Българинът обича руснаци и европейци, недолюбва африканци, араби и албанци

Ромите вече не са най-зле приети, сочат данни на "Отворено общество"
Обновена: 24 сеп 2012 14:50 | 24 сеп 2012 07:00, Красимир Ангелов
291
Българинът обича руснаци и европейци, недолюбва африканци, араби и албанци
Ромите вече не са най-зле приетото малцинство от българското общество. Снимка: Булфото

Ромите вече не са най-зле приетото малцинство от  българското общество, сочат данни от изследване на "Отворено общество", цитирани от "Дойче веле".

Според  данните новите  имигрантски общности в страната ни са обект на много повече предразсъдъци.
Така през последните 4 години българите недолюбват най-вече имигрантите от Африка, както и и мюсюлманските имигрантски общности - арабите, албанците, кюрдите.

"Това са "виртуалните малцинства" в България. Те са най-непознати, затова са и най-недолюбвани", коментира Антонина Желязкова, директор на Международния център за изследване на малцинствата и културните взаимодействия.

Според изследването на "Отворено общество" в периода 2008-2012 българите се отнасят към ромите както към китайците - отношението към двете групи е сходно.

Иначе българите обичат най-много руснаците и гражданите на ЕС. Симпатии нашенците таят и към православните славянски групи.

От изследването става ясно още, че македонците, сърбите, украинците и бесарабските българи са търсени като брачни партньори и колеги, но пък не са добре приети като началници и като граждани на България.

Точно на обратното страна са българите мохамедани, турците, арменците, евреите и румънците. Те не са добре приемани като брачни партньори, но пък са харесвани като колеги и съседи.

Традиционно водещият стереотип за турците в последните години като "религиозни фанатици" значително е загубил своята сила, отбелязва Алексей Пампоров от "Отворено общество". А негативните стереотипи "отмъстителни" и "жестоки" са изчезнали и са заменени от положителните "трудолюбиви" и "добри търговци".

При нагласите на българите спрямо арменците също се забелязва промяна. Ако в началото на прехода например те са били смятани за "възприемчиви", "културни", "дейни" и "кротки", то днес те са "хитри" и "скъперници", но пък "дружелюбни" и "весели".

Водещата представа за евреите обаче се запазва. И днес българинът е убеден, че те са "богати". Към тази характеристика обаче се добавя и още една - евреите днес са смятани за "скъперници".

От нагласите към албанците пък несъмнено се е запазил предразсъдъкът, че са "отмъстителни" и "зли".

За сметка на това българинът изтъкват множество положителни характеристики на своите сънародници  - те са "умни", "трудолюбиви", "добродушни" и "гостоприемни" хора. Но все пак като водещата черта се запазва определението "завистливи”.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


291
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
97
1
 
7
 
! Отговори
морски преди 11 години
Ако не бяха руснаците още българина да се кланя на Ахмет Доган.По - добре руснаци,отколкото ***!Стига си ги хвалил американците,милиони хора изтрепаха по света заради птрола!
96
2
 
4
 
! Отговори
морски преди 11 години
178 0=)........ В момента лижем задните части на САЩ и Израел.Отвори си малко очите!
95
0
 
6
 
! Отговори
Mr. Killer преди 11 години
Не се притеснявай, пиле! В интернет всеки твърди, че ЗНАЕ, МОЖЕ и казва истината! Не, не само около Под Игото се върти нашето битие, то се върти и около Дебелянов, Яворов, Вапцаров, Христов, Биньо Иванов, Дубарова, Дамян, Славейови, Кукузел, Черноризец, НИколай Райнов, Киприян и Григорий Цамблак, и т.н., и т.н. И като каза тор, мисля че е време да си свалиш капаците и да престанеш с тези клишета и умопомрачителни анализи за ракията и шопската салата, защото не е в тях истината!!!
94
0
 
5
 
! Отговори
морски преди 11 години
Като вече 25 години сме с Англия и САЩ какво прокопсахме!Още повече сме затънали и нищо не работи в държавата,пенсионерите умират от глад а по кофите за *** вече ровят и българи!Ако това е демокрация - мерси!
93
9
 
5
 
! Отговори
морски преди 11 години
До 151 0=).......... Най - много са ни клатили турците и ако не са били руснаците още щяха да те клатят *** туфлеци.
92
1
 
7
 
! Отговори
Генерал Луков преди 11 години
.... Не мога да разбера как навсякъде ни тикат в очите някаква "култивация" на *** сред Българи?!?!... Тези от тия смехотворни фондации да си ги вземат първо у тях да си ги култивират и тогава да говорят!!! В къщата на "ГОЛЕМИЯТ БРАТ" по Нова същата работа... ЕДНО ГОЛЯМО БРАВО НА НИКИ МАРТИНОВ И ЮЛИАН КОНСТАНТИНОВ!!! Неква *** поп фолк певачица е изкараха още малко някаква "светица".... МАЙКА БЪЛГАРИЯ НАД ВСИЧКО!!! ВЪН НАЦИОНАЛНИТЕ ПРЕДАТЕЛИ ОТ ТУК!!!!!.....
91
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
аз лично обичам най много евреите, към българите въпреки че съм израсла в България нямам добри чувства. даже повече симпатизирам на руснаците отколкото на бг. сърби румънци - предатели, винаги са ни забивали нож в гърба исторически погледнато. нищо добро не сме видели от тях. турци и всякакви мюсулмани - под ножа, много се надявам един ден да има възмездие за всичкото зло което са причинили . еропейците може да ги обича само някой който не ги познава.
90
0
 
12
 
! Отговори
Гб преди 11 години
*** нямат самосъзнание, език, писменост и религия. Това са характеристиките на човешкото същество. Нека добавим, че *** не обичат хигиената, не искат да се учат и мразят да работят. Затова пък много крадат, вземат пари от помощи и се оплакват. Имали са 700 години да се интегрират, но те просто не искат да вървят напред. Такива същества са мъртъв товар върху обществото, държавата и индустрията. Те трябва да бъдат влачени от останалите, за което са нужни кански усилия и финансов ресурс
89
1
 
9
 
! Отговори
БГ преди 11 години
Трябва да се въведе правило - от чужденци да се осиновяват само деца от малцинствата. Всички българи и други с европейски произход трябва да се дават на български семейства.
88
1
 
12
 
! Отговори
Генерал Луков преди 11 години
Какви са тия "ОТВОРЕНО ОБЩЕСТВО" ?!?! Предполагам подобни смешници като онези от Българският Хелзингски Комитет....!!! *** НЕ били най зле приети.... Това ли искат да ми кажат тия смешници и "ЕВРО-РОМСКИ" ***?!?!.... Защо НЕ ОТИДАТ ТОВА ДА ГО КАЖАТ В КАТУНИЦА?!? Вчера да бяха отишли да го кажат...:( Защо НЕ ГО КАЖАТ НА ХИЛЯДИТЕ БРУТАЛНО ОГРАБЕНИ И РЕКЕТИРАНИ ОТ РОМСКИ БАНДИ.. НА ИЗНАСИЛЕНИТЕ МОМИЧЕТА ОТ ТЯХ... НА РОДНИНИТЕ НА УБИТИТЕ ОТ ***?!?! На тях да го кажат тия смешници!!
87
2
 
9
 
! Отговори
Mr. Killer преди 11 години
Ако не можеш да ми цитираш "Родна реч, омайна, сладка" или "Я кажи ми, облаче ле бяло", ели не си чувал за Косе Босе и Кума Лиса къде отиваш, пиле???? Само един невежа може да каже, че българската литература се изчерпва с Вазов!
86
1
 
9
 
! Отговори
атом преди 11 години
Българинът най-мрази себе си.Погледнете какво сториха с Бг.Държава изградена с труда на българи,***,турци,арменци и др. националности,бе окрадена и доведена до просешка тояга именно от грабежите на българският башибозук.Дерзайте драги ми сънародници,продължавайте да риете надолу в пропастта.Трудно е да обясниш на слепеца колко е красива дъгата.
85
9
 
6
 
! Отговори
дърт комунист преди 11 години
Българинът обича само братушките руснаци,никой друг,щото другите гледат само как да ни изклатят.
84
1
 
6
 
! Отговори
тфд преди 11 години
До 134: Защо да е характерно за нашия народец ? Навсякаде, по целия свят се провеждат такива анкети, където се изказват стереотипите към определени нации. Въпросните стереотипи съществуват навсякаде, у всекиго, независимо дали българин, германец или пакистанец
83
2
 
6
 
! Отговори
Смях преди 11 години
До "тракиеца"Никой не те пита какво мразиш !! И спри да ни пробутваш шиптърските си номера ! Като не ти харесва тук, марш в Косово там явно ще ти е добре !!! Ако се направи една анкета с какво се асоциират албанците на първо място ще бъде ПРЕСТЪПНОСТ !!!!!!
82
6
 
4
 
! Отговори
а преди 11 години
Заглавието не е правилно. Албанците, независимо от отношението към тях, в географско отношение са европейски народ.
81
2
 
7
 
! Отговори
Една българка преди 11 години
До до българкатаДа, беее, "райски градини" на чужда земя след като "благородно" са избили местното население и заграбили всички богатства!!! И сега те ще ми "контролират" толерантността на българския народ ?!
80
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Отново форума се обърна на пререкание. Типично по нашенски. Трябва и да си казваме по лоша дума, за да се почустваме силни.
79
4
 
7
 
! Отговори
Смях преди 11 години
Пак се появи албанското псе !!!Марш в Албания при братята си, не ни товари със твоите криви разбирания... И апри да пробутваш тезата си,че шиптърите са ни братя..... Братя са само на *** карабини от анадола !!!!
78
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Дa слaгaш под общ знaменaтел милиони хорa, незaвисимо от коя нaция и незaвисимо по кaкъв критерий е признaк нa безкрaйнa тъпотa, хaрКтернa зa нaшия нaродец.