10-годишна давност за борчовете предлага депутат от ГЕРБ

Емил Радев „лекува“ вечните длъжници с промени в закона от 2013 г.
Обновена: 18 сеп 2012 14:47 | 18 сеп 2012 09:36,
189
10-годишна давност за борчовете предлага депутат от ГЕРБ
Снимка: архив, МВР

За да няма вечни длъжници, обречени да теглят през целия си съзнателен живот последствията от решението да вземат кредит, който не могат да изплащат, депутатът от ГЕРБ Емил Радев предлага да се въведе десетгодишна абсолютна давност на задълженията на физически лица за парно, ток, мобилни телефони, банкови кредити и лизинги.

По думите му това означава, че ако дългът е станал изискуем през 2008 г., през 2018-а, независимо, че частният съдебен изпълнител продължава делото, то ще се прекрати и длъжникът ще може наново да гради своята семейна икономика, без да се притеснява за главница и лихви.

„10 години е дълъг срок и ако кредиторът не е успял да си събере задълженията, няма смисъл да продължава,” каза Радев пред bTV.

Народният представител обясни, че ако поправките в закона влязат в сила през 2013 г., делата за неплатените сметки и кредити до 2003-а ще бъдат прекратени.

Що се касае до дългосрочните ипотечни кредити, срокът започва да тече от момента на просрочена вноска, а не от момента, в който е изтеглен кредитът, уточни депутатът от парламентарната група на управляващите.

„Ако за 10 години например „Топлофикация” не е успяла да си събере задълженията за парно от 2001 и 2002 година, вероятността да го направи тепърва е много малка,” отбеляза Емил Радев. „В същото време текат и разноски по дела,” допълни той.

„Към момента само към частните съдебни изпълнители има заведени над 400 хил. дела за такива задължения, толкова са и към държавното изпълнение,” каза още Радев.

„Говорим за човешки съдби, по някакъв начин тези хора трябва да излязат от тази ситуация,” заяви народният представител от ГЕРБ, който се надява до Нова година предлаганите от него поправки да бъдат приети.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


189
Още по темата: длъжнициЕмил Радев
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
168
0
 
1
 
! Отговори
Иванов преди 11 години
в цял свят има закон за физическите лица,само в Бг няма такъв закон,там когато човек фалира,взимат му всичко и не го търси никой повече за лихви и пари,има шанс да започне от 0 и да има живот.нашите политици работят за банките,а не за гражданите и ще гласувам за този,който помогне не само на мен,а и на останалите 400.000 семейства в беда.
167
0
 
0
 
! Отговори
Ivanov преди 11 години
Не знам дали някой от вас е имал отношения със съдия изпълнители,но това наистина трябва да се прекрати.Направих услуга на мой добър приятел и изтеглих ипотечен кредит вместо него(той нямаше доход),дойде кризата и той фалира,загубвайки си жилището.Сега той няма никакъв шанс да го изплати,а банката не стига че му го взе и продаде на половин цена,но и продължава да спира и от мен и от него оставащите 25.000Евро.Нали ви е ясно че със заплата от 400лв,тези пари ще ги изплащам докато съм жив
166
1
 
0
 
! Отговори
!!!!!!!!!!!! преди 11 години
Ке връщате комунсчета .Аз нема да връщм за АЕЦ -вите Ви, и магистралите крадливи
165
1
 
0
 
! Отговори
Мите Чалавия преди 11 години
Е са че се осерем да теглим кредитчета , че си поживеем кат царчета
164
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
tozi zakon e za *** te imat po 4-5 hilqdi leva natrupani za tok i voda i sega 6e im gi oprostqt po zakonen na4in. a bankite vinagi 6e si priberat parite
163
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
1997 година банките в България, превърнаха 90% от българския народ от заможни в просяци.Пари за един апартамент превърнати в жълти стотинки след деноминацията, Няма нито един осъден за НАЙ ГОЛЕМИЯ ГРАБЕЖ в българската история, над 150 милиарда спестени пари на гражданите.
162
0
 
19
 
! Отговори
с. преди 11 години
Кредитните милионери,мутрите и престъпниците винаги са си живеели екстра с парите на хората!Много бих искал да видя как съдия-изпълнител *** на вратата на братя Галеви и те смирено и с наведени глави го гледат жално докато им описва имуществото!В тая държава винаги го отнасят обикновените хорица и те винаги плащат сметката накрая!А ти престани да пишеш глупости и да се излагаш!
161
2
 
5
 
! Отговори
ТОВА Е ЕСТЕСТВЕНО! преди 11 години
Не е възможно да си длъжник цял живот---и ти и родата ти...!ТОВА СИ Е ЧИСТО "КРЕПОСТНИЧЕСТВО"!!!!!!!БЪЛГАРИЯ ,НЕ Е "МУЖИШКА РУСКА РЕПУБЛИКА"....А , СВОБОДНА ЕВРОПЕЙСКА СТРАНА!ПОСЛЕ , ИМА И ДРУГО:"ЛОШИТЕ КРЕДИТИ" СЕ ДЪЛЖАТ НА ЛОШОТО ПРОУЧВАНЕ НА БАНКИТЕ , ЗА ПЛАТЕЖОСПОСОБНОСТТА НА КЛИЕНТА И НЕОБЕСПЕЧЕНОСТТА НА КРЕДИТИТЕ.ПРОМЯНАТА НА ЛИХВАТА, ПРОЗВОЛНО ОТ БАНКИТЕ ---СЪЩО Е НЕЗАКОННО!...А , ДА НЕ ГОВОРИМ ....ЗА ЛОШОТО БАНКИРАНЕ В СЕКТОРА!ВСЯКО ПРЕСТЪПЛЕНИЕ СИ ИМА "ДАВНОСТ"--ФИНАНСОВИТЕ СЪЩО
160
0
 
4
 
! Отговори
с. преди 11 години
Да!Съгласен съм с теб и си абсолютно прав!Но,че трябва доста неща да се променят е факт!Колко години бяха нужни за да се озаптят например мобилните оператори!Наглата им практика за подновяването на договорите и закрепостяването на клиентите нямаше аналог в Европа!И какво ли още не!
159
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Прав си, че темата е дълга. И банките са само частен случай, затова трябва много да се внимава с радикалните идеи за промени в законодателството. Хубаво е човек да се учи от грешките на другите, а не от собствените си и затова ми се струва, че е по-добре да попрепишем от европейските закони, както в миналото сме направили с всичките ни основни закони, а не да гласуваме нещо, само за да спечелим едни избори и после да се чудим как да оправим нещата.
158
2
 
5
 
! Отговори
с. преди 11 години
Също така наскоро всички четохме за едно 4 годишно момиченце,което наследи дълговете на починалия си дядо!В 21 век в страна членка на ЕС да се случват подобни неща е абсурд!Може би трябва отново да се въведе робство и крепостничество!Нормално е кредиторите да си търсят парите,но в България нещата са направо безумни!От целия ЕС само в България няма закон за фалита на физическите лица!Сигурно германците,французите и така нататък са по-балъци от нас!Айде стига тъпотии!
157
1
 
3
 
! Отговори
с. преди 11 години
Именно защото в чужбина банките имат съвсем различни практики се водят и подобни дискусии!Както и съвсем различно законодателство!Темата е дълга,но мога да кажа,че трябва да сме щастливи от членството в ЕС!Единствено и само под натиска на Брюксел се прекратиха неща като забрана да се напуска страната заради дългове!Едва ли има страна в цивилизования свят,в която по искане на банка може да ти отнемат основното право да се придвижваш свободно!Добре,че ЕС вкараха малко ред в тази жалка държавица!
156
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Спорно е дали е "едностранно" при положение, че в договора ти за кредит си се съгласил банката да променя лихвата по някакви критерии и причини. Има принципи, които движат света, в частност икономиката. Един от тях е "търсенето определя предлагането". Както казах има кредитори, които още в началото ти казват 20 % и това е. За сега банките са най-добрите кредитори и за това ходим при тях. Ако намалее търсенето, условията им ще станат по-добри. Има банки и с фиксирани лихви - в чужбина :)
155
1
 
7
 
! Отговори
с. преди 11 години
Като си говорим за уговорки защо не коментираш едностранното променяне на лихви и условия по договорите от страна на банките!?Никой не оспорва правото на банките да си търсят парите,но в България цялата система е меко казано извратена и абсурдна!Банките обикновено финансират около 70-80% от стойността на имота!Другото е самоучастие!И след като са приели имота като обезпечение откъде-накъде искат още пари!??Хем не са го платили изцяло,хем го продават евтино,хем искат и още!Ама я стига!
154
0
 
0
 
! Отговори
разбирачи преди 11 години
и още... в момента в който хорат престанат да си плащат лихвите на тавана. при 1милион задлъжнели колко искате да е лихвата ако не 10% по ипотечни. ако ти даваш пари на половината лихва от това идвам да взимам от теб. но ако не ти ги върна да знаеш че след 10г ще ти искам пак
153
2
 
3
 
! Отговори
разбирачи преди 11 години
интересно ако на вас ви дължат пари какъв срок ще искате да си ги върнете? докато има съдебни действия давността да остава.за тези с взет апартамент и още дължи.. ти теглиш кредит за 100к и си купуваш апартамент за 100к. за 5 години лихви по главница вървят по към 8-10к на година. Продават му апартамента щото не плаща, но му взимат 80.. кой ще покрие разликата до 100 + лихвите. банките да не са луди да ги отписват.
152
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Да не забравяме, че все пак "лошият" е този който не си връща дълговете, а не този който му е дал заем. Смисълът на заема е това - да върнеш това, което си взел и ако е уговорено възнаграждение (лихва) за това, че когато си имал нужда от пари някой ти ги е дал, да си платиш услугата. Който не харесва банките може спокойно да се обърне към хилядите други не банкови институции и фирмички и да вземе заем с лихва 20 - 30 %, пък после да обяви "фалит" и да не го върне.
151
0
 
16
 
! Отговори
Не е за народа преди 11 години
Кредитни милионери, може вече да спите спокойно...
150
0
 
22
 
! Отговори
с. преди 11 години
Което обаче не променя факта,че все още в България няма закон за фалита на физическите лица!Такъв има във всички държави членки на ЕС!Доскоро нямаше такъв и в Румъния,но мисля,че вече има!И да попитам защо в България все още няма!Ами защото банковото лоби стопира подобни инициативи!Не им изнася мишоците да имат и права!В момента в България права има само кредитора!Не е много редно май!На пламенните защитници на банките ще кажа,че или са *** или са платени клакьори!
149
0
 
7
 
! Отговори
с. преди 11 години
Не се предлага увеличаване на давностните срокове,а въвеждане на абсолютна давност господа умници!В момента нещата стоят така,че ако дължите нещо и са минали 2.5 години и изведнъж кредитора извърши някакво действие за събиране на дълга,което може и да е телефонно обаждане давността почва да тече отначало!И това може да продължава вечно и човек да е длъжник до гроб!А като пукне тежестта да се поеме от наследниците!С въвеждането на тази абсолютна давност това се прекратява!