Българинът обича руснаци и европейци, недолюбва африканци, араби и албанци

Ромите вече не са най-зле приети, сочат данни на "Отворено общество"
Обновена: 24 сеп 2012 14:50 | 24 сеп 2012 07:00, Красимир Ангелов
291
Българинът обича руснаци и европейци, недолюбва африканци, араби и албанци
Ромите вече не са най-зле приетото малцинство от българското общество. Снимка: Булфото

Ромите вече не са най-зле приетото малцинство от  българското общество, сочат данни от изследване на "Отворено общество", цитирани от "Дойче веле".

Според  данните новите  имигрантски общности в страната ни са обект на много повече предразсъдъци.
Така през последните 4 години българите недолюбват най-вече имигрантите от Африка, както и и мюсюлманските имигрантски общности - арабите, албанците, кюрдите.

"Това са "виртуалните малцинства" в България. Те са най-непознати, затова са и най-недолюбвани", коментира Антонина Желязкова, директор на Международния център за изследване на малцинствата и културните взаимодействия.

Според изследването на "Отворено общество" в периода 2008-2012 българите се отнасят към ромите както към китайците - отношението към двете групи е сходно.

Иначе българите обичат най-много руснаците и гражданите на ЕС. Симпатии нашенците таят и към православните славянски групи.

От изследването става ясно още, че македонците, сърбите, украинците и бесарабските българи са търсени като брачни партньори и колеги, но пък не са добре приети като началници и като граждани на България.

Точно на обратното страна са българите мохамедани, турците, арменците, евреите и румънците. Те не са добре приемани като брачни партньори, но пък са харесвани като колеги и съседи.

Традиционно водещият стереотип за турците в последните години като "религиозни фанатици" значително е загубил своята сила, отбелязва Алексей Пампоров от "Отворено общество". А негативните стереотипи "отмъстителни" и "жестоки" са изчезнали и са заменени от положителните "трудолюбиви" и "добри търговци".

При нагласите на българите спрямо арменците също се забелязва промяна. Ако в началото на прехода например те са били смятани за "възприемчиви", "културни", "дейни" и "кротки", то днес те са "хитри" и "скъперници", но пък "дружелюбни" и "весели".

Водещата представа за евреите обаче се запазва. И днес българинът е убеден, че те са "богати". Към тази характеристика обаче се добавя и още една - евреите днес са смятани за "скъперници".

От нагласите към албанците пък несъмнено се е запазил предразсъдъкът, че са "отмъстителни" и "зли".

За сметка на това българинът изтъкват множество положителни характеристики на своите сънародници  - те са "умни", "трудолюбиви", "добродушни" и "гостоприемни" хора. Но все пак като водещата черта се запазва определението "завистливи”.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


291
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
37
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Е как няма.Вместо българите да направят *** хора.*** направиха хората като тях.Нее по долни.
36
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Затова Путин ги гони отвреме на време такива "фондации" !!!
35
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Не е вярно че мразим най-много ***. Най-омразни са организациите които ги защитават - разни хелзинкски комитети и отворени общества. Организации които под прикритието на някакви лицемерни приказки за защита на демокрация или хуманност действат срещу България. И при това са готови да защитават такива племена като ***.
34
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Най-много вярвам на изследванията на "Отворено общество", на "Дойче веле" и на всякакви юдеомасонски медии.Ако ми кажат, че най-много обичам *** и на това ще повярвам.
33
4
 
5
 
! Отговори
Илиян преди 11 години
що не напишете нищо за *** карабини от анадола вееее
32
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Разследващият журналист Григор Лилов съобщава на страницата си във Facebook, че новоназначеният министър на икономиката, енергетиката и туризма Делян Добрев не присъства в регистрите на завършилите Wesleyan University, Мидълтаун, Кънектикът. В официалната биография на Делян Добрев, публикувана на страницата на Министерския съвет, пише, че се е дипломирал като икономист в Wesleyan University. Специализирал е счетоводство и финанси в Лондонския университет по икономика и политически науки. Единственият българин с списъка обаче е Donchev, Dilyan, завършил през 2002 година, който през 2009 година получава магистърска степен в Харвард. Впоследствие той започва работа в Световната финансова корпорация, показва проучването на Лилов. В нито един от 19-те ВУЗ-а в САЩ с такива имена (всички са създадени от методистки и др. църкви) няма нито един българин с данните на Дилян Добрев. Според Григор Лилов специализацията в авторитетния Лондонски университет по икономика и политика също е спорна, понеже по същото време Добрев е в Хасково като общински служител и технически подпомага немската правителствена програма GTC и това е отбелязано в техните документи. До този момент няма официална реакция от страна на Добрев.
31
7
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Българите най-много мразят българите.Народът мрази политиците,политиците мразят народа.Мразим пенсионерите,мразим комунистите,мразим полицаите,мразим лекарите,учителите.Омраза ,омраза,омраза.Кого ли обичаме.
30
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Тази статия цели да неглижира *** проблем в държавата. Идват избори и една партия вече е напълнила касата си,за да купува гласове. А *** без пари не гласуват,за разлика от нас българите.
29
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Аз обичам *** ... ама да не са в нашата държава.
28
4
 
3
 
! Отговори
имигрант преди 11 години
"Водещата представа за евреите обаче се запазва. И днес българинът е убеден, че те са "богати". Към тази характеристика обаче се добавя и още една - евреите днес са смятани за "скъперници"."Не знам дали сега има такъв стереотип, но аз лично от евреи получих подарък от 500 долара за рождения си ден докато бях на гости в САЩ.Което ме навежда на мисълта, че това са абсолютни стереотипи.А българинът освен че е завистлив има още много кусури.
27
4
 
7
 
! Отговори
Дедо ви преди 11 години
БЪЛГАРИНЪТ НАЙ НЕ ДОЛЮБВА И АМЕРИКАНЦИТЕ И ЕВРЕИТЕ!!!!!Това е ОЧЕВАДНО.ЗАЩО СТЕ ГО ПРОПУСНАЛИ В ЗАГЛАВИЕТО?
26
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
ABE OTVORENO OBSHTESTVO NE BESHE LI NA SOROS ILI BARKAM
25
0
 
9
 
! Отговори
уфф преди 11 години
някъде около "Отворено общество" статията засмърдя.
24
1
 
2
 
! Отговори
СС преди 11 години
Българския *** обича ли *** патки ?
23
1
 
11
 
! Отговори
Левата ръчичка преди 11 години
А какво е отношението към гърците?! Нека аз да ви кажа: Гърците са като еврейте - за пари и майка си ще продаде, но разликата е, че няма да я достави!
22
0
 
16
 
! Отговори
АНОНИМЕН преди 11 години
Това е чиста лъжа и манипулация на отворено общество,при тази престъпност и тотален грабеж на всичко извършено от *** напаст и безсилието на властта да я спре е замазване на истината.
21
0
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Българите най обичат ***-затова ги носят на гърба си и им плащат социални,за да раждат! Май така излиза? Отворено общество е всъщност една измамна затворена система. Определено работят против нашите интереси.
20
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
zahariada.blog.bg/politika/2011/12/18/koledni-kyrvavi-incidenti-v-belgiia-italiia-i-norvegiia-glad.868825 А знаете ли защо есъздаденфедералниятрезерв на САЩ?Поради коя криза епомолен за помощ Джей П. Морган изащо? Всичко сеправи запари. И по-скорозарадиликвидноста на банките. Банките вАмерика. Всичкиреволюции, войни,тероризъм иполитикаса извършени само заради тяхнатастабилност. А оттяхната ликвидностзависи съдбата накапитализма иелита. Защо има кредитниидебитни карти? Ибанките се опитватдаликвидират представата запарите в брой. Товае зарадиликвидноста набанките. Това енай- големият проблемнаелита. Един японецбеше написал"Краят наисторията" възхвалявайкиноватаполитика набанките ифедералниятрезерв на САЩ, ИМАЙКИПРЕДВИД ЧЕПРОБЛЕМА СЛИКВИДНОСТА ЕРЕШЕН. Точнозаради този проблем койтооще не е решен щедоведе доизчезванена парите - исъществуването им само като числа вчип -под челото или вдясната ръка, нодалии това ще помогне - на свободниятпазар едва ли - нона елита даостанат.. - така.. щее...Всичкото зло е за да бъде елита. Кризите на капитализма отдавна са обяснени от Маркс. И това е единственият страх за капиталистите и елита - елитаризма - дясното.
19
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
отворено общество са манипулирали статистиката (подобно на статистиките на НСИ) уж сме започнали да тачим ромите(***) ... Това се прави за да може Европа да каже "А в България интеграцията май е започнала да върви ... чакай да им отпуснем още малко пари" .. в България си казват "Ей, сега Европа ще даде повече пари ... сиреч ще има за по още една вила и няколко апартамента през следващия интеграционен период" ..., а той е следващите 10 ГОДИНИ !!!
18
2
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Тия от отворено об-во май се опитват да ни лъжат , че *** не са проблем.Така няма да стане.