Съединението - един от малкото обединяващи ни епизоди

Професор Пантев говори за празника
Обновена: 6 сеп 2012 09:52 | 6 сеп 2012 09:48, Петя Славова
97
Съединението - един от малкото обединяващи ни епизоди
Проф. Андрей Пантев. Снимка: Булфото

"Съединението е един от малкото обединяващи ни епизоди". Това сподели през Агенция „Фокус” историкът проф. Андрей Пантев.

„Има разни изхвърляния в една или друга посока. Едно е безспорно – васална държава на Балканите дръзко отхвърля международен договор като на полето на честта и на дипломатическите преговори се държи цивилизовано, с чувство за мярка и с достойнство”, каза още проф. Пантев.

„Преди години наш президент каза, че „Съединението преди Десети било премълчавано”. А той говореше на фона на огромен негов паметник и в град с име Съединение. Имаше десетки конференции, монографии, документални сборници и публикации на участници в това велико дело. Е, виждахме и някои заобикаляния…От скромност няма да спомена кой тогава пишеше за положителната роля на Англия и отрицателната на Русия в Съединението.

Днес обаче сме попаднали в другата крайност, която е не по-малко смешна”, категоричен е историкът. Според него, съвременно звучене на датата 6 септември е много просто. „Между дейците на Съединението тогава е имало принципни различия, дори лична неприязън. Някои се изнервили, че е много рано, други недоволствали, че не става същото и в Скопие. Но всички са преглътнали различията заради народната работа. Ето това ужасно ни липсва днес”.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


97
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
46
0
 
2
 
! Отговори
IQ146 преди 11 години
Всъщност това, за което съществува политиката като занятие и политиците като практикуващи го, е да работят за народните дела. Политики колкото щеш.. И по това се различават държавите-практикуват различни схващания как се живее по-добре, кое е по-добро. Дотук-добре, интересното става, когато в политиката влязат откровени КРАДЦИ, или по-лошо, когато ВСИЧКИ в ПОЛИТИКАТА са ОТКРОВЕНИ КРАДЦИ. Когато политиката стане основно и единствено средство за ЗАБОГАТЯВАНЕ на практикуващите я. Не знам как се нарича такава обществена система, но ние в България сме свидетели точно на това. Вече не е критерий и обект на спор каква да е политиката и как да се постига това и онова. В основен проблем се превръща опазването на общественото богатство от КРАДЦИ. Че без пари всякаква ПОЛИТИКА е НЕВЪЗМОЖНА! Просто НЯМА ПАРИ! А ВСЯКА година бюджетът събира 40-50 млрд.лв. Това са бая пари! Затова сега избираме политиците ЗА ДА НЕ КРАДАТ! Не е важно колко са компетентни, важно е да не КРАДАТ! Ако Борисов НЕ КРАДЕ, ще го изберем пак, ако КРАДЕ, ще се оглеждаме и ще търсим друг, може би Кунева, може би Станишев, Може би ГОЦЭ, може би Капон, може би Яне, може би Костов, може би СДС, може би Каракачанов, може би Слави Бинев, може би Доган, може би Каролев, може би Волен, може би тия от ТВ Скат, не им знам имената, може би Лидер на Ковачки, може би Марешки, може би ***, може би Пульо и т.н., и т.н... А може би някой ден и батко ви с голямото IQ или някой такъв като мен, знае ли някой? Според мен от всички изброени и реалистични възможности, бате ви Бойко Борисов НАЙ-НЕ КРАДЕ! И ИЗГРАЖДА ИНФРАСТРУКТУРАТА НА БЪЛГАРИЯ! Така аз мисля, затова ще гласувам за него! А на тия, дето плещят за диктатура, да попрочетат малко за Чили след Алиенде-най-корумпираното в чилийската история правителство, съставено от социалисти...А тези, за които интелектуалния капацитет на Борисов представлява лична обида, да си зададат въпроса няма ли да бъде обидно и приемливо ли е да те ЛЪЖАТ и КРАДАТ интелектуални титани и салонни лустросани типове...
45
2
 
0
 
! Отговори
Plamen преди 11 години
До 88Съгласен съм с теб, Русия спря развитието ни от 1878г..Представи си колко ни е прецакала т.нар. османска империя от 1396г. !?
44
1
 
2
 
! Отговори
Plamen преди 11 години
До всички протурско говорещи: Вие сте абсолютни ***, платени ***.Т.нар. османска империя е най-големия бич на прогреса и цивилизацията, а ние Българите още си плащаме за "присъствието" "само" 5 века!
43
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Честит празник на всички Голямо Конарци - преките деятели на Съединението!
42
0
 
6
 
! Отговори
Алтер преди 11 години
Към критиците на професора:Вие господа-другари къде бяхте и какво работехте по време на тоталитаризма?На такива като вас народа казва"На умряло куче нож вади!" "Герои!?"
41
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Съединението не е завършено, остава малко.
40
2
 
4
 
! Отговори
до историка/63 преди 11 години
Абе къв историк си ти бе :) Смехурко си ти!Кви войни ми говориш са се водили с много кръв на запад? Ти знаеш ли че на запад са се биели спокойно, без настървение? Кажи-речи са спирали между 14 и 16 за следобедна дрямка да поспят!!!Докато турците вкарват една нова война - ЖЕСТОКА И БЕЗМИЛОСТНА! АКО НЕ УБИЕШ, ЩЕ ТЕ УБИЯТ! Затова западна европа трябва да ни позлати че спряхме тая божа чума да се разпространи!
39
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
в цялата 134-годишна история на третата българска държава имаме само три успеха - съединението, премахването на натрапената ни отвън монархия и установяването на републиката и въздигането на българската православна църква в патриаршия. всичко останало са провали. безкрайно много провали. за съжаление.
38
0
 
2
 
! Отговори
историк преди 11 години
ИСТОРИЯТА ПРАВИ ЧОВЕКА ГРАЖДАНИН.Историята трябва да помни. Не някои неща, не повечето - а всичко! До последната запетайка! За да не се допускат повторения на грешките. Защото все ми се струва, че светът отново ще пропадне към крайни идеологии, след като кризата разруши живота на обикновениете хора.
37
0
 
3
 
! Отговори
съединението прави с преди 11 години
Данчо, н`дей тъй бе батка! Великото преселение започва с хуните бе човек! Много пишеш малко четеш! Честит празник на всички българи!
36
1
 
2
 
! Отговори
д.Данчо преди 11 години
Става весело,ако не е толкова тъжно!Великото преселение започва през 14век,не в 6-7век!Тук сме от 1380г,като колонизатори от Златната Орда!След 1396-98г. хартисваме при Синята Орда-Атамани,Османи или Турска империя до 1978!Анадъмо,ач кьопек!Виртуалната история,която ни пробутват е пълен фалшификат,хранеща всевъзможни тарикати,наричащи се историци.Прлочетете в "Хронология.орг" и ще се шашардисате от голямата измама!Не четете ли,ще си въобразявате,че нещичко знаете!
35
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Интересен начин за подържане на реда - да всяваш раздори между хората... Да не те разочаровам, но от тебе император няма да излезе.
34
1
 
6
 
! Отговори
за 67... преди 11 години
...който си има оброзование и култура ....нищо не може да изгуби!ПРОСТО В БЪЛГАРИЯ ---ОБРАЗОВАНИЕТО И КУЛТУРАТА СА ....ПОСРЕДСТВЕНИ !!!!РЕЗУЛТАТ ОТ "СОЦ-ПЕРИОДА" НА ПАРТИЯТА...БКП/БСП И НЕЙНИТЕ "ПРО-МОСКОВСКИ " СПЕЦИАЛИСТИ!ГОДИНИ НАРЕД --НИ НАБИВАХА В ГЛАВИТЕ ОМРАЗА И ПРОСТАЩИНИ...!
33
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Saedinenieto Pravi Silata...ZARSTVO BALGARIA...Edin ZAR,Edin Obedinitel...TARNOVSKATA KONsTITUZIA...'SHumi Maritza' E Balgarskiat Nazzionalen Himn...Nevastanovavaneto na ZARSTVO BALGARIA prez 1990 g.ni STRUVA 22 godini ZAGUBI,RAZRUHA,PADENIE,koeto republikata PRODALZZAVA da ni Ossigurava,Bokssuvame na EDNO massto,ZAGIVAME...Za 20 godini Stahme OTNOVO da Dosstignem Standarta na Belgia-Hollandia...
32
3
 
3
 
! Отговори
..какъв "ГЕНОЦИ преди 11 години
КАКВИ ГЛУПОСТИ...?!Т.Н."ВЕРСКИ ПРОТИВОПОСТАВЯНИЯ" СА БИЛИ ЧАСТ ОТ ВЪТРЕШНАТА ПОЛИТИКА НА ТУРЦИЯ!САМО ПО ТОЗИ НАЧИН СА МОГЛИ ДА ОВЛАДЕЯТ РЕДА В ЕДНА "МНОГОНАЦИОНАЛНА ИМПЕРИЯ"---КАКВАТО Е БИЛА ТУРЦИЯ!ЗАБРАВЯТЕ ЧЕ ТУРЦИЯ Е ВЛАДЕЕЛА НАРОДИ НА ТРИ КОНТИНЕНТА!ВЕРСКИТЕ ПРОТИВОПОСТАВЯНИЯ ---СА БИЛИ ЧАСТ ОТ ВЪТРЕШНАТА ПОЛИТИКА!ДНЕС НЕ СЕ ЛИ ПРАВИ СЪЩОТО ...!!!ВОЛЕН СИДЕРОВ --НЕ БИЕ ЛИ ВЯРВАЩИТЕ ПРЕД ДЖАМИЙТЕ..??!!
31
0
 
3
 
! Отговори
....? преди 11 години
И какъв е резултатът ,след ---45г.,+ 23г....."уж' демокрация ...?Загубихме ОБРАЗОВАНИЕ И КУЛТУРА ,а новите ценности станаха ---ДАЛАВЕРАТА и ТЪРГАША---,настъпи *** ,всеки 3-ти българин неграмотен,чалга ,силиконови цици,дрога ,алкохол ,корумпирани държ.институции,политици и *** ,всичко се продава от деца -бебета ,до танкове ,българи се продават вече и на *** /цар Кирил Рашков/,продават се изпити,дипломи ,шоф.книжки----------Е, ДО КОГА ?*** СТАНАХА ---РОМИ ,А БЪЛГАРИТЕ-***
30
5
 
5
 
! Отговори
историк преди 11 години
Стотици хиляди българи сазапазили живота си благодарение на мъдрата поллитика на султаните. Те дори са се отнасяли много по-зле към своите,към турците отколкото към нас българите, Имали сме всички права каквито по това време дори на Запад са нямали. Българите са имали по-висок жизнен стандарт от самите турци и това е доказан исторически факт. А това е в резултат на политиката на султана,покровителстващ и защитаващ българското население през вековете. А вие вместо благодарност, хулите турците.
29
0
 
3
 
! Отговори
да де! преди 11 години
Националните празници са само за ---държ. служители,политиците и *** ,демек ----вечните КОНСУМАТОРИ !Тези празници са намразени от ---обикновените хора и частният сектор ,....не се ли вижда с просто око?
28
1
 
3
 
! Отговори
mo do istorik преди 11 години
Думите ти звучат странно,налудничаво. Народа също помни,не са само книги. Защо дядо ми показваше онова дере на село,за което неговия дядо е разказвал как всички са се криели,когато турците са идвали??? И не е само това....
27
1
 
4
 
! Отговори
историк преди 11 години
56. Ако е имало геноцид,да, трябва да платят турците! Ама като е нямало геноцид какво да плащат? Това за геноцида,както вече писах го учехме в учебниците по история написани по поръчка на руския губернатор на Задунайская губерниия България, Дондуков. А ние на турските султани трябва дори да благодарим. когато през средновековието в цяла Европа са водени жестоки,кървави войни, османските султани са пазили българското население и са изпращали на война само турците. Хиляди българи са запазили