМЕ!Смърт за Бойко и неговата мутренска шайка дето пусна всички от ВИС и не осъди крадците а ни обеща!
61
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
За да бъде доволен народа трябваше да се теглят заеми по 3-4 млрд EUR на година и щяхме да сме добре (Ама кой щеше да ги връща после????? Щяхме да сме като гърците след 10 години)
60
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Няма по-добър вятър от този!Палете!ГЕРБ трябва да изчезне!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
59
7
 
1
 
! Отговори
О Бама преди 11 години
Уорлик - премиер !
58
6
 
5
 
! Отговори
Георги Атанасов преди 11 години
Тодор Живков - Премиер !
57
0
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Знам само,че когато правиш бизнес данъците отиват към 50 %.........другото е ала-балаДържава която е унищожила малкия и среден бизнес не отива на добре , защото ражда олигархия и монополи ...от това маи няма много печеливши Не ме интересуват зелени , пембени .....интересува ме всеки да си има доходи останалото е лъжи и популизъм
56
2
 
14
 
! Отговори
radioprestilka преди 11 години
Спокойно хора! нека първо да видим Вота на Не доверие който си пожела Премиера! Нека В края на Септември и началото на Октомври, да се гласува, с народен ВОТ! После ще мислим и правим агитации кой да спечели изборите! Сега в момента дори най-върлите привърженици на ГЕРБ, не могат да отрекат Факта! В България има стагнация на пазара, криза е всеки вижда, но минахме една такава и никой не се поучи от нея, българина по време на криза не пазарува, де факто от надуване на цени за ДДС, няма смисъл!
55
10
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Ако ви се живее гласувайте за Иван Костов.
54
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Интересно като застроиха черноморието и планините следващата тройна коалиция може да направи и няколко космодрума за да застрои и Луната.
53
2
 
6
 
! Отговори
Миро преди 11 години
Ха да видим сега социалист асфалт яде ли?
52
15
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Сега се изплащат дълговете натрупани по вренето на тройната коалиция.Всички фирми бяха затънали до уши в дългове.
51
15
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Гласувайте за -БСП -осигуряват добър стандарт -на КРЕДИТВъншен дълг - увеличава се с 23,5 млрд EUR за 4години - от 2005 до 200907.2005 - 13,7 млрд EUR07.2009 - 37,2 млрд EUR
50
4
 
27
 
! Отговори
петя преди 11 години
ГЕРБ убиха БГ
49
10
 
7
 
! Отговори
В.Дърева преди 11 години
Сергей - Премиер !
48
20
 
11
 
! Отговори
optimist преди 11 години
Ако БСП спечели изборите, това ще е краят на България. Януари 2014 се отварят трудовите пазари на всички членки на ЕС. От население малко над 7 млн. тук ще останат най-много 4 млн. души. Това ще са най-вече хората на средна възраст, пенсионерите и малцинствата. Младите хора на възраст между 16 и 30 години за няколко години просто ще изчезнат. Гласувайте внимателно!