Купонът в Студентски град ще тече до 22 часа

Или в заведения, които са на повече от 100 м от общежитията
20 сеп 2012 18:49,
121
Купонът в Студентски град ще тече до 22 часа
Снимка: архив, Булфото

Заведенията в Студентския град няма да могат да работят след 22 часа. Това предвиждат приетите на първо четене поправки в Закона за висшето образование.

Забраната важи за нощните заведения, които се намират в имоти, държавна собственост, т.е. собственост на ВУЗ-овете.

Предложението за поправка в закона е на група народни представители, сред които са председателят на образователната комисия в парламента Огнян Стоичков и депутатите Ивелин Николов, Веселин Николов, Алиосман Имамов, Ивайло Тошев.

„Категорично се прие забраната заведенията, които са в имоти държавна собственост, да имат работно време до 22 часа”, обясни Огнян Стоичков.

Няма висше училище в Студентски град, което да не е отдало свое помещение за нощно заведение, допълни председателят на парламентарната образователна комисия.

Ако промените бъдат одобрени и при второто гласуване на закона, те ще влязат в сила след 6-месечен гратисен период.

Стоичков обясни, че промяната на правилника е направена, като законодателите са търсили баланс между държавата и частния интерес, така че заведенията да съкратят работното си време или да прекратят договорите с университетите, добави той.

Депутатът обясни, че е била направена справка с областния управител на София и ВУЗ-овете, която е показала, че голяма част от договорите за отдаване под наем изтичат в края на годината.

„По-голяма част от договорите - 85%, изтичат в края на тази година. Балансирали сме и този интерес. Да не се окаже, че сме подписали договор за 2 години и да не се окаже, че изведнъж законът ни накърнява нашата частна инициатива“, добави Стоичков.

Законът не забранява работата на нощните заведения, които се намират на територията на частни обекти.

Условието в този случай е дискотеката, попфолк клубът, казината и игралните зали да се намират поне на 100 метра от студентско общежитие.

По отношение на игралните зали и казина, които не отговарят на новите условия, е предвиден преходен период до изтичане на лиценза им, издаден от Държавната комисия по хазарта. Максималната продължителност на лиценза е пет години.

Между първо и второ четене ще има промени, но ПГ на ГЕРБ застава зад текстовете, обяви Румен Стоилов от управляващото мнозинство.


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


121
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
86
4
 
9
 
! Отговори
Петко Вълчитрънски преди 11 години
Ми ний за ко сми дошли тука студенти да ставаме бе! Нали сми дошли тука да пийм и да *** и да земем китапити накрая!
85
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Ей ... заминавайте да учите, че само Златки и Калинки излизат от университетите ...Купони... Абе пусто дърво неокастрено... вече фанали дедо Боже за шлифера... Маймуни
84
10
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Aко в 22.30 трябва спешно да почерпя някоя колежка в Мусагеница ли трябва да я водя или в дома на някой *** депутат.
83
10
 
21
 
! Отговори
Стоян преди 11 години
Дааа... ние "селяните" в студентски град трябва да се кротнем, трябва да сме "софиянци" и да сме културни и възпитани... ми добре! Да отидем всички в центъра да се блъскаме, да псуваме всички около нас, да пием бири и да се друсаме по градининките, да слушаме само метъл, да казваме не всеки който не произнася "млЕко" и "ходИхме" селянин и да сме най-готините и печени младежи в китната ни България... Аман от простаци, пишман софиянци и хора, който винят и сочат всеки друг, но не и себе си!
82
15
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Така,така крайно време беше в Ку*рвенски град да направят нещо по въпроса,че ми писна от тази *** там която дошла от провинцията уж да учи а в крайна сметка обратното правят.Да гледаш някакви келешчета който повръщат зад всеки ъгъл. И най смешното е,че като пият две водки и стават безсмъртни почват да се правят на голямата работа селяндурчетата :D:D:D
81
3
 
2
 
! Отговори
66666666666666666666 преди 11 години
20 години криза ни е,е бе!Нема що всички големи държавниции Костов и Борисов излезнаха измамници.Чалгата не спира да свири по радиата,мама ви д,а ходите си по селата.София стана като шопска салата.На кючеци ли възпитавате децата?!
80
1
 
11
 
! Отговори
бай дедо преди 11 години
Като спечелим Олимпиада 3012 година, предлагам Студентски град да го преправят на Олимпийско село. Хем, ще стегнат блоковете, хем после да ги продават за жилища. Студентски град не трябва да има. Тия "университети" трябва да ги разхвърлят във всеки по-голям град по 1. Включително в Северозапада - хем ще живне малко, хем някой от децата там няма да бягат по София. Ще се отвори работа и т.н.
79
3
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Проблемът на нашия Студентски град е, че отдавна няма нищо студентско в него. Изключително ми е неприятно като отида там да виждам красиви млади момичета, които се обличат и държат (с извинение) като к*рви, както и готини симпатични младежи, които пикаят и повръщат на всеки ъгъл. Така че определно нещо трябва да се направи.Българите винаги сме били трудолюбиви хора, които са държали децата им да имат добро образование. Не знам какво се пречупи у нас през последните 20-тина години, но нещата тръгнаха в много погрешна посока. Но все пак вярвам, че има шанс нещата да се променят - защото можем и имаме потенциал. Остава само да го поискаме и да си повярваме...
78
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Аз на тези не им вярвам. Бандитските интереси в Студентски град са толкова мощни, така че вратички все ще се оставят и пак всичко ще си бъде по старому, но прикрито зад някое параграфче на закона.
77
7
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
няма по-хубаво нещо от забавлението, нищо ще ги изнесат на 110 метра и пак ще ходим
76
6
 
25
 
! Отговори
Много ви моля преди 11 години
Хора, аз като студент (не в студентски) съм напълно съгласен с тази промяна! Стига вече разврат и проституция в този студентски град. Надявам се само пиянските зулуми да не се пренесат в общежитията.И наистина 6 месеца е много, трябваше до 15 октомври да затворят всички заведения.На хората им писна от плиткоумните селяни, населяващи студентски град. Аз също съм от провинцията, но избрах да съм на квартира и да работя докато уча само и само да мога да бъда далеч от тези диви *** и башибозуци.
75
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Донякъде съм съгласен с тази промяна.В повечето развити държави всеки университет си имат кампуси, които са уж да нещо като нашите общежития, само че всъщност нямат много общо с тях. Защото, за разлика от тук, там на студентите наистина се дават много добри възможности да се събират, да общуват, да учат заедно, да спортуват, да се забавляват. Разбира се, алкохол в самия кампус не се продава, както и внасянето му е непостимо.Така че, мисля аз, с ограничението заведенията да работят само до 22ч. се постига някакво компромисно решение, което никак не е лошо. Така се дава възможност на младите хора да си забавляват, само че в някакви разумни граници.
74
16
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
тея искат да унищожат едно от малкото добре работещи неща в държавата!
73
2
 
14
 
! Отговори
Радо преди 11 години
Някой иска да елиминира конкуренцията това и баба го разбра ! И сега пияните студенти трябва да ходят с поне 100м повече
72
8
 
6
 
! Отговори
fifti преди 11 години
Какви са тия глупости ве..те учениците купонясват до малките часове, та студентите ли,тези депутати съвсем са се откъснали от реалния живот!?
71
4
 
10
 
! Отговори
дядо преди 11 години
понеже българина е тъпникой от маститите дамократи не се сети да му каже че такъв студ град в европа нямакато ими изнася нещо - така било в европакато не им изнася - мълчат като бити задницино и на младежта мозъка е промит до необходимото за управлението и ниво
70
7
 
4
 
! Отговори
Студент преди 11 години
и сега ще трябва да пътуваме до съседните квартали като се преместят там ли?
69
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
е сега ще им остане доста време за сериозен секс.
68
5
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Сакън бе, нека си стоят в 'Студьентскье'. Иначе цялата чалга и селяния ще плъзне по центъра, ще е още по-зле...
67
6
 
5
 
! Отговори
tikva07 преди 11 години
До 72 - и кой ще е на власт бе ***? Станишев, Доган и Пръмовица. Да не мислиш, че те ще те позлатят? Смотан и заухав народ сте и затова ще сте бедни винаги