Българинът обича руснаци и европейци, недолюбва африканци, араби и албанци

Ромите вече не са най-зле приети, сочат данни на "Отворено общество"
Обновена: 24 сеп 2012 14:50 | 24 сеп 2012 07:00, Красимир Ангелов
291
Българинът обича руснаци и европейци, недолюбва африканци, араби и албанци
Ромите вече не са най-зле приетото малцинство от българското общество. Снимка: Булфото

Ромите вече не са най-зле приетото малцинство от  българското общество, сочат данни от изследване на "Отворено общество", цитирани от "Дойче веле".

Според  данните новите  имигрантски общности в страната ни са обект на много повече предразсъдъци.
Така през последните 4 години българите недолюбват най-вече имигрантите от Африка, както и и мюсюлманските имигрантски общности - арабите, албанците, кюрдите.

"Това са "виртуалните малцинства" в България. Те са най-непознати, затова са и най-недолюбвани", коментира Антонина Желязкова, директор на Международния център за изследване на малцинствата и културните взаимодействия.

Според изследването на "Отворено общество" в периода 2008-2012 българите се отнасят към ромите както към китайците - отношението към двете групи е сходно.

Иначе българите обичат най-много руснаците и гражданите на ЕС. Симпатии нашенците таят и към православните славянски групи.

От изследването става ясно още, че македонците, сърбите, украинците и бесарабските българи са търсени като брачни партньори и колеги, но пък не са добре приети като началници и като граждани на България.

Точно на обратното страна са българите мохамедани, турците, арменците, евреите и румънците. Те не са добре приемани като брачни партньори, но пък са харесвани като колеги и съседи.

Традиционно водещият стереотип за турците в последните години като "религиозни фанатици" значително е загубил своята сила, отбелязва Алексей Пампоров от "Отворено общество". А негативните стереотипи "отмъстителни" и "жестоки" са изчезнали и са заменени от положителните "трудолюбиви" и "добри търговци".

При нагласите на българите спрямо арменците също се забелязва промяна. Ако в началото на прехода например те са били смятани за "възприемчиви", "културни", "дейни" и "кротки", то днес те са "хитри" и "скъперници", но пък "дружелюбни" и "весели".

Водещата представа за евреите обаче се запазва. И днес българинът е убеден, че те са "богати". Към тази характеристика обаче се добавя и още една - евреите днес са смятани за "скъперници".

От нагласите към албанците пък несъмнено се е запазил предразсъдъкът, че са "отмъстителни" и "зли".

За сметка на това българинът изтъкват множество положителни характеристики на своите сънародници  - те са "умни", "трудолюбиви", "добродушни" и "гостоприемни" хора. Но все пак като водещата черта се запазва определението "завистливи”.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


291
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
57
2
 
15
 
! Отговори
ilko преди 11 години
недолюбвам *** и ***
56
1
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
НАЙ-МНОГО МРАЗИМ ЦИГАНОТУРЧЕЕЩИТЕ СЕ *** !
55
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
*** ВЕЧЕ СА ПОВЕЧЕ ОТ БЪЛГАРИТЕ, ЗАТОВА НЯМА НЕГАТИВИ КЪМ ТЯХНЕКА ИМА ВЪПРОС В АНКЕТАТА ДАЛИ СЕ ХАРЕСВАТ БЪЛГАРИ
54
4
 
18
 
! Отговори
до 95 преди 11 години
Аз пък мразя Азис и Софи Маринова, щото са прости ***
53
10
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
аз пък може да мразя някой ром, но не всичките. Не може така да се мрази цял етнос. Мразите ли Софи Маринова, Ицко Финци, Йълдъз Ибрахимова. Разбира се че отговорът е не. Може и трябва да се мрази конкретният човек. Мразя рома крадец както и българина крадец. Всички националисти са двуличници и разпалват омраза между етноси и народи за да се докопат до избиратели простаци като тях.
52
1
 
15
 
! Отговори
БПФ преди 11 години
За отношението към съвременните турци, познавам много хора, които са променили своето на 180 градуса само след една лятна почивка в Турция.Вярно е и това, което 90 казва, в основата си ислямът е религия толерантна към християнството и юдаизма, но после се е извратил.
51
11
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
да довършим анкетата сами харесваме американците - зеленоне ги харесваме - червеноЗащо ли са извън изследването?
50
2
 
12
 
! Отговори
БПФ преди 11 години
Който не вярва, нека си хареса някой китаец/китайка в София и да го проследи - по улиците, в градският транспорт и т.н. и да гледа - някой дърпа ли се от него/нея в трамвая, от страх да не бъде преджобен, някой гледа ли зло, с прикрита или неприкрита омраза?Албанците са отмъстителни към враговете си, но са верни до смърт на приятелите си - много по-добри са от подлите гърци и сърби - с албанецът поне винаги знаеш точно какви са ти отношенията.Български Патриотически Фронт
49
6
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Религиозни фанатици дали са или не незнам. Но преди векове ислямската цивилизация е била напредничава и науката е била на ниво, както и културата, тогава хора като шейх Бедредин Симави и хаджи Бекташ са проповядвали религиозна толерантност и братство между хората. А сега се проповядва извратено шериатско насилие и мусюлмански свят. И разбира се всички шериатски държави са бедни и с мизерстващи правоверни поданици, чийто живот не струва нищо, защото са на произвола на Кадафи, Асад и сие.
48
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Аз съм европеец, живея и тук и в Германия, обичам ЕС, колкото България, че даже и малко повече! Всички извън ЕС да го дуат по всевъзможни начини, майната им!
47
4
 
15
 
! Отговори
БПФ преди 11 години
Смешници и лъжци, Българинът изпитва омраза към турците само като исторически стереотип, но не и към реалните хора от турски произход, Българинът мрази *** с пълно основание, защото те живеят на негов гръб, тероризират го и го грабят и имат привилегии пред нас в собствената ни страна, Българинът не мрази арменци, китайци, европейци, руснаци, ***. Мнозина вярват в мащабен "еврейски заговор", но не мразят обикновеният евреин... ТОВА Е, ДРУГОТО СА ГЛУПОСТИ.Български Патриотически Фронт
46
1
 
3
 
! Отговори
Уат дъ фак преди 11 години
Да бе, ами къде са турци,*** и сърби ... напълно непознаване на българите или нагласено ...
45
2
 
5
 
! Отговори
до 69 преди 11 години
Я проскубана кокошка за пиле се помислила!
44
1
 
3
 
! Отговори
до ястреба преди 11 години
чудно как може да живееш спокойно с такава силна злоба. Турските и български и въобще всякакви националисти са най-ограничените хора. Съжалявам те. И се радвам че повечето турци имат повече акъл от твоя националистически мозъчец.
43
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Тия "Отворено общество" са се смахнали предпочитам цял квартал Китайци пред едно единствено семейство Роми едните са културни и работливи докато другите са мърляви ,шумни и крадливи!
42
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Ястребец това за зверовете - сигурно се гледаш в огледалото.
41
0
 
16
 
! Отговори
гост преди 11 години
Поредните скалъпени проучвания на многото паразитни фондации, институти и тем подобни. Няма по-мразени от *** в момента, не защото са *** и сме расисти, а защото са нагли, необразовани и по никакъв начин не искат да се интегрират. Докато им даваме пари и ги оставяме да си живеят в затвореното общество с нашите пари, без да изискваме нищо от тях, така ще е. Как да си намериш работа, като не знаеш да четеш? Можеш само да правиш и раждаш деца и да искаш от обществото да си разбран. Няма как
40
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
предразсъдък че албанците са отмъстителни? Ама това си е самата истина. Що тоя изследовател не отиде в Косово и да напсува някой албанец. Ако се върне жив значи не са отмъстителни!!!!
39
0
 
2
 
! Отговори
до 58 преди 11 години
Ха-ха...........Може да е Калинка, обаче иначе е масонче тоя пикльо....
38
0
 
8
 
! Отговори
Че преди 11 години
Забравяте че и политиците също са от недолюбваните