"Фолкзвезда" или "фолк звезда" - както ви харесва

"Айфон", "таблет" и "смартфон" влизат в новия BG правописен речник
11 сеп 2012 19:00,
70
"Фолкзвезда" или "фолк звезда" - както ви харесва
Проф. Владко Мурдаров представи новия правописен речник. Снимка: БТА

Думи като смартфон, смарткарта, таблет, андроид, айпод, айпад, айфон официално влизат в новия правописен речник на българския език, който беше представен днес.  Включени са и други думи, които навлизат заедно с новите технологии – например имейл и онлайн.

Речникът е подготвен от секцията за съвременен български език към Института за български език при БАН, а се публикува от издателство "Просвета".

Изданието включва около 90 000 думи, като поне 10 000 са новите лексикални единици в него, съобщи проф. Владко Мурдаров, който е и ръководител на екипа, изготвил  речника.

Той се състои от 676 страници и е най-пълният правописен речник, който е излизал у нас, посочи проф. Мурдаров.

Според проф. Мурдаров съвременният българин най-много се измъчва при писането на сложните думи и заради това в речника има раздел за слятото и за полуслятото писане. Ако се допуска и слято и разделно писане, в речника думата е отбелязана със звездичка - джазбенд и джаз бенд, етномузика и етно музика,  бизнесцентър и бизнес център, уебстраница и уеб страница,  фолкзвезда и фолк звезда, обясни ученият.

Съкращението “БГ” пък не било правилно да се изписва на кирилица според правилата в новия словник. Ако искаме да напишем „BG паспорт”, абревиатурата трябва да се изпише на латиница.

Днес оригинално българско словотворчество почти няма, в българския език почти не се създават нови думи, но пък заемаме в нашия език много чужди думи, коментира проф. Мурдаров.

От изданието са отпаднали много от думите, които днес вече са остарели и почти не се употребяват.

В речника са включени и цели нови раздели, по препоръка на  МОМН и на издателство "Просвета" сме показали как графично се оформят текстовете - къде да бъдат в тях главните букви и точките, каза проф. Мурдаров.

Особено ценна е частта за оформянето на текст, в която се обяснява как се оформят заглавията и цитатите в него, посочи езиковедът.

Речникът струва 35 лева, а в книжарниците на издателство  "Просвета" ще се продава с 10 процента отстъпка.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


70
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
39
2
 
15
 
! Отговори
nn преди 11 години
фолк и звезда са противоположни понятия
38
3
 
3
 
! Отговори
varg преди 11 години
Харесва ни ''метал'' ''металист'' ''сатанист'' ''гробище'' ''касапница''
37
1
 
3
 
! Отговори
А СЕГА ДЕ преди 11 години
ЦЕЦО ХАЗЯИНА ИЛИ ЦЕЦО-ХАЗАИНА?
36
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
'дришьльо' - дали е влязло? често се употребява и е звучно!
35
2
 
4
 
! Отговори
do 38 преди 11 години
бизнесфемка - бизнес жена
34
11
 
7
 
! Отговори
Гено преди 11 години
По моето скромно мнение основната заслуга на св. св. Кирил и Методи е напасването на гръцката азбука към славянския говор, а не изобретяването на на нови символи = "букви" (които в днешно време ама хич не ползуваме). В крайна сметка писменото слово служи да отразява говоримото. Ако в говоримото няма пълен член, то и в писменото е излишно.
33
2
 
2
 
! Отговори
fishkiller6 преди 11 години
До Фенка:Същото е и с каубойка-кау гърл
32
5
 
6
 
! Отговори
fishkiller6 преди 11 години
До Фенка:Няма такова словосъчетание -бизнесменка,щото МЕН означава МЪЖ.Евентуално-бизнес уоман,колкото и тъпо да звучи на български.
31
2
 
2
 
! Отговори
BG преди 11 години
Evropeiskite durjavi suzdavat novi ne6ta i 4rez tova navlizat i v ezika ni v nravite ni suvzemete se bulgari , sled vreme 6te zagubim tozi ezik, ne pozvolqvaite dumi ot tozi sort da budat 4ast ot va6iqt re4nik
30
13
 
4
 
! Отговори
Гено преди 11 години
Не разбирам къде е разликата в "Гепарда уби лъва" и "Гепардът уби лъва"? Ако забележката е, че "гепарда" е от ж.р., то няма смисъл и от пълния член, защото той имлицира както женския така и мъжкия род. Ако пък забележката в значението е, че лъвът убил гепарда, то това е, с извинение, изкелеферчено изречение в стил "24 часа", където има заглавия от сорта на "Коне откраднали конекрадци". Моята генерална забележка е, че говоримия език се напасва към разни (пишман) писмени догми.
29
4
 
13
 
! Отговори
Кашчей Безсмертний преди 11 години
Защо "вкъщи" може да се пише слято, а "в гъ3а" не може?
28
5
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Everyday I'm shovelin' Shovelin'Shovelin'
27
2
 
2
 
! Отговори
Своге преди 11 години
Български думички от Своге.
26
3
 
2
 
! Отговори
25 преди 11 години
Koмунораст е правилното
25
13
 
7
 
! Отговори
до Деница 28 преди 11 години
Глупости, а при "гепардката уби лъвицата" как разбираш?Члена е отживелица от времената преди еманципацията, когато мъжа е бил повече от жената и това се е явявало като украшение. Безсмислен ***, който трябва да се премахне.
24
6
 
14
 
! Отговори
Деница преди 11 години
До ГеноГено, пълният член трябва да остане - той понякога определя и смисъла. Произволен пример:"Гепардът уби лъва". Ако го нямаше члена, би ли разбрал кой кого убива? Устно разчиташ на интонация, ами в писмена форма?
23
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
***-звезда
22
3
 
11
 
! Отговори
Деница преди 11 години
Гено, пълният член трябва да остане - той понякога определя и смисъла. Произволен пример: "Гепардът уби лъва". Ако го нямаше члена, би ли разбрал кой кого убива? Устно разчиташ на интонация, ами в писмена форма?
21
19
 
6
 
! Отговори
Гено преди 11 години
Защо не махнат най-после пълния член и непълния член (пределно ясно ми е, че ще има безброй коментари към думата "член")? В говоримия език граматическото правило за подлог и неподлог изобщо не се чува, вероятно защото всеки трябва да мисли как точно би било правилно. В резултат на това като пиша всеки път се питам това съществително подлог ли е или не. В миналото са махнали малката и голямата носовка, които са присъствали в говоримия език, а сега се тормозим с разни "бюрократщини".
20
2
 
2
 
! Отговори
Граматиков преди 11 години
Яж му сиренето, или да му ядеш сиренето - както ви харесва