Бизнесът таи надежда за забраната за пушене

Браншът търпи загуби, иска връщане на старите правила
Обновена: 21 сеп 2012 11:33 | 18 сеп 2012 20:55,
169
Бизнесът таи надежда за забраната за пушене
Снимка: БТА

Повече от три месеца след въвеждането на забраната за пушене на закрити обществени места сред ресторантьорския бранш отново има надежди за смекчаване на правилата за цигарения дим, въведени със Закона за здравето от 1 юни тази година.

Сред бизнес средите на хотелиери и собственици на заведения има силно притеснение от спада в оборотите заради забраната, които се засилват особено сега в началото на есенно-зимния сезон.

Въпреки очакванията, че летните месеци ще смекчат негативните икономически последици за бранша, разчитайки, че пушачите ще палят цигари на открито, собствениците вече сигнализират за драстичен отлив на клиенти и спад в оборотите.

По данни на хотелиерската и ресторантьорска асоциация около 10 на сто от заведенията са прекратили дейността си през лятото заради регистриран 90-процентен спад в оборотите. Това са предимно малки заведения, сладкарници или ведомствени места за хранене.

От хотелиерската асоциация отчитат, че забраната за пушене не се е отразила негативно на заведенията по Черноморието, защото там повечето ресторанти са разположени на открито. В големите хотели от известни световни вериги също няма проблеми, защото там правилата за пушене важат от години.

Представители на бранша разкриха, че надеждите им за промяна на правилата са свързани с връщането на стария режим, при който имаше два салона - за пушачи и непушачи, или за разрешаване на пушенето на закрито след 22 часа.

Някои от собствениците дори заявяват, че няма да спазват забраната в настоящия й вид, защото търпят големи загуби и не могат да плащат заплати и осигуровки на служителите си. Други стигат и по-далеч, като казват, че предпочитат да плащат санкции, вместо да спазват забраната за цигарен дим.

Нека припомним, че това е пореден опит на бизнеса да си извоюва известно смекчаване на забраната за тютюнопушене на закрито. Предишните опити от пролетта не дадоха резултат. През март осем браншови организации на хотелиери и ресторантьори изпратиха отворено писмо до премиера, с което настояваха за либерализация на режима с мотив, че ще се свият оборотите и ще се наложи съкращаване на работни места.

Премиерът обаче отхвърли доводите им, като напомни за преходния период, през който действаше частичната мярка за разделяне на салоните за пушачи и непушачи.

Със застудяването на времето и прибирането на масите за хранене на закрито, проблемът за голяма част от бизнеса, се изостря. Този път надеждите на бизнеса за смекчаване на забраната са свързани с наличието на прецедент. В други европейски държави, където е имало влязла в сила пълна забрана за пушене, тя е била отменена.

Още за България четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


169
Още по темата: забрана за пушене
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
104
5
 
8
 
! Отговори
има сладкарници! преди 11 години
Основната причина поради която трябва да се отмени този закон /за тотална забрана/ е, в ПРАВОТО НА ИЗБОР на пушачите и ПРАВОТО НА ИЗБОР на собствениците на заведения какъв тип да бъдат те. Това е -СЪВСЕМ Е ПРОСТО И ЛОГИЧНО! Това е демокрацията и пазарната икономика. За непушачите има достатъно слакарници, да си построят още ако искат/имат спестени пари щом не пушат- по техните думи/
103
4
 
9
 
! Отговори
СТИГА преди 11 години
"горките" бг собственици на заведения - по тяхната логика например в Бразилия където не се пуши дори в заведенията на открито всички трябва да са фалирали -да ама НЕ
102
12
 
11
 
! Отговори
Bob преди 11 години
114 имаше си помещения за непушачи ,които постоянно бяха празни, защо ли? Сега ще се опразнят заведенията, `щото лятото свърши вече.Като дишаш мръсен въздух по улиците, не протестираш, че ти вреди; като се замъкнеш на заведение да лигавиш едно сокче и едно кафенце 3 часа, искаш да е на чист въздух. Не знам кой е по- нахален, ама ми се струва, че е непушачът...
101
6
 
2
 
! Отговори
GamaGaz преди 11 години
Дори и при сегашната нормативна уредба може да се намери лесно решение на този проблем, собствениците на заведения могат да обособят външните си пространства за целогодишно използване , като използват все по-популярните у нас газови отоплителни уреди. Ние от GamaGaz предлагаме най-богатата гама от газови уреди, произведени в Германия. Цените започват от 326 лв. като за всеки уред, клиентът получава безплатна газова бутилка. За повече информация посетете сайта ни GamaGaz или facebook/
100
3
 
8
 
! Отговори
Pimp C преди 11 години
Нямал пари българина - пълни са заведенията от оборотните клубове до кварталната кръчма!Манталитет,живеят в коптори пък изпиват и изяждат всичко ....човек с пари е пестеливия човек!
99
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Пушачите да не се притесняват/аз не съм пушач/,защото този мандат сме свидетели на ръководене на държавата в СТЪПКИТЕ НА АРЖЕНТИНСКОТО ТАНГО - стъпка напред,после назад,малко встрани,повдигане и сваляне.Дори ми се струва,че и акордеонистите са ясни,а целта - МЪНИ,МЪНИ,МЪНИ,МНОООГО МЪНИ.
98
9
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Ами те заведенията така и не отчитаха никакъв оборот.90% от нищо пак нищо.А по нахални същества от пушачите не съм виждал.
97
12
 
14
 
! Отговори
Bob преди 11 години
Кръчмарите малко да се размърдат и да се хванат на протест, ако искат клиенти. Иначе- бавна смърт ги чака, с непушачи на сокчета и водица и чист въздух. Откакто въведоха забраната, в заведение не съм стъпвал, няма и да стъпя. Мога да си пуша и вкъщи.
96
7
 
11
 
! Отговори
bla bla преди 11 години
Най-разумно ще бъде всеки собственик да реши какво ще бъде заведението му и да обяви "В това заведение се ПУШИ" и ви гарантирам, че ще останат много малко места без такъв надпис. Щом оборотите им спадат значи пушачите са повече. По такъв начин непушача ще избира да ида ли в това заведение или не
95
4
 
10
 
! Отговори
до 107 преди 11 години
Не им пречеше, те просто са комплексари които искат да налагат на другите собствения си начин на живот. Разбираш ли? Нямат логика и никога няма да са доволни-такива са по природа- незадоволени
94
6
 
10
 
! Отговори
Баджо преди 11 години
Пак ще се пуши, нема да се косите. Решено е вече.
93
8
 
19
 
! Отговори
нов морал преди 11 години
Един от най-дискриминационните и глупави закони, но явно целта е да се създаде един "нов" морал, някакви нови ценности" правата на непушачите отданва не са нарушени, но те обичат да пищят и да огласят пространството за да изразят радостта си от победата. Смешна победа. Все едно аз да поискам да спрат алкохола в заведенията. Ами иска ме се да няма пияници, които се бият, убиват, предизвикват катострофи, държат се като *** и смърдят гадно, но все пак те имат право да бъдат такива
92
4
 
15
 
! Отговори
do 104 преди 11 години
Когато отидеш някъде другаде си длъжен да се съобразяваш с тамошните закони и порядки. Не можеш да тръгнеш в арабска страна с къса пола, нали? Няма нищо против правата на другите ама защо ми ограничавате моите? Това, с двете зали за пушачи и непушачи си беше чудесно решение. Не виждам какво им пречеше това на непушачите.
91
3
 
15
 
! Отговори
Чиновник преди 11 години
До Анонимен 104Абе льольо, недей да говориш а Европа, след като е очевидно, че си ходил само до Турция и Гърция. Отиди до Берлин, Мюнхен, Париж, Виена, Рим или Прага и ще видиш как е решен въпроса с цигарите. Пуши се навсякде и всичко е ОК. В ЕС има 27 държави, а само в 3 е забранено пушенето, така че стига се излага.
90
14
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
*** като отиде в Европа не пуши по кафенета и спазва правилата и не се оплаква. Защо когато е в България хленчи постоянно?
89
4
 
5
 
! Отговори
Hiha преди 11 години
Pisna mi ot tezi zabrani, skoro shte ni zabranyat da dishame mrusniya vuzduh v gradovete.
88
11
 
10
 
! Отговори
Игнат преди 11 години
Според мен целта на тази забрана беше друга. Да загинат слабите и да останат само онези, които могат да си плащат, за да ги подминават проверки, което ако не е публична тайна, то има твърде много слепи хора в тази държава. Факт е, че загинаха много заведения заради това ограничение, но както вече казах това е бизнес стратегия в моите очи, а не нещо, което е с цел удобство на непушачите. Лично аз съм пушач и никога не ми пречи да не пуша, но не всички са така.
87
17
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Това беше най-голямата глупост която измисли това правителство. Станахме по-големи християни от Папата! Къде, аджаба, бяха нарушени правата на непушачите след като във всяко заведение имаше зали за тях???? Някой да ги притесняваше там??? Това е психологията на дребния човек-да иска другите да живеят като него..
86
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Истината е че хората нямат пари за ресторанти а не че пушат или не- само на морето нямало спад еми не виждате ли че там курортите се пръскат по шевовете от туристи готови да харчат макар и ограничено( българите) а за чужденците е като без пари!
85
16
 
12
 
! Отговори
онбашията преди 11 години
няма страшно, скоро половината пушачи ще поискат сами забрана, като усетят колко е добре да не смърдят дрехите ти. виждал съм как преди забраната, западни студентчета сядат в залата за непушачи и ходят да пушат навън, щото не им се връща към дивашките времена на омирисани якета.